Pankit, pankkipalvelut ja rahoituslaitokset Suomessa

Suurin osa suomalaisista on jonkin pankin asiakas. Esimerkiksi pankkitilin omistaminen on Suomessa lähestulkoon välttämättömyys. Pankkien suhteen suomalaisilla riittääkin valinnanvaraa niin kotimaisten kuin ulkomaistenkin toimijoiden joukosta.

Suomen pankit: lista Suomessa toimivista pankeista

Lista Suomessa toimivista pankeista on melkoisen pitkä. Tunnetuimpiin pankkeihin kuuluvat niin sanottuja perinteisiä pankkeja edustavat Nordea, OP, Danske Bank, Säästöpankki, Aktia ja S-Pankki. Tämän lisäksi vaihtoehtoina ovat myös vain verkossa toimivat rahoituslaitokset, jotka ovat alkaneet yleistyä ja tulevat luultavasti yleistymään jatkossakin.

Kotimaisten pankkien lisäksi Suomessa toimii myös ulkomaalaisia pankkeja. Ulkomaisilla pankeilla on joko sivukonttori Suomessa tai ne toimivat verkon kautta. Pankkiin talletetut rahat kuuluvat aina sen valtion talletussuojan piiriin, missä pankin pääkonttori sijaitsee.

Lista Suomessa toimivista pankeista

 • Nordea
 • OP eli Osuuspankki (lukuisia pankkeja kuten esimerkiksi Helsingin Seudun Osuuspankki ja OP Yrityspankki)
 • POP Pankki (useita pankkeja, jotka myös nimeltään Osuuspankkeja)
 • Säästöpankki (Säästöpankkiryhmään kuuluu yli 20 pankkia kuten Avain Säästöpankki sekä Nooa Säästöpankki)
 • Oma Säästöpankki (ei kuulu Säästöpankkiryhmään)
 • S-Pankki
 • Ålandsbanken
 • Aktia
 • Danske Bank
 • Handelsbanken
 • Hypo (myöntää vain asumiseen liittyviä kulutusluottoja, joissa vakuutena asunto)

Muut rahoituslaitokset ja lainapaikat

Edellä mainittujen pankkien lisäksi Suomessa toimii lukuisia muita kotimaisia ja ulkomaisia rahoituslaitoksia. Ne tarjoavat rahoitusta niin yksityishenkilöille kuin yrityksillekin. Sinulle nämä rahoituslaitokset voivat olla tuttuja verkon lainapalveluista, joista voi hakea vakuudetonta lainaa jopa kymmeniä tuhansia euroja. Varsinaisia pankkipalveluja tileineen ja verkkopankkeineen lainoihin keskittyneet rahoituslaitokset eivät tarjoa, mutta osa tarjoaa esimerkiksi säästötiliä kilpailukykyisellä korolla. Siinä missä perinteisten kivijalkapankkien määrä on pysynyt vuodesta toiseen melko samana, uusia verkossa toimivia lainapaikkoja on avautunut lähes vuosittain.

Haluatko lainatarjouksen verkossa toimivilta rahoituslaitoksilta? Täytä hakemus ja hae 100-70 000 € vakuudetonta lainaa.

Erilaiset pankkipalvelut

Pankit eroavat toisistaan sillä, millaisia palveluja ne tarjoavat. Suuremmat perinteiset pankit yhdistävät niistä suurimman osan, kun taas digitaaliset pankit saattavat erikoistua niistä vain pariin.

Päivittäiset raha-asiat: Peruspankkipalveluina voidaan pitää ainakin pankkitiliä, maksukorttia ja verkkopankkipalveluita. Näitä tarjoavat suurin osa perinteisistä pankeista. Vain verkossa toimivista pankeista myös esimerkiksi Bank Norwegian tarjoaa asiakkaille lainojen ohella sekä säästötilin että luottokortin.

Lainat: Peruspankkipalveluiden lisäksi monet pankit myöntävät myös lainaa. Lainaa myöntävät myös useat lähinnä verkossa toimivat rahoituslaitokset. Pankit ja rahoituslaitokset eroavat keskenään hieman siinä, millaisia lainoja ne tarjoavat. Esimerkiksi asuntolainaa saa ainakin toistaiseksi lähinnä perinteisistä pankeista. Muutaman kymmenen tai sadan euron pienlainoja puolestaan myöntävät pääasiassa niihin erikoistuneet verkossa toimivat rahoittajat. Kulutusluottoja voi hakea sekä perinteisestä pankista tai verkossa toimivalta rahoituslaitokselta: esimerkiksi 20 000 € vakuudettoman lainan voi saada molemmista.

Vakuutukset: Jotkin pankit myyvät myös erilaisia vakuutuksia. Useimmiten vakuutuksen myöntää kuitenkin itse pankin sijasta jokin vakuutusyhtiö.

Sijoittaminen: Osa pankeista tarjoaa erityisiä sijoittamiseen liittyviä palveluja sekä osakkeista että rahastoista kiinnostuneille.

Pankkien vertailu

Pankkien vertailu ei ole aivan yksiselitteistä, sillä meistä jokainen on omanlaisensa asiakas. Jollekin riittää pankkitili ja maksukortti, kun taas toiselle on tärkeää myös sijoittamiseen liittyvät palvelut. Kannattaakin lähteä liikkeelle pohtimalla, millaisia palveluja pankiltasi haluat. Paras pankki on sinun tarpeisiin sopiva.

Monet miettivät, kannattaako pankkiasioissa keskittäminen. Perinteisillä pankeilla onkin tapana jollain tavoin palkita asiakkailta, jotka käyttävät useita niiden palveluja. Erilaisilla etuasiakkaan bonuksilla voidaan usein esimerkiksi maksaa palvelumaksuja tai niillä voi saada alennuksia vaikka vakuutuksista.

Välillä voi kuitenkin olla hyvä vilkaista, millaisia palveluita ja hintoja muut pankit tarjoavat. Kun tiedät, mitä palveluita käytät, on niiden hintoja helpompi vertailla. Voit myös käyttää useampaa pankkia. Esimerkiksi asuntolainatarjouksia kannattaa ehdottomasti hakea muiltakin kuin omilta pankeilta.

Verkkopankin käyttäminen

Suurimmalla osalla pankeista on käytössä verkkopankki, jonka kautta asiakas voi itse tarkistaa tilitapahtumansa, maksaa laskuja ja suorittaa tilisiirtoja. Verkkopankkiin kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla. Suurin osa suomalaisista on tottunut käyttämään pahvisia tunnuslukulistoja kirjautuessaan sisään, mutta vuodesta 2019 eteenpäin kirjautuminen tulee tapahtumaan joko mobiilisovelluksen tai erillisen tunnuslukulaitteen avulla.

Verkkopankkitunnukset ovat hyödylliset paitsi omien pankkiasioiden hoitamiseen, myös muuhun verkossa tapahtuvaan asiointiin. Niillä voi muun muassa kirjautua erilaisiin viranomaisten palveluihin ja pankkitunnuksia käytetään tunnistautumiseen lainaa haettaessa.

Lue lisää

Pankit ja rahoituslaitokset
Lainojen kilpailutus
Muut pankkiasiat
Valikko