Sähkön kilpailutus pienentää sähkölaskua nopeasti

Sähkön kilpailutus on helppo ja nopea tapa säästää kodin sähkölaskussa. Vertaamalla sähkösopimusten hintoja voit säästää jopa satoja euroja vuodessa. Voit tehdä kilpailutuksen nykyiselle sopimuksellesi tai esimerkiksi muuttaessasi uuteen kotiin.

Kilpailuta sähkö vaivattomasti netissä

Sähkön kilpailutus onnistuu sujuvimmin netissä. Eri sähköyhtiöiden tuotteiden ja hintojen läpikäynti olisi erittäin työlästä ja aikaa vievää, mutta netissä toimivien kilpailutuspalveluiden avulla se hoituu helposti ja nopeasti.

Palvelu kilpailuttaa sähköyhtiöt ilmaiseksi puolestasi eikä sähkötarjousten pyytäminen sido sinua mihinkään. Palvelu laskee eri tuotteiden vuosikustannukset puolueettomasti samoilla laskentakaavoilla. Laskenta perustuu sähkönmyyjien antamiin hintatietoihin sekä palvelun arvioimaan tai sinun antamaan vuosikulutusarvioon.

Miten sopimus kilpailutetaan?

Sähkön kilpailutus on hyvin helppoa ja yksinkertaista. Jotta kilpailutus ja tulosten vertailu sujuisi mahdollisimman nopeasti, voit selvittää edellisestä sähkölaskustasi seuraavat asiat valmiiksi:

 1. Millainen sähkösopimus sinulla on nyt?
 2. Onko sopimuksesi toistaiseksi voimassaoleva vai määräaikainen?
 3. Kuinka paljon arvioit kuluttavasi sähköä vuodessa?
 4. Maksatko perusmaksua ja minkä suuruinen se on?
 5. Paljon maksaa 1 kWh?
 6. Onko sopimuksessa laskutuslisiä?

Voit kilpailuttaa sähkösopimuksesi myös ilman vanhaa sähkölaskua, kun tiedät kohteen osoitteen. Saat tarkan tarjouksen, jos osaat arvioida vuosikulutuksen, mutta voit käyttää myös vertailussa olevaa sähkönkulutusta arvioivaa laskuria. Laskuri osaa arvioida kulutuksesi riittävän tarkasti.

Kilpailutuskaavakkeessa pääset tekemään valintoja esimerkiksi sähkön alkuperästä, sopimuksen tyypistä (kuten kiinteähintainen ja määräaikainen, jatkuva, markkinahintainen eli muuttuva).

Tuloksissa näet kaikki saamasi tarjoukset eri sähköyhtiöiltä. Kaikki tarjouksen antaneet yhtiöt voivat toimittaa sähköä alueellesi. Listassa voi olla sinulle uusia yhtiöitä, joiden nimissä saattaa jopa olla toisen paikkakunnan nimiä. Ne ovat kuitenkin sinulle täysin mahdollisia sähkön toimittajia. Näet alla listan osasta mahdollisista sähköyhtiöistä.

Suosittuja kilpailutuksissa mukana olevia sähköyhtiöitä

Suosittuja sähköyhtiöitä ovat muun muassa:

 • Fortum
 • Helen
 • Vattenfall
 • Kymenlaakson Sähkö eli KSOY
 • Vaasan Sähkö
 • Pohjois-Karjalan Sähkö eli PKS
 • Lumo Energia
 • Loiste
 • Kotimaan Energia
 • Nordic Green Energy
 • Leppäkosken Sähkö
 • Oulun Seudun Sähkö
 • Imatran Seudun Sähkö
 • Nurmijärven Sähkö
 • Enefit

Voiko sähkön siirtohintaa kilpailuttaa?

Sähkönsiirto on hinta, joka sinun täytyy maksaa sähkönsiirtoyhtiölle sähkön siirtämisestä sähkön tuottajalta omaan talouteesi. Sähköenergiayhtiön voit itse valita, mutta siirtoyhtiö määräytyy suoraan kodin sijainnin mukaan. Et voi myöskään vaikuttaa siirtohintoihin, vaan hinta on lähtökohtaisesti sama kaikilla alueen asukkailla.

Sähköenergia ja sähkön siirto voivat myös tulla eri yhtiöiltä. Molemmat ovat omia yksikköjään. Sähkön hintaan ei vaikuta se, tulevatko energia ja siirto samasta vai eri yhtiöistä. Tämän vuoksi saat yleensä kaksi erillistä sähkölaskua – toisen siirrosta ja toisen energiasta.

Sähkönsiirron perusmaksu sisältyy lähes poikkeuksetta sopimukseen siirtoyhtiöstä riippumatta. Tämä on kiinteä kuukausikulu, joka laskutetaan liittymän ylläpidosta. Sen suuruus ei ole yhteydessä käytettyyn sähkön määrään, vaan se on itse sähköliittymän ylläpidosta veloitettava korvaus. Tämän lisäksi käyttäjää veloitetaan erikseen siirretystä sähköstä.

Kun solmit uuden sähkösopimuksen sähkövertailun kautta, sinun ei tarvitse murehtia sähkönsiirtosopimuksesta. Uusi sähköyhtiösi hoitaa siirtosopimuksen siirtoyhtiön kanssa, myös silloin kun sähkösopimus tehdään uuteen kohteeseen esimerkiksi muuton yhteydessä. Näin sinulta säästyy aikaa ja vaivaa.

Nainen kilpailuttaa sähkösopimuksen netissä

Mikä on paras sähkön kilpailutus?

Hyvän kilpailutuspalvelun tunnistat muun muassa seuraavista merkeistä:

→ Kilpailutus käsittää mahdollisimman monta sähköyhtiötä
→ Kaavakkeessa kysytään yksityiskohtaisia kysymyksiä asuntosi sähkönkulutuksesta mutta niihin on silti helppo vastata
→ Tulokset tulevat heti

Raha.fi:n kilpailutuksessa voit saada yli 40 eri tarjousta, voit täyttää kaavakkeen muutamassa minuutissa myös ilman vanhaa laskua, ja saat tulokset välittömästi.

Hyviä sähkön kilpailutuspalveluita on nykyään useita. Vielä muutamia vuosia sitten moni käytti Vaihtovirta-kilpailutusta, jota ei enää tällä nimellä löydy. Nykyään alalle on tullut lukuisia hyviä vaihtoehtoja, joista voit valita.

Energiaviraston kilpailutuspalvelua pidetään luotettavana, sillä se on puolueeton ja sisältää kaikkien sähköyhtiöiden yleisesti tarjoamat sopimustuotteet. Palvelussa ei kuitenkaan voi tehdä sopimusta eikä se sisällä erikoistarjouksia.

Haluatko säästää sähkölaskussa? Kilpailuta nykyinen sähkösopimuksesi hetkessä

Milloin sopimus kannattaa päivittää uuteen?

Sinun kannattaa vertailla sähköyhtiöiden hintoja aina, kun tunnet maksavasi liian suuria sähkölaskuja ja haluaisit saada sähkölle alhaisemman hinnan.

Muuttaminen on hetki, jolloin tulet ylipäänsä ajatelleeksi sähkösopimustasi siirtäessäsi sen uuteen osoitteeseen tai hankkiessasi uutta. Tämä on sopiva hetki tehdä myös sähköyhtiöiden kilpailutus.

Etenkin määräaikainen sopimus kannattaa kilpailuttaa ennen sen päättymistä. Sopimuksen voi kilpailuttaa kolme kuukautta ennen sen päättymistä.

Kuinka usein sopimuksen voi vaihtaa edullisempaan?

Sähkön kilpailutus kannattaa tehdä useasti. Moni kilpailuttaa sähkönsä vuosittain. Sopimuksesi tyyppi vaikuttaa siihen, kuinka usein voit kilpailuttaa sen. Määräaikaista sopimusta ei voi kilpailuttaa sen voimassaolon aikana muutoin kuin muutettaessa. Toistaiseksi voimassa olevan eli jatkuvan sopimuksen voi kilpailuttaa milloin tahansa.

Kilpailutuksen tarkoituksena on kuitenkin löytää sinulle mahdollisimman edullinen sähkö. Kun olet solminut edullisen sopimuksen, tarve uudelle kilpailutukselle ei ole akuutti aivan lähiaikoina.

Kannattaako kilpailutus tehdä eli voiko sillä oikeasti säästää?

Jos edullisempi hinta kiinnostaa sinua edes hieman, kilpailutuskaavakkeen täyttäminen on varmasti vaivan arvoista. Kaavakkeen täyttäminen ei vie kuin muutamia minuutteja aikaasi eikä se sido sinua yhdenkään tarjouksen hyväksymiseen.

Voit arvioida omia säästömahdollisuuksiasi ja kilpailutuksen kannattavuutta myös etukäteen. Sähköenergian käyttömäärään ja sitä kautta sähkölaskun suuruuteen vaikuttavat muun muassa:

 • Asumismuoto
 • Lämmitysmuoto
 • Asukkaiden määrä
 • Sähköä kuluttavien laitteiden määrä ja käyttötottumukset

Omakotitalossa sähköä kuluu enemmän kuin kerrostaloasunnossa. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että omakotitaloissa asukkaat maksavat henkilökohtaisesti kaiken kuluttamansa sähkön. Kerrostaloissa osa kiinteistön sähkönkäytöstä laskutetaan yhtiövastikkeen mukana. Samoin tehdään myös monissa rivitaloissa. Asunnon lämmitys vaikuttaa myös oleellisesti laskun suuruuteen, jos asunnossa on sähkölämmitys.

Yhden hengen talous hyötyy kilpailutuksesta vähemmän kuin suuri perhe. Myös sähkölaitteiden käytöllä on vaikutusta: useita kertoja viikossa pyörivä pyykinpesukone suurentaa laskua toisin kuin muutaman kerran viikossa käytettävä kone.

Suositeltavaa sekä kotitaloudelle että yritykselle

Kodin sähkölaskun pienentäminen on yleinen syy sähköyhtiöiden vertailulle, mutta yhtä lailla kilpailutuksesta hyötyvät yritykset. Yrityksen koolla ja sähkön kulutuksella ei ole merkitystä, vaan kaikki yritykset voivat säästää sähkölaskussaan. Kotitalouksille on tarjolla useita eri kilpailutuspalveluita kuten Raha.fi:ssä oleva kilpailutus. Osa kilpailutuksista huomioi myös yritykset. Yritys voi myös pyytää tarjouksia suoraan sähköyhtiöiltä.

Kokemuksia erilaisista kilpailutuspalveluista

Sähkön kilpailutuksesta löytyy paljon kokemuksia netistä suoraan kilpailutuspalveluiden arvioista sekä keskusteluista.

Positiivisia kokemuksia ovat synnyttäneet esimerkiksi seuraavat seikat:

+ kaavakkeen täyttäminen on arvioitua helpompaa
+ sähköyhtiön vaihtaminen tapahtuu hyvin vaivattomasti
+ sähkön alkuperän saa valita
+ tarjouksista löytyy yleensä nykyistä edullisempi vaihtoehto
+ kilpailutuksella säästää oikeasti reilusti

Negatiivisia kokemuksia löytyy muun muassa seuraavista asioista:

– tarjoukset tulevat yhtiöiltä, jotka eivät ole tunnettuja
– mukana on vain vähän sähköyhtiöitä
– kaavakkeen täyttäminen on vaikeaa
– kaupallisissa kilpailutuspalveluista ei saa täysin puolueetonta kuvaa hinnoista
– säästö on kovin pieni

Kokemuksia lukiessa on hyvä ottaa huomioon, että ihmisillä on erilaiset lähtökohdat arvioiden antamiseen. Jo valmiiksi edullisen sähkön kilpailuttanut ei ehkä saa niin suurta hyötyä kuin paljon sähköä kuluttava ja siitä reilusti maksava henkilö.

Yksittäisistä sähköyhtiöistä löytyy paljon arvosteluja netistä. Joissakin kilpailutuspalveluissa on mukana myös sellaisia sähköyhtiöitä, jotka ovat saaneet kritiikkiä asiakkailta. Nämä arviot eivät suoranaisesti liity kilpailutuspalvelun toimintaan, mutta sinun on hyvä tutkia vielä sähköyhtiön arviot ennen kuin teet sopimuksen sinulle entuudestaan tuntemattoman yhtiön kanssa.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko