Pankit Suomessa ja tärkeät tiedot pankkipalveluista

Pankit Suomessa lista

Lista Suomessa toimivista peruspankkipalveluita tarjoavista pankeista on melkoisen pitkä. Tunnetuimpia niistä ovat Nordea, OP, Danske Bank, Säästöpankki, Aktia ja S-Pankki.

Lista Suomessa toimivista pankeista

  • Nordea
  • OP eli Osuuspankki (lukuisia pankkeja kuten esimerkiksi Helsingin Seudun Osuuspankki ja OP Yrityspankki)
  • POP Pankki (useita pankkeja, jotka myös nimeltään Osuuspankkeja)
  • Säästöpankki (Säästöpankkiryhmään kuuluu yli 20 pankkia kuten Avain Säästöpankki sekä Nooa Säästöpankki)
  • Oma Säästöpankki (ei kuulu Säästöpankkiryhmään)
  • S-Pankki
  • Ålandsbanken
  • Aktia
  • Danske Bank
  • Handelsbanken
  • Hypo (myöntää vain asumiseen liittyviä kulutusluottoja, joissa vakuutena asunto)

Suurin osa suomalaisista on jonkin pankin asiakas. Esimerkiksi pankkitilin omistaminen on Suomessa lähestulkoon välttämättömyys.

Kotimaisten pankkilaitosten lisäksi Suomessa toimii myös ulkomaisia pankkeja, joilla on joko sivukonttori Suomessa tai ne toimivat verkossa. Pankkiin talletetut rahat kuuluvat aina sen valtion talletussuojan piiriin, missä pääkonttori sijaitsee.

Haluatko lainatarjouksen verkossa toimivilta rahoituslaitoksilta? Täytä hakemus ja hae 100-70 000 € vakuudetonta lainaa.

Millaisia pankkipalveluja nykyään on tarjolla?

Tyypillisiä tarjolla olevia pankkipalveluja ovat:

Päivittäisten raha-asioiden hoito:
Peruspankkipalveluina voidaan pitää ainakin pankkitiliä, maksukorttia ja verkkopankkipalveluita. Näitä tarjoavat suurin osa perinteisistä pankeista, mutta esimerkiksi vain internetissä toimiva Bank Norwegian tarjoaa asiakkailleen vain lainaa, säästötilin sekä luottokortin.

Lainat:
Peruspankkipalveluiden lisäksi voit saada pankista myös lainaa. Lainaa myöntävät myös useat verkossa toimivat rahoituslaitokset. Asuntolainaa saat lähinnä perinteisistä pankeista. Muutaman kymmenen tai sadan euron pienlainoja puolestaan myöntävät pääasiassa niihin erikoistuneet verkossa toimivat rahoittajat. Kulutusluottoja voi hakea molemmista: esimerkiksi 20 000 € vakuudettoman lainan voi saada usealta eri lainanmyöntäjältä.

Vakuutukset:
Pankkipalveluihin voi kuulua myös erilaiset vakuutukset. Useimmiten vakuutuksen myöntää kuitenkin jokin vakuutusyhtiö.

Sijoittaminen:
Yleisiä pankkipalveluita ovat säästämiseen ja sijoittamiseen liittyvät palvelut osakkeista sekä rahastoista kiinnostuneille.

Voiko konttorista nostaa rahaa?

Käteisen rahan nostaminen onnistuu edelleen konttoreissa. Oman pankin nettisivuilta kannattaa vielä tarkistaa, mitkä kaikki konttorit tarjoavat käteisnostomahdollisuutta, sillä joistakin tämä palvelu saattaa puuttua. Toinen yleinen tapa on tehdä nosto pankkiautomaatilta eli Otto- tai Nosto-automaatilta.

Konttorien rinnalle on tullut lukuisia muitakin paikkoja, joissa rahan nosto tai jopa tallettaminen onnistuu. Esimerkiksi S-Pankin asiakas voi nostaa ja tallettaa rahaa S-ryhmän kauppojen kassoilla. Näitä ovat muun muassa S-Market, Prisma, Alepa, Sale ja ABC-Asemat. Nordean asiakas voi sen sijaan tehdä käteisnostoja K-Kauppojen, Tokmannien sekä R-Kioskien kassoilla.

Jos sinulla ei ole korttia, nosto onnistuu ainoastaan konttorissa.

Konttorissa vierailua suunnitellessasi sinun on hyvä ensin tarkistaa, onko konttori auki. Konttorit ovat yleensä kiinni viikonloppuina sekä muina pyhäpäivinä. Juhlapäivien aattoina ne saattavat olla auki lyhyemmän aikaa kuin normaalisti. Myös korona on voinut supistaa aukioloaikoja. Kaikki konttorikohtaiset aukioloajat löytyvät aina verkkosivuilta.

Miksi rahojen alkuperää kysytään?

Sinulta saatetaan kysyä rahojen alkuperää, kun olet tallettamassa rahaa tilillesi. Kysymys voi tuntua tungettelevalta mutta se on erittäin tärkeä: laki määrää, että pankin on tunnettava asiakkaidensa rahankäyttö. Kysymyksellä halutaan varmistaa, että rahat ovat peräisin laillisesta toiminnasta eikä rikosta kuten rahanpesua tarvitse epäillä.

Kysymys voidaan esittää sinulle myös nostaessasi rahaa tililtäsi. Juuri sinua ei lähtökohtaisesti epäillä minkäänlaisesta väärinkäytöksestä, vaan kysymyksiä esitetään rutiininomaisesti lukuisille asiakkaille.

Onko kyselyihin pakko vastata?

Sinulle verkkopankissa tai postitse tuleviin kyselyihin on syytä vastata. Asiakkuutesi voidaan päättää tai sitä voidaan rajoittaa, jos et vastaa kyselyihin. Lain mukaan pankkien on tunnettava asiakkaansa, minkä vuoksi kyselyjä esitetään asiakkaille. Sinun tuntemisesi lisäksi kysymykset voivat auttaa havaitsemaan tililläsi tapahtuvia normaalista poikkeavia tapahtumia. Ne ovat siis hyödyksi myös sinulle.

Sinulta voidaan kysyä esimerkiksi:

  • saapuvien ja lähtevien maksujen alkuperää ja käyttötarkoitusta
  • verovelvollisuutta
  • taloudellista tilannetta
  • poliittista vaikutusvaltaa
Hnekilö nostaa rahaa pankkiautomaatista kortilla
Rahaa voi nostaa pankkien konttoreista mutta helpoiten se käy pankkiautomaatilta tai kauppojen kassoilta.

Missä tapauksessa tili tai kortti voidaan sulkea?

Tili tai kortti voidaan sulkea esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:

  • tilillä ei ole rahaa palvelumaksujen maksamiseen
  • tilillä epäillään väärinkäyttöä
  • asiakas on asetettu konkurssiin
  • asiakas ei ole toimittanut hänen tunnistamiseen tarvittavia dokumentteja tai vastannut kyselyihin

Kortti voidaan sulkea myös silloin, jos sen maksut viivästyvät tai asiakkaalla on maksuhäiriöitä.

Mikä pankki hyväksyy Apple Pay -maksutavan?

Moni iPhonen käyttäjä haluaisi maksaa ostoksensa kätevästi puhelimen Apple Pay -ominaisuudella. Jotta ominaisuus toimii, siihen tulee liittää maksukortti. Kaikkien pankkien kortteja ei vieläkään voi Apple Payhin liittää, vaikka mobiilimaksaminen on jo hyvin yleistä.

Seuraavat pankit mahdollistavat Apple Pay -maksut:

  • Nordea
  • OP
  • Danske Bank
  • Säästöpankki
  • Oma Säästöpankki
  • Aktia
  • Ålandsbanken

Yksi Apple Payn suosion salaisuuksista on, että sillä voi maksaa isotkin ostokset ilman tunnusluvun näppäilyä.

Saako mistään pankkipalveluja ilman palvelumaksuja?

Palvelumaksut määräytyvät yleensä sen mukaan, minkä tasoinen asiakas olet. Mitä korkeammalla tasolla olet, sitä halvemmat maksut ovat tai niitä ei peritä kaikista normaalisti maksullisista palveluista. Nuorille asiakkaille ja opiskelijoille tarjotaan pakettia ilman kuluja. Ikäraja kulkee hieman 30 vuoden alapuolella.

Tässä näet esimerkkejä edullisista palvelumaksuista:

  • S-Pankin peruspalvelut ovat maksuttomia kaikille S-ryhmän asiakasomistajille. Asiakasomistajaksi liittyminen maksaa kuitenkin 100 euroa.
  • Nordeasta voi saada mobiilipankkipalvelut ilmaiseksi, jos on tietyntasoinen asiakas.
  • OP ei peri maksua osasta pankkipalveluja omista-asiakkailta.
  • Danske Bankin etuohjelmassa asiakastaso määräytyy pankissa olevien varojen perusteella: ne voivat olla joko säästöjä tai sijoituksia, mutta myös otettu laina lasketaan mukaan. Päivittäiset pankkipalvelumaksut ovat sitä halvempia, mitä korkeammalla tasolla olet.

Pankkipalveluiden käytöstä joutuu yleensä maksamaan jonkinlaisia palvelumaksuja. Tyypillinen pankkitilin ja yhden tai kaksi korttia sisältävä peruspaketti maksaa kuussa noin 4-10 euroa.

Kannattaako pankkivertailu tehdä?

Pankkivertailu ei ole aivan yksiselitteistä, sillä meistä jokainen on omanlaisensa asiakas. Jollekin riittää pankkitili ja maksukortti, kun taas toiselle on tärkeää myös sijoittamiseen liittyvät palvelut. Kannattaakin lähteä liikkeelle pohtimalla, millaisia pankkipalveluja haluat. Paras vaihtoehto on sinun tarpeisiin sopiva.

Monet miettivät, kannattaako pankkiasioissa keskittäminen. Yleensä pankkiasiansa yhteen paikkaan keskittäviä asiakkaita on tapana palkita. Erilaisilla etuasiakkaan bonuksilla voidaan usein esimerkiksi maksaa palvelumaksuja tai niillä voi saada alennuksia vaikka vakuutuksista.

Välillä voi kuitenkin olla hyvä vilkaista, millaisia palveluita ja hintoja on tarjolla muualla. Kun tiedät, mitä palveluita käytät, on niiden hintoja helpompi vertailla. Sinulla voi myös olla useampi kuin yksi pankkiasiakkuus.

Esimerkiksi asuntolainatarjouksia kannattaa ehdottomasti hakea useasta eri paikasta. Niissä voi olla suuriakin eroja kulujen suhteen. Yleensä päivittäiset peruspankkipalvelut keskitetään sinne, missä asuntolaina on.

Omistaako valtio pankit?

Suuri osa pankeista on keskenään kilpailevia yrityksiä, jotka omistaa niiden osakkeenomistajat. Ne eivät kuulu julkiseen sektoriin, vaan yksityiseen sektoriin. Suomen valtio ei omista niitä. Valtio omistaa ainoastaan Suomen Pankin.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko