Lainalaskuri lainan kuukausierään ja hintaan

Tiedätkö, paljonko laina maksaa ja mistä sen hinta koostuu? Pelkkä korko ei nimittäin vielä kerro kaikkea. Erilaisilla palvelumaksuilla ja esimerkiksi laina-ajan pituudella on huomattava vaikutus lainan lopulliseen hintaan. Lainalaskurimme auttaa sinua arvioimaan sekä lainasi kuukausierän että sen todelliset kustannukset. Voit käyttää laskuria myös osamaksun hinnan laskemiseen.

Lainalaskuri

Syötä laskuriin lainasumma ja valitse sen jälkeen laina-aika, korko ja mahdolliset tilinhoito- ja avausmaksut. Näiden perusteella laskuri kertoo, millaisia kuukausieriä lainaan liittyy ja miten paljon lainan lopullinen hinta on.

Esimerkki: Henkilö A ottaa 6 000 € lainan 5 vuoden takaisinmaksuajalla. Lainan nimelliskorko on 8,40 % ja siihen kuuluu 5 euron tilinhoitomaksu ja 50 euron avausmaksu. Tällöin kuukausieräksi tulee 127,81 € ja takaisinmaksettavaksi summaksi 7718,60 €. Lainan todellinen vuosikorko on tällöin 11,27 %.

Säätämällä lainan tietoja laskurissa näet helposti, miten erilaiset tekijät vaikuttavat lainan todelliseen hintaan. Esimerkiksi kuukausittaiset tilinhoitomaksut luonnollisesti kasvattavat kuukausierää ja takaisinmaksettavaa summaa. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää siihen, että mitä pidempi laina-aika on, sitä enemmän pienetkin muutokset esimerkiksi korossa kasvattavat lainan hintaa.

Lainan takaisinmaksuaikaa ei siis kannata pitkittää turhaan, mutta toisaalta lainan kuukausierät tulisi samalla suhteuttaa omaan taloudelliseen tilanteeseen. Kokeile helposti laskurilla, millaisia kuukausieriä haluamasi lainasumma ja laina-aika muodostavat. Muista myös, että lainan voi maksaa alta pois suunniteltua nopeammin.

Korkojen rooli lainan hinnassa

Lainakulujen yhteydessä puhutaan yleensä eniten lainan korosta. Tällä tarkoitetaan yleensä nimelliskorkoa, mikä on pankin palkkio myönnetystä lainasta. Todellinen vuosikorko puolestaan laskee mukaan myös lainan muut kulut, mikä auttaa lainanottajaa vertailemaan lainojen hintoja.

Joskus lainan korko on sama kaikille asiakkaille ja joskus se puolestaan määritellään henkilökohtaisesti. Jälkimmäinen on tyypillistä etenkin vakuudettomille lainoille, joiden myöntäminen on rahoittajalle hieman riskialttiimpaa kuin vakuudellisten. Asiakaskohtaiseen korkoon vaikuttavat yleensä tekijät kuten hakijan tulot, asumismuoto ja ikä.

Muista myös muut lainakulut

Lainalaskurissamme on otettu huomioon mahdolliset tilinhoitomaksut ja avausmaksut. Voit esimerkiksi katsoa, miten paljon tilinhoitopalkkiot kasvattavat sekä kuukausierää että takaisinmaksettavaa summaa. Muita mahdollisia lainakuluja voivat olla esimerkiksi nostopalkkiot, joita peritään usein tilimuotoisten joustoluottojen yhteydessä. Aikoinaan vippifirmat perivät palkkion tekstiviesteistä, mutta tämä kiellettiin, kun pikavippejä alettiin säännöstellä tarkemmin.

Lainanmyöntäjillä on tänä päivänä velvollisuus kertoa kuluttajalle selkeästi, millaisia lainakuluja heidän lainaansa liittyy. Lainanmyöntäjän tulee myös huolehtia, että nämä kulut lasketaan osaksi lainan todellista vuosikorkoa.

Lainojen kilpailutus helpottaa vertailua

Helpoiten vertailet lainoja kilpailuttamalla ne esimerkiksi Raha.fi:n palvelussa. Voit tällöin saada yhdellä hakemuksella useamman lainatarjouksen kerralla. Lainojen vertailu helpottuu huomattavasti, kun sinun ei tarvitse lähettää hakemuksia erikseen eri lainanmyöntäjille.

Hakemuksen täyttäminen ei vielä sido lainan vastaanottamiseen, eli voit rauhassa kokeilla, millaisella hinnalla sinulle tarjottaisiin lainaa.

LAINASUMMA

LAINA-AIKA

Arvioitu kuukausierä €/kk

Todellinen vuosikorko määräytyy henkilökohtaisesti ja vaihtelee 4,5-30,6 % välillä. Laina-aika on 1-15 vuotta. Esimerkkilaskelma: lainan ollessa 10 000 € ja takaisinmaksuajan 5 vuotta on kuukausierä 232,50 €. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 13 951 €. Nimelliskorko on 12,6 % ja todellinen vuosikorko 14,9 %.Aikavälillä 1.1.-30.9.2021 tarjottava nimelliskorko on maksimissaan 10,0 %.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko