Kaikki luottokortin käytöstä, eduista ja ominaisuuksista

Luottokortti tuo joustavuutta maksamiseen ja siihen liittyy erilaisia etuja, joita tavallisessa pankkikortissa ei ole. Suurimmalla osalla suomalaisista aikuisista kulkeekin luottokortti lompakossa. Esittelemme tässä hieman luottokortin käyttöä ja sen ominaisuuksia.

Tutustu luottokorttivertailuun!
Katso, mikä on sinulle paras luottokortti ja täytä hakemus.

Miten luottokortti toimii? Luottokortin ABC

→ Luottokortin perusperiaate
Luottokortti toimii hyvin pitkälti samalla tavalla kuin pankkikortti. Voit käyttää sitä maksuvälineenä useimmissa paikoissa, jotka ottavat vastaan korttimaksuja. Yleisimmät luottokortit eli Visa ja Mastercard käyvät maksuvälineenä lähes poikkeuksetta, jos luottokortti hyväksytään maksutapana. Maksaessasi luottokortilla rahoja ei kuitenkaan veloiteta henkilökohtaiselta tililtäsi, vaan luottokorttisi tililtä. Tekemäsi ostokset laskutetaan sinulta osittain tai kokonaan sovittuna eräpäivänä, joka voi olla esimerkiksi kuun viimeinen päivä.

→ Luottoraja tarpeen mukaan
Kun sinulle myönnetään luottokortti, siihen asetetaan luottoraja. Tyypillisimmät luottokorttien luottorajat ovat 1000 €, 2000 € ja 3000 €. Luottokorttiin voi saada myös useiden tuhansienkin eurojen luottorajan. Voit maksaa luottokortillasi ostoksia luottorajasi puitteissa. Jos teet esimerkiksi 500 € ostoksen luottokortilla, jossa on 2000 € luottoraja, sinulle jää vielä 1500 € luottoa käytettäväksi. Kun maksat käyttämääsi luottoa takaisin, on se uudestaan käytössäsi. Luottokortti on siis jatkuva luotto. Se on toiminnaltaan hyvin samanlainen kuin joustoluotto.

→ Korotonta maksuaikaa. Käyttäessäsi luottokorttia käytät siis lainarahaa, ja käyttämästäsi rahasummasta peritään korkoa. Korko ei kuitenkaan ala kertyä välittömästi tehtyäsi oston, vaan saat korotonta maksuaikaa useimmiten noin 30 päivää. Vasta tämän jälkeen korkoa alkaa kertyä, jos et maksa ostoksiasi kokonaisuudessaan pois heti seuraavalla laskulla.

→ Laskulla vain minimilyhennys
Saadessasi luottokorttilaskun näet siinä erittelyn laskukaudella tekemistäsi ostoista. Laskulla näkyy, kuinka paljon olet käyttänyt luottoa yhteensä. Laskuun merkitty loppusumma on kuitenkin yleensä huomattavasti pienempi kuin käyttämäsi summa: laskuun merkitään maksettavaksi vain minimisumma, joka sinun täytyy lyhentää. Minimisumma on noin 3.5 % käytetystä luotosta. Voit kuitenkin maksaa takaisin suuremman summan. Jos maksat luottokorttilaskua takaisin aina vain minimilyhennyksen verran, sinulle ehtii kertyä maksettavaksi reippaasti korkokuluja. Jos pystyt maksamaan takaisin suuremman summan kerralla, se kannattaa.

→ Rinnakkaiskortti on mahdollinen
Luottokorttiin on yleensä mahdollista liittää rinnakkaiskortteja. Esimerkiksi pääkortin haltijan perheenjäsenet voivat tällöin käyttää yhteistä luottokorttitiliä.

→ Mahdollisuus maksuvapaaseen
Monet luottokortin myöntäjät tarjoavat mahdollisuutta pariin maksuvapaaseen kuukauteen vuodessa. Maksat tällöin ainoastaan korkoa käyttämästäsi luotosta sekä kortin mahdollisen kuukausimaksun.

Näin maksat luottokortilla

Luottokorteissa on paljon etuja matkavakuutuksista alennuksiin

Luottokorteissa on usein tiettyjä etuuksia, joita muissa maksukorteissa ei ole. Näistä yleisimmät ovat:

Koroton maksuaika: Kuten jo sanottu, luottokortti tuo joustoa ostoksiin. Saat yleensä noin kuukauden korotonta maksuaikaa ostoksillesi. Luottokorttilaskun eräpäivä voi olla hyvä sijoittaa palkkapäivän tienoille, jolloin saat maksettua laskun kätevästi.

Matkavakuutus: Joihinkin luottokortteihin kuuluu matkavakuutus, joka astuu voimaan, kun tietty määrä matkan kustannuksista on maksettu kyseisellä luottokortilla. Esimerkiksi Bank Norwegianin luottokortti tarjoaa matkavakuutuksen.

Tuoteturvavakutuus: Moniin luottokortteihin kuuluu ilmainen tuoteturvavakuutus, kun ostat tuotteita kyseisellä kortilla. Vakuutukseen kuuluu yleensä korvaus varkauden tai vahingoittumisen varalta, mutta sen ehdot vaihtelevat paljon pankeista riippuen.

Kanta-asiakasohjelmat: Luottokortteihin saa usein liittettyä joitain yritysten kanta-asiakastilejä, jolloin kortin käyttäjä saa kerättyä esimerkiksi erilaisia alennuksia tai palkintoja kuten lentopisteitä. Joillain luottokorteilla on myös täysin omat kanta-asiakasohjelmansa.

Tämän lisäksi luottokortti on kätevä esimerkiksi verkko-ostoksilla tai lentolippuja ostaessa, sillä saat rahasi varmemmin takaisin joutuessasi esimerkiksi huijauksen kohteeksi tai lentoyhtiön mennessä konkurssiin. Luottokortti on hyödyllinen myös matkustaessa.

Kuka voi hakea luottokorttia?

Suomessa luottokortteja myöntävät pankit kuten OP, Nordea, Aktia, Danske Bank ja S-Pankki, sekä jotkin luottokorttiyhtiöt. Luottokortin saadaksesi sinun tulee olla täysi-ikäinen ja asua vakituisesti Suomessa. Usein hakijalta vaaditaan myös säännöllisiä palkka- tai eläketuloja. Mitä korkeampaa luottorajaa haet, sitä enemmän tuloja sinulta vaaditaan. Luottokorttia ei yleensä myönnetä luottotiedottomalle.

Joidenkin pankkien valikoimasta löytyy myös luottokortti opiskelijalle. Tällöin pankki yleensä vaatii, että sinulla on tietty opintopistemäärä suoritettuna. Muista, että sinun on myös täytettävä vaadittu ikäraja.

Mikäli sinulle ei myönnetä luottokorttia esimerkiksi pienten tulojen vuoksi, voit tutustua myös niin sanottuihin prepaid-kortteihin. Myös tavallisella pankkikortilla pärjää pitkälle. Esimerkiksi matkustaminen saattaa kyllä helpottua luottokortin kanssa, mutta se onnistuu ilmankin.

Miten löytää paras luottokortti? Ota luottokorttivertailu avuksi

Tyypillisimmät luottokortit Suomessa ovat Visa ja Mastercard. Muita ovat esimerkiksi American Express. Paras luottokortti on sinun tarpeisiisi sopiva. Oletko esimerkiksi valmis maksamaan vuosimaksua jonkin tietyn edun saadaksesi vai haluatko halvemman peruskortin ilman vuosimaksua? Luottokortit eroavat toisiltaan niin ominaisuuksiltaan kuin hinnoiltaan, minkä vuoksi kannattaa tehdä jonkinlainen luottokorttivertailu ennen kortin hakemista.

Kaikki luottokortit -artikkelit

Luottokortteja
Luottokorttien vertailu
Luottokortin käyttäminen
Valikko