Auton arvon aleneminen -laskuri

Tutun lausahduksen mukaan auton arvo laskee sillä sekunnilla, kun sen ajaa autokaupasta ulos, eikä tämä väittämä ole perätön. Auton arvo alenee nopeasti erityisesti juuri uusien autojen kohdalla. Arvon alenemiseen vaikuttaa iän lisäksi myös esimerkiksi automerkki ja -malli, ajetut kilometrit ja muut tekijät, kuten korjaukset ja jopa auton väri. Auton arvon aleneminen on kulu, jonka monet unohtavat laskea mukaan arvioidessaan auton kustannuksia. Auton hintaan kuuluu siis itse auton ostamisen lisäksi muun muassa polttoaine, mahdollinen autolaina, vakuutukset ja arvon lasku.

Tällä laskurilla voit itse arvioida, kuinka paljon autosi arvo laskee vuosittain.

Auton arvon aleneminen -laskuri

Vertailussa on käytetty keskikokoisia henkilöautoja. Oletuksena on, että autolla ajetaan vuosittain noin 20 000 kilometriä. Auton arvon alenema on huomioitu vain ensimmäiseltä kahdeksalta vuodelta, sillä vanhempien autojen arvo alkaa riippua enemmän yksilöllisistä tekijöistä kuin esimerkiksi merkistä tai mallista. Laskurin summat on annettu eri tutkimusten perusteella sekä vertailemalla automerkkien pyyntihintoja uusina ja käytettyinä. Jälkimmäisestä syystä osa annetuista hinnoista saattaa olla jonkin verran varsinaista arvoa korkeampia. Ne antavat kuitenkin suuntaa sille, miten paljon auton arvo alenee vuosittain.

Valitse listalta automerkkisi ja siirry laskuriin:

⇒ Audi
⇒ Ford
⇒ Kia
⇒ Mercedes-Benz
⇒ Nissan
⇒ Opel
⇒ Renault
⇒ Skoda
⇒ Toyota
⇒ Volksvagen

Huomaa, että saamasi tulokset ovat vain arvio, sillä auton arvo riippuu useista tekijöistä. Joidenkin merkkien ja mallien kohdalla on myös suurempia heittoja hinnoissa kuin toisissa.

Mitkä asiat vaikuttavat auton arvon alenemiseen?

Laskurissamme on huomioitu pääsääntöisesti vain automerkki ja auton ikä. Näiden lisäksi arvon alenemiseen vaikuttaa kuitenkin lukuisia muitakin tekijöitä, jotka tekevät auton arvon laskemisesta vaikeaa. Näitä tekijöitä ovat muun muassa:

  • Ajetut kilometrit
  • Autolle mahdollisesti tehdyt korjaukset
  • Automerkkien suosion vaihtuminen
  • Yleinen markkinatilanne
  • Auton yksilölliset piirteet
  • Polttoainetyyppi

Kuten todettu, uusien autojen arvo alenenee erityisen jyrkästi. Yhden mallin mukaan uuden auton arvo alenee keskimääräisesti ensimmäiset viisi vuotta 10 % vuodessa ja tästä eteenpäin 7 %. Autoliitto puolestaan on käyttänyt kaavaa, jossa ensimmäisenä vuonna auton arvo laskee 18 % ja tästä eteenpäin 14 %. Erot eri merkkien ja mallien välillä ovat kuitenkin huomattavia ja siksi pyrimme antamaan arvion juurikin automerkin vaikutuksesta arvon laskuun.

Millaiset autot säilyttävät arvon hyvin?

Perinteisesti suositut automerkit säilyttävät arvonsa hyvin. Muun muassa suomalaisten kestosuosikin Toyotan arvo pysyy melko hyvänä pitkään. Kun autolle kertyy enemmän ikää, alkaa erot eri tekijöiden välillä kaventua. Esimerkiksi yli 10 vuotta vanhojen autojen kohdalla arvo riippuu merkkiä enemmän kunnosta ja muista yksilöllisistä tekijöistä. Myös ajetut kilometrit vaikuttavat ensimmäisinä vuosina auton arvoon melko paljon, mutta kun sillä on ajettu tarpeeksi monta kilometria, hidastuu arvon lasku.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko