Lainalaskuri kertoo kuukausierän ja lainan lopullisen hinnan

Lainalaskuri: laske lainan hintatiedot

Lainalaskuri laskee sinulle sekä lainan kuukausierän että sen todelliset kustannukset. Tämä laskuri on yleinen laskuri, jolla voit laskea esimerkiksi kulutusluoton hintatietoja. Voit käyttää laskuria myös osamaksun hinnan laskemiseen.

Syötä lainalaskuriin lainasumma ja valitse sen jälkeen laina-aika, korko ja mahdolliset tilinhoito- ja avausmaksut. Näiden perusteella laskuri kertoo, millaisia kuukausieriä lainalla on ja miten paljon lainan lopullinen hinta on.

Esimerkki: Henkilö A ottaa 6 000 € lainan 5 vuoden takaisinmaksuajalla. Lainan nimelliskorko on 8,40 % ja siihen kuuluu 5 euron tilinhoitomaksu ja 50 euron avausmaksu. Tällöin kuukausieräksi tulee 127,81 € ja takaisinmaksettavaksi summaksi 7718,60 €. Lainan todellinen vuosikorko on tällöin 11,27 %.

Mitä laskurilla voi laskea?

Laskurilla voi laskea seuraavat ilman vakuuksia myönnettävälle lainalle seuraavat tiedot:

  • Kuukausierä
  • Takaisin maksettava summa
  • Koron osuus takaisin maksettavasta summasta
  • Todellinen vuosikorko
  • Tilinhoitopalkkiot ja avausmaksu

Laskuri on laskuissaan erittäin tarkka mutta se antaa sinulle vain alustavan tiedon lainan hinnasta. Tulos ei välttämättä ole täysin sama kuin lopullinen lainatarjous, jonka voit saada saman suuruisesta lainasta samalla korolla ja maksuajalla. Suuria eroavaisuuksia ei kuitenkaan ole odotettavissa.

Säätämällä lainan tietoja laskurissa näet helposti, miten erilaiset tekijät vaikuttavat lainan todelliseen hintaan. Esimerkiksi kuukausittaiset tilinhoitomaksut luonnollisesti kasvattavat kuukausierää ja takaisin maksettavaa summaa. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää siihen, että mitä pidempi laina-aika on, sitä enemmän pienetkin muutokset esimerkiksi korossa kasvattavat lainan hintaa.

Lainan takaisinmaksuaikaa ei siis kannata pitkittää turhaan, mutta toisaalta lainan kuukausierät tulisi samalla suhteuttaa omaan taloudelliseen tilanteeseen. Kokeile helposti laskurilla, millaisia kuukausieriä haluamasi lainasumma ja laina-aika muodostavat. Muista myös, että lainan voi maksaa alta pois suunniteltua nopeammin.

Mikä on paras yleinen laskuri?

Netistä löytyy paljon lainalaskureita, joista suuri osa on hyviä apuvälineitä lainan yleisten hintatietojen laskemisessa. Joka pankilla on myös omansa; Nordea, OP, Säästöpankki, Aktia, Danske Bank, Handelsbanken ja S-Pankki tarjoavat kaikki laskuria joko kulutusluotoille tai asuntolainalle. Voit laskea lainan yleisiä tietoja millä tahansa laskurilla ilman, että sinun tarvitsee hakea lainaa. Voit siis kokeilla halutessasi vaikka useita eri laskureita.

Laskurin käyttö on helpompaa kuin esimerkiksi lainan tietojen laskeminen itse laskimella tai Excelissä.

Jos haluat laskea hintatietoja asuntoa tai mökkiä varten tarkoitetulle lainalle, on sitä varten tarjolla oma laskurinsa. Siinä on hieman eri tiedot ja esimerkiksi maksuajan pituus on pidempi.

Miten voi laskea kuinka paljon lainaa voi saada?

Millään yleisellä laskurilla ei voi laskea, paljonko lainaa on mahdollista saada. Voit kuitenkin arvioida lainan määrää, joka sinun on mahdollista saada seuraavalla tavalla hyödyntämällä laskuria:

  1. Laske, paljonko sinulla on käytettävissäsi rahaa kuukaudessa.
  2. Vähennä tästä summasta pakolliset kulusi, joita ovat muun muassa asumis-, ruoka- ja matkakulut, erilaisten laskujen maksuun kuluva summa, muiden lainojen lyhentämiseen käyttämäsi summa, sekä kaikki muut mahdolliset kulusi.
  3. Jäljelle jäävän summan pitäisi riittää hakemasi lainan kuukausierän maksuun.
  4. Kokeile laskurilla, millainen laina ja maksuaika antaa kuukausieräksi edellä laskemasi summan. Ole realistinen maksuajan kanssa: maksuajan pidentäminen pienentää kuukausierää mutta pitkää takaisinmaksuaikaa ei ole mahdollista saada kuin suurille lainoille.

Varsinainen sinulle myönnettävä lainasumma riippuu hyvin monesta seikasta, joita ei voi laskuriin syöttää. Siksi lainaa hakiessa täytyy aina täyttää hakemus, jossa kysytään monenlaisia hakijan talouteen liittyviä asioita. Myönteinen päätös tehdään siis usean eri seikan pohjalta. Jokainen rahoituslaitos myös tekee arvion ja päätöksen itse eli lainan myöntämisen periaatteissa on vaihtelua pankkien kesken.

Lainan korko voi olla sama kaikille hakijoille tai se voi olla hakijalle räätälöity. Hakijakohtainen korko on hyvin yleinen. Tämän vuoksi lainan tietoja ja sen saamisen mahdollisuutta on vaikea arvioida ennen varsinaista hakemuksen lähetystä ja sen käsittelyä.

Henkilö laskee lainan hintatietoja laskimella vihkoon
Lainan hintatiedot voivat olla hankalia laskettavia ilman tarkkaa lainalaskuria.

Mistä näkee lainan lyhennystaulukon?

Lainan lyhennystaulukon eli kuukausierien suuruudesta kertovan taulukon saa yleensä lainatarjouksen mukana. Hyvin monella lainalla on tasalyhennys, jolloin lyhennettävä summa on sama joka kuukausi. Ainoastaan viimeisen erän kohdalla voi olla poikkeavuuksia: se voi olla joko pienempi tai suurempi kuin muut erät.

Lainan lyhentämisessä ei siis yleensä tapahdu yllättäviä muutoksia, joita sinun tarvitsisi seurata lyhennystaulukon avulla.

Millainen on korkojen ja kulujen merkitys?

Lainakulujen yhteydessä puhutaan yleensä eniten lainan korosta. Tällä tarkoitetaan yleensä nimelliskorkoa, mikä on pankin palkkio myönnetystä lainasta. Todellinen vuosikorko puolestaan laskee mukaan myös lainan muut kulut, mikä auttaa lainanottajaa vertailemaan lainojen hintoja.

Joskus lainan korko on sama kaikille asiakkaille ja joskus se puolestaan määritellään henkilökohtaisesti. Jälkimmäinen on tyypillistä etenkin vakuudettomille lainoille, joiden myöntäminen on rahoittajalle hieman riskialttiimpaa kuin vakuudellisten. Asiakaskohtaiseen korkoon vaikuttavat yleensä tekijät kuten hakijan tulot, asumismuoto ja ikä.

Raha.fi:n lainalaskurissa on otettu huomioon mahdolliset tilinhoitomaksut ja avausmaksut. Voit esimerkiksi katsoa, miten paljon tilinhoitopalkkiot kasvattavat sekä kuukausierää että takaisinmaksettavaa summaa. Muita mahdollisia lainakuluja voivat olla esimerkiksi nostopalkkiot, joita peritään usein tilimuotoisten joustoluottojen yhteydessä. Vakuudettomien lainojen kuluja sekä korkoja on nykyään rajoitettu erilaisilla korkokatoilla eli ne eivät ole kohtuuttoman korkeat.

Lainanmyöntäjillä on tänä päivänä velvollisuus kertoa kuluttajalle selkeästi, millaisia lainakuluja heidän lainaansa liittyy. Lainanmyöntäjän tulee myös huolehtia, että nämä kulut lasketaan osaksi lainan todellista vuosikorkoa.

Voiko lainalaskuria käyttää avuksi vertailussa?

Lainalaskuria voi hyödyntää lainojen vertailussa. Sen avulla saat kuvan siitä, mitä tietty lainamäärä maksaa laina-ajan ja koron ollessa eri. Käyttämällä ensin laskuria saat paremman kuvan siitä, millaisiin lainoihin sinun kannattaa kiinnittää enemmän huomiota.

Sinun on kuitenkin hyvä muistaa, että laskuriin voi syöttää sellaisia tietoja, jotka eivät ole todellisuudessa mahdollisia. Voit esimerkiksi syöttää laskuriin lainasummaksi 1000 euroa ja maksuajaksi 20 vuotta. Todellisuudessa et tule saamaan näin pientä lainaa näin suurella maksuajalla mistään.

Lainalaskurin käytön jälkeen voit hakea varsinaiset lainatarjoukset lainavertailupalvelun kautta. Helpoiten vertailet lainoja kilpailuttamalla ne esimerkiksi Raha.fi:n palvelussa. Voit tällöin saada yhdellä hakemuksella useamman lainatarjouksen kerralla. Lainojen vertailu helpottuu huomattavasti, kun sinun ei tarvitse lähettää hakemuksia erikseen eri lainanmyöntäjille.

LAINASUMMA

LAINA-AIKA

Arvioitu kuukausierä €/kk

Nimelliskorko voi vaihdella 4,5-20,0 % välillä. Laina-aika on 1-15 vuotta. Esimerkkilaskelma: lainan ollessa 15 000 € ja takaisinmaksuajan 8 vuotta on kuukausierä 210 €. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 20 174 €. Nimelliskorko on 7,75 % ja todellinen vuosikorko 8,03 %.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko