Mobiilimaksaminen yleistyy – Näin pääset mukaan

Mobiilimaksamisella voidaan tarkoittaa kaikenlaista älylaitteilla, kuten kännyköillä, tehtävää maksamista. Se voi olla muun muassa tilisiirto kaverille, lähimaksaminen ruokakaupassa tai verkkokauppamaksu.

Mobiilimaksuja varten löytyy monenlaisia sovelluksia, jotka ovat Suomessa toistaiseksi vielä melkoinen viidakko. Osa sovelluksista on luotu puhtaasti maksamiseen ja osa on lompakoita, johon on yhdistetty esimerkiksi joustoluotto. Tutustutaan nyt tarkemmin maksamiseen käytettäviin sovelluksiin.

Mitä kaikkea voin maksaa mobiilimaksusovelluksilla?

Mobiilimaksamisella voidaan tarkoittaa periaatteessa kaikkea mobiililaitteella maksamista. Se voi olla esimerkiksi:

Lähimaksu puhelimella: Tietyillä sovelluksilla on mahdollista maksaa kaupan kassalla kännykällä samaan tapaan kuin pankkikortillakin. Sovellukset toimivat pääasiassa samalla nfc-teknologialla kuin maksukortit, mutta osa myös bluetoothin tai QR-koodien avulla.

Kaverimaksaminen: Jotkin sovellukset mahdollistavat tilisiirron yksityishenkilöiden välillä pelkkää puhelinnumeroa käyttämällä. Tämä niin sanottu kaverimaksaminen tai P2P-siirto on kätevä esimerkiksi kavereiden kesken tai vaikka kirpputorilla ostoksia tehdessä.

Yrityksen oma maksusovellus: Yrityksillä saattaa olla täysin oma sovellus, jolla asiakas voi suorittaa maksunsa. Tällaisia sovelluksia ovat esimerkiksi joukkoliikenteen matkalippusovellukset, kuten HSL Mobiililippu.

Verkkokauppamaksu: Tietyt mobiilimaksusovellukset mahdollistavat verkko-ostosten maksamisen nopeasti ilman avainlukulistoja ja luottokorttitietojen näpyttelyä.

Nainen pitelee käsissään kännykkäää ja kahvia samalla kun tekee verkko-ostoksia

Miten valitsen oikean mobiilimaksusovelluksen?

Suomessa ei ole samanlaista yhtenäistä mobiilimaksutapaa kuin monissa muissa maissa, vaan sovelluksien kirjo on laaja. Se, mitä sovellusta sinun kannattaa kokeilla riippuu kolmesta tekijästä: 1) minkä pankin asiakas olet, 2) onko käytössäsi iPhone- vai Android-puhelin ja 3) mihin tarkoitukseen haluat mobiilimaksamista käyttää.

Tässä on esiteltynä Suomen suosituimmat mobiilimaksusovellukset tärkeimpine ominaisuuksineen:

MobilePay:

MobilePay on yksi suosituimmista mobiilimaksusovelluksista Suomessa muun muassa sen monipuolisuuden ja helppokäytöisyden vuoksi. MobilePayn ominaisuuksia ovat:

 • Kaverimaksaminen, verkko-ostokset ja lähimaksaminen
 • Sopii kaikkien pankkien asiakkaille
 • Toimii sekä Android- että iPhone -älypuhelimilla
 • Lähimaksu ei toimi kaikissa kaupoissa, mutta on yleistymässä

Siirto:

Siirto -järjestelmä on ollut MobilePayn ohella suosittu. Se on toistaiseksi toiminut OP:n, Nordean ja S-pankin tilien välillä, mutta S-Pankki on vaihtamassa MobilePayn käyttöön. Siirron ominaisuuksia ovat:

 • Kaverimaksaminen ja verkko-ostokset
 • Sopii OP:n ja Nordean asiakkaille
 • Toimii sekä Android- että iPhone- älypuhelimilla
 • Rahat siirtyvät reaaliajassa

Apple Pay:

Apple Pay toimii varsinaisista pankeista ainoastaan Nordean asiakkaille. Apple Payn ominaisuuksia ovat:

 • Lähimaksaminen ja verkko-ostokset
 • Sopii Nordean asiakkaille ja tiettyjen etukorttien haltijoille
 • Toimii iPhone -älypuhelimilla
 • Apple Pay on ainoa lähimaksun mahdollistava sovellus, mikä toimii iPhone -puhelimilla

Pivo:

Pivo on OP ryhmän kehittämä, kaikkien pankkien asiakkaille suunnattu sovellus. Lähimaksaminen toimii kuitenkin vain OP:n omilla asiakkailla. Pivon ominaisuuksia ovat:

 • Kaverimaksaminen, verkko-ostokset ja lähimaksaminen
 • Osa palveluista sopii kaikkien pankkien asiakkaille ja osa vain OP:n
 • Lähimaksaminen toimii vain Android -laitteilla
 • Erilaisia etuja ja palveluita kaikille käyttäjille

Nordea Wallet ja Nordea Siirto:

Nordean mobiilimaksupalvelut on monipuolinen, mutta hieman sekava kokonaisuus. Esimerkiksi kaverimaksaminen ja lähimaksaminen tehdään eri sovelluksilla. Nordea -sovellusten ominaisuuksia ovat:

 • Kaverimaksaminen, verkko-ostokset ja lähimaksaminen
 • Osa palveluista kaikkien pankkien asiakkaille ja osa vain Nordean
 • Sopii sekä Android- että iPhone -älypuhelimille
Nainen käyttää kännykkää lähimaksamiseen kaupassa

Mobiilimaksaminen vuonna 2019

Mobiilimaksamiselle on ennustettu läpimurtoa Suomessa jo parin vuoden ajan sen kuitenkaan tapahtumatta. Vuosi 2019 saattaa kuitenkin tuoda tähän muutosta.

Ensinnäkin MobilePayn käyttö lähimaksussa laajenee merkittävästi vuoden 2019 aikana. MobilePayn lähimaksu toimii bluetoothin kautta, minkä vuoksi sitä ei ole toistaiseksi voinut käyttää yhtä laajasti kuin esimerkiksi Pivoa tai Apple Payta. MobilePay toimii kuitenkin nyt kaikissa Suomen Prismoissa ja kasvavassa määrässä muita S-ryhmän kauppoja. Vuoden 2019 aikana MobilePayn lähimaksu tulee mahdolliseksi myös K-ryhmän kaupoissa.

MobilePayn suosion vuoksi nämä laajenevat mahdollisuudet maksaa puhelimella kaupassa voi hyvinkin kasvattaa mobiilimaksamisen suosiota yleisesti.

Toinen vuonna 2019 tapahtuva muutos on uuden maksupalveludirektiivin vaikutus. Keskeinen muutos tulee olemaan, että kolmannet osapuolet saavat rajoitetun pääsyn asiakkaiden pankkitileille. Tämä mahdollistaa uusia maksutapoja, jotka eivät ole pankeista riippuvaisia, mikä voi näkyä mobiilimaksamisen monipuolistumisessa.

Nähtäväksi jää, miten paljon mobiilimaksaminen tulee lopulta yleistymään ja mitkä sovellukset vakiintuvat suomalaisten käyttöön.

Arjen raha-asioiden hurja digitalisaatio saattaa aiheuttaa huolta vanhemmista kuluttajista, joiden voi olla vaikea opetella älylaitteiden käyttöä. Senioreille löytyy kuitenkin paljon avustusta digitaalisiin palveluihin esimerkiksi verkosta, pankeista tai muun muassa kirjastoista.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko