Asuntolainalaskuri laskee kuukausierän ja kokonaishinnan

Asuntolaina on luultavasti tärkein koskaan ottamasi laina ja sen hakeminen kannattaa suunnitella huolella etukäteen. Kuinka suuria kuukausieriä esimerkiksi voit maksaa ja joustaako taloutesi korkojen mahdollisiin nousuihin?

Helppo asuntolainalaskurimme auttaa sinua asuntolainan suunnittelussa.

Asuntolainalaskuri

Aloita kirjaamalla laskuriin asunnon hinta ja paljonko sinulla on rahaa säästettynä asunnon ostoa varten. Täytä tämän jälkeen laina-aika ja arvio lainan koroista. Viitekorko on oman valintasi mukaan yleensä joko Euribor -korko, pankin Prime -korko tai kiinteä korko. Marginaali puolestaan on pankin sinulle määrittelemä henkilökohtainen korko.

Esimerkki: Pariskunta ostaa 150 000 € omakotitalon. Heillä on käsirahaa säästettynä 40 000 €, eli he tarvitsevat lainaa 110 000 €. He valitsevat kiinteän viitekoron 2 % ja pankki tarjoaa heille 0,8 % marginaalikoron. Koron lisäksi lainasta peritään kuukausittain 3 € lainan hoitokuluja. 25 vuoden laina-ajalla lainan kuukausieräksi tulee noin 513,26 € ja lopullinen takaisinmaksettava summa on noin 153 978,00 €.

Laskuri olettaa lainan lyhennystavaksi kiinteän tasaerän, jolloin kaikki kuukausierät ovat samansuuruisia. Esittelemme seuraavaksi, mitä muita vaihtoehtoja sinulla on.

Asuntolainan lyhennystavat

Kuten muitakin lainoja, asuntolainaa lyhennetään tavallisesti kuukausittain. Tällöin maksetaan sekä lainanlyhennystä, korkoa että muita mahdollisia kuluja, kuten lainan hoitokuluja. Pienemmistä lainoista kuten kulutusluotoista poiketen asuntolainaa varten saat valita kolmesta eri lyhennystavasta:

Kiinteä tasaerä: Kiinteällä tasaerällä tarkoitetaan, että maksat lainaa takaisin joka kuukausi saman summan. Koska lainan viitekorko luultavasti muuttuu laina-aikana, muuttuu myös lainan takaisinmaksuaika. Kiinteä tasaerä sopii siis henkilölle, joka haluaa tietää, paljonko maksaa kuukaudessa, mutta jonka ei välttämättä tarvitse tietää tarkkaa laina-aikaa etukäteen.

Annuiteettilyhennys: Mikäli valitset asuntolainan lyhennystavaksi annuiteettilyhennyksen, sovit pankin kanssa selkeästä takaisinmaksuajasta. Korkojen muuttuessa kuukausierät muuttuvat, mutta laina-aika pysyy samana. Tämä siis sopii sinulle, jos haluat tietää laina-ajan tarkalleen ja taloutesi kestää mahdolliset korkojen nousut.

Tasalyhennys: Tasalyhenteisestä lainasta maksetaan kuukausittain aina kiinteä lyhennyssumma, mutta korkomaksut vaihtuvat samalla kun lainapääoma pienenee. Tällöin kuukausierät ovat siis laina-ajan alussa suuremmat ja pienevät laina-ajan loppua kohti.

Asuntolainan korko

Kuten jo mainittu, asuntolainan korkoon voi valita tyypillisesti niin ikään kolmesta eri vaihtoehdosta. Näitä ovat:

Euribor: Euribor -korko on euroalueen yhteinen korko. Asuntolaina sidotaan yleensä joko 3, 6 tai 12 kuukauden Euriboriin, eli korko on aina ajankohtaisen Euribor -koron mukainen valitun ajanjakson ajan, minkä jälkeen korko tarkistetaan uudelleen vastaamaan sen hetkistä tasoa. Euribor -koron on mahdollista olla myös negatiivinen, jolloin sinun ei tarvitse maksaa viitekorkoa. Maksamasi korko ei kuitenkaan voi mennä miinukselle, vaan on vähintään nolla prosenttia.

Prime: Prime -korko on pankin oma korko, joka on Euriboria hieman maltillisempi muutosten suhteen. Eri pankkien prime -korkoja kannattaa vertailla etukäteen, mikäli päädyt tähän korkovaihtoehtoon.

Kiinteä: Kiinteä korko on pankin kanssa sovittu korko, joka pysyy muuttumattomana tietyn ajanjakson, kuten esimerkiksi 5 vuotta. Tämä on luultavasti kallein vaihtoehto korolle, mutta sopii henkilölle, joka haluaa tietää tarkalleen, miten paljon tulee kuukausieriä ja lainaa maksamaan.

Asuntolainan kilpailutus

Lainojen kilpailuttaminen on aina kannattavaa. Suomalaiset suosivat helposti omaa pankkiaan, mutta erityisesti asuntolainan kokoisen lainan kohdalla on suositeltavaa käyttää jonkin verran aikaa ja vaivaa halvimman vaihtoehdon löytämiseksi. Pienellä vaivannäöllä voit säästää jo huomattavia summia. Kilpailuta asuntolainasi siis useammalla pankilla ennen kuin teet valinnan.

Huomaa, että myös vanhan asuntolainan voi kilpailuttaa esimerkiksi marginaalitasojen laskiessa. Lainasta voi silloin neuvotella oman pankin kanssa tai olla yhtyedessä muihin pankkeihin.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko