Autovakuutus sopivalla turvalla ja halvalla kilpailuttamalla

Mitä autovakuutus korvaa?

Autovakuutus tarkoittaa yleensä kasko- ja liikennevakuutusta, jotka yhdessä korvaavat autollesi sattuneita vahinkoja sekä vastapuolen henkilö- ja esinevahinkoja.

Liikenneonnettomuuden sattuessa vakuutuksesta korvataan:

 • Toisen osapuolen auton korjauskustannuksia ja mahdollisia muita omaisuusvahinkoja.
 • Sinun sekä toisen osapuolen autoissa matkustaneiden henkilövahinkoja, esimerkiksi sairaanhoitokuluja.

Jos liikennevakuutuskeskus katsoo sinun katsotaan olevan syyllinen vahinkoon, ei vakuutus silloin korvaa sinun ajoneuvosi korjauskustannuksia. Nämä kuitenkin voidaan korvata omasta vapaaehtoisesta ajoneuvovakuutuksesta eli kaskosta.

Vapaaehtoinen kaskovakuutus on kannattava turva oman ajoneuvon vahinkojen varalta. Kaskovakuutuksia on saatavilla useita ja erilaajuisina. Liikennevakuutuksissa sisältö on puolestaan sama kaikissa vakuutusyhtiöissä. Koska kaskovakuutuksia on paljon erilaisia, kannattaa vakuutusta hankkiessaan huolella tarkistaa, että se kattaa ne vahingot, joihin halutaan varautua.

Kasko korvaa vahinkoja seuraavanlaisesti:

 • Suppeammat kaskovakuutukset korvaavat tyypillisesti vahinkoja, jotka ovat tulleet hirvikolareista, ilkivallasta, paloista tai varkauksista.
 • Laajemmat vakuutukset korvaavat muun muassa kolarivahinkoja ja esimerkiksi myrskyistä ajoneuvolle aiheutuneita vahinkoja. Voit laajemman turvan ansiosta myös vakuutusyhtiöstä riippuen saada vuokra-auton oman autosi tilalle korjauksen ajaksi.

Kaskovakuutuksiin sisältyy myös omavastuu. Se tarkoittaa osuutta vahingosta, joka jää vahingosta itselle maksettavaksi. Vahingosta maksetun korvauksen määrästä vähennetään aina omavastuu, joka on merkitty valitsemasi vakuutuksen vakuutuskirjaan.

Mistä löytyy halvin autovakuutus?

Yleisesti ottaen kaikista halvin autovakuutus on pelkkä lakisääteinen liikennevakuutus. Sen rinnalle olisi kuitenkin hyvä ottaa vähintäänkin osakasko, sillä liikennevakuutus ei kata esimerkiksi hinauksesta koituvia kuluja tai auton säilytyksen aikana sattuvia vahinkoja.

Suppein ja kaikista halvin vakuutus ajoneuvollesi voi lopulta koitua kalliiksi, jos se ei kata yleisiä vahinkoja, joita huolellisenkin kuskin on vaikea välttää. Vakuutusten hinta perustuu osittain valitsemiisi turviin. Mitä kattavampi turva, sitä suurempi on hinta. Paras ja edullisin vakuutus on se, josta saat avun, kun sitä eniten tarvitset. Autovakuutuksia vertaillessa kannattaakin siksi huomioida myös vakuutuksen kattavuus, omavastuun määrä sekä myös vakuutusyhtiön asiakastyytyväisyys.

Itsellesi edullisimman ja sopivimman vakuutuksen löydät vertailemalla vähintään 2-3 eri vakuutusyhtiön vakuutuksia. Suurimpien vakuutusyhtiöiden sivuilta löytyy autovakuutuslaskureita, jotka laskevat sinulle heti henkilökohtaisen tarjouksen.

Kilpailutus kannattaa: vertaile vakuutusyhtiöt

Ajoneuvovakuutusten kilpailutus on syytä tehdä säännöllisesti. Se muodostaa kotivakuutuksen kanssa suurimman osan kotitalouden vakuutusmaksuista vuodessa. Voit kilpailuttaa vakuutukset hyödyntämällä vakuutusyhtiöiden tarjoamia vakuutuslaskureita, joista saat heti tarjouksen. Kun sinulla on useita tarjouksia, näet mikä niistä on sinulle paras vaihtoehto.

Alla näet eri vakuutusyhtiöiden autovakuutustarjonnan, josta voit lähteä liikkeelle.

If vakuutus logo

If

Ifin vakuutus muokkautuu juuri sinun tarpeisiisi. Syöttämällä vain auton rekisterinumeron ja henkilötunnuksesi saat tiedon hinnasta ja bonuksistasi alle minuutissa.

If tarjoaa esimerkiksi:

 • Täyden 80 % lähtöbonuksen täyskaskon törmäysturvaan.
 • Hinnan kilometrien mukaan. Jos ajat vähän vuositasolla, huomioidaan se vakuutuksen hinnassa.
 • Kuukausilaskutuksen, jolloin voit maksaa vakuutuksen 12 erässä ilman lisäkuluja.
Fennia vakuutus logo

Fennia

Fennia tarjoaa laajan valikoiman erilaisia vakuutuksia ja löydät sinulle kattavimman turvan Premiumkasko, laaja Fenniakasko ja Fennia Osakasko -vakuutuksista!

Fennia tarjoaa esimerkiksi:

 • 70 prosentin kaskon lähtöbonuksen, jonka voi saada heti uuteen kaskovakuutukseen.
 • Premiumkaskon, jonka pysäköinti-, eläinvahinko- tai luonnonilmiövakuutusten perusteella maksetut korvaukset eivät alenna bonustasi.
 • 24 h Autoavun, joka on tukenasi kaikissa ajoneuvovahinkoihin liittyvissä asioissa niin Suomessa kuin ulkomailla.
Lähitapiola vakuutus logo

LähiTapiola

Yksi Suomen suosituimmista vakuutuksista, jossa liikennevakuutuksen ja kattavan kaskon saa edulliseen hintaan. Lisäksi saat vakuutusmaksuistasi jopa 5 % S-ryhmän Bonusta.

LähiTapiola tarjoaa esimerkiksi:

 • Bonusturvan, joka varmistaa, etteivät kolarin sattuessa autovakuutuksen bonukset laske.
 • Eläintörmäysvakuutuksen kaikkiin kaskoluokkiin.
 • Liikennevakuutuksen 80 %:n maksimibonuksella. Sama liikennebonus saatavilla kaikkiin autoihin.
Pohjola vakuutus logo

OP Pohjola Vakuutus

Pohjola tarjoaa kattavan turvan kaikille ajoneuvoille. Räätälöi omasi ja laske hinta vain rekisteröintinumeron perusteella! Vakuutusten etuasiakkaana ja osuuspankin omistaja-asiakkaana voi saada bonuksellisen kaskovakuutuksen hinnasta jopa lähes 10 %:n vuosialennuksen.

Op Pohjola tarjoaa esimerkiksi:

 • Uuden kuskin huiman 40 %:n lähtöbonuksen liikennevakuutukseen. Lisäksi, Pohjolan nopean bonuskehityksen ansiosta voit ansaita 80 %:n maksimibonuksen vain viidessä vuodessa.
 • Bonusturvan, joka suojaa bonusmenetykseltä vahingon sattuessa.
 • Pohjola Vahinkoavun ja ohjeistuksen vahinkotilanteisiin.
POP Vakuutus logo

POP Vakuutus

POP Vakuutus on vakuutusyhtiö, josta saat reilut ja edullisimmat vakuutukset. Laske haluamallesi vakuutukselle hinta hetkessä.

POP tarjoaa esimerkiksi:

 • 83 % liikennevakuutusten maksimibonuksen, joka on markkinoiden korkein.
 • Kilometripohjaisen autovakuutuksen, jonka avulla säästät jopa -25 % autovakuutuksen kustannuksista vuodessa, jos ajat vähemmän.
Turva vakuutus logo

Turva

Turvan vakuutuksista löydät juuri sinun ajoneuvollesi sopivan vakuutuksen. Hyödynnä verkon autovakuutustarjous – kaikki kaskot Turvalta nyt vuodeksi -15 % alennuksella.

Turva tarjoaa esimerkiksi:

 • 80 % liikennevakuutuksen maksimibonuksen.
 • Hätäpalvelun, joka palvelee liikennevahingoissa 24/7.
 • Jatkuvan 10 % liittoalennuksen ammattiliittoon kuuluville. Kun vakuutat Turvalla myös kotisi, saat vakuutusmaksuista lisäksi 10 % omistaja-alennuksen.

Miten autovakuutuslaskuri toimii ja mistä sen löytää?

Suurin osa vakuutusyhtiöistä tarjoaa verkkosivuillaan autovakuutuslaskurin, jonka avulla saat hinnan henkilökohtaiselle vakuutuksellesi helposti ja nopeasti.

Säännöllisesti laskurin avulla vakuutusten turvia ja hintoja vertailemalla varmistat, että auton vakuutus on aina ajan tasalla ja ettet maksa ylimääräistä.
Vakuutuslaskurilla vertaat autovakuutuksia helposti ja näet samalla kertaa myös henkilökohtaisten bonustesi tilanteen.

Näin lasket laskurilla vakuutuksesi hinnan:

 • Syötä laskuriin autosi rekisterinumero ja henkilötunnus. Auton ei tarvitse olla omistuksessasi, vaan voit katsoa vakuutuksen hinnan helposti myös vaikkapa haaveilemallesi autolle.
 • Laskuri huomioi etusi ja bonuksesi automaattisesti.
 • Saat vakuutuksesi hinnan. Hinnan laskeminen ei sido sinua mihinkään, vaan voit helposti vertailla eri vakuutusyhtiöiden hintoja laskureiden avulla ennen ostopäätöstä.
Mies ajaa autolla, jossa on pakollinen autovakuutus
Liikennevakuutus on pakollinen kaikille autoille. Ilman sitä autolla ei saa ajaa.

Mikä on tyypillinen hinta ja mihin se perustuu?

Vakuutuksen hinta riippuu täysin sen sisällöstä. Tyypillisesti pelkkä pakollinen liikennevakuutus maksaa noin 200 euroa.

Autovakuutuksen hinta perustuu muun muassa:

 • Auton merkkiin, malliin ja ikään.
 • Kuskin ikään ja kotipaikkaan.
 • Ansaittavaan autovakuutuksen bonukseen.
 • Vakuutukseen valittaviin turviin.

Lisäksi hintaan vaikuttaa omavastuuosuuden suuruus sekä mahdolliset muut vakuutusyhtiökohtaiset alennukset.

Lasku masketaan vakuutusyhtiöstä riippuen 1-12 kertaa vuodessa. Laskutustiheyteen pystyy yleensä itse vaikuttamaan.

Mikä on ajoneuvovakuutuksen bonus?

Ajoneuvovakuutuksen bonus palkitsee kuskia turvallisesta ja vahingottomasta ajamisesta. Bonustasosi nousee ajaessasi yhden vakuutuskauden ilman vakuutuksesta korvattavia vahinkoja. Yksi vakuutuskausi on noin vuoden pituinen.

Liikenne- ja kaskovakuutuksissa on omat bonusjärjestelmänsä ja prosentit vaihtelevat hieman vakuutusyhtiöistä riippuen. Liikennevakuutuksessa bonus määräytyy vakuutetun henkilökohtaisen vahinkohistorian perusteella. Jos vahinkohistoriaa ei ole, voi aloitusbonus olla jopa 40 % ja nousta 80 % kieppeille vuosien kuluessa, jos korvattavia vahinkoja ei synny. Kaskovakuutukseen voi puolestaan saada täyden eli jopa 70-80 % luokkaa olevan lähtöbonuksen.

Lisäksi useat vakuutusyhtiöt tarjoavat myös muita alennuksia, kuten kilometrialennuksen auton vähäisemmästä käytöstä. Näin autovakuutus ei tule kalliiksi vähän ajaville. Kun lasket vakuutuksesi hinnan autovakuutuslaskurin avulla, saat tiedon henkilökohtaisista bonuksista ja alennuksista.

Voiko bonukset siirtää toiseen autoon tai toiselle henkilölle?

Bonukset ovat nykyään henkilökohtaisia eikä ajoneuvokohtaisia, niin kuin vielä joitakin vuosia sitten. Tämän vuoksi yhden auton bonuksia ei voi siirtää toiselle autolle. Jos sinulla on kaksi tai useampia autoja, saat niille kaikille samat bonukset, sillä ne määräytyvät henkilökohtaisen vakuutushistoriasi mukaan. Bonusten siirrolle ei siis ole enää tarvetta.

Henkilökohtaisuuden vuoksi bonuksia ei voi myöskään siirtää toiselle henkilölle.

Onko vakuutus pakollinen?

Liikennevakuutus on Suomessa lakisääteinen ja pakollinen. Kaikilla käytössä olevilla ajoneuvoilla, kuten autoilla, mopoilla ja moottoripyörillä on lain mukaan oltava liikennevakuutus, jotta niitä saa käyttää liikenteessä.

Sen sijaan kaskovakuutuksen ottaminen on vapaaehtoista.

Kannattaako kaskovakuutus ottaa?

Kaskovakuutus on kannattavaa ottaa, vaikka olisit kuinka hyvä kuljettaja tahansa. Ajoneuvollesi voi nimittäin sattua vahinkoja, vaikka se ei edes olisi käytössä. Ajoneuvo voi esimerkiksi palaa, joutua ilkivallan kohteeksi tai se voidaan varastaa.
Jos otettuna on pelkkä liikennevakuutus, se ei korvaa oman auton vaurioita tai varusteita. Vahingon sattuessa korjaus on silloin kokonaan itse maksettavissa ja voi tuoda ison loven lompakkoon.

Voiko auton vakuutus olla toisen nimissä?

Autovakuutuksen tulee aina olla ajoneuvon pääasiallisen käyttäjän nimissä. Käyttäjän tulee olla joko rekisteriin merkityn ajoneuvon omistaja tai haltija ja käyttää sitä pääsääntöisesti. Kuitenkin alaikäisen lapsen ajoneuvon, esim. mopon tai skootterin voi vakuuttaa huoltaja, mikäli hänet on merkitty ajoneuvon omistajaksi tai rekisteröidyksi haltijaksi.

Vakuutus ei ole siinä mielessä henkilökohtainen, että jokainen autolla ajava tarvitsisi omansa.

Saako vakuutuksen myös ilman luottotietoja?

Maksuhäiriömerkintä ei ole este vakuutuksen saamiselle. Yleinen käytäntö on, että luottotiedoton vakuutuksenottaja maksaa ensimmäisenä vuonna vakuutusmaksut ennakkoon. Tämän jälkeen hänen voi olla mahdollista siirtyä normaaliin laskutukseen.

Onko ensiautolle olemassa oma vakuutuksensa?

Ensiauto tarvitsee samat vakuutukset kuin muutkin autot. Sillä täytyy siis olla vähintään pakollinen liikennevakuutus. Kaskovakuutuksen hankkiminen ensimmäiselle omalle autolle on myös suositeltavaa. Vakuutus tulee hankkia viikon sisällä auton ostosta.

Jotkin vakuutusyhtiöt tarjoavat uudelle kuskille alennusta vakuutuksista, jos esimerkiksi ostavat muita yhtiön tai sen yhteistyökumppanin tuotteita.

Miten useamman auton vakuuttaminen järjestyy?

Jokainen auto tarvitsee oman vakuutuksensa. Vakuutuksen eivät ole kuitenkaan täysin erillisiä, sillä bonukset määräytyvät nykyään vakuutuksen ottajan koko vakuutushistorian perusteella. Jokaiselle autolle ei siis tule omia bonuksiaan. Tämä tekee useiden autojen vakuuttamisesta edullisempaa. Jos bonuksesi ovat nykyisellä autolla 80 % ja hankit toisen auton, saat uudelle autolle myös 80 % bonukset. Jos toinen ajoneuvosi onkin moottoripyörä, saat sille omat bonuksensa.

Jos yhdelle autolle käy vahinko, kaikkien bonukset eivät laske. Ainoastaan kyseisen auton bonukset laskevat.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko