Koroton laina – Näin löytyy lainaa ilman korkoa

Kaikista edullisin tapa ottaa lainaa on valita täysin koroton ja kuluton laina. Monet lainapaikat tarjoavat sitä uusille asiakkailleen: heille annetaan ensimmäinen laina ilman kuluja. Koroton ensilaina saattaa muuttua kuitenkin äkkiä kalliiksi velaksi, jos et ole perillä näiden lainojen kiemuroista. Kerromme sinulle tässä jutussa selkeästi, miten löydät lainaa ilman korkoa ja miten vältät korottomien ja kuluttomien pikavippien sekä lainojen yleisimmät sudenkuopat.

Laina ilman korkoa ei ole mikään normaali laina, johon törmää yhtenään lainapalveluiden tuotevalikoimissa. Syy on hyvin yksinkertainen: lainan korko on yksi lainaamisen peruspilareista, ja sen puuttuminen sotii koko lainaamisen ideaa vastaan. Ihme kyllä, mikään harvinaisuus koroton laina ei kuitenkaan ole! Monet lainapaikat ovat viime aikoina alkaneet hyödyntää tätä erittäin houkuttelevaa tarjousta uusien asiakkaiden hankinnassaan. Korotonta ja kulutonta lainaa on tarjolla yllättävän paljon, kunhan tietää mistä etsiä. Täyttämällä yllä olevan Raha.fi:n lyhyen hakemuksen, näet lainatarjoukset tämänhetkisistä korottomista lainoista ja voit hakea hyvältä vaikuttavan lainan helposti. Koroton ja kuluton laina ei ole aivan tavallinen laina, minkä vuoksi sinun kannattaa tutustua hyvin lainaan ennen sen ottamista.

Normaalin käytännön mukaisestihan laina kasvaa korkoa joka kuukausi sille määrätyn korkoprosentin mukaisesti. Koron lisäksi lainoilla on muitakin kuukausittaisia kuluja kuten tilinhoitokulut, nostopalkkiot, laskutuslisät sekä muut mahdolliset lisäkulut. Korottomasta ja kuluttomasta lainasta nämä kulut puuttuvat, mikä tekee siitä varsin poikkeuksellisen lainan. Se on täysin ilmainen laina lainan ottajalle. Lainan antaja puolestaan jää täysin ilman rahallista hyötyä ja ottaa kaiken lisäksi vielä suuren riskin, sillä koronta lainaa ei välttämättä makseta nopeasti takaisin – jos ollenkaan. Miksi kukaan siis haluaisi lainata rahojaan toiselle, jos siitä ei hyödy itse mitenkään ja pahimmassa tapauksessa ei näe rahojaan enää koskaan? Monet lainapalvelut kuitenkin tekevät niin, ja käymme nyt läpi syitä siihen, miksi näin on.


Haluatko nähdä sinulle sopivimmat lainatarjoukset? Edulliset ensilainat ovat myös mukana palvelussamme!

Katso tarjoukset

Miten saat lainaa ilman korkoa ja mitä sinun tulee huomioida?

Koroton ja kuluton laina ei ole aivan tavallinen laina, minkä vuoksi sinun kannattaa tutustua hyvin lainaan ennen sen ottamista. Sitä ei myöskään saa aivan joka pankista ja sitä ei myönnetä aivan kaikille asiakkaille. Käymme nyt esimerkkien kera läpi huomionarvoiset seikat lainanhakuun liittyen.

Oletko uusi vai vanha asiakas?

Monet pankit ja rahoituspalvelut tavoittelevat uusia asiakkaita itselleen tarjoamalla korotonta ja kulutonta ensilainaa. Ilmainen laina on houkutin, joka tuo pankille asiakkaita, joista monet jäävät pitkäaikaiseen asiakassuhteeseen. Voidaksesi hyödyntää uuden asiakkaan tarjouksen, sinun täytyy siis liittyä sinulle ehkä entuudestaan tuntemattoman pankin asiakkaaksi. Aktiivinen asiakassuhde kuitenkin päättyy, kun olet maksanut lainasi pois. Vanhasta tutusta lainapalvelusta, jonka asiakas olet ollut mahdollisesti jo pitkään, uutta korotonta lainaa saat tuskin koskaan. Jos kuitenkin tarvitset helpotusta lainanmaksuun ja haluaisit pitäytyä hyväksi kokemassasi ja tutussa lainapalvelussa, sinun kannattaa tutustua lyhennys- ja maksuvapaisiin kuukausiin, joista puhumme lisää tuonnempana tässä jutussa.

Esimerkki 1: Olet pankki A:n pitkäaikainen asiakas. Pankki A alkaa tarjota korotonta ja kulutonta lainaa 30 päivän ajaksi uusille asiakkailleen. Et voi hyödyntää tarjousta, koska olet jo pankin asiakas. Sillä ei ole merkitystä, että et ole hyödyntänyt pankki A:n 30 päivän tarjousta koskaan aikaisemmin.

Esimerkki 2: Olet pankki A:n asiakas ja pankki B alkaa tarjota koronta ja kulutonta lainaa uusille asiakkailleen 30 päivän ajaksi. Voit hyvin liittyä myös pankki B:n asiakkaaksi ja hyödyntää tarjouksen. Yleisen taloudellisen tilanteesi lisäksi tämänhetkisten lainojesi määrä pankissa A saattaa kuitenkin vaikuttaa siihen myöntääkö pankki B sinulle lainaa.

Kuinka pitkäksi ajaksi korotonta lainaa voi saada?

Ole laina-ajan kanssa erittäin tarkkana. Tyypillisesti koroton ja kuluton laina on vain tietyn aikaa koroton ja kuluton. Hyvin yleinen aika on esimerkiksi 30 päivää. Tämän jälkeen laina alkaa kerryttää korkoa aivan samaan tapaan kuin normaali laina. Joudut siis ilmaisen ajanjakson jälkeen maksamaan lainaan normaalisti kuuluvat kulut. Välttääksesi koron ja kulut, sinun tulee maksaa laina takaisin kokonaisuudessaan ennen ilmaisen määräajan päättymistä. Tämä ei kuitenkaan aina ole vaatimus, vaan lainaa voi lyhentää osissa niin, että ilmainen ajanjakso ylittyy reilusti. Tätä lainapaikat juuri toivovatkin, sillä ne hyötyvät lainaamisesta rahallisesti vasta silloin, kun alat maksaa korkoa ja kuluja lainasta. Älä siis unohda, että sinulla on "ilmainen" laina, vaan pidä eräpäivät tarkasti muistissa.

Esimerkki 1: Otat 1000 € lainan, joka on koroton ja kuluton ensimmäiset 30 päivää. Laina-ajaksi olet saanut 1 vuoden. Koska laina voidaan aina maksaa takaisin suunniteltua nopeammin, maksat 1000 € lainan kokonaan takaisin 30 päivän kuluttua sen ottamisesta. Laina ei ehdi kerryttää korkoa eikä kuluja.

Esimerkki 2: Lähtötilanne on sama eli otat 1000 € lainan 1 vuoden maksuajalla, ja ensimmäiset 30 päivää ovat korottomia ja kuluttomia. 30 päivän kohdalla maksat takaisin vain 400 € eli sinulle jää vielä 600 € maksettavaksi. Tämä jäljelle jäänyt 600 € alkaa kasvaa korkoa lainaehtojen mukaisesti. Lisäksi maksat jatkossa nostokuluja, tilinhoitomaksuja tai muita kuluja, jotka ovat kerrottu kunkin lainan lainaehdoissa.

Koroton, kuluton vai koroton ja kuluton laina?

Olet ehkä jo huomannut, että korottomasta lainasta voidaan puhua monella nimellä. Korottoman lainan lisäksi on kulutonta lainaa ja jopa ilmaista lainaa. Termejä käytetään iloisesti sekaisin, ja usein ne tarkoittavatkin samaa asiaa arkikielessä eli lainaa, jonka maksat takaisin samansuuruisena kuin sen lainasitkin ilman mitään lisäkuluja. Kun olet vakavissasi ottamassa tällaista lainaa, sillä on kuitenkin merkitystä on laina koroton, kuluton tai kenties molempia näistä. Pelkkä nimi ei vielä paljasta tarkasti lainan todellista luonnetta ja hintaa, eikä sinun kannata tehdä pelkkiä oletuksia. Mikäli sinulle on yhtään epäselvää, mitä lainatarjous pitää sisällään, tarkista asia lainaa myöntävästä rahoituspalvelusta. Tarkat tiedot saat usein luettavaksesi rahoituspalveluiden verkkosivuilta lainaehdoista jo ennen kuin olet edes täyttänyt lopullista hakemusta. Yleisissä lainaehdoissa ei kuitenkaan aina ole kerrottu selkeästi tästä tarjouksesta, sillä se ei välttämättä ole jatkuvasti käynnissä vaan vain rajoitetun ajan voimassa oleva tarjous.

Vain koroton laina: Laina, joka on koroton, ei kasvata lainkaan korkoa ennalta määrätyn ajan sisällä. Laina voi kuitenkin pitää sisällään muita lainakuluja, kuten nostopalkkiot tai tilinhoitomaksut. Koroton laina voi muuttua myöhemmin normaaliksi korolliseksi lainaksi. Tämä on hyvin yleinen käytäntö, ja siitä kerrotaan selkeästi lainaehdoissa. Selvitä kuitenkin lainan normaalin koron taso, jotta se ei tule sinulle yllätyksenä, mikäli et maksa lainaa heti takaisin.

Vain kuluton laina: Kuluton-sanan kanssa sinun kannattaa olla ehdottomasti valppaana! Äkkiseltään kuluttomasta lainasta tulee mieleen sellainen laina, joka ei pidä sisällään lainkaan ylimääräistä maksettavaa. Niinpä voit helposti erehtyä luulemaan, että kuluton laina ei kerrytä lainkaan korkoa. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole: kuluton laina ei sisällä lainakuluja kuten tilinhoitomaksuja tai nostokuluja, mutta se voi sisältää lainan koron. Tarkista siis, kerryttääkö kuluton laina normaalisti korkoa vai ei. Jos ajattelit alkaa maksaa lainaa takaisin osissa, ota selvää, paljonko normaalit kulut ovat kyseisessä lainassa. Esimerkiksi limiittilainoissa nostokulut voivat olla useita prosentteja nostettavasta summasta.

Koroton laina voi tarkoittaa sekä korotonta että kulutonta lainaa, samoin kuin kulutonkin laina.

Kuluton ensilaina vai ensinosto?

Luottotili- ja limiittilainojen ilmainen ensilaina kannattaa käydä huolella läpi. Nämä ovat siis lainamuotoja, joissa sinulle myönnetään tili luottorajalla, ja voit tehdä tililtä nostoja tarpeen mukaan niin paljon kuin luottoraja antaa myöden. Voit esimerkiksi hakea 500 € lainaa ja sinulle myönnetäänkin 2000 € luottotili, jolta voit nostaa haluamasi 500 € tai vaikka koko 2000 €. Näistä lainamuodoista on usein tarjolla ilmaista ensilainaa. Mutta mikä osa lainasta on ilmainen: koko luottotili vai vain nostamasi summa? Vastaus on selkeä: ilmainen ensilaina on todellisuudessa ilmainen ensinosto eli vain ensimmäinen nostosi on kuluton, koroton tai molempia rajoitetun ajan.

Esimerkki 1: Haet 500 € lainaa uutena asiakkaana Lainapalvelusta C. Saatkin 2000 € luottotilin, jolta voit tehdä nostoja. Lainapalvelu C tarjoaa uusille asiakkaille ilmaisen ensinoston, jonka korko on 0 % ja kulut 0 € ensimmäisen 30 päivän ajan. Nostat luottotililtäsi tarvitsemasi 500 € ja jätät loput rahat tilille. Maksat 500 € takaisin luottotilillesi ennen kuin 30 päivää on kulunut. Et maksa lainkaan korkoa tai kuluja eli lainasi oli ilmainen.

Esimerkki 2: Haet 500 € lainaa Lainapalvelusta D. Olet palvelun uusi asiakas ja haluat hyödyntää 30 päivän ilmaisen ensilainan tarjouksen. Sinulle myönnetään 2000 € luottotili. Nostat heti 250 €, josta et maksa lainkaan korkoa tai muita kuluja tarjouksen mukaisesti ensimmäiseen 30 päivään. Hetken kuluttua nostat toiset 250 €, mutta nyt joudutkin maksamaan tästä summasta heti sekä nostokulut että korkoa. Vain ensimmäinen nostosi oli ilmainen.

Esimerkki 3: Sinulle myönnetään Lainapalvelu E:stä 2000 € luottotili, vaikka hait vain 500 € lainaa. Lainapalvelu E tarjoaa ensimmäisen noston aina 2000 € asti korotta ja kuluitta 30 päivän ajan. Todellisuudessa tarvitset vain 500 € lainan, mutta ilmainen 2000 € laina houkuttelee sinua, kun sinulla on kerran mahdollisuus nostaa se. Päätät tehdä 2000 € noston. Et pysty maksamaan 2000 € kokonaisuudessaan takaisin 30 päivän sisällä, joten laina alkaa kerryttää korkoa ja muita kuluja normaalin lainan tapaan.

Hae 100-60 000 € lainaa ilman vakuuksia

Hae nyt

Muista myös nämä, kun harkitset lainaa 0 % korolla

Nyt tiedät jo paljon korottomista ja kuluttomista lainoista, ja olet jo ehkä tehnyt päätöksen sellaisen hakemisesta. Siksi sinun on hyvä vielä tutustua muutamiin tärkeisiin seikkoihin.

Mistä löytyy nopeasti lainaa ilman korkoa?

Mistä korotonta lainaa sitten löytyy helpoiten? Lainapalvelut mainostavat tälläistä lainaa näkyvästi verkkosivuillaan, mikäli sellaista on tarjolla. Onhan kyseessä ns. sisäänheittotuote, jolla saadaan paljon uusia asiakkaita, sillä kyseessä on lähes poikkeuksetta koroton ja kuluton ensilaina. Löydät lainan siis vierailemalla sellaisten rahoituspalveluiden verkkosivuilla, joiden asiakas et ole koskaan ollut. Tämä on kuitenkin melko aikaavievää, ja et välttämättä löydä tietäsi sinulle tuntemattomien pankkien sivuille. Helpompi tapa on esimerkiksi katsoa meiltä Raha.fi:stä, mistä saa lainaa ilman korkoa ja/tai kuluja tällä hetkellä. Pääset sopiviin tarjouksiin tämän sivun yläosan nopealla hakemuksella. Näet yhdellä kertaa useita lainatarjouksia ja voit hakea lainan minuuteissa itsellesi. Seuraamme tarkasti lainapalveluiden tarjouksia ja päivitämme ne heti valikoimaamme.

Mahdollisimman nopea takaisinmaksu

Lainan korko on takuu sille, että laina maksetaan ajallaan takaisin. Jos korkoa ei olisi, takaisinmaksun kanssa tuskin olisi kovin monella lainan ottajalla kiire. Koron vuoksi laina maksaa lainan ottajalle kokonaisuudessaan sitä enemmän, mitä kauemmin takaisinmaksu kestää, jolloinka takaisinmaksun viivyttely ei ole järkevää. Korottoman lainan kohdalla ei kannata tehdä sitä virhettä, että ylenkatsoo eräpäivän ja jättää lainan maksamatta. Tätä ei tietenkään tule tehdä minkään lainan kohdalla, mutta aluksi korottomien lainojen korko on yleisesti melko korkea, kun sitä lopulta aletaan kerryttämään. Koron lisäksi lainalla voi olla mainitsemiamme muita kuluja, kuten nostokulut. Vaikka korottamasta ja kuluttomasta lainasta puhutaan usein ilmaisena lainana, ne eivät ole ilmaisia loputtomiin, vaan muuttuvat tietyn ajan kuluttua kalliiksi lainoiksi.

Minimilaina-aikaa nopeampi takaisinmaksu

Entä sitten lainaehdoissa mainittu minimilaina-aika? Estääkö se täysin kuluttoman ja korottoman lainan saamisen? Esimerkiksi lainan mainostetaan olevan ilmainen 30 päivän ajan ja lainaehdoissa minimilaina-ajaksi on esitetty 3 kuukautta. Kuluttajansuojalain mukaan lainan saa maksaa takaisin sovittua aikaisemmin. Täten voit saada itsellesi ilmaisen lainan, jos maksat sen takaisin 30 päivän sisällä. Lainapalveluiden kannalta olisi tietenkin ihanteellista, jos asiakkuus jatkuisi yli ilmaisen ajan, jolloinka lainaaminen olisi sille rahallisesti tuottoisaa. Tämän vuoksi minimiaikaa käytetään yleisesti lainaehdoissa. Monet ihmiset eivät tiedä oikeudestaan maksaa laina sovittua nopeammin takaisin, jolloin he sovittavat takaisinmaksun vähintään minimilaina-ajan puitteisiin.

Maksuvapaa tai lyhennysvapaa kuukausi vaihtoehtona

Jos taloutesi on tiukalla ja harkitset ns. ilmaisen lainan ottamista maksaaksesi pois muita lainoja, mieti asiaa todella tarkkaan. Ottamalla lisää lainaa et helpota tilannetta lainkaan, vaan ajaudut huonompaan taloudelliseen tilanteeseen. Seuraavassa kuussa sinulla on nimittäin maksettavanasi sekä ilmainen laina kokonaisuudessaan että muut lainanlyhennykset. Sen sijaan, että ottaisit uuden lainan toisten lainojen lyhentämistä varten, sinun kannattaa tarkistaa, josko nykyisissä lainoissasi olisi mahdollisuus maksuvapaaseen tai lyhennysvapaaseen kuukauteen. Maksuvapaa kuukausi on kuukausi, jolloin et maksa mitään lainaan liittyviä maksuja. Lyhennysvapaana kuukautena et maksa varsinaista lainan lyhennystä mutta kuitenkin korkoa sekä mahdollisia tilinhoitomaksuja ym. Monet rahoituspalvelut tarjoavat mahdollisuutta maksu- ja lyhennysvapaisiin jopa usean kerran vuodessa.

Sopiiko koroton laina sinulle?

Koroton pikavippi on sopiva laina sinulle, jos tiedät täyttäväsi seuraavat kriteerit.

Maksuaikataulu on sinulle riittävä

Tiedät pystyväsi maksamaan lainan takaisin ennen ilmaisen ajan loppua ilman, että taloutesi joutuu koetukselle. Jos laina on esimerkiksi 30 päivän ajan ilmainen, tiedät varmuudella pystyväsi maksamaan koko lainasumman takaisin 30 päivässä.

Maksukykysi riittää helposti

Jos tarkoituksenasi on hyödyntää lainan ilmainen osuus mutta ei maksaa lainaa kokonaan pois ennen tarjousajan loppua, sinun tulee olla hyvin perillä lainan todellisista kustannuksista sekä omasta maksukyvystäsi myös jatkossa.

Luottotietosi ovat hyvät

Koroton ja kuluton laina kuulostaa helpolta lainalta, mutta sen hakeminen ei ole sen helpompaa, kuin muidenkaan lainojen. Laina voidaan myöntää vain luottotietoiselle henkilölle, joka täyttää myös lainapalvelun asettamat muut kriteerit.

Muita usein kysyttyjä kysymyksiä korottomista lainoista

Olemme nyt käyneet kattavasti läpi korottomien ja kuluttomien lainojen ominaisuuksia. Tässä vielä vastaukset muihin yleisimpiin kysymyksiin. Mikäli sinulla on lisäkysymyksiä, suosittelemme esittämään ne lainaa tarjoavalle rahoituslaitokselle.

Laina on mahdollista saada omalle tilille jopa minuuteissa. Itse hakemuksen täyttämiseen ja sen käsittelyyn menee muutamasta minuutista muutamiin kymmeniin minuutteihin. Kun hakemuksesi on hyväksytty, laina maksetaan viipymättä. Ainoastaan yöllä lainaa ei voida siirtää tilillesi. Pientä viivästystä voi myös olla eri pankkien välillä tehtävien siirtojen kohdalla, jos sinulla on tili pienessä pankissa. Näissäkin tapauksissa siirto kestää vain 1-2 pankkipäivää.

Kaikki korottomat ja kuluttomat lainat myönnetään ilman vakuuksia.

Lisäksi et tarvitse takaajaa tai panttia lainaa varten. Tämä koskee koko laina-aikaa eikä vain ilmaista laina-aikaa.

Vakuuksien, takaajien ja panttien sijasta lainasta aletaan periä korkoa ja muita kuluja ilmaisen ajan kuluttua, jos lainaa ei ole maksettu takaisin.

Varmista ainakin nämä asiat ennen lainan hyväksymistä:

  • Tutustut lainan ehtoihin tarkasti ennen hakemista
  • Lainaat maksimissaan ehdoissa määrätyn summan: esimerkiksi luottotilin kohdalla voit vahingossa nostaa liikaa
  • Tiedät, että maksukykyksi riittää koko lainasumman takaisinmaksuun ennen tarjousajan päättymistä
  • Varmistat lainaa myöntävästä palvelusta, mitä kuluja lainaan tulee vai onko se täysin ilmainen sovitun ajanjakson verran

Summat ovat melko pieniä. Yleensä kyseessä on muutaman sadan euron koroton pikavippi mutta joskus tarjolla voi olla jopa 2000 € lainaa ilman korkoa. Ilmainen laina-aika on lähes aina noin kuukauden verran, joten lainasumman on hyvä olla pieniä takaisinmaksua ajatellen.

Lue asiantuntijoidemme vinkkejä

Haluamme auttaa Sinua säästämään arjen raha-asioissa.

Halpa laina

Halpa laina

Haluatko mahdollisimman halvan lainan? Näin tunnistat ja löydät lainan, joka on oikeasti edullinen.

Lue lisää
Pikavippi

Pikavippi

Pikavippi on varmasti suosituin laina, jota suomalaiset ottavat. Näin haet pikavipin tilille vaikka heti.

Lue lisää
Edullinen laina pitkällä maksuajalla

Edullinen laina pitkällä maksuajalla

Haluatko lainan, joka ei maksa paljoa, mahdollisimman pitkäksi ajaksi? Lue, millainen laina sinun kannattaa ottaa.

Lue lisää