Vakuutukset oman talouden turvana

Vakuutuksilla voit suojata taloutesi yllättävän vahingon varalle. Tyypillisiä vakuutuksen kohteita ovat henkilöt, auto ja koti. Osa vakuutuksista on lain mukaan pakollisia ja osa taas vapaaehtoisia.

Ennen vakuutuksen ostamista kannattaa puntaroida, sopiiko se juuri sinun elämäntilanteeseesi. Lisäksi eri yritysten vakuutuksia kannattaa aina vertailla, sillä niiden hinnoissa on suuria eroja.

Minkälaisia vakuutuksia on?

Vakuutuksia löytyy moneen lähtöön. Suomessa suosituimpiin kotitalouksien vakuutuksiin kuuluvat:

Kotivakuutus: Kotivakuutus korvaa talolle ja irtaimistolle sattuvat vahingot. Halvemmat kotivakuutukset korvaavat yleensä pääasiassa luonnonilmiöistä, tulipaloista ja varkauksista johtuvat menetykset. Laajemmat kotivakuutukset sisältävät myös esimerkiksi kodinkoneiden rikkoutumiset.

Autovakuutus: Autovakuutuksia on kahdenlaisia. Toinen on lakisääteinen liikennevakuutus ja toinen vapaaehtoinen kaskovakuutus. Liikennevakuutus korvaa henkilövahingot ja syyttömän osapuolen omaisuuden, kun taas kaskoon saa yleensä itse räätälöityä myös kolari-, ilkivalta- ja varkausvakuutukset. Vuokratessasi auton tarvitset erilliset vakuutukset.

Sairaus-, tapaturma-, ja henkivakuutukset: Yksityishenkilöt voivat vakuuttaa itsensä ja läheisensä esimerkiksi sairauksista aiheutuvien kulujen varalle. Vakuutusten ehdot kannattaa käydä tarkkaan läpi. Esimerkiksi kilpaurheilu ja riskialttiit urheilulajit eivät kuulu tavallisen tapaturmavakuutuksen piiriin.

Matkavakuutus: Matkavakuutukset kattavat yleensä matkan aikana sattuvat tapaturmat ja sairaudet, mutta myös pakottavista syistä johtuneet matkan perumiset ja myöhästymiset. Matkavakuutuksia on saatavilla jatkuvina ja määräaikaisina.

Muita yleisempiä vakuutuksia ovat esimerkiksi lemmikkieläinvakuutukset, venevakuutukset ja lainaturvavakuutukset. Hieman erikoisempiin vakuutuksiin kuuluu muun muassa “hole-in-one -vakuutus”, joka kattaa golfaajan juomatarjoilut tämän lyötyä hole-in-onen.

Paljonko vakuutus maksaa?

Vakuutusten hinnat vaihtelevat paljon eri yritysten välillä ja siksi niiden vertailu kannattaa. Pienellä vaivannäöllä voit tehdä suuria säästöjä vuodessa. Vakuutusyhtiöiden sivustoilta löytyy yleensä vakuutuslaskuri, jonka avulla voit laskea, millä hinnalla sinulle myytäisiin vakuutus.

Hintoihin voi myös itse jonkin verran vaikuttaa. Erityisesti tämä tulee esille liikennevakuutuksissa, joissa hyvä autoilija kerryttää vahingottomista vuosista bonusta, jota käytetään vakuutuksen alennuksena. Erikoisempi alennusjärjestelmä on muun muassa Nordean MyLife Go -palvelu, jossa liikuntaa harrastamalla saa parempaa vakuutusturvaa.

Ammattiliittojen vakuutukset

Ammattiliittojen jäsenet ovat yleensä melko kattavasti vakuutetut sekä työajalla että vapaa-ajalla. Esimerkiksi matkavakuutus on osa monien ammattiliittojen vakuutuksia. Jäsenet saattavat saada alennusta myös itse ostamilleen vakuutuksille.

Myös liittoon kuulumaton työntekijä on osittain vakuutettu työnantajan puolelta. Lakisääteinen työtapaturmavakuutus korvaa työtapaturman tai ammattitaudin aiheuttamat vahingot.

Ennen kuin ostat vakuutuksen

Tässä pieni muistilista, kun harkitset vakuutuksen ostamista:

  1. Mieti, mikä vakuutus on oleellinen juuri sinun tilanteessasi
  2. Vertaile eri vakuutusyhtiöiden hintoja
  3. Varmista, ettei vakuutus mene päällekkäin sinulla jo olevan vakuutuksen kanssa
  4. Käy vakuutuksen ehdot huolella lävitse

Vertailemalla vakuutuksia ennen niiden ostamista voit säästää vuodessa jopa satoja euroja. Vanhatkin vakuutukset kannattaa käydä aina välillä läpi ja mahdollisesti vaihtaa halvempaan.

Kaikki vakuutukset -artikkelit

Erilaiset vakuutukset
Säästä vakuutuksissa
Valikko