Kotivakuutus kattavilla ominaisuuksilla edulliseen hintaan

Miksi hankkia kotivakuutus?

Kotivakuutus on tärkeä hankinta kaikkiin koteihin asumismuodosta riippumatta. Vakuutuksen avulla saat omaisuudellesi kattavan taloudellisen turvan vahinkojen varalle.

Vakuutuksella voit turvata kodin, vapaa-ajan asunnon, rakennusvaiheessa olevan asuinrakennuksen, piharakennukset sekä irtaimiston. Vastuu- ja oikeusturvavakuutus (linkki) on myös tärkeä osa kotivakuutuksen vakuutusturvaa.

Vakuutus kannattaa aina ottaa, vaikka esimerkiksi vuokralla ollessa vuokrasopimus ei sitä edellyttäisikään. Sen puuttuessa voivat esimerkiksi pesukoneen hajoamisesta aiheutuvan vesivahingon kulut jäädä täysin vuokralaisen maksettaviksi.

Mikä kotivakuutuksen hinta on?

Hinta on Suomessa keskimäärin 60-700 euroa vuodessa. Hinnoissa on suuria eroja ja siihen vaikuttavat muun muassa:

  • vakuutuksen laajuus
  • omavastuuosuus
  • kodin pinta-ala
  • asunnon sijainti
  • vakuutuksenottajan ja vakuutettujen ikä
  • vakuutus- ja vahinkohistoria

Voit itse vaikuttaa vakuutusmaksusi hintaan sisällyttämällä siihen juuri ne osat, jotka tarvitset. Voit muokata eri osien korvauksen määrää ja valita vakuutuksen omavastuun sellaiseksi kuin haluat.

Saat tarkan henkilökohtaisen hinnan pyytämällä tarjouksen tai kokeilemalla vakuutusyhtiöiden hintalaskureita.

Voiko vakuutuksesta saada alennusta?

Osa vakuutusyhtiöistä tarjoaa alennuksia asiakkailleen. Kotivakuutuksesta voi esimerkiksi saada alennusta, jos kyseessä on pienikokoinen talous, vakuutettu kuuluu johonkin tiettyyn ammattiliittoon, on tietyn pankin asiakas, tai on keskittänyt kaikki vakuutuksensa yhteen paikkaan. Myös nuorille on tarjolla useita vakuutuksia jotka voivat olla 20-30 % normaalihintoja halvempia.

Paras ja sinulle edullisin vakuutus löytyy vertailemalla eri vakuutusyhtiöiden vaihtoehtoja.

Kannattaako kilpailutus? Tee vertailu helposti

Vakuutuksia on saatavilla useita erilaisia lukuisista eri vakuutusyhtiöistä. Omat vakuutustarpeet ja vakuutuksen ajantasaisuus on hyvä tarkistaa säännöllisin väliajoin.

Kilpailuta vakuutus eli pyydä useammasta vakuutusyhtiöstä tarjous ennen kuin valitset vakuutuksen. Vertaile eri vakuutuksia löytääksesi sinulle sopivat vaihtoehdot. Alla näet kattavan valikoiman kotivaakutuksia eri vakuutusyhtiöiltä.

Lähitapiola vakuutus logo

LähiTapiola

Valitse kotivakuutuksen kattavuus ja omavastuu helposti kotiisi sopivaksi. Laaja Plus -vakuutusvaihtoehto tuo lisäturvaa kotisi irtaimistolle.

Fennia vakuutus logo

Fennia

Vakuutusvaihtoehtoja kaikkiin asumismuotoihin. Tarjolla myös nuorisovakuutus, jonka avulla alle 30-vuotiaat voivat turvata kodin, matkat ja harrastukset samalla sopimuksella.

Fortum logo

Fortum

Fortum tarjoaa sähkösopimuksen kerrostalo- ja rivitaloasuntoihin. Lisäksi saat tarvittaessa sähkösopimuksen ja kotivakuutuksen edulliseen yhteishintaan.

Pohjola vakuutus logo

Pohjola Vakuutus

Valitse juuri sinun kotiisi ja tarpeisiisi sopiva vakuutus. Osuuspankin omistaja-asiakkaana voit saada vähintään 10 % alennusta vakuutuksista, sekä OP-bonuksia ja jopa 250 euron omavastuuedun.

If vakuutus logo

If

Markkinoiden paras kotivakuutus, joka voitti Kuluttajalehden (07/2020) vertailun! Räätälöi itsellesi sopivin vakuutuspaketti omien tarpeidesi mukaan.

POP Vakuutus logo

POP Vakuutus

Yksi markkinoiden edullisimmista vakuutuksista. POP Vakuutus tarjoaa irtaimistovakuutuksesta yksin asuville 20 % ja kaksin asuville 10 % alennusta.

Turva vakuutus logo

Turva

Vakuutus helposti ja nopeasti verkkokaupasta. Kaikille suomalaisten ammattiliittojen jäsenille Turva tarjoaa jatkuvan 10 % jäsenalennuksen.

Pohjantähti vakuutus logo

Pohjantähti

Valitse yksilöllisesti vakuutusmäärät ja omavastuut valitsemillesi turville. Tarjolla ehdollinen kotivakuutuksen omavastuu, joten et välttämättä maksa kotivakuutuksen omavastuuta ollenkaan.

Mitä vakuutus korvaa?

Se mitä kotivakuutus korvaa riippuu täysin siitä, millaisen vakuutuksen asuntoon ottaa. Vakuutuksen on tarkoitus olla rahallisena turvana vakuutuksenottajalle kodille tai irtaimistolle tapahtuvan vahingon sattuessa. Mitä laajempi vakuutus, sitä enemmän vakuutus kattaa.

Kotivakuutuksen laajuus kannattaa miettiä omaisuuden arvon mukaan. Vakuutusyhtiö voi pyytää sinua antamaan arvion vakuutettavasta irtaimistosta. Arvion tulee olla mahdollisimman todenmukainen, sillä jos vakuutusyhtiölle on annettu virheellisiä tietoja, voi tällä olla vaikutusta vakuutuksesta maksettavaan korvaukseen vahinkotilanteessa.

Kotivakuutuksen tasoja on perinteisesti kolme:

  1. Suppea, joka kattaa yleensä pelkästään palo ja myrskyvahingot
  2. Perustaso, joka korvaa suppean tason päälle esimerkiksi ilkivaltavahingot, varkaudet, murrot sekä putkivuodot
  3. Laaja, joka kattaa yllämainittujen lisäksi äkilliset ja ennalta arvaamattomat tapahtumat, kuten laitteiden rikkoontumiset

Lisäksi vakuutukseen voi olla saatavissa lisäturvaa, jonka perusteella vahinkoja korvataan laajemmin kuin laajassa kotivakuutuksessa.

Kaikki kotivakuutukset kattavat yleensä:

  • Myrskyvahingot
  • Vesivahingot
  • Palovahingot
  • Muut suuret vahingot

Vakuutus ei yleensä korvaa:

  • Lemmikkien tekemiä tuhoja, kuten kissan raapimaa sohvaa
  • Kadonnutta puhelinta ellei sitä ole varastettu
  • Huolimattomuudesta aiheutuneita vahinkoja
  • Rakennusvirheitä

Miksi laajan kotivakuutuksen ottaminen kannattaa?

Laaja vakuutus tuo parasta vastinetta rahoillesi vahinkojen yllättäessä. Laajan kotivakuutuksen ottaminen on järkevää varsinkin silloin, kun omaisuutta on enemmän ja haluat turvata myös irtaimistosi äkillisiltä vahingoilta. Laaja vakuutus voi esimerkiksi korvata rikkoutuneen puhelimen tai pyöräkellarista anastetun pyörän.

Lisäksi laaja vakuutus korvaa myös muita vahinkoja laajemmin kuin muut vakuutustasot, vaikka kyseiset vahingot sisältyisivät niihin. Vuokranantajat edellyttävätkin monesti, että tuleva vuokralainen turvaa vuokra-asunnon laajalla kotivakuutuksella.

Nainen ja koira sohvalla kodissa, jossa on laaja kotivakuutus
Laaja kotivakuutus tuo asumiseen huolettomuutta. Se turvaa kodin lisäksi myös irtaimistoa.

Mitä irtaimistoon kuuluu?

Kodin irtaimistoon kuuluu päivittäiseen ja vapaa-ajan käyttöön tarkoitetut kodissa olevat tavarat.

Irtaimistoon kuuluvat muun muassa:

  • Huonekalut
  • Vaatteet
  • Astiat
  • Elintarvikkeet ja alkoholituotteet
  • Polkupyörät
  • Elektroniikka
  • Urheilu- ja harrastusvälineet, jotka eivät ole moottorikäyttöisiä. Urheilu- ja harrastusvälineiden rikkoutumista käytössä ei kuitenkaan korvata.

Irtaimiston vakuutus on voimassa vain vakuutuskirjaan merkityssä vakuutuspaikassa ja sen käyttöön liittyvissä säilytystiloissa, kuten piharakennuksessa tai taloyhtiön kellarissa.

Onko kotivakuutus pakollinen?

Vuokralla asuvan on usein hankittava kotivakuutus jo vuokrasopimuksen ehtojen vuoksi. Omistusasuntoon ei kukaan varsinaisesti pakota ottamaan vakuutusta, mutta se on erittäin suositeltavaa. Ilman vakuutusta kukaan ei korvaa vahingosta syntyviä kuluja mitenkään, vaan ne jäävät täysin omistajan maksettavaksi.

Milloin vakuutus astuu voimaan?

Vakuutuksen oston yhteydessä voit valita päivämäärän, jolloin haluat vakuutuksen astuvan voimaan. Oletuksena on yleensä kuluva päivä. Vakuutusta ei voi asettaa voimaan takautuvasti.

Mikä on omavastuu?

Omavastuu tarkoittaa osuutta korvaussummasta, minkä vakuutuksenottaja joutuu itse maksamaan onnettomuuden sattuessa. Yleisin irtaimiston omavastuu on noin 150 euroa. Rakennusten omavastuu on yleensä isompi: se on noin 200-600 euron luokkaa.

Mikä on vastuuvakuutus?

Vastuuvakuutus korvaa vakuutuksenottajan tai samassa taloudessa vakinaisesti asuvat henkilöt vahingossa aiheuttavat vahingon muille henkilöille tai heidän omaisuudelleen.

Vastuuvakuutuksesta maksettavan korvauksen edellytyksenä on, että vahinkoa ei ole aiheutettu tahallisesti tai törkeän huolimattomuuden seurauksena. Vakuutus korvaa kuitenkin myös alle 12-vuotiaan lapsesi aiheuttamat vahingot, vaikka ne olisi tahallisesti aiheutettu.

Enimmäiskorvausmäärä vastuuvakuutuksessa on noin 170 000–400 000 euroa. Omavastuun osuus on yleensä vähintään 150–200 euroa.

Mikä on oikeusturvavakuutus?

Osana kotivakuutusta on oikeusturvavakuutus. Se korvaa riita-, rikos- ja hakemusasioissa syntyviä lakimiesavun käyttämiseen liittyviä asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja.

Korvausta eli oikeusturvaetua haetaan kirjallisesti etukäteen. Edun saamisen edellytyksenä yleensä on, että syntyneen riidan tai vireille tulleen syytteen peruste on tapahtunut vakuutuksen voimassaoloaikana. Jos vakuutus on tällöin ollut voimassa alle kaksi vuotta, tulee myös riidan tai syytteen perusteen olla syntynyt vakuutuksen voimassaoloaikana. Vakuutuksen on voimassaoloaikana tullut olla voimassa yhtäjaksoisesti yhdessä tai useammassa yhtiössä.

Enimmäiskorvausmäärä vaihtelee vakuutusyhtiöstä ja vakuutuksen laajuudesta riippuen 8 500-20 000 euron välillä. Oikeusturvavakuutuksen omavastuu on 15−25 % kustannuksista.

Rikkoutunut puhelin, jonka kotivakuutus korvaa
Vahingosta voi ilmoittaa heti puhelimitse tai vakuutusyhtiön verkkopalvelun kautta.

Mitä tehdä vahingon sattuessa?

Vahingosta voi ilmoittaa usealla eri tavalla. Mikäli pikaiset neuvot ovat tarpeen, on parasta soittaa korvauspalveluun. Korvausneuvoja voi usein tehdä päätöksen jo puhelinkeskustelun aikana, jolloin korvaus voi saapua tilillesi parhaimmillaan saman päivän aikana tai viimeistään parin pankkipäivän kuluessa.

Usein vahinkoilmoituksen voi tehdä myös vakuutusyhtiöiden tarjoamissa verkkopalveluissa. Tarpeen mukaan nettihakemukseen voi liittää kuitteja tai muita selvityksiä.

Isommat vahingot kannattaa kuvata. Näin vahingon selvittäminen, korjaaminen ja korvaaminen sujuvat nopeammin. Varastetusta tavarasta tulee aina tehdä rikosilmoitus.

Kaikki isompien hankintojen kuitit on hyvä pitää tallessa. Jos kyseessä on esimerkiksi rikki mennyt laite ja kuitteja ei ole, korvausneuvoja pystyy usein selvittämään laitteen iän ja arvon tuotteen mallin ja merkin perusteella. Omavastuuosuus ja laitteen ikä vaikuttavat maksettavat summaan. Yleensä omaisuuden arvo laskee sen vanhenemisen ja käytön myötä, jonka vuoksi myös korvauksesta tehdään ikävähennyksiä.

Jos kyseessä on uusi laite, takuu yleensä korvaa korjauksen. Jos takuu on umpeutunut mutta laite on korjattavissa, korjauskustannukset yleensä korvataan.

Mitä vakuutus korvaa tulipalossa?

Kotivakuutus korvaa tulipalosta rakenteille ja irtaimistolle aiheutuvia vahinkoja sekä asumisen keskeytymisestä aiheutuvia kuluja. Se mitä tarkalleen ottaen vakuutus korvaa tulipalon sattuessa, riippuu vakuutusyhtiöstä sekä sopimuksen laajuudesta. Jotkut omakotitalon vakuutukset esimerkiksi kattavat kaikki pihankin rakennukset, kun taas toisissa korvattava alue rajoittuu esimerkiksi kuuteen neliöön. Pihaan parkkeeratulle autolle tulee hankkia yleensä oma palovakuutus, jonka saa autovakuutuksen kaskovakuutuksella.

Mikäli kyseessä on taloyhtiössä syttynyt tulipalo, korvaa taloyhtiön kiinteistövakuutus rakennukselle ja sen rakenteille aiheutuneet vahingot, huoneistojen pinnoitteet ja niiden kiinteät kalusteet, kuten erilaiset kaapistot. Asukkaan on puolestaan pidettävä omasta vakuutuksesta huolta, jotta korvauksia saa irtaimistolle tai sijaisasunnon palon jälkeisten korjaustöiden ajaksi.

Kotivakuutusta hankittaessa on tärkeää lukea vakuutusehtojen suojeluohjeet, eli se, miten omaisuutta pitäisi vakuutusyhtiön mielestä hoitaa. Suojeluohjeissa yleensä kerrotaan, että sängyssä ei saa tupakoida eikä kynttilöitä jättää yksin palamaan. Jos on todistettavissa, että tulipalo on saanut alkunsa sängyssä tupakoimisesta, voidaan korvaukset jättää maksamatta. Myöskään metsäpalovaroituksen aikana ei saa polttaa roskia pihalla, sillä niistä syntynyt mahdollinen tulipalo jää silloin suurimmaksi osaksi tai kokonaan itse maksettavaksi.

Milloin vakuutus korvaa rikkoutuneet silmälasit?

Korvataanko rikki menneet silmälasit tai aurinkolasit riippuu täysin valitusta vakuutuksesta ja sen turvan kattavuudesta. Esimerkiksi joihinkin koti- tai matkavakuutuksiin sisältyy rikkimenneiden silmä- tai aurinkolasien korvaus. Rikkoutumisvahinko korvaa muun muassa maahan tippumisen johdosta hajonneet lasit mutta ei laseja, jotka ovat kuluneet puhki normaalissa käytössä.

Milloin vakuutus korvaa rikkoutuneen puhelimen?

Usein laajaan kotivakuutukseen sisältyy laitteiden rikkoutumisvahingot, mukaan lukien matkapuhelinten äkilliset ja ennalta arvaamattomat rikkoutumiset. Yleisin syy rikki menneeseen matkapuhelimeen on sen putoaminen ja näytön rikkoutuminen. Ensisijaisesti korvataan puhelimen korjaaminen, jos se ei tule kalliimmaksi uuden laitteen hintaan nähden. Yleisimpiä korjaustöitä ovat esimerkiksi puhelimen huolto ja vaihto uuteen näyttöön.

Mikäli puhelinta ei pystytä korjaamaan, korvataan uusi laite. Uuden puhelimen hinnasta vähennetään vanhan puhelimen mahdolliset ikävähennykset sekä omavastuu, joka on tavallisesti 150 euroa.

Siirtyykö vakuutus uuteen kotiin muuton yhteydessä?

Muuttaessa uuteen kotiin tulee itse muistaa siirtää kotivakuutus. Vakuutus ei siirry automaattisesti kodista toiseen. Kotivakuutus kuitenkin kattaa tavallisesti muuton aikaiset vahingot. Muuton yhteydessä on aina suositeltavaa arvioida koti ja omaisuus, jotta vakuutus on ajan tasalla ja uuden kodin tarpeita vastaava.

Voiko vakuutuksen saada ilman luottotietoja?

Maksuhäiriömerkinnän vaikutus vakuutuksen saatavuuteen riippuu vakuutusyhtiöstä, merkintöjen määrästä ja luonteesta. Yleensä myös luottotiedottomat voivat saada kotivakuutuksen ennakkomaksua vastaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ainakin vakuutuksen ensimmäisenä vuotena maksuja maksetaan ennakkoon.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko