Oma talous hallintaan

Omasta taloudesta huolehtimiseen kuuluu rahankäytön hallinnan lisäksi paljon muutakin. Löydät sivuiltamme muun muassa erilaisia oppaita, esittelyjä ja vinkkejä, joilla toivomme voivamme auttaa juuri sinua omaan talouteesi liittyvissä kysymyksissä.

Rahankäyttöä kannattaa tarkkailla

Omaa kulutusta kannattaa aina pitää hieman silmällä. Tuloja ja menoja voi kirjata ylös ja itselleen luoda jonkinlaisen budjetin. Lisäksi ostoksia tehdessä on hyvä aina vertailla hintoja. Isompia hankintoja tehdessä voi esimerkiksi miettiä, kannattaako ne hoitaa osamaksulla vai lainalla. Vertailua kannattaa harrastaa muutenkin. Esimerkiksi ulkomaille matkustaessa voi ensin pohtia, millaisia kuluja rahan käytöstä siellä syntyy ja valita sitten paras maksutapa.

Jonkinasteinen säästäminen puskuriksi pahan päivän varalle on aina suositeltavaa. Säästötileillä ja sijoitettuna pääoma ei myöskään vain makaa toimettomana, vaan kerryttää korkotuottoa.

Oma talous digitaalisessa ajassa

Maailma digitalisoituu jatkuvasti ja tämä vaikuttaa myös itse kunkin henkilökohtaisiin raha-asioihin. Esimerkiksi pankkipalvelut siirtyvät kovaa vauhtia verkkoon. Tämä voi aiheuttaa huolta esimerkiksi iäkkäille, jotka eivät välttämättä hallitse Internetin käyttöä. Verkkopankin käyttämisen voi kuitenkin opetella iästä riippumatta.

Pankkipalveluiden digitalisoitumisen lisäksi maksaminen on muuttumassa pikkuhiljaa virtuaaliseksi. Esimerkiksi mobiilimaksusovellukset ovat yleistymässä myös Suomessa. Mobiilisovelluksia löytyy myös muuhun talouden hallintaan muun muassa erilaisten budjettisovellusten myötä.

Netistä löytyy myös monenlaisia työkaluja oman talouden suunnitteluun. Meidän sivustoltamme löydät esimerkiksi laskurit taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseen ja hääkustannusten arviointia varten.

Pidä huoli laina-asioistasi

Kuka tahansa saattaa tarvita lainaa aina sillöin tällöin. Lainaa saa tänä päivänä monesta paikasta monenlaiseen hintaan ja sitä haetaankin melko paljon. Lainan haku kannattaa kuitenkin suorittaa huolella ja varmistaa, että tiedät mitä olet tekemässä. Tutustu artikkeleidemme avulla esimerkiksi siihen, kuinka luottokelpoisuus kartoitetaan, ja mikä joidenkin luotonmyöntäjien käytössä oleva Instantor -palvelu on.

Omista lainoista kannattaa pitää huoli, sillä maksamattomilla laskuilla on ikäviä seurauksia. Mikäli päädyt vaikeuksiin lainan takaisinmaksun kanssa, on lyhennysvapaa kuukausi yksi vaihtoehto. Ole aina yhteydessä luotonantajaasi, jos tiedät, ettet tule selviytymään jostakin maksuerästä.

Vanhat lainat kannattaa maksaa alta pois ennen uuden ottamista. Useat päällekkäiset lainat vievät rahaa ja voivat tuntua ahdistavilta. Niistä eroon pääsemiseen tapahtuu usein helpoiten maksamalla ne pois yksi kerrallaan. Toinen vaihtoehto on lainojen yhdistäminen, minkä avulla pienennät lainakuluja.

Näin huolehdit luottotiedoista

Maksuhäiriömerkintöjen määrä Suomessa kertoo, että lainasta huolehtiminen saattaa koitua vaikeaksi joillekin. Huomaa kuitenkin, että esimerkiksi laskun maksaminen myöhässä ei välttämättä vielä tarkoita maksuhäiriömerkintää. Jos et ole varma, oletko saanut maksuhäiriömerkinnän, voit tarkistaa luottotietosi ilmaiseksi kerran vuodessa.

Luottotietojen menetys vaikeuttaa monia asioita, mutta maksuhäiriömerkinnän kanssa voi myös elää. Omaa tilannetta voi myös helpottaa hankkimalla luottotietoihin ref-merkintä. Luottotietojen puhdistumista odotellessa kannattaa välttää uusia maksuhäiriömerkintöjä.

Yksi tapa huolehtia omien luottotietojen säilymisestä on asettaa itselle omaehtoinen luottokielto, joka estää tehokkaasti turhan lainan ottamisen.

Omien rahojen siirto toiselle henkilölle

Tilisiirtojen tekeminen on suurimmalle osalle täysin arkipäivää. Mutta mitä jos rahaa pitääkin siirtää ulkomaille? Perinteistä pankin tilisiirtoa edullisemmaksi ja nopeammaksi voi tulla erilaiset rahansiirtopalvelut. Esimerkiksi matkustaessa pulaan joutunutta perheenjäsentä voi auttaa lähettämällä tälle rahaa, jonka hän voi vastaanottaa käteisenä.

Toinen tilanne, jossa tilisiirto voi mietityttää on rahan lahjoittaminen lapselle. Tällöin tulee nimittäin ottaa huomioon muun muassa lahjavero ja ennakkoperintä.

Kaikki oma talous -artikkelit

Ostosten tekeminen
Sijoittaminen
Rahansiirrot
Lainoista huolehtiminen
Luottotiedot
Muut raha-asiat
Asuminen
Yhteiskunta
Valikko