Asunnonvaihto: Voiko uuden asunnon ostaa ennen vanhan myymistä?

Oletko kenties saanut työpaikan toiselta paikkakunnalta tai onko perheeseen tulossa lisäystä? Tämänkaltaisissa tilanteissa omistusasunnon vaihtaminen uuteen voi tulla ajankohtaiseksi. Asunnonvaihto saattaa kuitenkin olla mutkikasta, sillä yleensä on vaikea ennustaa, miten nopeasti uusi asunto löytyy ja vanha menee myydyksi. Tämä voi vaikuttaa esimerkiksi siihen, millaista asuntolainaa voi saada.

Esittelemme tässä artikkelissa eri vaihtoehtoja asunnonvaihtoon.

Kolme yleisintä ratkaisua asunnonvaihtoon

Omistusasunnon vaihtamiseen on kolme tyypillistä ratkaisua. Eri vaihtoehtoja kannattaa punnita tarkkaan ja niistä voi keskustella pankin ja mahdollisen kiinteistövälittäjän kanssa.

1. Vanhan asunnon myynti ennen uuden ostoa

Riskittömin tapa asunnonvaihtoon on yleensä vanhan asunnon myyminen ennen uuden ostamista. Tällä voidaan välttää kahden asunnon loukku, jossa asukkaalla on omistuksessaan samaan aikaan kaksi asuntoa ja mahdollisesti kaksi eri asuntolainaa korkoineen.

Toisaalta joillakin on päinvastainen pelko “nollan asunnon loukusta”, eli tilanteesta, jossa vanha asunto saadaan myytyä nopeasti, mutta uutta ei löydykään. Mikäli päätät myydä nykyisen asunnon ennen uuden ostamista, saatatkin joutua asumaan väliaikaisesti vuokralla.

Toinen vaihtoehto siirtymälle on sopia vanhaan asuntoon pidempi, esimerkiksi 4-6 kuukauden vapautumisaika. Tällöin sinun voi olla mahdollista saada vanha asunto myytyä, mutta kuitenkin jättää myös aikaa uuden asunnon löytämiseen.

2. Uuden asunnon osto ennen vanhan myyntiä

Toisinaan on tilanteita, joissa uuden asunnon ostamista ennen nykyisen myymistä voi pohtia. Tämä voi olla esimerkiksi vasta rakenteilla olevan talon ostaminen tai unelmatalon löytyminen silloin, kun vanha on vielä myymättä. Uuden asunnon osto ennen vanhan myymistä kannattaa kuitenkin toteuttaa huolella.

Yleinen ratkaisu tilanteeseen on tehdä uudesta asunnosta ehdollinen tarjous, jossa sovitaan että kaupat tehdään vasta, kun vanha asunto on saatu myytyä. Tällöin tulee kuitenkin varautua siihen mahdollisuuteen, että joku tekeekin myyjälle paremman tarjouksen ja toivetalo menee sivu suun.

Toinen vaihtoehto on ehdottaa myyjälle osamaksua uudesta asunnosta. Asuntokaupasta voidaan esimerkiksi maksaa aluksi 20 prosenttia ja loput 80 tietyn ajanjakson jälkeen. Tämän ajanjakson aikana vanha asunto saadaan toivottavasti myytyä.

Joskus pankilta voi olla mahdollista saada väliaikaisrahoitusta asunnonvaihtoa varten, jolloin uusi asunto voidaan ostaa ennen kuin vanha on saatu myytyä. Lainan mahdollisuutta kannattaa tiedustella jo ennen asunto-ostoksille lähtöä.

Pieni tyttö pelaa pesäpalloa perheensä uuden asunnon takapihalla hänen perheensä katsellessa hymyillen

3. Uuden asunnon osto ja vanhan laittaminen vuokralle

Kolmas vaihtoehto on säilyttää vanha asunto sijoitusasuntona ja hankkia vuokralainen. Tällöin vuokratuloja voidaan käyttää mahdollisesti jäljellä olevan asuntolainan lyhentämiseen ja pitkällä aikavälillä sillä saadaan kerrytettyä omaa varallisuutta.

Oma taloudellinen tilanne tulee arvioida huolellisesti tätä vaihtoehtoa harkitessa. Kestääkö oma talous esimerkiksi mahdolliset remontoinnin tarpeet tai sen, jos vuokralaiselta jääkin jokin vuokraerä maksamatta.

Asunnonvaihto vaihtokauppana

Harvinainen, mutta joitakuita kiinnostava ratkaisu on asunnon vaihtaminen päittäin. Esimerkiksi pienempää asuntoa kaipaava vanhempi pariskunta saattaa keksiä vaihtaa omakotitalonsa perheellisen lapsensa kerrostaloasuntoon.

Käytännössä tämä tarkoittaa kahta erillistä kauppaa, joista molemmista maksetaan varainsiirtoverot. Halvemmasta asunnosta kalliimpaan muuttava maksaa samalla toiselle osapuolelle välirahan.

Mikä on paras ratkaisu?

Asunnonvaihdon järjestäminen riippuu täysin omasta tilanteestasi. Esimerkiksi vanhan asunnon sijainti ja kunto vaikuttavat hyvin paljon siihen, miten nopeasti sen saa myytyä. Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä osaa arvioida asuntosi arvon parhaiten.

Erityisesti uuden asunnon ostamisesta ennen vanhan myyntiä kannattaa keskustella pankin kanssa. Osa pankeista saattaa nimittäin vaatia vanhan asunnon myymistä ennen kuin uutta asuntolainaa voidaan myöntää.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko