Vippi on nopea ja helppo laina

Pikavippi tai lyhyemmin vippi on yksi keino paikata loppukuun rahavajetta ennen seuraavan palkan ilmestymistä tilille. Vippi on helppo, joustava ja nopea tapa saada lainaa. Sitä saat haettua kätevästi verkossa yksinkertaisella hakemuksella, minkä jälkeen rahat ovat nopeasti käytettävissäsi. Tarjolla on monia erilaisia pikavippejä, joiden joukosta voit valita itsellesi sopivimman.

Vippiä sanotaan englanninkielisissä maissa "payday loaniksi" eli palkkapäivän lainaksi. Termillä tarkoitetaan yleisesti pieniä lainoja, jotka on tarkoitus maksaa pois heti seuraavasta palkasta. Tässä kiteytyy samalla ehkä vipin paras käyttötarkoitus: se on pikaiseen rahatarpeeseen sopiva laina, joka on tarkoitus maksaa pois nopeasti. Monesta paikasta on mahdollista saada kuluton ja koroton ensilaina, jos sen maksaa määräajassa pois.

Toisin kuin pankkilainoissa, vipin hakemisessa ei mene kauaa. Usein saat lainapäätöksen heti ja voit sen jälkeen nostaa rahat heti tilillesi. Vaikka hakeminen on helppoa, ei kannata ottaa vippiä ensimmäisestä paikasta. Lainoja on hyvä aina ensin vertailuttaa ja sitten valita halvin laina. Yksi mahdollisuus vertailla vippejä on Raha.fi:n palvelu, jossa voit saada monta lainatarjousta yhdellä hakemuksella.


Raha.fi:n palvelussa voit saada kerralla monta lainatarjousta. Lainojen vertailu mahdollistaa sen, että löydät varmasti itsellesi halvimman lainan. Hakemuksen tekeminen on ilmaista, eikä se vielä velvoita hyväksymään lainaa.

Hae vippiä

Mikä on vippi?

Pikavippi, pikalaina, pikaluotto, pienlaina tai pelkkä vippi - nimi on eri, mutta lainamuoto on sama. Kerromme tässä hieman tarkemmin vipeistä.

Kiinteä ja luotollinen vippi

Pikavipit voidaan jakaa karkeasti kahteen eri ryhmään. Ensimmäinen on perinteinen laina, jossa hakija saa tililleen koko lainan kerralla ja maksaa sen pois joko yhdessä tai muutamassa pienemmässä erässä. Uutta vippiä voi hakea, kun on ensin maksanut vanhan lainan pois. Toinen vaihtoehto on joustoluotto, jossa hakijalle avataan luottotili, jolta rahaa voi nostaa useissa erissä. Kun käytetty luotto on maksettu takaisin, voi lainaa taas nostaa uudestaan.

Mainettaan parempi

Vippi saattaa monessa herättää negatiivisia ajatuksia. Se on kuitenkin mainettaan parempi tapa lainata rahaa. Vipin huono maine juontaa juurensa 2000-luvun alkupuolelta, jolloin pikavipit olivat tulleet markkinoille. Toiminta oli sääntelemätöntä, eikä yhteisiä pelisääntöjä juuri ollut. Vippiä sai käytännössä pelkällä tekstiviestillä mihin vuorokauden aikaan tahansa, eikä hakijoiden maksukykyä tarkastettu. Lakimuutosten ja sääntelyn avulla pikavipeistä on saatu kuluttajille reiluja ja turvallisia tapoja hakea lainaa.

Korkea korko on historiaa

Aiemmin vippien koroilla ei ollut ylärajaa ja korko eri rahoituslaitoksen kesken vaihteli suuresti. Koroille määrättiin kuitenkin korkokatto vuonna 2013. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että alle 2 000 € lainojen todellinen vuosikorko ei nouse yli 51 %:n. Se sai osakseen niin kiitosta kuin kritiikkiäkin. Korkokaton myötä ala sai kuitenkin toivottua läpinäkyvyyttä ja luottamusta.

Suosittu lainamuoto

Vippi on suosittu lainamuoto, jonka suosio on kasvanut tasaisesti vuosien ajan. Eritoten vippi luotto-ominaisuudella on saanut hyvän vastaanoton asiakkaiden keskuudessa. Luottoraja on yleensä kahden tuhannen euron luokkaa, joten se riittää normaalin elämän vararahastoksi hyvin. Luottoraja ei kuitenkaan ole liiallisen korkea, jolloin ei tule nostettua epähuomiossa liikaa rahaa.

Hae vippiä haluamallasi summalla

Hae nyt

Hyvä vai paha vippi?

Tuskin on lainamuotoa, mikä herättää niin paljon mielipiteitä kuin vippi. Useimmat sitä koskevat väitteet ovat kuitenkin vanhentuneita, sillä pienlaina-ala on uudistunut hurjasti siitä, mitä se oli 2000-luvun alussa.

Mistä johtuu pikavipin huono maine?

Pikavipin negatiivinen maine on lähtöisin 2000-luvun alusta, kun pikavippikulttuuri oli juuri rantautunut Suomeen. Koska ala oli uusi, ei toimintaa myöskään säännöstelty juurikaan. Tämä antoi vippifirmoille lähes vapaat kädet lainaehtojen määrittämiseen. Seurauksena oli lainamaailman villi länsi, jossa lainaa sai pelkällä tekstiviestillä vaikka keskellä yötä ja lainan korko huiteli pilvissä. Pikavipit olivat siihen aikaan paljon uutisoitu aihe - negatiivisessa mielessä. Pikavippejä myöntävät firmat koettiin pahoina ja epäluotettavina.

Lakimuutoksilla kohti parempaa

Toimintaan reagoitiin lakimuutoksilla. Vuosien saatossa lakiuudistuksilla on rajoitettu muun muassa lainasta perittävän todellisen vuosikoron määrää sekä sitä, mitä asioita kuluttajille on pikavippimainosten yhteydessä ilmoitettava. Pikavippejä eniten muokanneet lakimuutokset ovat vuonna 2009 voimaan tullut laki, jossa kiellettiin uusien lainojen maksaminen kello 23-07 välisenä aikana, sekä vuonna 2013 voimaan tullut, alle 2 000 € luottoja koskeva korkokatto. Lisäksi vuonna 2010 tuli voimaan laki, joka paransi kuluttajan tietoturvaa.

Miten ala on muuttunut?

Uusien lakien myötä toiminnasta tuli kuluttajan kannalta reilumpaa ja selkeämpää. Pikavippipäätöksen saattoi edelleen saada mihin vuorokauden aikaan tahansa, mutta rahan nostaminen oli mahdollista ainoastaan päiväaikaan. Vuoden 2013 lakimuutoksen johdosta alle 2 000 € luottojen todellinen vuosikorko saa olla maksimissaan 51%. Vuoden 2010 lakimuutos puolestaan estää lainan saamisen kokonaan pelkällä tekstiviestillä. Edelleen on mahdollista saada vippiä tekstiviestillä, mutta se vaatii hakijalta tunnistautumisen verkkopankkitunnuksilla ensimmäisen lainan yhteydessä. Lisäksi vippifirmojen on tarkastettava hakijan takaisinmaksukyky tarkemmin.

Kohti joustoluottoa

Pikavipistä on muotoutunut yhä enemmän joustoluoton kaltainen lainamuoto. Varsinaista kertalainaa ei saa enää yhtä useasta paikasta kuin vielä muutama vuosi sitten. Monessa lainapaikassa perinteisen pikavipin sijaan asiakkaalle avataan luottotili, jolta rahaa voi nostaa oman tarpeen mukaan luottorajan puitteissa. Uutta lainaa saa aina kun on maksanut aiemman kuukausierän pois. Näin ei tarvitse ottaa kokonaan uutta lainaa äkillisen rahantarpeen iskiessä. Laina luotto-ominaisuus yhdistää pikavipin ja kulutusluoton parhaat puolet: pikavipin suhteellisen pienen lainamäärän ja joustoluoton joustavuuden.

Löydä paras vippitarjous nopealla hakemuksellamme

Hae nyt

Miksi hakea vippiä?

Lainamarkkinoilla on tarjolla monia erilaisia lainamuotoja. Miten vippi erottuu massasta?

Selkeä takaisinmaksu

Takaisinmaksu vipeissä on hyvin selkeä. Joko se maksetaan takaisin kerralla tai sitten muutamassa pienemmässä erässä. Takaisinmaksuaika on pienemmissä, alle parin sadan euron vipissä tyypillisesti kuukauden luokkaa. Isommissa lainoissa maksuaika on pidempi ja usein lainan pystyy maksamaan takaisin useammassa erässä. Laina on toki mahdollista maksaa pois aikaisemminkin, jos pystyy.

Helppo hakuprosessi

Vippiä haetaan verkkohakemuksella. Helpoiten hakeminen onnistuu esimerkiksi Raha.fi:n hakemuksella, joka kilpailutetaan usealla eri rahoituslaitoksella ja lainanmyöntäjällä. Yhdellä hakemuksella voit siis saada monta lainatarjousta kerralla. Heti lainatarjousten saapumisen jälkeen voit valita, minkä sinulle löydetyistä vipeistä vastaanotat. Pelkkä hakemus ei kuitenkaan vielä sido ottamaan lainaa.

Koroton pikavippi ensilainaajalle

Monella vippifirmalla on tarjous ensilainan ottajille. Vipin voi saada ilman mitään korkoja ja kuluja, jos sen maksaa pois määräajassa. Usein määräaika on lyhyt, parista viikosta kuukauteen. Kuluton ja koroton vippi on määrältään usein alle 500 €. Jos harkitset vipin ottamista ensimmäistä kertaa, kannattaa tämä mahdollisuus ottaa ehdottomasti huomioon.

Vippi heti tilille

Pikavippi ei olisi nimensä veroinen, elleivät rahat tulisi nopeasti tilille. Yksi pikavipin vahvuuksista on juurikin sen nopea lainapäätös ja rahojen pikainen maksu hakijan tilille. Nopeimmillaan rahat ovat hakijan tilillä minuuttien kuluessa lainahakemuksen hyväksymisestä.

Kuka voi hakea vippiä?

Vipin historian perusteella moni luulee, että lainaa saa kuka vain. Tänä päivänä vippiyhtiöt kuitenkin tarkastavat lainanhakijan taloudellisen tilanteen huolellisesti. Alla on lueteltu, mitä ehtoja lainanhakijan on täytettävä:

Raha-asiat kunnossa

Hakijalla on oltava raha-asiat hoidettuna moitteettomasti. Vippiä ei ole mahdollista saada ilman luottotietoja.

Täysi-ikäinen hakija

Vippi voidaan myöntää vain vähintään 18-vuotiaalle hakijalle. Joillain lainanmyöntäjillä voi olla tätäkin korkeampi vähimmäisikäraja.

Suomalainen verkkopankkitunnus

Lainan hyväksymistä varten tarvitset verkkopankkitunnukset. Kaikkien suurempien suomalaisten pankkien verkkopankkitunnukset kelpaavat.

Usein kysytyt kysymykset vastauksineen

Vippi on asia, mikä herättää hakijassa kysymyksiä. Lue alta yleisimmät kysymykset ja niiden vastaukset.

Rahat pyritään siirtämään hakijan tilille mahdollisimman nopeasti. Usein rahat ovatkin tilillä vielä saman päivän aikana - joissain tapauksissa jopa minuuttien kuluessa. Viikonloput ja pyhäpäivät voivat kuitenkin hidastaa lainan siirtämistä. Ota myös huomioon, että rahoja ei voida siirtää klo 23-07 välisenä aikana.

Vippiä saadakseen hakijan on täytettävä muutama ehto. Ehdot vaihtelevat hieman rahoituslaitosten mukaan. Tässä on yleiset hakijan kelpoisuusehdot:

  • Täysi-ikäisyys
  • Luottotiedot kunnossa
  • Suomalaisen pankin verkkopankkitunnukset
  • Osoite Suomessa

Monet rahoituslaitokset tarjoavat kulutonta ja korotonta ensilainaa uusille asiakkaille. Sitä saadakseen on siis oltava uusi asiakas. Lisäksi ehtona on, että lainan maksaa nopeasti takaisin. Korottoman ja kuluttoman ensilainan takaisinmaksuaika on useimmiten maksimissaan kuukausi.

Tutustu myös muihin lainatuotteisiin

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme: 

Lainaa heti

Lainaa heti

Näin haet netistä lainan käyttöösi mahdollisimman nopeasti – jopa minuuteissa!

Lue lisää
Pikavippi heti tilille

Pikavippi

Pikavippi on nopea ratkaisu rahantarpeeseen. Valikoimaa ja vaihtoehtoja on paljon.

Lue lisää
Lainaa ilman korkoa

Lainaa ilman korkoa

Tiesitkö, että voit saada lainan ilman korkoja ja kuluja? Lue, miten se on mahdollista.

Lue lisää