Mitä lainan todellinen vuosikorko tarkoittaa?

Mitä lainan todellinen vuosikorko tarkoittaa ja miksi se on niin tärkeä?

Eri lainoihin tutustuessasi olet varmasti törmännyt termiin lainan todellinen vuosikorko. Tiedätkö kuitenkaan, mikä se on? Kerromme nyt sinulle selkeästi, mitä lainan todellinen vuosikorko tarkoittaa. 

Lainan todellinen vuosikorko sisältää kaikki kulut

Lainan todellinen vuosikorko kertoo lainasta vuoden aikana kertyvät todelliset kustannukset. Se sisältää koron ja lisäksi myös kaikki lainan muut kulut, kuten avausmaksun, tilinhoitomaksut, laskutuslisät, sekä kaikki muut maksut. Todellisessa vuosikorossa otetaan huomioon myös laina-aika sekä lyhennystapa.

Todellinen vuosikorko ilmoitetaan myös lainasta, joka on alle vuoden mittainen. Lyhyissä lainoissa todellinen vuosikorko on pitkiä lainoja korkeampi.

Korko kertoo vain koron suuruuden.

Todellinen vuosikorko kertoo koron, avausmaksun, tilinhoitomaksujen ja muiden mahdollisten kulujen yhteenlasketun suuruuden.


Yleensä korko, josta käytetään myös termiä nimelliskorko, ilmoitetaan lainan tiedoissa hyvin selkeästi. Lainan todellinen vuosikorko sen sijaan on ilmoitettu yleensä pienemmällä tekstillä ja se on suuntaa antava. Jos vertailet lainoja ja etsit edullisinta vaihtoehtoa, on tärkeää, että vertailet juuri todellista vuosikorkoa. Se kertoo sinulle korkoa tarkemmin, mitä mikäkin laina tulee todellisuudessa sinulle kustantamaan.

Esimerkki todellisesta vuosikorosta

  • Haet 5000 € lainaa viideksi vuodeksi.

  • Lainan korko on 8,00 %.

  • Lainan todellinen vuosikorko on 11,365 % ja siihen sisältyy lainan korko 8,00 %, avausmaksu 100 € ja tilinhoitomaksu 7 €/kk.

Lue myös