BIC- ja SWIFT-koodi: Eri pankkien tunnukset ja ohjeet koodien käyttöön

Haluatko tietää pankin BIC- tai SWIFT-tunnuksen? Katso helposti alla olevasta listasta kaikkien yleisimpien suomalaisten pankkien tunnukset. Ehkä myös mietit, mitä eroa tunnuksilla on ja kumpaa sinun tulisi käyttää? Vastaus on hyvin yksinkertainen: BIC- ja SWIFT-tunnus tarkoittavat samaa asiaa. Jos sinulta kysytään pankkisi BIC-tunnistetta, voit ilmoittaa yhtä hyvin SWIFT-tunnisteen. Sama pätee tietysti myös toisin päin: SWIFT-tunnisteen tilalla voi ilmoittaa BIC-tunnisteen.

Suomalaisten pankkien BIC- ja SWIFT-tunnukset

PankkiBIC-koodi / SWIFT-koodi
S-Pankki SBANFIHH
Danske BankDABAFIHH
NordeaNDEAFIHH
AktiaHELSFIHH
POP PankkiPOPFFI22
SäästöpankkiITELFIHH
ÅlandsbankenAABAFI22
HandelsbankenHANDFIHH
OPOKOYFIHH

BIC-lyhenne tulee sanoista Bank Identifier Code. SWIFT puolestaan on lyhenne sanoista Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication. Molempia termejä käytetään pankin tunnistamiseen. Termejä on kaksi erilaista, koska osassa maailmaa on käytössä toinen termi ja osassa taas toinen. Tavallisen kuluttajan näkökulmasta englanninkielisten termien ja lyhenteiden käyttäminen ei tietenkään ole ideaalia, mutta tunnusten käyttäminen on hyvin yksinkertaista, kun asian sisäistää kerran. Tärkeintä on siis muistaa, että molemmat tunnukset tarkoittavat täysin samaa asiaa, ja oman pankkisi tunnuksen löydät tämän sivun listasta tai oman pankkisi verkkosivuilta.

BIC- ja SWIFT-koodeja tarvitaan esimerkiksi ulkomaanmaksuja tehdessä ja ulkomailta tulevia rahansiirtoja saadessa. Jos olet saanut laskun, joka sinun tulee maksaa ulkomaille, BIC- tai SWIFT-koodi löytyy laskun yleisistä maksutiedoista joko laskun ylä- tai alareunasta. Jos tietoa ei löydy, voit etsiä tunnuksen kyseisen pankin sivuilta tai kysyä sitä suoraan laskun lähettäjältä.

IBAN tarkoittaa tilinumeroa

BIC- ja SWIFT-koodien lisäksi pankkiasioissa tulee usein törmänneeksi termiin IBAN. Tämä tarkoittaa tilinumeron pitkää muotoa, joka alkaa kirjaimilla. Kaikki suomalaiset IBAN-tilinumerot alkavat FI-tunnisteella, joka tulee luonnollisesti sanasta Finland. IBAN puolestaan tarkoittaa sanoja International Bank Account Number eli kansainvälinen tilinumero.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko