Sähkön kilpailutus: näin saat edullisemman sähkösopimuksen

Haluatko kilpailuttaa sähkösopimuksesi helposti ja löytää edullisemman ja tarpeisiisi sopivimman tarjouksen? Ei ole väliä onko sinulla jo voimassa oleva sähkösopimus vai oletko solmimassa sopimusta uuteen asuntoon. Kilpailutus kannattaa aina.

Tiesitkö, että Suomessa on yli 80 eri sähkönjakeluyhtiötä? Eri toimijoiden tuotteiden ja hintojen läpikäynti olisi erittäin työlästä ja aikaa vievää, mutta sähkösopimusvertailutyökalun avulla kilpailutus hoituu helposti ja nopeasti.

Olemme Raha.fi:ssä koonneet selkeät ohjeet sähkösopimuksen kilpailuttamiseen, tarjousten vertailuun sekä lisänä on vielä tuhti tietopaketti kaikesta mitä sinun on hyvä tietää sähkön hinnan muodostumisesta.

Lue koko tietopaketti tai siirry alla olevan listauksen kautta suoraan siihen kohtaan, mistä kaipaat lisätietoja. Voit myös siirtyä suoraan vertailuun alta.

Kilpailuta sähkösopimuksesi nopeasti ja vaivattomasti helpolla verkkopalvelulla. Solmi uusi sopimus jo tänään!

Miten sähkösopimus kilpailutetaan, jotta saa edullisimman hinnan ja itselle parhaiten soveltuvimman sopimuksen?

→ Tiedätkö, millainen sähkösopimus sinulla on nyt? Jos et, ostat todennäköisesti kalleinta tarjolla olevaa sähköä. Ota siis ensin haltuun nykyinen sopimuksesi. Kun olet täysin kartalla millainen sopimuksesi on nyt, vertailu sähkökilpailutuksen kautta saatuihin tarjouksiin helpottuu huomattavasti.

→ Selvitä sähkölaskusta tai sopimuksesta nykyisen sopimuksesi sopimustyyppi. Sopimustyypin saat selville myös ottamalla yhteyttä nykyiseen sähköyhtiöösi.
Jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, niin voit aloittaa kilpailutuksen vaikka heti. Jos sopimuksesi on määräaikainen, niin katso milloin määräaika päättyy. Voit kilpailuttaa sähkösopimuksesi aikaisintaan kolme kuukautta ennen määräajan päättymistä. Merkitse päivämäärä kalenteriin, jotta muistat hoitaa kilpailutuksen ajoissa.

→ Määräaikaisen sopimuksen kanssa on syytä olla tarkkana siitä syystä, että jos määräajan päätyttyä ei ole solmittu uutta sopimusta, niin sähköyhtiö laskuttaa sähköstäsi niin sanottua listahintaa, joka on useimmiten kalliimpi kuin määräaikaisen sopimuskauden hinta. Tässä kohtaa sähkön kilpailuttaminen on äärimmäisen tärkeää ja samalla on myös suurempi todennäköisyys tuntuviin säästöihin.

→ Ota seuraavaksi käsittelyyn perusmaksu ja sen määrä. Perusmaksun suuruus voi vaihdella saman yhtiön sisällä sen perusteella, millainen sopimus on kyseessä. Jos vuotuinen sähkönkulutuksesi on pieni, valitse sopimus, jossa ei ole perusmaksua tai vähintäänkin siitä saa alennusta. Tämä vinkki koskee erityisesti kerrostaloasujia.

→ Sitten katse sähkön hintaan. Moni tuijottaa virheellisesti vain tätä lukua vertaillessaan sähkön hintoja, mutta todellisuudessa mahdollisimman pienellä kilowattituntihinnalla voivat saada säästöä aikaan vain paljon sähköä kuluttavat eli omakotitaloasujat tai sähkölämmitteisessä rivitalossa asuvat.

→ Syynää mahdollinen laskutuslisä. Monet yhtiöt laskuttavat paperilaskusta myös extraa. Valitsemalla sähköisen laskun et maksa turhasta.

Haluatko säästää sähkölaskussa? Kilpailuta nykyinen sähkösopimuksesi hetkessä

Mistä eri osa-alueista sähkölasku muodostuu ja mitä ottaa huomioon laskutusväliä valitessa?

Sähkölaskun sisältö on määritelty Suomen laissa ja tästä johtuen laskun on aina sisällettävä tarkka yhteenveto. Sähkön hinta koostuu kolmesta osasta: sähköenergiasta, sähkön siirrosta ja veroista. Verot sisältävät sähkö- ja arvonlisäveron. Sähköstä maksetaan sähköveroa. Veroa maksetaan kulutuksen mukaan. Paikallinen sähköverkkoyhtiö laskuttaa sähköveron sähkön siirtohinnan yhteydessä. Arvonlisäveroa peritään sähköenergiasta, sähkön siirrosta, sähköverosta.

Sähkön siirto ja sähkön myynti on eriytetty toisistaan. Paikallinen verkkoyhtiösi vastaa sähkön siirrosta ja laskuttaa siitä omalla laskullaan ja valitsemasi sähkön myyjä lähettää oman laskunsa myydyn sähkön osalta. Joissakin tapauksissa voi tulla vain yksi lasku, jossa edellä mainitut asiat on kuitenkin selkeästi eroteltu toisistaan.

Yleisimmin sähkölasku lähetetään kolmen kuukauden välein, mutta asia on sovittavissa sopimusta solmittaessa. Laskutustiheys kannattaa kuitenkin pitää kuukausittaisena varsinkin silloin, jos taloudessa on sähkölämmitys ja sähköä kuluu paljon. Kun sähkölasku tulee kerran kuukaudessa, yksittäisen laskun summa ei muodostu niin suureksi. Varsinkin sähkölämmitteisen omakotitalon kolmen kuukauden laskutuskausi talviaikana voi nostaa summan melko suureksi. Laskutustiheyttä voi kuitenkin aina tarpeen vaatiessa muuttaa.

Näin vertaat sähkösopimuksia

Mitkä asiat vaikuttavat sähköenergian käyttömäärään?

Sähköenergian käyttömäärään ja sitä kautta sähkölaskun suuruuteen vaikuttavat muun muassa asumismuoto, perheen koko, lämmitysmuoto ja sähköä kuluttavien laitteiden käyttötottumukset.

Omakotitalossa sähköä kuluu enemmän kuin kerrostaloasunnossa. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että omakotitaloissa asukkaat maksavat henkilökohtaisesti kaiken kuluttamansa sähkön. Kerrostaloissa osa kiinteistön sähkönkäytöstä laskutetaan yhtiövastikkeen mukana. Samoin tehdään myös monissa rivitaloissa.

Mikä on kilowattitunti eli kWh?

Energian mittayksikkönä käytetään kilowattituntia (kWh). Vaikka kWh käsite olisikin tuttu, niin osaammeko määrittää, kuinka paljon 1 kWh on rahassa mitattuna? Paljonko arkiset asiat kuluttavat sähköä ja paljonko niiden käyttäminen maksaa?

Tutkaillaanpa asiaa kahden käytännön esimerkin avulla:

Sauna

Jos saunoo sähkösaunassa kaksi kertaa viikossa n. 1,5h kerrallaan, ja kWh:n ollessa 15 c/kWh, niin löylyttelyyn kuluu sähköä 832 kWh/vuosi, jonka hinnaksi tulee n. 125 euroa. Kymmenen vuoden aikana summa on 1250 euroa.

Jääkaappipakastin

Jääkaappipakastin (400 l), joka on jatkuvasti päällä kuluttaa 1,30 kWh/vrk tekee vuodessa 475 kWh ja maksaa tällöin n. 71 euroa. Kymmenessä vuodessa hinnaksi muodostuu 710 euroa.

Vuosittaiset summat voivat kuulostaa ehkä pieniltä, mutta kun huomioi kotitalouden sähkön kokonaiskulutuksen ja siitä muodostuvan loppusumman, niin varsinkin pitkällä aikavälillä on mahdollisuus säästää todella merkittäviä summia kilpailuttamalla sähkösopimus säännöllisin väliajoin. Kilowattitunnin hinta saattaa vaihdella merkittävästi eri sähköyhtiöiden välillä, minkä hintojen vertailu on arvoa ajalle.

Mitä pitää tietää sähkönsiirrosta?

Sähkönsiirto on hinta, joka sinun täytyy maksaa sähkönsiirtoyhtiölle sähkön siirtämisestä sähkön tuottajalta omaan talouteesi. Sähköenergiayhtiön voit itse valita, mutta siirtoyhtiö määräytyy suoraan kodin sijainnin mukaan. Et voi myöskään vaikuttaa siirtohintoihin, kuten eivät sähkönmyyntiyhtiötkään, vaan hinta on lähtökohtaisesti sama kaikilla alueen asukkailla.

Sähköenergia ja sähkön siirto voivat tulla eri yhtiöiltä. Koska molemmat ovat omia yksikköjään, se ei itsessään vaikuta hintaan tuleeko energia ja siirto samasta vai eri yhtiöistä.

Sähkönsiirron perusmaksu sisältyy lähes poikkeuksetta sopimukseen siirtoyhtiöstä riippumatta. Tämä on kiinteä kuukausikulu, joka laskutetaan liittymän ylläpidosta. Sen suuruus ei ole yhteydessä käytettyyn sähkön määrään, vaan sen tarkoituksena on veloittaa korvausta itse sähköliittymän ylläpidosta. Tämän lisäksi käyttäjää veloitetaan erikseen siirretystä sähköstä.

Kun teet uuden sähkösopimuksen sähkösopimusvertailun kautta, niin sinun ei tarvitse murehtia siirtosopimuksesta. Uusi sähköyhtiösi hoitaa siirtosopimuksen siirtoyhtiön kanssa, myös silloin kun sähkösopimus tehdään uuteen kohteeseen esimerkiksi muuton yhteydessä. Näin sinulta säästyy aikaa ja vaivaa.

Mitä eroa on yleis-, yö- ja kausisähköllä ja miten valita omiin tarpeisiin sopivin vaihtoehto?

Yleissähkö, yösähkö ja kausisähkö ovat verkkoyhtiön määrittelemiä sähkön jakelun siirtotuotteita eli tariffeja. Sähkönmyyjillä ja verkkoyhtiöillä voi olla käytössä myös muita nimityksiä, jotka kuitenkin tarkoittavat samaa asiaa. Esimerkiksi yösähköstä saatetaan käyttää nimitystä aikasähkö. Mittaustapa vaikuttaa suoraan sähkösopimuksesi hinnoitteluun, joten kannattaa harkita huolella mikä sopii parhaiten omiin tarpeisiin.

Nykyisen sopimuksesi mittaustavan voit selvittää sähkönsiirtolaskulta tai ottamalla yhteyttä suoraan yhteyttä nykyiseen sähköyhtiöösi.

Yleissähkö on tyypillisimmin mittaustapana kohteissa, joissa ei ole sähkölämmitystä. Esimerkiksi kesämökeillä, kerros- ja rivitaloasunnoissa sekä omakotitaloissa ja pienyrityksissä, joissa lämpiävät öljyllä, puulla, maalämmöllä tai kaukolämmöllä lämpiävissä omakotitaloissa sekä vapaa-ajan asunnoissa. Yleissähkön hinta on sama vuorokauden- tai vuodenajasta riippumatta. Se sopii takuuvarmasti kaikkeen sähkönkäyttöön, olipa kyse sähkölämmitteisestä kohteesta tai ei.

Yösähköä käyttävät yleensä sähkölämmittäjät ja kiinteistöt, joissa yöaikainen sähkönkäyttö on suurta. Yösähkössä on kaksi energiahintaa: päivä- ja yösähkö, joista yösähkö on edullisempaa.

Kausisähkö, jota kutsutaan myös vuodenaikasähköksi, on käytössä useimmiten kohteissa, joissa sähkön käyttö painottuu kesäaikaan, kuten esimerkiksi kesämökeillä. Mittaustapa soveltuu hyvin myös kohteisiin, jossa sähkölämmityksen tukena on esimerkiksi puulämmitys ja ilmalämpöpumppu. Kausisähkössä on kaksi energiahintaa: talviarkipäivän ja muun ajan hinta, joista muun ajan hinta on edullisempi. Talviarkipäivinä energian hinta on yleensä kalliimpi, muun muassa pakkasjaksoista johtuen.

Toistaiseksi voimassa oleva, määräaikainen, pörssi- ja ekosähkösopimus – Mitä eroa ja miten valita itselle sopivin?

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on huoleton ja käytännössä vakituinen sähkösopimus, joka loppuu vasta, kun se irtisanotaan asiakkaan toimesta. Sopimustyyppi sopii kuluttajalle, joka on vakiintunut tiettyyn asuinpaikkaan ja kaipaa huoletonta, jatkuvaa sopimusta. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus toimii myös silloin, kun halutaan seurata sähkönkulutusta ja kilpailuttaa sähkösopimus niin usein, kun itse haluaa.

Toistaiseksi voimassa olevista sähkösopimuksista on olemassa erilaisia muotoja erilaisiin tarpeisiin. Niille yhteistä on, että kWh-hintaa tarkastetaan neljännes- tai puolivuosittain. Kerrostalokotiin toistaiseksi voimassaolevan sähkösopimuksen voi kuitenkin saada jopa kiinteällä kuukausimaksulla.

Määräaikainen sopimus

Määräaikainen sopimus on sidottu tiettyyn aikaan. Sen pituus on yleensä 12 tai 24 kuukautta ja se on kiinteähintainen. Määräaikaisen sopimuksen hyvä puoli on sen ennakoitavuus: hinta ei pomppaa äkkiä sähkön pörssihinnan noustessa, mutta ei toisaalta laskekaan. Määräaikainen sähkösopimus sopii hintatietoiselle, joka muistaa solmia uuden sopimuksen ennen määräajan päättymistä.

Energiayhtiö ei voi kesken sopimuskauden muuttaa sen kWh-hintaa, mutta toisaalta asiakas ei myöskään irtisanoa sopimusta ennen sopimuskauden päättymistä. Yleensä sopimuksen purku onnistuu vain, jos muuttaa uuteen kotiin tai elämäntilanteessa tapahtuu isoja muutoksia.

Sopimus kannattaa lukaista huolella läpi: jotkut määräaikaiset sopimukset jatkuvat automaattisesti toistaiseksi voimassaolevina, minkä jälkeen irtisanominen onnistuu samalla 14 vrk:n irtisanomisajalla kuin toistaiseksi voimassaolevassa sopimuksessakin. Jos valitsee määräaikaisen sopimuksen, niin kilpailutus onnistuu aikaisintaan kolme kuukautta ennen määräajan umpeutumista.

Pörssisähkö

Pörssisähkössä sähkön hinta määritellään päivittäin sähkömarkkinoilla. Päivän jokaisella tunnilla on oma hintansa (spot-hinta), jonka päälle lisätään arvonlisävero ja myyjän marginaali. Tällainen hinnoittelu mahdollistaa sen, että sähkön hinta on täysin läpinäkyvä ja aina oikea, koska se perustuu kysyntään ja tarjontaan. Käytännössä pörssisähkö näyttää sähkömarkkinoilla tapahtuvat hinnan vaihtelut suoraan sähkön käyttäjälle. Vaikka yksittäisiä piikkejä suuntaan tai toiseen ilmenisikin, hinnan vaihtelut tasoittuvat ajan kuluessa. Pörssisähköstä saa irti suurimman hyödyn, kun jaksaa seurata hinnanvaihtelua ja esimerkiksi käyttää varaavaa lattialämmitystä tai lämmittää käyttövettä silloin, kun hinnat ovat pienimmillään. Pörssisähkö sopii kaikille, mutta erityisesti siitä hyötyvät suurikulutuksiset kohteet.

Ekosähkösopimus

EKOenergia-merkki on Suomen luonnonsuojeluliiton perustama ympäristömerkki, joka osoittaa kuluttajille ympäristön kannalta parhaat energiamuodot. EKOenergia-merkki voidaan myöntää kriteerit täyttävälle tuulivoimalle, biopolttoaineille, vesivoimalle ja aurinkopaneeleilla tuotetulle energialle sekä energiansäästöä edistäville palveluille. Joissakin yhtiöissä kaikki sopimukset ovat hiilidioksidipäästöttömiä, ja monissa on tarjolla myös sopimuksia, joissa tuotantomuoto on pelkästään tuuli tai aurinko.

EKOenergia on ainoa Suomessa käytössä oleva sähkön ympäristömerkintä, jolla on julkisesti saatavilla olevat kestävyyskriteerit tuotannolle sekä sähkömarkkinoista riippumaton ulkopuolinen valvonta. Ekosähkön alkuperä on todennettavissa yksittäisille tuotantolaitoksille ja päätökselläsi varmistat, että vähintään sähkönkäyttöäsi vastaava määrä tuotetaan uusiutuvilla energialähteillä Suomessa.

Jos innostut ottamaan kotitaloutesi sähköasiat perusteellisesti haltuun, niin tiedoksi että monet sähköyhtiöt tarjoavat verkkopalveluja, joissa voi seurata kotinsa tunnittaista sähkönkulutusta. Jos päädyt pörssisähköön niin, Fingridin Tuntihinta-mobiilisovelluksella voi seurata sähkön pörssihintoja Android-, iPhone- ja Windows-puhelimilla.

Raha.fi:stä löydät myös erittäin hyödyllisen sähkönkulutuslaskurin, jonka avulla voit selvittää kuinka paljon maksat eri elektronisten laitteiden käytöstä, kuinka laskea kulutusta ja sitä kautta alentaa kustannuksia. Sähkön kulutuksen alentaminen on myös aina valinta luonnon puolesta.

Raha.fi toimitus

Raha.fi toimitus

– Autamme sinua arjen raha-asioissa ja rahoitusratkaisuissa

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko