Autonvuokraus ja vakuutukset: Näin vakuutus käytännössä toimii

Autoa vuokratessasi sinun on huolehdittava myös auton vakuutusasioista. Vuokra-auton hintaan kuuluu yleensä perusvakuutus, mutta tämä ei kata kaikkia vahinkoja ja sen omavastuu saattaa olla hyvinkin korkea. Monet maksavat tämän vuoksi myös lisävakuutuksista ja omavastuun pienentämisestä.

Vuokra-auton lisävakuutusten ostaminen voi vaikuttaa erityisesti ensikertalaiselle hankalalta. Tässä sinulle selkeät ohjeet ja vinkit vuokra-auton vakuutusten hankkimiseen Suomessa ja ulkomailla!

Vuokra-auton eri vakuutukset

Autonvuokrauksen hintaan kuuluu yleensä jonkinlainen pakollinen kolari-, varkaus- ja vastuuvakuutus, mikä korvaa sattuneiden vahinkojen omavastuun ylittävän osan. Omavastuun määrä riippuu yleensä autotyypistä ja se vaihtelee sadoista euroista tuhansiin.

Vuokra-autolle voidaan myös ostaa erilaisia maksullisia lisävakuutuksia. Näillä voit kattaa esimerkiksi myös tuulilasin rikkoutumisen tai ilkivallasta seuranneen vahingon. Lisävakuutuksilla on mahdollista tämän lisäksi joko pienentää omavastuun määrää tai täysin poistaa se, jolloin vakuutus kattaa kaikki vahingosta aiheutuneet kulut.

Ostaessasi vuokra-autolle lisävakuutuksia tulet luultavasti törmäämään lyhenteisiin ja termeihin, jotka sinun on hyvä tuntea. Tässä on niistä yleisimmät:

 • CDW (Collision Damage Waiver): Vakuutus kolarista aiheutuneeseen vahinkoon autolle. Ei yleensä korvaa vahinkoja esimerkiksi renkaille tai tuulilasille.
 • LDW (Loss Damage Waiver): Vakuutus kattaa kolarista sattuneiden vahinkojen lisäksi myös ilkivallasta tai varkaudesta syntyneet vahingot. (Huom! Joskus LDW saattaa tarkoittaa samaa kuin CDW.)
 • TP (Theft Protection): Lisäturva varkauksien ja varkausyrityksien ja näistä koituneiden vahinkojen varalta.
 • SCDW (Super CDW): Omavastuun pienentäminen tai poistaminen kokonaan kolarista sattuneiden vahinkojen osalta.
 • PAI (Personal Accident Insurance): Henkilökohtainen tapaturmavakuutus.

Huomaa, että lyhenteiden merkitykset voivat vaihdella hieman riippuen siitä, mistä olet vakuutusta ostamassa. Tarkista siis aina huolellisesti, mitä kaikkea hankkimasi vakuutus todella kattaa ja kuinka suuri omavastuu siihen kuuluu.

Mistä vuokra-auton vakuutus kannattaa ostaa?

Vuokra-auton vakuutukset saat ostettua joko suoraan autovuokraamosta tai autonvuokrauksen välittäjäfirmalta. Lisävakuutusten hinnat saattavat nousta jopa korkeammaksi kuin itse auton vuokraaminen ja niissä on suuria eroja, eli jonkinlainen hintavertailu on aina paikallaan. Lisäksi vakuutusten ehdot ja niihin liittyvät erilaiset käytännön asiat voivat nousta tärkeiksi kysymyksiksi.

⇒ Vakuutus välittäjältä: Kun ostat lisävakuutukset jonkin välitysfirman kautta auton vuokraamisen yhteydessä, saat tietää koko autonvuokrauksen hinnan samantien. Välittäjäfirman kautta saatavat vakuutukset voivat myös olla halvempia kuin paikan päällä vuokraamosta ostetut. Huonona puolena on, että mikäli sinulle sattuu vahinko, joudut maksamaan korjauskulut vuokraamossa ja hakemaan korvausta välittäjältä jälkikäteen monenlaisten asiakirjojen, kuten poliisiraportin kera. Vakuutukset eivät myöskään ole aina yhtä kattavia kuin vuokraamosta ostetut.

⇒ Vakuutus autovuokraamosta: Autovuokraamosta ostetut lisävakuutukset saattavat olla kalliimpia kuin välittäjältä saadut, mutta etuna on niiden helppous vahinkotilanteessa. Mikäli olet ostanut vuokra-autoon omavastuun poistavan vakuutuksen, et joudu välttämättä selvittelemään autoon sattunutta naarmua ihmeemmin. Pienemmilläkin autovuokraamoilla on tänä päivänä yleensä selkeät verkkosivut, joilla pääsee tutustumaan vakuutusten hinnastoon myös ennen matkaa.

Noutaessasi autoa vuokraamosta sinulle saatetaan yrittää tuputtaa kaikenlaisia lisäturvia, vaikka olisit jo ostanut sellaiset välittäjän kautta. Varmista siis, että et maksaa kahteen otteeseen samasta vakuutuksesta.

Muista myös tarkistaa omat vakuutuksesi, sillä ne saattavat kattaa jo joitain vahinkoja. Myös joissain luottokorteissa voi olla vuokra-auton vakuutuksiin liittyviä etuja. Huomaa kuitenkin, että esimerkiksi suomalainen liikennevakuutus koskee vain omaa autoasi, eikä päde ulkomaalaiseen vuokra-autoon.

Auto ajamassa Golden Gate Bridgen ylitse auringonlaskussa.

Auton vuokraaminen ulkomailla: muista nämä asiat

Vuokra-auto lomamatkalla tuo vapautta liikkumiseen. Et ole riippuvainen paikallisesta julkisesta liikenteestä tai joudu maksamaan kalliista taksimatkoista. Muista vain tarkistaa auton vuokraamiseen liittyvät säännöt, kuten sen, tarvitaanko kohdemaassa kansainvälinen ajokortti. Ota myös selvää mahdollisista ruuhkamaksuista ja muista säännöksistä, ettet joudu maksamaan jälkikäteen sakkoja, jotka olisi voitu helposti välttää.

Selvitä näiden lisäksi vuokraamosta, voiko vuokra-autolla poistua maasta, mikäli suunnitelmissasi on matkustaa myös rajojen ulkopuolella. Lupa tähän saatetaan myöntää tapauskohtaisesti.

Muuta huomioitavaa vuokratessasi autoa

Tässä vielä pieni muistilista onnistuneeseen auton vuokraamiseen:

 • Sinulta saatetaan pyytää jonkinlaista takuumaksua omavastuuta varten. Yleensä tähän vaaditaan luottokortti, jolta otetaan katevaraus. Huomaa, että luottokortin tulee kuulua auton kuljettajalle.
 • Nuorelta kuskilta saatetaan pyytää jonkinlainen lisämaksu.
 • Tarkista auton kunto aina heti, ettet päädy maksamaan aiemman kuskin kolhuista. Autosta voi ottaa valokuvia todisteeksi sen kunnosta vuokraushetkellä ja sitä palauttaessa.
 • Autonvuokrauksen hinta koostuu monista eri osista ja lopullista hintaa voi olla vaikea tietää ennen kuin varaus on jo lähestulkoon valmis.
 • Esimerkiksi omavastuun poistoon liittyy erilaisia huijauksia, kuten tilanne, jossa virkailija väittää omavastuun poistamisen olevan pakollinen tai jossa välittäjältä ostettua vakuutusta yritetään vuokraamossa myydä uudestaan.
 • Mainitse vuokrauksen yhteydessä, jos autoa tulee ajamaan useampi kuski.

Muista myös aina, että omavastuurajoitus ei päde, mikäli sattunut vahinko on johtunut huolimattomasta käyttäytymisestä, kuten päihtyneenä ajamisesta. Maksat näissä tilanteissa korvauksen kokonaisuudessaan. Aja siis varovaisesti ja vältä turhat vahingot.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko