Onnistu säästämisessä: ota nämä 6 neuvoa heti käyttöön

Rahan säästäminen tuntuu ajatuksena hyvin yksinkertaiselta asialta. Miksi se on silti monelle meistä niin vaikeaa? Säästäminen kaatuu usein myös hyvin yksinkertaisiin seikkoihin, jotka voisimme helposti välttää. Tässä sinulle kuusi neuvoa, jotka voit ottaa heti käyttöön.

1. Aseta selkeät tavoitteet

Säästämisessä olennaista on miettiä tavoite. Jos sinulla ei ole selkeää kuvaa siitä, mitä varten laitat rahaa sivuun, säästämiseen on vaikea löytää motivaatiota – rahat kuluttaisi mieluummin heti.

Säästökohteita voi olla useita ja niitä varten kannattaa usein säästää eri tavoin. Kolme tärkeää säästökohdetta ovat yllättävien menojen varalle säästäminen, oman varallisuuden kasvattaminen sijoittamalla, sekä eläkepäiviä varten säästäminen. Näiden tärkeiden kohteiden lisäksi sinulla voi olla muitakin yksittäisiä tavoitteita kuten vaikkapa lomamatka tai uusi auto.

2. Ole pitkäjänteinen

Säästäminen kariutuu monien kohdalla siihen, että säästämistä ei jatketa tarpeeksi kauan. Säästäminen vaatii sinulta pitkäjänteisyyttä. Sinun on sinnikkäästi laitettava rahaa sivuun, vaikka sinusta tuntuisi siltä, että tulokset ovat pieniä ja ne tulevat hitaasti. Kun edellä mainittu tavoite on tarpeeksi selkeä ja ehkä myös houkutteleva, pitkäjänteisenä pysyminen helpottuu.

3. Rahaa säästöön heti palkkapäivänä

Yksi kullanarvoinen vinkki liittyy ajankohtaan, jolloin rahaa olisi parasta laittaa säästöön: tee se heti palkkapäivänä. Kun siirrät rahaa säästöön heti kun olet saanut palkan tilillesi, rahojen siirtäminen ei tunnu niin pahalta, kuin myöhemmin samassa kuussa. Kun tilillä on rahaa vähemmän, näille rahoille keksisi hyvin paljon muutakin houkettelevampaa käyttöä, kuin säästöön siirtäminen.

Kannettava tietokone ja kynä pöydällä.

4. Säästä sijoittamalla – muista hajauttaa!

Yksi keino säästää rahaa pitkällä aikavälillä on sijoittaa sitä. Tarjolla on lukemattomia sijoituskohteita niin varovaisille kuin riskejä sietäville säästäjille. Jos lähdet säästämään sijoituksilla, muista hajauttaa sijoituksesi. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun tulee sijoittaa useampaan kuin yhteen kohteeseen. Sijoituksissa on aina omat riskinsä, ja jos yksi sijoituksesi ei jostain syystä poikinutkaan rahaa, muut sijoituksesi voivat sen tehdä. Älä siis laita kaikkia munia yhteen koriin.

5. Helppo tapa: säästäminen omissa menoissa

Jos sijoittaminen säästämismuotona ei houkuttele sinua, voit aloittaa säästämisen lähempää, kuin ehkä kuvittelitkaan. Omaan rahankäyttöön tutustuminen ja sitä myöden menoissa karsiminen vapauttaa käyttöösi enemmän tai vähemmän rahaa. Nämä rahat voit siirtää vaikkapa säästötilille.

6. Muista tutkia ja minimoida säästökulut

Olennainen asia muistaa säästäessä on tutustua kaikkiin mahdollisiin kuluihin, joita säästämiseen käyttämissäsi tileissä ja sijoituksissa on. Kulut, kuten vaikkapa tilinhoitomaksut, voivat olla yllättävän korkeita. Nämä sivukulut voivat viedä suuren siivun säästöön laittamistasi rahoista. Muista siis vertailla eri säästövaihtoehtojen kuluja.

Säästämisen ei ole tarkoitus olla monimutkaista ja elämääsi vaikeuttavaa. Nämä edellä mainitut kuusi neuvoa auttavat sinut alkuun tai helpottavat selkeyttämään nykyistä tilannettasi säästämisen suhteen.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko