11 helppoa vinkkiä säästää sähkömenoissa mukavuudesta tinkimättä

Sähkömenoihin vaikuttaa kuluttamasi sähkön määrä sekä nykyisen sähkösopimuksesi ehdot. Kun vähennät sähkön kulutusta, niin sähkölasku pienenee automaattisesti. Kilpailuttamalla sähkösopimuksesi säännöllisesti varmistut, että sopimuksesi on ajan tasalla, niin hintojen kun sopimusehtojen puolesta.

1. Kilpailuta sähkösopimuksesi vartissa ja solmi samalla kertaa uusi, nykyistä edullisempi sopimus. Kun teet uuden sähkösopimuksen nykyiseen osoitteeseen, uusi sähköyhtiösi irtisanoo nykyisen sopimuksen puolestasi. Helppoa, eikö? Klikkaa tästä ja kilpailuta sähkösopimuksesi ja aloita säästäminen heti.

2. Säädä lämmitys pienemmälle. Parin lämpöasteen muutos lämpötilassa säästää jo huomattavan määrän energiaa. Suuressa kodissa kaikkia tiloja ei kuitenkaan tarvitse jatkuvasti lämmittää ja kaikkien huoneiden lämmittäminen tasaisella tahdilla kasvattaa helposti sähkölaskua. Pääset tehokkaasti alkuun sähkön säästämisessä, jos lämmität vain huoneet joita käytetään. Myös huoneiston kokonaislämpötilaa kannattaa pudottaa yli viikon kestävien matkojen ajaksi.

3. Älä päästä lämpöä karkaamaan. Tuuleta vain lyhyen aikaa ja ristivetoa hyödyntäen. Eristykset kannattaa tarkistaa ikkunoista ja ovista ja lisäksi on hyvä tarkistaa myös takan ja uunin pellit, jotka ohjaavat ilmavirtausta. Kovilla pakkasilla voi vetää myös verhot ikkunoiden eteen.

4. Laske sähkösaunan lämpötilaa ja säädä myös lattialämmitys pienemmälle. Pari astetta viileämpi lattialämmitys säästää paljon sähköä. Älä pidä kiuasta turhaan päällä. Mene saunaan heti, kun se on lämmin ja laita kiuas pois heti, kun poistut saunasta.

5. Hyödynnä hukkalämpö. Avaa saunan ovi tai uunin luukku käytön jälkeen ja hyödynnä ylimääräinen lämpö. Älä kuitenkaan pidä kylpyhuoneen ovea jatkuvasti auki, jotta lattialämmitys ei lämmitä koko asuntoa.

6. Sammuta turhat valot ja älä osta halvinta lamppua. Yleensä halvin lamppu ei ole pidemmän päälle järkevin vaihtoehto, koska ne kuluttavat yleensä enemmän sähköä ja rikkoutuvat nopeammin. Valitse energiatehokas lamppu. Energiatehokkaat LED-valot ovat hyvä vaihtoehto ja ne kestävät käytössä jopa vuosia. Käytä vain niitä valoja mitä tarvitset ja sammuta muut. Jos työskentelet ainoastaan pöydän ääressä, koko huonetta ei välttämättä tarvitse valaista. On urbaani legenda, ettei valoja kannattaisi sammuttaa lyhyeksi aikaa. Sähköä säästyy aina kun valon sammuttaa, oli se sitten kuinka lyhyeksi aikaa tahansa. Hyödynnä lisäksi mahdollisuuksien mukaan luonnonvaloa. Kesäaikaan esimerkiksi työpöytä kannattaa sijoittaa ikkunan läheisyyteen, jolloin et tarvitse useinkaan muuta valoa.

7. Älä pese pyykkiä turhaan. Jos vaate ei ole varsinaisesti likainen, voit raikastaa sen tuulettamalla ulkona. Mikäli vaatteessa on selkeä tahra, voit huuhtaista sen jo ennen pesua ja tarvittaessa käyttää pesuainetta suoraan tahran päälle, sen sijaan että pesisit koko koneellisen turhaan kuumalla vedellä. Pese vain täysiä koneellisia ja alemmassa lämpötilassa. Pesukoneen käyttämästä energiasta jopa 90 prosenttia kuluu veden lämmittämiseen. Useimmat pyykit voi pestä 40 asteessa 60 sijaan. Uutta pesukonetta hankkiessasi varmista, että sen energiatehokkuusluokka on A tai A+. Kuivata pyykit ulkona tai kuivaustelineellä. Tyypillisessä kotitaloudessa kuivausrumpu on kodin toiseksi suurin sähkösyöppö. Kuivauskaapin sähkönkulutus hakkaa jopa kuivausrummun. Mikäli käytät kuitenkin kuivuria, pidä huolta että nukkasuodatin on puhdas ja kuivuri pääsee toimimaan mahdollisimman tehokkaasti. Pyykit kannattaa laittaa kuivuriin hyvin lingottuina, sillä tämä vähentää merkittävästi kuivausaikaa.

Pyykinpesukoneen ja muiden kodinkoneiden sähkönkulutukseen voit tutustua tarkemmin seuraavan laskurin avulla:

8. Säädä jääkaapin ja pakastimen lämpötilaa pienemmälle, jos ne ovat nyt täydellä teholla. Suosituslämpötila jääkaapille on 4–6° C ja pakastimelle -18° C. Sulata pakastin säännöllisesti. Kylmälaitteisiin kertynyt jääkerros alentaa niiden energiatehokkuutta. Sulata kertynyt jää vähintään kerran vuodessa. Pidä jääkaappi tarpeeksi kaukana hellasta ja suorasta auringonvalosta.

9. Sulje laitteet, kun et niitä käytä. Älä pidä tietokonetta tai televisiota lepotilassa. Lepotilassa laite kuluttaa energiaa, joten sammuta laitteet aina virtakytkimestä tai ota johto irti seinästä. Viihdelaitteiden sammuttaminen niin sanottuun lepotilaan kaukosäätimellä ei katkaise laitteiden kulutusta, vaan ne vievät vielä silloinkin melko paljon energiaa. Laitteiden virrat kannattaakin katkaista kokonaan esimerkiksi kytkimellä varustetun pistorasian kautta varsinkin pidempiaikaisten poissaolojen ajaksi.

10.  Käytä ilmastointia harkiten. Lämpöpumppujen myötä useissa talouksissa on valmius ilmastoinnin käyttöönottoon, mutta asiaa kannattaa harkita muutamaan kertana. Ilmastointi kuluttaa paljon sähköä ja toisinaan viilennykseksi voisi riittää vaikkapa kattotuuletin. Mikäli kuitenkin valitse ilmastoinnin, pidä lämpötila kohtuullisena.

11. Älä pidä autoa lämmityksessä koko päivää. 30 minuuttia riittää leudolla säällä, tunti kylmällä.

Haluatko kilpailuttaa sähkösopimuksesi ilmaiseksi?

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko