PayPal: 16 kysymystä ja vastausta PayPalin käyttämisestä

PayPal on suosittu maksutapa nettiostoksilla. Suuret verkkokaupat, kuten Amazon, tarjoavat PayPalia maksuvaihtoehdoksi samoin kuin esimerkiksi eBay, jossa maksu tapahtuu yksityishenkilöiden välillä. Ostosten tekemisen lisäksi PayPalilla onnistuu myös henkilökohtaiset tilisiirrot esimerkiksi perheen tai kavereiden kesken. Se toimii myös palkanmaksutapana monille freelancereille. Lainaa palvelun kautta ei voi ottaa.

Yleisyydestään huolimatta monia voi hämmentää miten PayPal toimii ja sen käyttö saattaa herättää huolia turvallisuudesta. PayPal Suomi -sivusto on osittain suomenkielinen, mutta erityisesti ohjeita antavat sivut löytyvät pääasiassa englanniksi. Kokosimme siksi yhteen yleiset kysymykset ja vastaukset suomeksi.

1. Miten PayPalilla maksetaan?

PayPaliin liitetään oma pankkitili ja maksukortti tai sille siirretään ensin rahaa omalta tililtä, minkä jälkeen voit maksaa esimerkiksi verkkokaupassa tai tehdä siirtoja kaverille PayPalin kautta. PayPal toimii siis välikätenä maksuissa. Voit käyttää PayPalia monissa verkkokaupoissa valitsemalla sen maksutavaksi eri maksutapavaihtoehtojen, kuten Klarnan, joukosta. Jos sinulla on tunnus jo luotuna, et tarvitse muuta kuin sähköpostiosoitteesi ja PayPalin salasanasi vahvistaaksesi ostoksen. Kaverille maksamista varten tarvitset vastaanottajan sähköpostiosoitteen.

2. Miksi käyttäisin PayPalia?

Maksaessasi PayPalin kautta et joudu antamaan omia tietojasi, kuten luottokorttisi numeroa, kauppiaalle. Liitettyäsi kerran maksukorttisi tai pankkitilisi tiedot PayPaliin, onnistuvat maksut jatkossa pelkän sähköpostin avulla, mikä lisää nopeutta. Kaverillekaan maksaessa et tarvitse tilinumeroa, vaan vastaanottajan sähköposti riittää. PayPal on näin sekä nopea, helppo että turvallinen tapa tehdä niin nettiostoksia verkkokaupoissa kuin vipata rahaa kaverille.

3. Onko PayPal turvallinen?

Itsessään PayPalin käyttö on turvallista ja tekee nettiostoksista huolettomampia, sillä jos esimerkiksi tilaamasi tuote ei koskaan saavu, voit saada tilanteeseen apua PayPaliltä ja saada helpommin rahasi takaisin. PayPalia kannattaa kuitenkin käyttää pienellä varauksella, koska netistä löytyy paljon huijareita, jotka voivat yrittää kalastella tietojasi tai huijata rahaa kauppojen teon yhteydessä.

Tyypillinen huijaus PayPalissa tapahtuu erityisesti autokauppoja tehdessä, mutta myös muissa kaupankäynneissä. Mikäli olet myymässä jotain ja joku tekee tarjouksen, joka vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, sitä se luultavasti on. Muista myös, ettei sähköpostitse tule ikinä lähettää tärkeitä tietoja kuten luottokortin numeroa. Älä myöskään seuraa epäilyttävältä vaikuttavien sähköpostien linkkejä.

4. Mitä tietoja minun pitää luovuttaa rekisteröitymistä varten?

Luodaksesi tilin PayPaliin sinulta kysytään muun muassa:

  • Henkilötiedot
  • Yhteystiedot kuten sähköposti ja kotiosoite
  • Maksukorttisi tai pankkitilisi tiedot tai molemmat

Omien tietojen antaminen PayPalille voi tuntua arveluttavalta, mutta PayPal suojaa tietoliikenteensä SSL-salauksella, joka pitää antamasi informaation turvassa. Isona toimijana PayPalilla ei myöskään ole juuri varaa virheisiin ja väärinkäyttöihin.

5. Tarvitsenko luottokortin PayPalia varten?

Voit maksaa PayPalin kautta luottokortin ohella myös suoralla tilisiirrolla tai debit-kortilla. Esimerkiksi Visa Electron siis kelpaa ihan hyvin PayPalille. Tämä voi helpottaa esimerkiksi Amerikan verkkokaupoissa shoppailevia, sillä niissä usein vaaditaan luottokortti.

6. Pitääkö PayPaliin liittää pankkitili, jos siihen on jo liitetty luottokortti?

Ei pidä. Voit halutessasi valita maksutavaksi vain pankkitilin tai PayPaliin siirtämäsi rahat. Jotkut pohtivat, kannattaako PayPalia varten avata erikseen oma pankkitili, mutta tämä ei ole varsinaisesti tarpeellista. Toki jos teet paljon nettiostoksia, voi olo tuntua turvallisemmalta käyttämällä erillistä pankkitiliä, jolla ei pidä enempää rahaa kuin ostoksiin tarvitsee.

7. Voinko maksaa PayPalilla luomatta tiliä?

Usein kyllä. Valitessasi maksutavaksi PayPalin saat vaihtoehdoiksi luoda tili tai kirjautua tilille sisään tai vaihtoehtoisesti maksaa täyttämällä maksukorttisi tiedot. Näin kauppias ei saa korttisi tietoja, vaan maksu tapahtuu PayPalin kautta. Kääntöpuolena on, että joudut täyttämään kortin tiedot aina tehdessäsi maksuja sen sijaan, että käyttäisit vain sähköpostiosoitetta ja salasanaa.

8. Kuinka kauan kestää siirtää rahaa PayPalilta?

Rahojen siirron nopeus vaihtelee riippuen siitä, oletko siirtämässä sitä toiselle PayPal -tilille vai pankkitilille. Siirrettäessä rahaa toiselle PayPal -tilille pitäisi tämän tapahtua reaaliajassa, kun taas pankkitilille siirrossa saattaa mennä useita arkipäiviä.

Nuori nainen tekemässä nettiostoksia puhelimellaan PayPalin kautta

9. Miten siirrän rahaa PayPalista omalle tililleni?

Voit siirtää PayPalin saldolla olevat rahasi omalle pankkitilillesi kirjautumalla PayPaliin ja suorittamalla sieltä maksuton tilisiirto. Rahojen pitäisi siirtyä tilillesi 1-2 arkipäivässä, mutta tässä voi kestää pidempäänkin. Ei siis kannata panikoida, jos rahoja ei näy samantien pankkitililläsi, vaikka ne ovat poistuneet PayPalin tililtäsi. Mikäli rahoja ei kuitenkaan ala kuulumaan, kannattaa olla yhteydessä PayPalin asiakaspalveluun.

10. Maksaako PayPalin käyttö?

Verkkokaupoissa PayPal on yleensä ilmainen ja niin sanotut kaverisiirrot ovat nykyisin myös Suomessa maksuttomia. Tämä tekee PayPalista kilpailijan muille Suomessa hiljalleen yleistyville mobiilimaksutavoille kuten MobilePaylle. Maksun vastaanottamisesta saatetaan kuitenkin joissain tilanteissa periä maksu.

11. Maksaako valuutanvaihto PayPalilla?

PayPal perii valuutan vaihtokurssin lisäksi komission valuutan muunnoksesta. PayPalin asetuksista voit kuitenkin vaihtaa valuutanvaihdon suoritettavaksi oman pankkisi toimesta, jolloin kulut ovat yleensä pienemmät kuin PayPalin kautta tehdyt muunnokset.

12. Mikä PayPalin ikäraja on?

PayPalin virallinen ikäraja on 18 vuotta, eli sitä ei ole tarkoitettu alaikäiselle. PayPal -tilin avaaminen saattaa kuitenkin olla mahdollinen myös alaikäisen toimesta, mutta sen käyttö on rajoitetumpaa kuin täysi-ikäisen.

13. Korttini turvakoodissa on vain kolme numeroa, mutta PayPal kysyy nelinumeroista koodia. Miksi?

Tässä tapauksessa PayPal saattaa kysyä verkkopankkisi tunnuslukulistalta löytyviä koodeja kortin turvakoodin sijasta. Toinen mahdollinen tilanne on, että maksukorttisi ja PayPal -tilisi varmennuksen yhteydessä sinulle on lähetetty koodi, jonka avulla varmennus suoritetaan loppuun. PayPal tekee tällöin tilillesi katevarauksen, jonka saatuasi löydät maksutapahtuman viestikentästä koodin, jolla vahvistat olevasi kortin oikea omistaja.

14. Onko PayPalilla käyttöraja?

Mikäli varmennat maksukorttisi, liikkuu PayPalin käyttörajasi jopa kymmenissä tuhansissa, eli sinun ei tarvitse murehtia rajan tulemisesta vastaan. Jos puolestaan jätät tilisi vahvistamatta, on sinulla käytössäsi alempi yläraja. Voit tarkistaa käyttörajasi omalta PayPal -tililtäsi.

15. Voiko lähettäjä peruuttaa maksun ja saada rahat takaisin?

Voit riitauttaa PayPalin kautta tekemäsi ostoksen ja saada rahat takaisin, mikäli sinulle tulee ongelmia kauppiaan kanssa esimerkiksi saatuasi viallisen tuotteen. Tämä tuo turvallisuutta nettishoppailuun. Valitettavasti riitauttaminen toimii kuitenkin myös yhtenä PayPalin huijaustapauksista, jossa henkilö ostaa tuotteen joltakulta ja vetääkin rahat takaisin tuotteen saatuaan.

16. Miten saan yhteyden PayPalin asiakaspalveluun?

PayPalin asiakaspalvelun yhteystiedot puuttuvat suomenkieliseltä sivustolta. Kirjautumalla sisään PayPaliin saat kuitenkin lähetettyä asiakaspalveluun sähköpostia. Englanninkieliseltä sivustolta löytyy myös puhelinnumero, johon voit soittaa.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko