Maksu myöhässä – tuleeko minulle maksuhäiriömerkintä?

Aina välillä eteen sattuu tilanteita, jolloin jotain laskua ei saakaan maksettua eräpäivänä. Tällöin saattaa herätä kysymys, seuraako myöhästyneestä laskusta maksuhäiriömerkintä. Pienestä myöhästymisestä ei kuitenkaan tarvitse vielä hätääntyä, mutta tilanne kannattaa ottaa vakavasti.

Käymme tässä artikkelissa tarkemmin läpi, millä tavoin ja kuinka nopeasti maksuhäiriömerkintä tulee. Jos et ole aivan varma, ovatko luottotietosi puhtaat, sinun kannattaa tehdä luottotietojen tarkistus.

Mistä maksuhäiriömerkinnän saa?

Maksuhäiriömerkinnästä puhutaan myös luottotietojen menettämisenä. Se on seurausta jonkin maksuvelvoitteen laiminlyömisestä saaduista maksuhuomautuksista huolimatta. Merkintä voi syntyä esimerkiksi maksamattomista luottokorttilaskuista, vuokrarästeistä tai verkko-ostosten osamaksusopimuksista.

Tyypillinen tilanne on, että merkinnän saanut on velkaantunut useaan eri paikkaan kerralla. Yksittäiset velat eivät välttämättä ole erityisen suuria, mutta yhteissummana niitä voi olla liian paljon maksettavaksi. Maksamattomina niistä voi syntyä useita maksuhäiriömerkintöjä.

Maksuhäiriömerkinnät talletetaan luottotietorekisteriin, josta niitä pääsee tarkastelemaan esimerkiksi lainanmyöntäjä tai vuokranantaja, jonka kanssa olet solmimassa jotain sopimusta. Maksuhäiriömerkinnällä on ikävät seuraukset, eli sen saamista kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää.

Miten nopeasti maksuhäiriömerkintä tulee?

“Sain perintäkirjeen maksamatta jääneestä sähkölaskusta. Tarkoittaako se, että olen saanut maksuhäiriömerkinnän?”

Pelkkä laskun myöhästyminen ei vielä johda maksuhäiriömerkinnän saamiseen. Eräpäivän ylittämisestä ei siis kannata panikoida, mutta toimiin tulisi ryhtyä mahdollisimman nopeasti. Maksumuistutuksista ja perintäkirjeistä (eli maksuvaatimuksista) veloitetaan ja saatat joutua maksamaan laskulle viivästyskorkoa.

Maksamattoman laskun tie varsinaiseen maksuhäiriömerkintään kulkee yleensä seuraavasti:

1. maksumuistutus → 2. maksumuistutus → 1. perintäkirje → 2. perintäkirje → haaste käräjäoikeuteen → tuomio ⇒ päätös maksuhäiriömerkinnästä

Kokonaisuudessaan prosessi kestää vähintään kaksi kuukautta, mutta usein se venyy useammalle kuukaudelle.

Pelkkä maksumuistutus tai perintäkirje eivät siis välttämättä vielä johda maksuhäiriömerkintään. Ota kuitenkin huomioon, että esimerkiksi vuokrasopimus saatetaan purkaa jo ensimmäisen perintäkirjeen kohdalla, jos et ota yhteyttä vuokranantajaan ja selitä tilannettasi.

Nainen käy läpi saamiansa laskuja

Muiden laskujen laiminlyönnistä poiketen kulutusluotto-, osamaksusopimus- ja luottokorttilaskuista voidaan ilmoittaa maksuhäiriömerkintä ilman käräjäoikeuden tuomiota heti, kun lasku on yli 60 päivää myöhässä. Sinulle lähetetään kuitenkin maksukehotus tai perintäkirje vähintään 21 päivää ennen merkinnän saamista.

Ensimmäisestä maksuhäiriömerkinnästä lähetetään ilmoitus merkinnän saaneelle.

Maksuhäiriömerkintä ei siis tule ilman varoitusta, eikä sen pitäisi tulla yllätyksenä merkinnän saaneelle.

Mitä voit tehdä välttääksesi maksuhäiriömerkinnän

Jos olet saanut maksumuistutuksen tai perintäkirjeen, pyri maksamaan lasku viipymättä takaisin. Mikäli sinulla ei ole varaa maksaa laskua, ole yhteydessä laskun lähettäjään. Sinulla voi olla mahdollisuus eräpäivän siirtoon tai maksusopimuksen muuttamiseen.

Apua maksuvaikeuksiin saa muun muassa Takuusäätiöltä. Tilapäiseen rahantarpeeseen välttämättömiä menoja varten voi myös hakea toimeentulotukea Kelalta.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko