Vakuutus tuo turvaa – Näin hankit ja kilpailutat vakuutukset

Miksi vakuutus kannattaa ottaa?

Vakuutus on tapa hallita taloudellisia riskejä. Se auttaa yksityishenkilöitä sekä yrityksiä selviytymään rahallisesti mahdollisen vahingon sattuessa. Kun sinulla on vakuutus, et joudu maksamaan vahingosta aiheutuneita kuluja kokonaan itse.

Vakuutuksia on useita erilaisia eri riskien varalle. Niillä turvaat muun muassa kodin, ajoneuvot, henkilövahingot sekä matkalla sattuneet vahingot. Mikäli esimerkiksi kotivakuutusta ei ole, kukaan ulkopuolinen ei korvaa vesivahingoista aiheutuneita kustannuksia. Jos puolestaan lähdet matkalle ilman matkavakuutusta ja joudut sairaalaan tapaturman vuoksi, joudut itse maksamaan jopa kymmeniin tuhansiin euroihin kipuavat sairauskulut. Tällaisia summia harvemmin keneltäkään löytyy ja vaikka löytyisikin, on vakuutusmaksuihin vuosittain käytettävä summa huomattavasti edullisempi vaihtoehto.

Mitä kaikkea voi vakuuttaa?

Hyvin monen asian voi nykyään vakuuttaa: niin fyysiselle omaisuudelle kuin terveydelle ja tuloille voi ostaa turvaa. Tutuimpia vakuutusturvia ovat koti-, matka-, ajoneuvo-, tapaturma-, sairaus- ja henkivakuutukset. Lisäksi nykyään itselle voi hankkia vielä tarkempia vakuutuksia kuten vaikkapa syöpävakuutuksen. Myös oman toimeentulonsa voi vakuuttaa: tuloturvavakuutuksella voi varautua työttömyyden varalle.

Suuri vakuutusvalikoima mahdollistaa sen, että voit vakuuttaa juuri ne asiat mitä haluat. Toisaalta sinun tulee olla tarkkana, että et ota turhia vakuutuksia: eri vakuutussopimukset voivat vakuuttaa samoja asioita. Tarkista aina ehdot päällekäisyyksien varalta, jottet maksa turhaan.

Tuloturva-vakuutuksen voit hankkia Vakuutustorilta työttymyyden ja työkyvyttömyyden varalle. Vakuutus korvaa 200-1000 € kuukaudessa valitsemasi tason perusteella. Saat Tuloturva-vakuutuksen itsellesi alkaen vain 14,32 €/kk. Tee helppo hakemus netissä klikkaamalla hae.

Miten kilpailutus tapahtuu?

Vakuutusta kilpailutettaessa asiakas käy läpi useamman saamansa vakuutustarjouksen ja valitsee näistä kokonaisvaltaisesti parhaan vaihtoehdon.

Vaikka hinta on yleensä isossa asemassa, on ensisijaisen tärkeää kiinnittää huomiota vakuutussopimuksen sisältöön. Halvin ei ole aina paras ja hieman kalliimmissa sopimuksissa on lähes poikkeuksetta kattavampi turva. Sisältö vaihtelee vakuutusyhtiöiden välillä ja vaikka perusasiat ovat usein samoja, on esimerkiksi vakuutusturvan määrässä sekä omavastuussa suuria eroja.

Kilpailutus on suositeltavaa tehdä aina muutaman vuoden välein, mutta kaikista tärkeintä se on elämäntilanteen muuttuessa. Näitä ovat esimerkiksi:

 • Muutto
 • Perheenlisäys
 • Lasten itsenäistyminen
 • Asunnon tai muun kiinteistön hankinta
 • Auton hankinta

Ennen kilpailutuksen aloittamista on hyvä miettiä mitä omaisuutta ja keitä ihmisiä haluat vakuuttaa, ja millaista turvaa juuri sinun kotitaloutesi tarvitsee.

Monet vakuutusyhtiöistä, kuten OP Pohjola, Lähitapiola ja If tarjoavat nettisivuillaan vakuutuslaskureita, joiden avulla lasket henkilökohtaisen hinnan helposti ja nopeasti. Vakuutuslaskureita löytyy eri vakuutuksille ja niitä hyödyntämällä voit kilpailuttaa esimerkiksi nämä suositut turvat:

Vakuutusyhtiön laskureiden avulla saat yleensä näkyviin myös asiakashinnan ja keskittäjähinnan, joten pystyt hyödyntämään laskuria myös pohtiessasi kannattako keskittäminen vai ei.

Tehdäksesi päätöksen pyydä tarjous mahdollisimman monelta yhtiöltä ja tutki tarkkaan ehdot hintatietojen lisäksi. Kilpailuttaminen saattaa olla aikaa vievää, mutta kuitenkin pitkällä tähtäimellä kannattavaa.

Mitä vakuutukset maksavat?

Hinnat vaihtelevat paljon eri vakuutusyhtiöiden välillä ja siksi hintojen vertailu kannattaa. Pienellä vaivannäöllä voit tehdä suuria säästöjä vuodessa. Yhtiöiden sivustoilta löytyy yleensä vakuutuslaskuri, jonka avulla voit laskea, millä hinnalla sinulle myytäisiin vakuutussopimus.

Hintoihin voi myös itse jonkin verran vaikuttaa omalla toiminnallaan. Erityisesti tämä tulee esille liikennevakuutuksissa, joissa hyvä autoilija kerryttää vahingottomista vuosista bonusta, jota käytetään alennuksena. Erikoisempi alennusjärjestelmä on muun muassa Nordean MyLife Go -palvelu, jossa liikuntaa harrastamalla saa parempaa vakuutusturvaa.

Nainen, jonka auto on hajonnut, soittaa vakuutusyhtiöön
Hyvin moni vakuutus on vapaaehtoinen mutta liikennevakuutukset ovat pakollisia.

Mitä asioita on hyvä ottaa huomioon ennen ostopäätöstä?

Tässä pieni muistilista, kun harkitset vakuutuksen ottamista:

 1. Mieti, mikä turva on oleellinen juuri sinun tilanteessa
 2. Vertaile eri vakuutusyhtiöiden hintoja
 3. Varmista, ettei vakuutus mene päällekkäin sinulla jo olevan turvan kanssa
 4. Käy ehdot huolella lävitse

Vertailemalla vakuutuksia ennen niiden ostamista voit säästää vuodessa jopa satoja euroja. Vanhatkin vakuutussopimukset kannattaa käydä aina välillä läpi ja mahdollisesti vaihtaa halvempaan.

Onko vakuutus pakollinen?

Täysin pakollisia ovat liikennevakuutukset kuten liikennekäytössä olevien autojen tai moottoripyörien vakuutukset. Syy tähän on se, että liikenteessä kuljettava voi itsensä lisäksi aiheuttaa vaaraa paitsi itselleen, myös muille sekä heidän omaisuudelleen. Vahinkotilanteessa liikennevakuutus korvaa henkilövahingot sekä syyttömän osapuolen omaisuusvahingot.

Myös yrityksiltä vaaditaan lakisääteisiä vakuutuksia, jotka vaihtelevat hieman toimialasta riippuen. Näistä tärkein on kuitenkin YEL eli yrittäjän eläkevakuutus.

Vaikka suurin osa vakuuttamisesta on vapaaehtoisia, joskus sitä voidaan vaatia jonkun kolmannen osapuolen toimesta. Esimerkiksi matkavakuutusta voidaan vaatia jonkin tietyn maan viisumia haettaessa tai kotivakuutusta vuokranantajan toimesta. Näiden pakollisuutta ei kuitenkaan ole määritelty Suomen laissa.

Mitkä ovat suomalaiset vakuutusyhtiöt?

Suomessa toimivat seuraavat vakuutusyhtiöt:

 • Aktia
 • Fennia
 • Garantia
 • If
 • Ilmarinen
 • Kaleva
 • LähiTapiola
 • Nordea
 • Pohjantähti
 • Pohjola Vakuutus
 • Sampo
 • Suomen Vahinkovakuutus
 • Turva
 • Varma
 • Veritas
 • Alandia vakuutus

Kuinka irtisanominen tapahtuu?

Mikäli haluat irtisanoa vakuutuksen, kannattaa silloin olla suoraan yhteydessä omaan vakuutusyhtiöön. Lain mukaan se tulee aina irtisanoa kirjallisesti. Usein löydät vakuutusyhtiön verkkopalvelusta valmiin irtisanomisilmoituksen. Jos näin ei kuitenkaan ole, hoituu irtisanominen yleensä viestillä verkkopalvelussa tai sähköpostilla. Irtisanomisilmoituksessa tulee käydä ilmi mitä haluat irtisanoa sekä ajankohta, jolloin haluat sopimuksen päättyvän.

Voiko sopimuksen tehdä ilman luottotietoja?

Saat kaikki laissa pakollisiksi määrätyt vakuutukset, vaikka sinulla ei olisi luottotietoja. Riippuu hieman vakuutusyhtiöstä, voitko saada myös vapaaehtoisia vakuutuksia maksuhäiriömerkinnästä huolimatta. Myös maksuhäiriömerkinnän vakavuudella on vaikutusta.

Yleinen käytäntö on, että luottotiedoton vakuutusasiakas maksaa vakuutusmaksut etukäteen. Tämä voi olla jatkuva käytäntö tai niin voidaan tehdä vain vakuutussuhteen alkuvaiheessa.

Kannattaako lapselle ottaa lapsivakuutus?

Lapsivakuutus on lapselle tarkoitettu sairauskuluvakuutus, joka voi maksaa useita satoja euroja vuodessa. Se sopii erityisesti lapselle, joka sairastelee usein. Lapsivakuutuksen ottaneet vanhemmat käyttävät lastensa kanssa lähinnä yksityisiä terveyspalveluita, joissa hoitoa ei tarvitse jonottaa. Ilman lapsivakuutusta useat yksityislääkärikäynnit voisivat tulla kalliiksi. Lapsivakuutuksella hinta pysyy kohtuullisena myös omavastuuosuuden maksamisen jälkeenkin.

Lapselle voi ottaa myös syntymättömän lapsen vakuutuksen. Se tuo turvaa niin lapselle kuin äidillekin. Se, mitä korvataan, vaihtelee vakuutusyhtiöittäin ja riippuu sopimuksen laajuudesta. Syntymättömän lapsen vakuutus voi korvata esimerkiksi:

 • Terveydenhuoltokulut
 • Reseptilääkkeet
 • Äidin tai vauvan pitkäaikaisen sairaalahoidon
 • Vastasyntyneen sairauden tai vamman

Yleensä syntymättömän lapsen vakuutuksen voi ottaa rakenneultran jälkeen ja se tulee ottaa viimeistään ennen lapsen syntymää. Usein lapsi suositellaan vakuuttamaan jo ennen syntymää, koska tällöin vakuutusehtoihin ei tule mitään ylimääräisiä rajauksia ja se kattaa kaikki mahdolliset sairaudet.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko