Vuokratuottolaskuri kertoo sijoitusasunnon tuoton

Sijoitusasunnon vuokratuotto on yksi tärkeimmistä mittareista sijoituskohdetta valitessa. Vuokratuoton laskeminen myös auttaa aloittelevaa asuntosijoittajaa tutustumaan tarkemmin siihen, miten asuntosijoittaminen toimii. Tästä artikkelista löytyy kätevä asuntosijoittamisen laskuri, joka helpottaa sijoituskohteiden vertailua. Asuntosijoittaminen on matematiikkaa ja laskuri näyttää sinulle kätevästi arvion mahdollisen kohteen tuotosta. Vuokratuotto ei kerro aivan kaikkea sijoitusasunnon kannattavuudesta, mutta se auttaa alkuun. Asunnon vuokraamisen kannattavuuteen voi vaikuttaa lisäksi muillakin tavoin: kilpailuta sähkösopimus ja laina, jottet maksa niistä liikaa.

Kokeile ilmaista vuokratuottolaskuriamme!

Vuokratuottolaskuri

Täytä laskuriin tiedot sijoitusasunnosta ja laskemme, kuinka monta prosenttia sijoituksesi voisi tuottaa. Merkitse sijoitusasunnon velaton myyntihinta, asunnon hoitovastike ja muut mahdolliset kulut. Arvioi tämän jälkeen vuokra, jota tulet pyytämään. Voit tarkistaa vuokra-asuntoja välittäviltä sivustoilta, millaisissa hinnoissa alueen asuntojen vuokrat liikkuvat. Lopuksi kirjaa, mitä veroprosenttia tulet varainsiirtoverona maksamaan. Veroprosentti on 2 % asunto-osakkeille, eli esimerkiksi kerrostaloasunnoille, ja 4 % kiinteistöille ja rakennuksille, eli esimerkiksi tonteille ja omakotitaloille.

Huomaa, että laskurin tulos on vain arvio, eikä se huomioi kaikkia vuokratuottoon vaikuttavia tekijöitä. Se tarjoaa kuitenkin suuntaa-antavan käsityksen, millaista vuokratuottoa voisit kyseisellä sijoitusasunnolla saada. Se myös helpottaa eri kohteiden vertailua. Syötä vain tiedot muista harkinnassasi olevista kohteista ja vertaile niiden vuokratuottoja.

Laskurissa ei huomioida asunnon mahdollista arvonnousua, vaan ainoastaan vuokratuloista syntyvä tuotto. Arvonnousua voi olla hankala arvioida etukäteen, minkä vuoksi jotkut sijoittajat ottavatkin sen ennemmin mukavana bonuksena kuin osana laskutoimituksia.

Vuokratuotto -laskukaava

Vuokratuotto voidaan laskea eri tavoilla riippuen siitä, mitä muuttujia laskutoimitukseen halutaan ottaa mukaan. Laskurissamme olemme ensin vähentäneet vuokrasta hoitovastikkeen ja kertoneet tämän 12:lla. Tämä summa on jaettu sijoitusasunnon velattoman hinnan, varainsiirtoveron ja muiden mahdollisten kulujen yhteenlasketulla summalla. Lopuksi tämä kerrotaan 100:lla muuttamaan lopputulos prosenteiksi:

Vuokratuoton laskukaava: ((vuokra – hoitovastike) x 12 / (velaton hinta + varainsiirtovero + muut kulut)) x 100.

Kyseessä on yksinkertainen tapa laskea vuokratuotto. Netistä löytyy myös useampi huomattavasti monimutkaisempi sijoitusasunnon laskuri, mutta näiden tulokset voivat käydä turhan kimuranteiksi, jolloin johtopäätöstön vetäminen hankaloituu. Erityisesti jos olet aloitteleva asuntosijoittaja, toimii yksinkertainen laskukaava parhaiten.

Mikä on hyvä vuokratuottoprosentti?

Kohtuullisena vuokratuottona voidaan pitää noin 5-6 % tuottoa. Se, mikä on hyvän vuokratuoton määrä riippuu täysin omista tavoitteistasi ja sijoitusstrategiastasi. Juuri vuokratuloihin keskittyvä kassavirtasijoittaja hakee mahdollisimman korkeaa vuokratuottoprosenttia, kun taas asunnon arvonnousua hamuilevalle tai yksinkertaisesti varallisuuttaan kasvattavalle voi riittää alle 5 % vuokratuotto.

Asuntosijoittamista voi siis harjoittaa eri tavoin. Erilaisiin sijoitusstrategioihin kannattaa tutustua ja lukea muiden kokemuksia asuntosijoittamisesta. Poimi myös parhaat tavat opiskella asuntosijoittamista.

Onko vuokratuotto paras tapa vertailla asuntoja?

Vuokratuottoprosentti kannattaa aina laskea ensimmäiseksi mahdollista sijoitusasuntoa tarkastellessa, mutta se ei kuitenkaan kerro kaikkea. Asuntosijoittajan tulee huomioida myös muut tekijät, kuten asunnon sijainti. Esimerkiksi syrjäseudulla sijaitsevan asunnon vuokratuotto voi vaikuttaa hyvältä, mutta mikäli asuntoon ei saa vuokralaisia, ei sen ostaminen ole kannattavaa.

Samaan aikaan kohde, jonka vuokratuotto on pieni, voi olla kuitenkin varteenotettava vaihtoehto, mikäli sillä on potentiaalia korkeaan arvonnousuun. Esimerkiksi jos saat ostettua asunnon alle markkinahinnan, ei alhaisella vuokratuotolla ole välttämättä niin paljon väliä. Kannattaa myös pitää mielessä, että remontit voivat tuoda lisää arvoa asunnolle ja lopulta maksaa itsensä takaisin esimerkiksi vuokran nostamisen tai asunnon myynnin yhteydessä.

Parhaat sijoituskohteet löytyvät siis, kun otat vuokratuoton lisäksi huomioon myös muut tekijät.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko