Pikavippi opiskelijalle - miten se onnistuu?

Voiko opiskelija saada pikavipin?

Opiskelijan arki ei ole aina helppoa. Opintotukien leikkaukset asumiskustannusten kasvaessa vaikuttaa monien opiskelijoiden muutenkin heikkoon talouteen. Makaronilla ja tonnikalasäilykkeillä eläminen saattaa vielä sujua, mutta mitä sitten, kun eteen tulee jokin isompi yllättävä meno? Esimerkiksi tietokoneen rikkoutuminen on kiireellinen ongelma, sillä ilman sitä opiskelu vaikeutuu huomattavasti.

Ensisijaiset ratkaisut opiskelijan rahahuoliin ovat Kelan myöntämät opintotuki ja opintolaina. Tuet eivät kuitenkaan välttämättä riitä kaikkiin laskuihin, eikä opintolainan nostaminen ole aina mahdollista. Tällöin apuun voivat tulla muut lainat kuten esimerkiksi erilaiset pikavipit.

Opiskelija pikavipin hakijana

On olemassa tietyt perusehdot, jotka jokaisen pikavippiä hakevan tulee yleensä täyttää. Voit siis hakea pikavippiä ainoastaan jos seuraavat asiat ovat kunnossa:

  • Olet täysi-ikäinen
  • Asut vakituisesti Suomessa
  • Sinulla on verkkopankkitunnukset
  • Luottotietosi ovat moitteettomat

Jos täytät kaikki nämä ehdot, sinun on mahdollista hakea pikavippiä.

Opiskelijan saamaan luottopäätökseen vaikuttaa kuitenkin myös muut tekijät. Esimerkiksi työttömän, opintonsa juuri aloittaneen 18 -vuotiaan hakijan mahdollisuudet pikavipin saamiseen voivat olla heikot. Useilla lainanmyöntäjillä hakijan ikäraja on vähintään 20 vuotta, eivätkä monet välttämättä myönnä minkäänlaista lainaa työttömälle.

Vanhempi, opintojen ohella töitä tekevä opiskelija saattaa puolestaan saada pikavipin yhtä todennäköisesti kuin kuka tahansa muukin työssäkäyvä hakija, sillä hänen takaisinmaksukykynsä näyttää luotettavalta.

Myös hakemasi vipin summa vaikuttaa mahdollisuuksiisi saada pikavippi: mitä pienempää lainaa haet, sitä todennäköisemmin saat sen.

Yleisiä kysymyksiä ja vastauksia

Vastasimme yleisimpiin kysymyksiin pikavipin hakemisesta opiskelijana.

► Paljonko opiskelija voi saada pikavippiä?
Tyypillinen pikavippi kaikille hakijoille vaihtelee muutamasta kymmenestä eurosta muutamaan sataan euroon. Tätäkin suurempia summia on mahdollista hakea, mutta erityisesti opiskelijana todennäköisyytesi vipin saamiseen heikentyy mitä suurempaa lainaa haet.

► Lasketaanko opintotuki ja opintolaina tuloiksi lainahakemuksessa?
Opintotukea ja opintolainaa ei yleensä katsota tulonlähteiksi, vaan sinun on saatava tuloja muualta. Jotkin lainanmyöntäjät eivät kuitenkaan vaadi selvitystä tuloista tai erittelyä tulonlähteistä, mikä mahdollistaa lainan opiskelijalle, jolla ei ole Kelan tukien lisäksi muita tuloja. Voit löytää tällaisia lainanmyöntäjiä esimerkiksi Raha.fi:n lainapalvelun kautta.

► Vaikuttaako otettu pikavippi Kelan myöntämiin tukiin?
Ei vaikuta. Pikavippiä ei oteta huomioon tulona, eikä sen lyhennyksiä ja muita kustannuksia hyväksytä menoina.

► Milloin opiskelijan kannattaa hakea pikavippiä?
Pikavipin tulisi olla opiskelijan viimeinen vaihtoehto. Jos et syystä tai toisesta saa valtion takaamaa opintolainaa, kannattaa kokeilla Kelan perustoimeentulotukea. Pikavipistä tulee varteenotettava vaihtoehto kun edellä mainittuja keinoja on jo kokeiltu.

► Milloin pikavippi täytyy maksaa takaisin?
Pikavippien takaisinmaksuajat ovat yleensä lyhyitä, esimerkiksi muutaman viikon tai kuukauden mittaisia. Mitä nopeammin maksat vipin takaisin, sitä vähemmän joudut maksamaan siitä kertyviä korkoja ja kuluja. Ideaalissa tilanteessa ajoitat tarvittavan pikavipin niin, että saat maksettua sen takaisin esimerkiksi seuraavasta palkastasi tai opintotukimaksustasi.

Pikavipin hakeminen verkossa

Voit hakea pikavippiä Raha.fi:n kätevällä lainahakemuksella. Haemme sinulle lainatarjoukset useilta rahoittajilta, eli löydät helpommin lainanantajat, jotka myöntävät pikavippejä myös opiskelijoille. Pelkkä lainahakemuksen lähettäminen ei ole sitovaa, eli voit huoletta katsoa, millaista vippiä sinulle tarjotaan.

Pikavipin hakeminen palvelussamme on sinulle täysin ilmaista.

Katso, millaisia lainatarjouksia sinulle löytyyy!

Lue myös