Puhelinliittymä edulliseen hintaan hyvillä ominaisuuksilla

Käytännössä kaikilla kännykän omistavilla henkilöillä on oma puhelinliittymä. Ilman liittymää emme voisi soittaa tai vastaanottaa puheluita, sillä meillä ei olisi puhelinnumeroa, jonka kautta se onnistuisi. Tänä päivänä suurimmalla osalla älypuhelimen omistajista on puhelinliittymään liitettynä myös netti, joka mahdollistaa älylaitteella surffaamisen netissä missä ja milloin tahansa.

Suomessa on yli seitsemän miljoonaa liittymää, joilla voi puhua ja surffata netissä. Kyseessä on siis melko välttämätön tuote, jossa liikkuu paljon rahaa. On varsin tavanomaista tehdä liittymävertailu eli kilpailuttaa ja vaihtaa liittymänsä jossain vaiheessa toiseen. Tähän saattaa vaikuttaa esimerkiksi parempi liittymätarjous kilpailevalta tarjoajalta tai mahdollinen negatiivinen kokemus vanhaa liittymää käytettäessä. Voi esimerkiksi olla, että liittymän omistaja kokee, ettei laitteella ole tarpeeksi kattavaa verkkoa käytettävissä tai että puhelinlaskut kasvavat aina liian suureksi suhteessa siihen, kuinka paljon puhelinta ja nettiä laitteella todellisuudessa käytetään.

Liittymästä toiseen siirtyminen nykyään niin helppoa, että kynnys sen tekemiseen on varsin matala. Nykyään puhelinnumerokin pysyy samana, joten mikään ei muutu negatiivisella tavalla liittymän vaihdoksen myötä.

Mitä liittymä tyypillisesti maksaa?

Kännykkäliittymien hinnoissa on isot erot ja eri operaattorit tarjoavat runsaasti eri liittymäpaketteja. Liittymää valitessa kannattaakin huomioida millainen puhelimenkäyttäjä itse on ja mitä palveluita tarvitsee.

Puhelinliittymää valitessa kannattaa esimerkiksi miettiä:

  • onko puhelimen käyttö runsasta, jolloin rajaton sopimus kiinteällä kuukausimaksulla voi olla sopivin. Tämän liittymätyypin avulla voit soittaa, lähettää tekstiviestejä sekä surffata netissä rajattomasti. Hinnat vaihtelevat yleensä riippuen netin selausnopeudesta.
  • onko sopimus käytön mukaan parempi vaihtoehto. Tämä sopii etenkin niille, jotka haluavat edullisen sopimuksen ja joilla puhelimen käyttö on vähäisempää.

Liittymien kuukausihinta rajattomissa sopimuksessa vaihtelee 19-50 euron välillä, kun taas käytön mukaisessa vaihtoehdossa kuukausimaksu on 7-25 euron välillä. Käytön mukaisessa liittymässä kuukausimaksun päälle tulee tietenkin puheluiden ja tekstiviestien hinnat. Usein netti sisältyy kuukausimaksuun, mutta varsin hitaalla selausnopeudella.

Monet operaattorit yrittävät saada uusia asiakkaita tarjouspaketein, jotka ovat yleensä määräaikaisia. Usein tarjouspaketin saa miltei 60 prosentin alennuksella, mikä voi tehdä siitä sillä hetkellä kaikista halvimman puhelinliittymän. Sopimusta solmiessa on kuitenkin tärkeää huomioida, että määräajan jälkeen hinnat tyypillisesti nousevat normaalitasolle.

Mitä tarkoittaa määräaikainen puhelinliittymä?

Määräaikainen liittymä on sopimus, joka on voimassa ostohetkellä sovitun ajan. Tällaista liittymätyyppiä ei voi yleensä irtisanoa ennen kuin sopimuskausi on umpeutunut muuten kuin erityistilanteissa. Määräaikainen sopimus jatkuu yleensä sopimuskauden jälkeen automaattisesti toistaiseksi voimassaolevana, jos muuta ei ole sovittu.

Määräaikaisen liittymäsopimuksen voi irtisanoa kesken sopimuskauden päättyväksi 2 viikon kuluttua irtisanomisesta jos:

  • kuluttajalla on maksuvaikeuksia työttömyyden, sairauden tai muun itsestä riippumattoman syyn takia. Jos sopimuksen irtisanominen tapahtuu vetoamalla tähän ns. sosiaaliseen esteeseen, operaattori voi ainoastaan peria liittymäsopimuksen päättymiseen saakka kertyneet maksut.
  • sopimuksen pitäminen voimassa on kohtuutonta muun erityisen syyn takia. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi ulkomaille muutto.

Liittymäsopimuksen voi irtisanoa suullisesti tai kirjallisesti. Operaattorin on lähetettävä irtisanomisesta kirjallinen vahvistus.

Kuinka nopeasti liittymä suljetaan, jos laskuja on maksamatta?

Liittymä voidaan sulkea noin 1 kk kuluessa alkuperäisestä eräpäivästä, jos laskua ei ole maksettu ajallaan.

Jos laskuja ei syystä tai toisesta pysty eräpäivänä maksamaan, kannattaa olla yhteydessä operaattorin asiakaspalveluun. Usein liittymälle saa tehtyä maksusopimuksen, jolloin se ei mene tilapäiseen sulkuun. Jos liittymä suljetaan, joutuu sen uudelleen avaamisesta yleensä maksamaan erillisen korvauksen.

Nainen istuu lattialla älypuhelin kädessään ja kilpailuttaa liittumän netissä

Mikä on paras liittymä ulkomaille?

Oletko menossa loma- tai työmatkalle?

Kun matkustat ulkomaille toiseen EU-maahan, sinun ei tarvitse nykyään maksaa matkapuhelimen käytöstä erillisiä verkkovierailu- eli roamingmaksuja. Puheluista, tekstiviesteistä ja datapalveluista peritään sama hinta, jonka maksaisit kotimaassasi.

Sama koskee myös puheluiden ja tekstiviestien vastaanottoa ulkomailla, eikä asiaan vaikuta, vaikka toisella osapuolella olisi eri matkapuhelinoperaattori kuin sinulla.

EU/ETA -maihin matkustaessa sinun ei siis tarvitse huolehtia siitä, mikä liittymä tai paketti sinulla on, sillä puhelimen käyttö onnistuu kuin kotimaassakin.

Jos matkustat muualle kuin EU-maihin, tarkista omalta operaattoriltasi puhelimen ja datan käytön hinnasto. Usein riittää, jos ostat matkalle datapaketin, jonka avulla voit surffata netissä tietyn määrän päivässä. Netin kautta hoituvat nykyään kaikki tarvittavat viestittelyt ja puhelutkin. Muista kytkeä roaming pois päältä, kun et käytä nettiä, näin et käytä dataa turhaan ja vältyt myös ylimääräisiltä laskuilta.

Oletko muuttamassa ulkomaille?

Ulkomaille muuttaessa on yleensä järkevintä hankkia paikallinen sim-kortti ja liittymäpaketti. Monissa maissa myydään esimerkiksi prepaid-liittymiä, jotka ovat hyvä vaihtoehto etenkin alkuun.

Jos sinulla on myös suomalainen liittymä ja et tule käyttämään sitä lainkaan tai vain satunnaisten Suomen vierailujen aikana, kannattaa silloin harkita liittymän pitämistä, mutta kaikkien palveluiden, kuten nettilittymän, puheajan ja tekstaripakettien karsimista. Näin voit pitää suomalaisen numerosi, mutta et maksa turhasta, jos et juuri käytä liittymää. Usein operaattorit veloittavat tässä tilanteessa pientä kuukausimaksua. Kun palaat Suomeen voit taas kytkeä päälle kaikki itselle hyödylliset palvelut kuten netin ja tietyn määrän puheluita.

Toinen vaihtoehto on sulkea koko liittymä. Tämä voi olla järkevin ja halvin ratkaisu, etenkin silloin jos tietää ettei ole palaamassa näillä näkymin takaisin ainakaan lähivuosina.

Miten oman sopimuksen voi lopettaa?

Oli sinulla sitten määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva sopimus, liittymäsopimuksen voi lopettaa eli irtisanoa suullisesti tai kirjallisesti. Irtisanomisaika on kummassakin tapauksessa yleensä 14 vuorokautta.

Muista tarkistaa oman sopimuksesi säännöt ja ehdot koskien irtisanomista. Esimerkiksi määräaikasta sopimusta ei yleensä voi lopettaa ennen määräajan umpeutumista kuin erityistapauksissa.

Onko vaihtoehtoa, jossa on vain pelkkä puhe ilman nettiä?

Netin käyttö ei ole kaikille välttämättömyys. Jos haluat liittymän ilman internet yhteyttä ja pelkkä puhe riittää, voit hankkia liittymän ilman dataa. Suurin osa suomalaisista operaattoreista tarjoaa vaihtoehtoja, joissa maksat vain puheluista ja tekstiviesteistä.

Puhelinliittymä ilman nettiä, on järkevä hankinta, jos nettiä ei yksinkertaisesti vain tule käytettyä. Vaikka nykyiseen liittymääsi kuuluisi netti, voit halutessasi hankkia perusliittymän. Vaihtamalla liittymäsi edullisempaan, voit säästää vuositasolla kymmeniä euroja.

On kuitenkin huomioitava, että tänä päivänä vain harva suomalainen puhelinoperaattori tarjoaa puhelinliittymää, jossa ei olisi ollenkaan nettiä. Vaikka datapaketin pudottaisikin pois, on liittymissä yleensä mukana datan käytön mahdollisuus kulutuksen mukaan. Voit kuitenkin pitää datan pois päältä tai asettaa siihen rajoituksen, jolloin et maksa turhasta ja vältyt yllättäviltä puhelinlaskuilta.

Voiko liittymän saada ilman luottotietoja?

Puhelinliittymä ilman luottotietoja on mahdollista saada useilta operaattoreilta. Monessa tapauksessa luottotiedottomalle myönnetään edullinen puhelinliittymä vakuutta eli ennakkomaksua vastaan. Ennakkomaksun suuruudesta päättää palveluntarjoaja tapauskohtaisesti.

Toinen vaihtoehto on hankkia prepaid-liittymä. Prepaid-liittymät perustuvat siihen, että nimensä mukaisesti niiden käytöstä maksetaan etukäteen. Toisin sanoen liittymälle ladataan saldoa, jonka jälkeen liittymää voi vapaasti käyttää kunnes saldo tulee täyteen. Prepaid-liittymissä ikävämpi puoli on se, että ne ovat usein operaattoreiden kalleimpia liittymiä.

Usein prepaid-liittymien laskutus menee täysin käytön mukaan, mutta on myös liittymiä, jossa laskutetaan rajattomasta käytöstä päivän mukaan. Prepaid-liittymä on kuitenkin nopea ratkaisu liittymätarpeeseen ja hyvä väliaikainen vaihtoehto, kunnes saa käyttöönsä tavallisen kuukausiliittymän.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko