Säästäminen säännöllisesti kannattaa: Näin säästöt kasvavat

Kannattaako rahan säästäminen?

Säästäminen on erittäin kannattavaa. On erittäin suositeltavaa, että sinulla on käytettävissäsi tarpeen tullen ylimääräistä rahaa. Sen avulla voit varautua niin yllättäviin menoihin kuin hankkia itsellesi jotain haluamaasi. Kun sinulla on rahaa säästössä, et joudu helposti taloudellisiin vaikeuksiin tai kattamaan menoja esimerkiksi lainalla.

Jos kannattavuutta ajattelee tuottojen osalta, eri säästömuodot eroavat niiden osalta toisistaan. Olet voinut saada virheellisen kuvan säästämisen turhuudesta, jos olet yhdistänyt säästämisen lähinnä säästötileihin. Useiden säästötilien korot ovat tänä päivänä nollassa tai lähellä sitä, mikä tarkoittaa olemattomia tai vähäisiä korkotuottoja tilillä lepääville säästöille.

Säästöjen sijoittaminen on nykyään hyvä tapa kasvattaa säästöpottia nopeastikin. Sijoittamiseen liittyy kuitenkin aina eritasoisia riskejä, minkä vuoksi kaikki eivät pidä sitä mahdollisena säästömuotona.

Katsotaan seuraavaksi, millaisia eri säästömuotoja on olemassa.

Miten voin säästää rahaa?

Yksinkertaisimmillaan rahaa voi säästää omalle käyttötilille olemalla käyttämättä osaa rahoista. Rahaa voi myös laittaa vaikkapa säästöpossuun. Käyttötilillä tai possussa rahat eivät kuitenkaan tuota mitään eli kasva korkoa. Tehokkaampia säästötapoja on olemassa: rahan laittaminen säästötilille tai sen sijoittaminen.

Perinteinen tapa: säästötili
Kuukaudessa käteen jäävät varat talletetaan usein käyttötililtä erilliselle säästötilille. Näin rahoja ei tule vahingossa käytettyä. Säästötileillä on usein myös parempi talletuskorko kuin normaalilla käyttötilillä – tosin tällä hetkellä monien säästötilienkin korot ovat nollassa. Pankit tarjoavat monenlaisia säästötilejä: osasta rahaa voi nostaa aina halutessaan ja osasta vasta tietyn määräajan jälkeen. Määräaikaan perustuvista tileistä kertyy yleensä parempaa korkoa.

Säästötilin käyttäminen on hyvin riskitöntä. Toisaalta tilillä säästöt kertyvät hitaasti.

Sijoittaminen
Monet pankit tarjoavat asiakkailleen mahdollisuutta aloittaa oma sijoittajan ura suoraan omassa verkkopankissa muutamassa minuutissa. Esimerkiksi kuukausisäästäminen rahastoihin on samalla sekä säästämistä että sijoittamista.

Nykypäivänä sijoittaminen ei tarkoita pörssikurssien ja monimutkaisten käyrien jatkuvaa seurantaa ja tulkintaa. Sijoittamisen voi aloittaa ilman, että on tutustunut perinpohjaisesti eri sijoituskohteisiin.

Oman pankkisi ulkopuolisesta sijoituspalvelutarjonnasta esimerkiksi Nordnet ja sen Superrahastot sopivat erityisen hyvin juuri aloittelijoille. Sinun ei tarvitse olla erityinen sijoitusguru tai riskisijoittaja kerryttääksesi mukavaa tuottoa pitkällä aikavälillä.

Sijoittamiseen liittyy kuitenkin aina rahan häviämisen riski. Riski on hyvin pitkälle minimoitu ja sen suuruuteen pystyy itse vaikuttamaan valitsemalla joko varsinaisen sijoituskohteen tai esimerkiksi rahastojen kohdalla niiden riskitason. Tasot vaihtelevat matalasta korkeaan. Riskitaso on yhteydessä tuotto-odotuksiin: korkean riskin kohteissa voitot voivat olla korkeampia kuin matalan riskin maltillisessa kohteessa.

Aloita kuukausisäästäminen sijoittamalla Nordnetin helppokäyttöisessä palvelussa, joka sopii hyvin aloittelijalle!

Missä asioissa säästäminen on järkevää?

Jotta rahaa voi tallettaa säästötilille tai muuhun sijoituskohteeseen kasvattamaan korkoa, on sitä jostain myös saatava. Yksinkertaisinta on säästää omista tuloistaan karsimalla menoja.

Tässä näet vinkkejä eri säästökohteisiin:

  • Kymmeniä euroja kuukaudessa voi säästää esimerkiksi vähentämällä ulkona syömistä ja ostamalla kierrätettyjä vaatteita.
  • Isoimpia menoeriä kuukaudessa on useimmilla meistä asuminen ja ruokaostokset. Esimerkiksi ruokamenoissa voi säästää pienellä vaivannäöllä. Asunnon vaihtaminen edullisempaan pienentää kuluja yleensä reilusti, mutta se ei välttämättä ole helppoa tai järkevää. Sinun tuleekin miettiä, mitkä ovat itsellesi vähemmän tärkeitä asioita, joihin voisit kuluttaa vähemmän rahaa tai luopua niistä kokonaan.
  • Iso osa tuloistasi voi myös mennä lainojen lyhentämiseen. Jos lyhennät useampaa kuin yhtä lainaa kuukaudessa, sinun kannattaa kokeilla yhdistää lainasi. Lyhennyksiin uppoava summa voi pienentyä huomattavasti yhdistämisen seurauksena. Voit yhdistää hyvin monenlaisia lainoja asuntolainaa lukuunottamatta.

Pieneltäkin tuntuvat kiristykset menoissa voivat tuoda vuodessa jo tuntuvia säästöjä. Kärsivällisyys siis palkitaan. Sinun täytyy kuitenkin muistaa tehdä jonkinlainen suunnitelma, mihin rahat laitat. Muutoin saatat kuluttaa ne toiseen yhtä huonoon kohteeseen.

Miten pienituloisen palkasta säästäminen onnistuu?

Pienituloisen säästäminen ei vaadi paljoa. Sivuun laitettava summa voi olla hyvinkin pieni. Säännöllinen säästäminen on itse summaa tärkeämpää. Jos laitat tuloistasi joka kuukausi 10 euroa säästöön, olet säästänyt vuodessa 120 euroa. Summa voi tuntua pieneltä, mutta se on parempi kuin ei mitään. Se on 120 euroa enemmän kuin siinä tapauksessa, jos et olisi laittanut mitään säästöön.

Pienituloiselle pienetkin säästöt ovat tärkeitä: taloustilanne ei pahene entisestään, jos jokaista yllättävää menoa varten ei tarvitse esimerkiksi ottaa lainaa.

Säästössä olevia rahoja pöydällä
Säästämisessä summaa tärkeämpää on sen säännöllisyys. Pienikin säästösumma kasvaa isoksi, kun sen laittaa säästöön säännöllisesti.

Kuinka paljon kannattaa laittaa rahaa sivuun kuukaudessa tai vuodessa?

Sopiva säästösumma riippuu täysin käytössäsi olevista rahoista ja säästötavoitteestasi. Perussääntö on, että mikään summa ei ole liian pieni.

Ihmisillä on eri tapoja laittaa rahaa sivuun pahan päivän varalle. Toiset laittavat joka kuukausi kiinteän summan ja toiset taasen laittavat sivuun kaiken, mikä jää yli kuukauden menoista. Kumpikin tapa on hyvä – kunhan taloutesi ei joudu normaalien menojen osalta tiukille yrittäessäsi laittaa sivuun liian suurta säästösummaa.

Millaisia tosielämän kokemuksia säästävillä ihmisillä on?

Mielenkiintoisia kokemuksia löytyy etenkin blogeista. Kokemuksiaan kertovat niin arkipäiväisissä asioissa säästöjä tekevät kuin sijoittamalla pesämunaa kasvattavat kirjoittajat. Blogeista saa paljon vinkkejä ja inspiraatiota.

Blogien rinnalla myös podcastit ovat hyvä lähde kuulla muiden ihmisten säästökokemuksista.

Kannattaako minun aloittaa myös budjetointi?

Budjetointi on erittäin tehokas apuväline matkalla kohti säästötavoitteita. Sitä kannattaa harjoittaa, vaikka ei edes laittaisi rahaa sivuun mitään varten.

Budjetointi auttaa sinua esimerkiksi:

  • hahmottamaan, mihin omat rahat kuluvat
  • huomaamaan, mitä menoja olisi tarpeen karsia
  • välttämään ylikulutusta
  • varautumaan tulevaan menoeriin
  • jättämään rahaa säästöön

Budjetointia voi toteuttaa monella tavalla. Yksinkertaisimmillaan voit budjetoida tulot ja menot vihkoon tai exceliin. Yksi hyvä ja hauska keino ottaa budjetointi osaksi arkea on hyödyntää puhelimeen ladattavaa säästö- tai budjetointisovellusta. Näiden avulla omien tulojen ja menojen seuraamisesta tulee huomattavasti hauskempaa kuin excel-taulukon täyttäminen. Sovellusvalikoima on erittäin laaja, joten löydät varmasti itsellesi parhaan ratkaisun.

Säästöpossu ja säästöön laitettavat rahat pöydällä
Säästäminen voi olla hidasta, jos rahaa laittaa perinteiselle säästötilille tai possuun. Sijoittamalla säästöt kasvavat nopeammin.

Onko säästöjen kasvattaminen on hidasta?

Säästäminen on pitkäaikaista toimintaa. Monilla meistä kärsivällisyys ei tahdo riittää siihen, sillä palkkiota eli kohtuullisia säästöjä ei ole luvassa aivan hetkessä. Tämä saattaa johtaa siihen, että into hiipuu ja rahaa ei tule laitettua sivuun.

Tämän vuoksi säästämisessä tärkeintä on sen säännöllisyys. Se on tärkeämpää kuin kerralla säästöön laitettu summa. Pienestäkin säästösummasta kasvaa iso potti, kunhan pienen summan laittaa talteen säännöllisesti. Seuraava esimerkki havainnollistaa tämän:

→ Jos laitat kerran kuukaudessa säästötilille 70 euroa kerralla, olet laittanut vuodessa säästöön 840 euroa.
→ Jos laitat kerran puolessa vuodessa tilille 300 euroa kerralla, olet laittanut vuodessa säästöön 600 euroa.

Säännöllisyys tarkoittaa yksinkertaisuudessaan esimerkiksi rahan laittamista kerran kuussa yhteen tai useampaan säästökohteeseen. Monessa verkkopankissa on mahdollista tehdä toistuva automaattinen maksu, jonka avulla rahat siirtyvät säästötilille. Tämä on hyvä ajastaa tapahtuvaksi heti palkka- tai muun tulopäivän jälkeen, jotta rahat eivät ehdi kulua muihin menoihin.

Pitkäaikaissäästäminen kannattaa, sillä korkoa korolle -efektin myötä säästöt voivat kasvaa huomattaviksi. Monet vanhemmat avaavatkin lapsilleen säästötilejä ja rahastoja näiden ollessa pieniä, jolloin säästöt ehtivät kasvattaa korkoa jälkikasvun varttuessa.

Miten laittaa rahaa sivuun lomamatkaa varten?

Lomaa varten kerätty matkakassa ei yleensä vaadi vuosien säästöaikaa, vaan mukavan potin saa yleensä koottua jo alle vuodessa. Tarvittava summa riippuu tietenkin matkan hinnasta. Muista lisätä hinnan päälle vielä lomalla tarvittavat käyttörahat.

Koska säästöaika on melko lyhyt, rahaa voi laittaa poikimaan esimerkiksi rahastoon. Kuukausisäästäminen rahastoon kasvaa helposti korkoa sijoituksen riskitasosta riippuen. Säästötilille rahojen laittaminen on myös hyvä vaihtoehto mutta sillä et tee ylimääräistä voittoa. Säästötili sopii esimerkiksi siinä tilanteessa, jossa haluat siirtää rahat pois käyttötililtäsi ettet käyttäisi niitä epähuomiossa muuhun tarkoitukseen.

Tiliä tai sijoitusta avatessa varmista, että saat nostettua siirtämäsi rahat pois lomamatkan maksun ollessa ajankohtainen. Nostojen määrä voi olla nimittäin rajoitettu tai niitä ei voi tehdä ennen tiettyä määräaikaa.

Kannattaako säästäminen vauvaa tai äitiyslomaa varten?

Perheenlisäystä varten säästäminen on järkevää. Rahoille löytyy varmasti paljon käyttökohteita – oli kyseessä sitten vauvan hankintoja varten säästetyt rahat tai lapsen tulevaisuutta silmällä pitäen perustettu säästötili. Vauvan hankinnat voivat olla iso kuluerä, etenkin jos haluaa hankkia uusia tuotteita käytettyjen sijasta.

Äitiyslomaa tai hoitovapaata varten voi olla järkevää kerätä oma varakassa. Sinun on hyvä selvittää etukäteen, paljonko tulet saamaan sinulle kuuluvia etuuksia Kelalta tai maksaako työnantajasi sinulle edelleen palkkaa. Etuudet ovat suhteutettu vapaita edeltäviin tuloihisi, joten ne eivät ole kaikille samat.

Etuuksien suuruuden lisäksi selvitä myös kuukausittaiset menosi. Tuletko toimeen etuuksilla vai olisiko ylimääräinen käyttöraha tarpeen? Jo pelkät kuukauden perusmenot kuten asumiskustannukset ja ruokaostokset, voivat viedä ison siivun käytössäsi olevista rahoistasi. Näitäkin menoja voi yrittää pienentää esimerkiksi hakemalla lyhennysvapaata asuntolainaan, jos sellainen on olemassa.

Miten rahaa voi laittaa säästöön eläkepäiviä varten?

Suosittu säästömuoto eläkepäiviä varten on eläkesäästäminen. Se voi olla rahasto- tai vakuutussäästämistä, joka tunnetaan myös nimellä sijoitusvakuutus. Eläkesäästäminen kannattaa aloittaa mahdollisimman ajoissa, sillä pitkän ajan kuluessa potti ehtii kasvaa isoksi. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä: myös eläkeikää lähestyessä aloitettu eläkesäästäminen ehtii kerryttää varallisuutta.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko