Vertaislaina - lainaa toiselta ihmiseltä

Vertaislaina on lainamuoto, jossa yksityishenkilöt lainaavat rahaa toisilleen. Vertaislainaa kutsutaan myös P2P-lainaksi, yksityishenkilöiden väliseksi lainaksi ja yksityislainaksi. Maailmalla se on ollut suosittu lainavaihtoehto jo pidemmän aikaa ja viime vuosina vertaislainat ovat saaneet jalansijaa myös Suomessa. Vertaislainamarkkinoiden uskotaan kasvavan vielä voimakkaasti.

Viime vuosikymmeninä lainamarkkinoita ovat hallinneet pankit ja erilaiset rahoituslaitokset. Markkinoilla on kuitenkin myös vaihtoehtoisia palveluja hakea lainaa. Yksi näistä on vertaislaina, jossa yksityishenkilöt lainaavat rahaa toisilleen. Saat siis lainaa suoraan toiselta suomalaiselta. Yleensä lainaaminen tapahtuu kuitenkin jonkin palveluntarjoajan luoman palvelun välityksellä. Vertaislainaa tarjoavia palveluita on useita ja se on sekä turvallinen että nopea vaihtoehto perinteiselle pankkilainalle.

Palvelussa lainanhakija voi jättää lainahakemuksen, johon määrittää lainattavan summan, takaisinmaksuajan ja toivomansa koron. Voit saada lainan, joka koostuu yhden tai useamman lainaajan rahoista. Muista, että hakijalle laina on kuin mikä tahansa tavallinen laina ja sitä maksetaan pois samoin kuin muitakin lainoja. Lainan koron lisäksi maksettavaksi tulee tyypillisesti palvelumaksu, mikä on normaali käytäntö minkä tahansa lainan kohdalla.


Vertaislainaa pääset hakemaan helposti Raha.fi:n kätevän palvelun kautta. Huomaa kuitenkin, että saamiesi tarjousten joukossa saattaa olla myös muitakin lainoja kuin vertaislainoja. Pyrimme löytämään sinulle useita tarjouksia kerralla, jolloin löydät sinulle parhaimman vaihtoehdon helpommin.

Hae lainaa

Vertaislaina pähkinänkuoressa

Vertaislaina yhdistää henkilöt, jotka tarvitsevat lainaa ja henkilöt, jotka haluavat tarjota rahaa lainaksi. Kohtaamispaikkana toimii vertaislainapalvelut, jotka tuovat nämä henkilöt yhteen. Palvelu perii palvelumaksun samaan tapaan kuin pankitkin.

Hakeminen on helppoa

Vaikka vertaislainan mekanismi voi äkkiseltään kuulostaa monimutkaiselta, on sen hakeminen silti yhtä helppoa kuin minkä tahansa muunkin lainan. Vertaislainan hakeminen tapahtuu helposti esimerkiksi Raha.fi:n kätevällä palvelulla. Lainahakemuksen voit tehdä vaivattomasti tietokoneella tai älypuhelimella. Lainatarjouksen saat nopeasti, eikä se vielä sido sinua mihinkään.

Vertaislainaa nopeasti

Voisi luulla, että vertaislainapäätöksissä kestää, mutta asia ei todellakaan ole niin. Vertaislainaa tarjoavat palvelut ovat usein automatisoineet hakemusten käsittelyn, mikä mahdollistaa hyvinkin nopeat lainapäätökset. Sinun ei siis tarvitse välttämättä kuluttaa päiviä odotellen, että lainasi varmistuu, vaan hakemuksesi pyritään käsittelemään mahdollisimman nopeasti. Myäs rahojen siirto tilille on yleensä nopeaa.

P2P-laina kasvattaa suosiota

P2P-laina, eli vertaislaina on ollut maailmalla jo pidempään suosiossa. Viime vuosina se on noussut myös Suomessa kilpailemaan muiden lainamuotojen kanssa. Yksityishenkilöiden välinen laina on osa nykyaikaista jakamistaloutta ja sen on ennustettu kasvavan huomattavasti seuraavien vuosien aikana. Etenkin Kiinassa uskotaan P2P-lainan kasvavan voimakkaasti.

Suomalaiset lainaavat toisilleen

Kuten sanottu, kahden yksityishenkilön välinen laina on nostamassa profiiliaan myös Suomen lainamarkkinoilla. Suosion kasvun syynä saattaa olla yksinkertaisesti se, että lainanhakija haluaa mieluummin ottaa lainaa toiselta yksityishenkilöltä kuin isolta rahoituslaitokselta. Pääsääntöisesti Suomessa toimivissa vertaislainapalveluissa suomalaiset lainaavat toisilleen rahaa, mutta rahoittajien joukossa voi olla myös ulkomaisia sijoittajia.

Katso millaisia lainatarjouksia sinulle löydetään

Hae nyt

Vertaislaina lainamuotona

Vertaislaina on lainamuotona suhteellisen uusi ja saattaa herättää hakijassa kysymyksiä. Kerromme tässä hieman tarkemmin vertaislainasta.

Vertaislaina vs. perinteinen laina

Periaatteessa ainoa seikka, mikä erottaa vertaislainan muista lainamuodoista on lainan alkuperä. Vertaislainassa lainan rahoittajina ovat pankkien sijasta yksityishenkilöt, jotka ottavat henkilökohtaisen riskin lainaa myöntäessään. Rahoittajan näkökulmasta vertaislaina on käytännössä yksinkertainen ja melko turvallinen sijoittaminen. Rahoittajat voivat itse määritellä millaisella korolla he rahaa lainaavat. Mitä isompi on tuotto-odotus, sitä isompi on riski ja rahoille saatava korko. Yksi laina voi koostua yhden tai useamman rahoittajan rahoista.

Saako vertaislainaa helpommin?

Vertaislainaa ja perinteistä lainaa yhdistää se, että niitä haetaan samoilla hakijaehdoilla. Sitä ei siis esimerkiksi saa, jos hakijalla on maksuhäiriömerkintöjä tai liian pienet tulot haettavaan lainaan nähden.  Vertaislainaa haetaan hyvin samalla tavalla kuin perinteisiä lainoja. Hakija tekee hakemuksen, jonka tietojen perusteella hakijalle muodostuu tietty luottoluokitus. Luottoluokitus määrittää sen, minkäkokoisen koron hän lainalleen saa. Luottoluokitus perustuu muun muassa hakijan tuloihin ja menoihin, asumistietoihin ja muihin lainoihin.

Yksityislainan hakeminen

Lainahakemuksessa ilmoitat haluamasi lainan määrän, takaisinmaksuajan ja toivomasi koron. Hakemuksessa kysytään tämän lisäksi lainapäätöksen kannalta oleellisia tietoja esimerkiksi tuloistasi, menoistasi ja muista lainoista. Saamiisi lainatarjouksiin voit tutustua kaikessa rauhassa. Kun olet löytänyt sinulle sopivan vaihtoehdon, voit hyväksyä sen kätevästi omilla verkkopankkitunnuksillasi. Laina on sinulle täysin normaali ja samanlainen kuin mistä tahansa muualta hankittu laina.

P2P-laina tulevaisuudessa

Maailmalla nähdään jatkuvasti kokemuksia siitä, että yksityislainat tulevat yleistymään. Mikään ei ole esteenä sille, että tulevaisuudessa suomalaiset lainaavat toisilleen rahaa entistä enemmän. Sijoittajalle tilanne on otollinen, sillä P2P-lainat luovat uusia mahdollisuuksia sijoittaa. Se on hyvä ja suhteellisen turvallinen sijoituskohde. P2P-lainojen yleistyminen on hyvä asia myös lainanhakijoille. Yleistymisen myötä markkinoille tulee uusia toimijoita, jolloin saadaan enemmän yksityishenkilöitä lainaamaan rahaa, mikä puolestaan voi madaltaa korkoja.

Kuka vertaislainaa voi hakea?

Vaikka vertaislaina poikkeaa hieman totutusta lainasta, toimii se silti alan normaalien pelisääntöjen mukaan. Vertaislainaa voi hakea henkilö, joka täyttää alla olevat ehdot:

Ikä

Hakijan on oltava täysi-ikäinen. Riippuen palveluntarjoajista vähimmäisikäraja voi olla korkeampikin. Joissain paikoissa voi mahdollisesti olla myös yläikäraja.

Luottotiedot kunnossa

Maksuhäiriömerkintä luottotiedoissa on automaattisesti este lainan saamiselle. Tällä pyritään välttämään lainanhakijan ylivelkaantuminen.

Riittävät tulot

Hakijalla tulee olla riittävät palkka- tai eläketulot lainattavaan summaan nähden. Tulojen tulisi myös olla tarpeeksi säännölliset.

Usein kysytyt kysymykset vastauksineen

Olemme tässä vastanneet yleisiin kysymyksiin liittyen vertaislainoihin.

Suurimman lainan määrä vaihtelee lainanantajan mukaan. Lainan enimmäismäärään vaikuttaa myös luottoarviosi. Yleisesti vertaislainan määrät vaihtelevat 800 - 15 000€ välillä.

Vertaislainan korko määräytyy sinulle tehdyn luottoluokituksen mukaan. Mikäli luottoluokitus on hyvä, sinun takaisinmaksukyvyn katsotaan olevan riittävä ja sinulle todennäköisesti tarjotaan matalampaa korkoa. Toisaalta, jos lainattava summa on suuri, ja tulosi on suhteellisen pienet, katsotaan takaisinmaksukykysi olevan heikompi, jolloin korko puolestaan on suurempi

Luottoluokitus tehdään sinulle automaattisesti lainahakemuksen yhteydessä ja siihen vaikuttaa antamasi tiedot.

Hakemuksessa kysytään muun muassa sinun tulosi, asuinmuotosi ja mahdolliset muut lainat.

Todennäköisesti et voi saada lainaa, jos sinulla on maksuhäiriömerkintä. Vertaislaina ei ole poikkeus. Lainanhakijan luottotiedot tarkistetaan aina ennen lainapäätöksen tekemistä. Alla on vielä lueteltu kriteerit, jotka lainanhakijalta odotetaan.

  • Täysi-ikäisyys. Joillain lainanmyöntäjillä vähimmäisikäraja voi olla korkeampi ja joissain paikoissa voi olla käytössä myös enimmäisikäraja.
  • Puhtaat luottotiedot.
  • Suomalainen henkilötunnus ja asuinosoite Suomessa. Tässä saattaa olla vaihtelua eri yritysten kesken mutta suurin osa edellyttää näitä.
  • Riittävät tulot lainattavaan summaan nähden.

Vertaislaina on kuten mikä tahansa muukin laina, eikä siinä ei ole mitään sellaisia riskejä mitä perinteisessä lainassa ei olisi.

Lue asiantuntijoidemme vinkkejä

Haluamme auttaa Sinua säästämään arjen raha-asioissa.

Lainaa ilman vakuuksia

Lainaa ilman vakuuksia

Vakuudeton laina on helppo hakea suoraan netistä vaikka heti. Tutustu paremmin vakuudettomiin lainoihin.

Lue lisää
Lainaa heti

Lainaa heti

Hauatko lainan mahdollisimman nopeasti? Netistä voit saada isonkin lainasumman heti tilillesi.

Lue lisää
Lainaa netistä pankkitunnuksilla

Lainaa netistä pankkitunnuksilla

Pankkitunnukset mahdollistavat nopean ja turvallisen lainaamisen netistä. Nämä lainat saat pankkitunnuksilla.

Lue lisää