Säännöllinen säästäminen kannattaa: näin pääset alkuun

Suurin osa meistä säästää rahaa säännöllisesti aina omien mahdollisuuksien mukaan. Säästöjä kerätään yleensä joko jotain tiettyä kohdetta varten tai “pahan päivän varalle”. Säästämisen aloittaminen voi tuntua vaikealta, mutta säästökeinoja löytyy monia ja jokainen voi etsiä juuri itselleen sopivimman.

Säännöllinen säästäminen on avain menestykseen

Säästäminen on pitkäaikaista toimintaa. Monilla meistä kärsivällisyys ei tahdo riittää systemaattiseen säästämiseen, sillä palkkiota eli kohtuullisia säästöjä ei ole luvassa aivan hetkessä. Tämä saattaa johtaa siihen, että into säästämiseen hiipuu ja rahaa ei tule enää laitettua sivuun.

Tämän vuoksi säästämisessä tärkeintä on sen säännöllisyys. Se on tärkeämpää kuin kerralla säästöön laitettu summa. Pienestäkin säästösummasta kasvaa iso potti, kunhan pienen summan laittaa talteen säännöllisesti. Seuraava esimerkki havainnollistaa tämän:

→ Jos laitat kerran kuukaudessa säästöön 70 euroa kerralla, olet laittanut vuodessa säästöön 840 euroa.
→ Jos laitat kerran puolessa vuodessa säästöön 300 euroa kerralla, olet laittanut vuodessa säästöön 600 euroa.

Säännöllinen säästäminen tarkoittaa yksinkertaisuudessaan esimerkiksi rahan laittamista kerran kuussa yhteen tai useampaan säästökohteeseen. Monessa verkkopankissa on mahdollista tehdä toistuva automaattinen maksu, jonka avulla rahat siirtyvät säästöön ilman että itse teet asian eteen mitään. Tämä on hyvä ajastaa tapahtuvaksi heti palkka- tai muun tulopäivän jälkeen, jotta rahat eivät ehdi kulua muihin menoihin.

Säästäminen pienistä tuloista onnistuu myös

Yleinen harhakuva on, että säästäminen onnistuisi vain siinä tapauksessa, jos rahaa jää reilusti yli kuukaudessa pakollisten menojen jälkeen. Pienituloisen säästäminen ei kuitenkaan vaadi paljoa. Säästöön laitettava summa voi olla hyvinkin pieni. Edellä mainittu säännöllinen säästäminen on summaa tärkeämpää. Jos laitat tuloistasi joka kuukausi 10 euroa säästöön, olet säästänyt vuodessa 120 euroa enemmän kuin jos et olisi laittanut mitään säästöön.

Pienituloiselle pienetkin säästöt ovat tärkeitä: taloustilanne ei pahene entisestään, jos jokaista yllättävää menoa varten ei tarvitse esimerkiksi ottaa lainaa.

Löydät lisää pienituloisellekin sopivia säästövinkkejä myöhemmin tästä jutusta.

Säästämisen aloittaminen näillä vinkeillä on helppoa

Perinteinen tapa: säästäminen säästötileille

Kuukaudessa käteen jäävät varat talletetaan usein käyttötililtä erilliselle säästötilille. Näin säästöön tarkoitettuja rahoja ei tule vahingossa käytettyä. Erilaisilla säästötileillä on usein myös parempi talletuskorko kuin normaalilla käyttötilillä. Säästötilit ovatkin Suomessa hyvin suosittuja.

Pitkäaikaissäästäminen kannattaa, sillä korkoa korolle -efektin myötä säästöt voivat kasvaa huomattaviksi. Monet vanhemmat avaavatkin lapsilleen säästötilejä ja rahastoja näiden ollessa pieniä, jolloin säästöt ehtivät kasvattaa korkoa jälkikasvun varttuessa.

Pankit tarjoavat monenlaisia säästötilejä. Joiltain rahaa voi nostaa aina tarpeen vaatiessa ja joiltain vasta tietyn määräajan jälkeen. Näiltä jälkimmäisiltä määräaikaistalletuksilta kertyy yleensä parempaa korkoa kuin ns. perussäästötileiltä. Säästötili kannattaa kuitenkin valita oman tarpeen mukaan.

Tutustu Raha.fi:n säästötilivertailuun ja löydä sopiva säästötili.

Vinkkejä säästämiseen arjen menoissa

Jotta rahaa voi tallettaa säästötilille kasvattamaan korkoa, on sitä jostakin myös saatava. Yksinkertaisinta tämä on säästämällä omista menoista. Esimerkiksi vähentämällä ulkona syömistä ja ostamalla kierrätettyjä vaatteita voi säästää jo kymmeniä euroja kuukaudessa. Isoimpia menoeriä kuukaudessa on useimmilla meistä asuminen ja ruokaostokset. Esimerkiksi ruokamenoissa voi säästää myös pienelläkin vaivannäöllä.

Kuukaudessa iso osa tuloista voi mennä myös lainojen lyhentämiseen. Jos lyhennät useampaa kuin yhtä lainaa kuukaudessa, sinun kannattaa kokeilla yhdistää lainasi. Lyhennyksiin uppoava summa voi pienentyä huomattavasti yhdistämisen seurauksena. Voit yhdistää hyvin monenlaisia lainoja asuntolainaa lukuunottamatta.

Pieneltäkin tuntuvat kiristykset menoissa voivat tuoda vuodessa jo tuntuvia säästöjä. Kärsivällisyys siis palkitaan. Sinun täytyy kuitenkin muistaa tehdä jonkinlainen suunnitelma, mihin säästämäsi rahat laitat. Muutoin saatat kuluttaa ne toiseen yhtä huonoon kohteeseen.

Tee säästämisestä hauskaa: kokeile säästötrendejä ja haasteita

Säästämisen ei tarvitse olla tylsää tai hankalaa. Sen ei tarvitse jatkua kuukaudesta toiseen samanlaisena. Voit poimia tästä jutusta erilaisia säästötrendejä kokeiltavaksesi. Miltä kuulostaisi 52 viikon säästöhaaste tai kirjekuorisäästäminen?

Yksi viime vuosien säästövillityksistä on olllut Japanista länsimaihin levinnyt kakeibo -tilikirja.

Säännöllinen säästäminen on helppoa

Ota säästö- tai budjettisovellus avuksi

Säästäminen tapahtuu hyvin pitkälle arjessa oikeita kulutusvalintoja tekemällä. Sen vuoksi säästämisen pitäisi olla mahdollisimman sujuva osa arkielämää. Yksi hyvä keino ottaa säästäminen ja budjetointi osaksi arkea on hyödyntää puhelimeen ladattavaa säästö- tai budjetointisovellusta. Näiden avulla omien tulojen ja menojen seuraamisesta tulee huomattavasti hauskempaa kuin excel -taulukon täyttäminen. Sovellusvalikoima on erittäin laaja, joten löydät varmasti itsellesi parhaan ratkaisun.

Valitse itsellesi sopiva säästö- tai budjentointisovellus seuraavien vinkkien avulla:

Säästäminen ja sijoittaminen kulkevat käsi kädessä

Sijoittaminen on monille vieraannuttava ajatus, mutta sen ei tarvitse olla vaikeaa. Sen voi nähdä yksinkertaisesti yhtenä säästämisen muotona. Esimerkiksi kuukausisäästäminen rahastoihin on samalla sekä säästämistä että sijoittamista. Nykypäivänä sijoittaminen ei tarkoita pörssikurssien ja monimutkaisten käyrien jatkuvaa seurantaa ja tulkintaa. Sijoittamisen voi aloittaa ilman, että on tutustunut perinpohjaisesti eri sijoituskohteisiin. Monet pankit tarjoavat asiakkailleen mahdollisuutta aloittaa oma sijoittajan ura suoraan omassa verkkopankissa muutamassa minuutissa.

Oman pankkisi ulkopuolisesta sijoituspalvelutarjonnasta esimerkiksi Nordnet ja sen Superrahastot sopivat erityisen hyvin juuri aloittelijoille. Sinun ei tarvitse olla erityinen sijoitusguru tai riskisijoittaja kerryttääkseesi mukavaa tuottoa pitkällä aikavälillä.

Sijoittamiseen liittyy kuitenkin aina rahan häviämisen riski. Riski on hyvin pitkälle minimoitu ja sen suuruuteen pystyy itse vaikuttamaan valitsemalla joko varsinaisen sijoituskohteen tai esimerkiksi rahastojen kohdalla niiden riskitason. Tasot vaihtelevat matalasta korkeaan. Riskitaso on yhteydessä tuotto-odotuksiin: korkean riskin kohteissa voitot voivat olla korkeampia kuin matalan riskin maltillisessa kohteessa.

Kaikki säästäminen -artikkelit

Säästötilit
Säästä näissä
Säästömenetelmiä
Valikko