Säästä ruokamenoissa helposti ilman vaivannäköä

Ruokaostoksiin kuluu monilla rahaa kuukausittain huomattavasti enemmän kuin itse tajuaakaan. Ruokakuluissa pihistäminen voi siksi tuoda merkittäviä säästöjä ja Internet onkin täynnä erilaisia säästövinkkejä ruokaostoksiin. Monet säästövinkeistä ovat kuitenkin aikaa vieviä ja saattavat tuntua vaivalloisilta. Kaikilla ei esimerkiksi ole aikaa lähteä sienestämään tai käydä läpi toreja halpojen vihannesten perässä. Tämän vuoksi olemme koonneet tähän artikkeliin keinoja, joilla voit säästää rahaa ruokakuluissa ilman suurta vaivannäköä.

Kokeile näitä ja säästä rahaa!

6 vaivatonta keinoa säästää ruokamenoissa

Säästä rahaa lähes huomaamatta näillä keinoilla:

1. Älä heitä ruokaa pois

Ruokakuluissa valmiiksi säästävä tietää, että tuotteiden parasta ennen -päiväykset eivät tarkoita samaa kuin viimeinen käyttöpäivä. Esimerkiksi kananmunat säilyvät hyvin vielä päiväyksen jälkeenkin. Tuotteisiin merkittyjen päiväysten sijasta kannattaakin luottaa enemmän omiin aisteihin – huomaat kyllä itse, onko maito vanhentunut vai ei.

Jos tuotteet ovat menossa pilalle, ne voi vielä hyödyntää helposti ruoanlaitossa. Esimerkiksi munakkaaseen voi heittää sekaan melkein mitä vain. Erilaiset keitot, wokit ja smoothiet ovat myös yksinkertaisia keinoja käyttää vanhentuvia tuotteita.

Älä siis heitä turhaan syömäkelpoista ruokaa pois!

2. Hyödynnä hävikkiruokaa myyviä verkkokauppoja

Verkossa toimii nettikauppoja, joista voi ostaa huimilla alennuksilla elintarvikkeita, jotka ovat muuten päätymässä hävikkiin. Tuotteiden päiväykset ovat saattaneet umpeutua tai niiden pakkauksessa voi olla jokin virhe, mutta muuten ne ovat täysin käyttökelpoisia.

Halpaa hävikkiruokaa myyvät esimerkiksi Matsmart ja Fiksuruoka. Voit löytää elintarvikkeita jopa 90 % alennuksella. Säästät sekä rahaa että luontoa.

3. Vertaile tuotteita ennen ostamista

Unohda merkkiuskollisuus. Kauppojen omat merkit ovat huomattavasti halvempia kuin merkkituotteet ja usein samanvertaisia. Käytä kuitenkin hetki aikaa tuotteiden ainesosien vertaamiseen sillä on kuitenkin tapauksia, joissa ainekset eroavat huomattavasti. Esimerkiksi halvimman salsakastikkeen suurin ainesosa saattaa olla pelkkää vettä.

Vertaillessasi tuotteita muista kiinnittää huomiota aina tuotteiden kilohintoihin. Jonkin tuotteen kappalehinta saattaa olla toista halvempi, mutta pakkauskoko pienempi kuin ensisilmäyksellä kalliimman tuotteen.

Jos sinulla on useamman kauppaketjun kauppa lähellä, kannattaa opetella, mitkä tuotteet ovat halvimpia missäkin.

Ruokakaupan käytävä

4. Hyödynnä tarjoukset fiksusti

Tarjoustuotteita kannattaa tietysti aina seurata ja hyödyntää. Esimerkiksi viikon ruokalistan voi suunnitella kaupassa tarjousten perusteella sen sijaan, että seuraisi orjallisesti etukäteen tehtyä kauppalistaa. Tällöin tulee kuitenkin varoa, ettei päädy tekemään heräteostoksia.

Huomioi, että tarjouksessa oleva tuote ei tarkoita automaattisesti halvinta vaihtoehtoa. Älä myöskään osta jotain tuotetta vain siksi, että se on alennuksessa. Miksi ostaa ruokaa, josta et oikeasti pidä?

Jotkut kaupat myyvät iltaisin vanhentuvia tuotteita ylimääräisellä alennuksella. Esimerkiksi vanhaksi menevää leipää ja lihaa voi hyvin kerätä varastoon laittamalla ne pakastimeen.

5. Kiinnitä huomiota kauppojen suunnitteluun

Kaupat on suunniteltu siten, että asiakkaan tulee ostettua helposti enemmän kuin tarkoitus olikaan. Esimerkiksi suositut osastot on usein sijoitettu kaupan vastakkaisille puolille, jolloin asiakas kävelee tarpeettomien käytävien läpi turhaan. Kävele näiden turhien käytävien ohi reippaasti välttääksesi heräteostoksien teko.

Toinen keino, millä kaupan suunnittelulla pyritään kasvattamaan asiakkaan kuluttamista on sijoittaa kalliimmat tuotteet hyllyihin siten, että ne ovat silmien tasolla. Halvemmat tuotteet löytyvät usein ala- tai ylähyllyltä. Käy siis nämä läpi tuotetta valitessasi.

Heräteostokset kuten makeiset on usein sijoitettu kassojen lähelle, jolloin asiakas saattaa viime hetkellä keksiä haluavansa esimerkiksi suklaata. Pyri pitämään itsekuri näiden kohdalla.

6. Vähennä lihansyöntiä

Liha on kallista ja ympäristöä kuluttavaa. Kokeile korvata liha joko kokonaan tai osittain esimerkiksi soijarouheella tai linsseillä. Kasviskorvikkeet saattavat tuntua mauttomilta, mutta opettelemalla maustamaan voi vannoutunutkin lihansyöjä yllättyä.

Säästä omalla tavallasi

Lopuksi tulee huomioida, että jokainen säästää tavalla, joka sopii juuri hänelle. Sen sijaan, että valitsisi joka tilanteessa halvimman vaihtoehdon, saattaa joku haluta esimerkiksi suosia kotimaista tai pitää kiinni eettisistä ratkaisuista. Tingi asioista omien periaatteidesi mukaisesti.

Kokeile myös näitä säästökeinoja löytääksesi juuri sinulle parhaimmat tavat säästää!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko