Pankkipalvelut ovat monien muiden palvelujen ohella siirtymässä lähes tai täysin verkkoon. Myös vanhempien asiakkaiden on siis suositeltavaa opetella pankkien digitaalista käyttöä paitsi sen käytännöllisyyden vuoksi, myös siksi, että se voi olla pian ainoa vaihtoehto maksaa laskut tai vaikka hakea lainaa.
Seniorien tietoteknisissä taidoissa on huimia eroja. Toisella saattaa netissä surffaus ja viestien lähettäminen jo sujua luontevasti, mutta verkkopankin käyttöönotto askarruttaa. Toinen taas on vasta opettelemassa tietokoneen ja älypuhelimen käyttöä, eikä tiedä verkkopankkien toiminnasta juuri mitään. Tällöin opetteluun tarvitaan ulkopuolista tukea.
Olemme koonneet tähän artikkeliin yleistä tietoa pankkien digitaalisista palveluista senioreille eri lähtökohdista. Kerromme esimerkiksi, mitä kaikkea verkkopankissa voi tehdä ja miten siihen tunnistaudutaan. Neuvomme myös verkkopankin turvalliseen käyttöön.
Kokeile verkkopankin käyttöönottoa rohkeasti!
Mitä asioita verkkopankissa voidaan tehdä?
Verkossa hoituvat periaatteessa kaikki päivittäiset raha-asiat. Konttorissa jonottamisen sijasta voit siis huolehtia lähes kaikesta pankkiasioinnista itse kotoa käsin. Verkossa voit:
- Maksaa laskuja
- Tehdä tilisiirtoja
- Tarkistaa saldosi ja tilitapahtumasi
- Tarkistaa vakuutustietosi
- Tilata uuden maksukortin
Näiden toimintojen lisäksi verkkopankissa voit myös esimerkiksi tehdä muutoksia tietoihisi ja asetuksiisi. Pystyt muun muassa muokkaamaan maksukorttisi nostorajaa tai tilaamaan paperisen laskun e-laskuna. E-lasku tulee suoraan verkkopankkiisi ja saat maksettua sen helposti vain parilla klikkauksella sen sijaan, että naputtelisit paperisen laskun tiedot itse koneelle.
Verkkopankissa asiointi konttorilla käymisen sijasta on paitsi nopeampaa, myös edullisempaa. Esimerkiksi laskujen maksaminen pankkikonttorin tiskillä saattaa maksaa jopa 7 euroa, kun taas verkossa sen tekee ilmaiseksi.

Millä laitteilla verkkopankkiin pääsee?
Verkkopankkiin pääset niin tietokoneella, älypuhelimella kuin tabletillakin. Valinnanvapautta siis löytyy. Jotkut eivät halua vaihtaa peruspuhelinta älypuhelimeen ja suosivat siksi tietokoneita ja tabletteja, kun taas toisista kännykällä asiat hoituvat kaikkein kätevimmin.
Monet vanhukset suosivat tabletteja verkkopankkiasioinnissa. Tietokone voi olla joillekin liian monimutkainen käyttää ja kännykän näyttö voi olla liian pieni heikkonäköiselle. Huomaa, että kaikilla laitteilla saa myös itse säädettyä näytön kirkkautta ja tekstin kokoa, mikä helpottaa huononäköistä käyttäjää.
Kännykällä käytettävän mobiilipankin toiminnat ovat hieman verkkopankkia rajoitetummat, mutta kaikki päivittäiset asiat saat hoidettua kännykällä yhtä hyvin kuin tietokoneellakin. Älypuhelimella voi nykyisin myös maksaa vaikka kaupan kassalla. On jokaisen oma valinta, mitä laitetta haluaa käyttää.
Tunnistautuminen verkkopankkiin
Kirjautuaksesi sisään verkkopankkiin tarvitset verkkopankkitunnukset. Näillä todistat henkilöllisyytesi ja varmistat, ettei ulkopuolinen pääse käsiksi tietoihisi. Tunnukset saat olemalla yhteydessä omaan pankkiisi. Verkkopankkitunnukset kannattaa ehdottomasti hankkia, sillä pankkiasioiden lisäksi niitä käytetään monissa muissakin palveluissa. Voit esimerkiksi varata ajan terveysasemalle, hakea lainaa verkosta ja tarkistaa Kelan tietoja.
Jos sinulla on jo käytössä verkkopankki, olet luultavasti tottunut käyttämään paperisia tunnuslukuja sisäänkirjautumista varten. Tähän on kuitenkin tulossa muutos, mikä kaikkien verkkopankkia käyttävien tulee huomioida. Paperisista tunnuslukulistoista on luovuttu kokonaan ja ne on korvattu tunnuslukusovelluksilla ja tunnuslukulaitteilla:
► Tunnuslukusovellus on älylaitteeseen ladattava sovellus. Syötät siihen henkilökohtaisen PIN-koodisi, minkä jälkeen sovellus joko lähettää tunnusluvun automaattisesti pankkiin tai se antaa luvun sinulle nähtäväksi. Kirjoitat silloin annetun tunnusluvun palveluun samoin kuten paperisten tunnuslukulistojen kanssa tehdään.
► Tunnuslukulaite on erillinen laite, joka antaa käyttäjälle tunnusluvun. Pankeista Nordealla on jo käytössä tunnuslukulaite. Kokemusten perusteella sitä ei välttämättä suositella senioreille esimerkiksi sen pienikokoisen ja hämärän näytön vuoksi. Tunnuslukulaite voi jatkossa kuitenkin soveltua myös heikkonäköiselle, sillä Nordea on kehittänyt myös puhuvan laitteen, joka kertoo käyttäjälle tarvittavan tunnusluvun.
Loppupeleissä on makukysymys, haluaako siirtyä käyttämään sovellusta vai laitetta.

Verkkopankin turvallinen käyttö
Monia mietityttää verkkopankin käyttämisen turvallisuus. Tämä ei kuitenkaan ole ongelma. Verkkopankin käyttäjätunnuksilla, PIN-koodeilla ja tunnusluvuilla varmistetaan, että ainoastaan sinä pääset käsiksi omiin tietoihisi.
Uutisissa nousee kuitenkin valitettavan usein esille vanhuksiin kohdistuneet huijaukset. Tämän voit välttää muistamalla, että omia pankkitunnuksia ei saa koskaan antaa kenellekään. Pankeilla tai viranomaisilla ei ole oikeutta kysyä henkilökohtaisia tunnuksiasi, eli älä ikinä luovuta niitä esimerkiksi puhelimitse tai sähköpostilla.
Tietoturvallisuutta ylläpidät esimerkiksi seuraavilla keinoilla:
- Salasanat: Suosi pidempiä salasanoja äläkä käytä samaa salasanaa useissa paikoissa.
- Tietoturvaohjelmistot: Pidä virustorjuntaohjelmat ja palomuuri aina käytössä.
- Päivitykset: Varmista laitteen asetuksista, että se asentaa päivitykset automaattisesti.
Mistä apua digitaalisten palveluiden käyttämiseen?
Apua voi pyytää esimerkiksi omilta lapsilta tai lapsenlapsilta, mutta senioreille löytyy myös erilaisia opetustapahtumia. Esimerkiksi Nordea järjestää digineuvontatilaisuuksia ja joihinkin pankkikonttoreihin voi mennä suoraan hakemaan apua. Neuvontaa tarjotaan myös esimerkiksi kirjastoissa ja palvelukeskuksissa.
Vertaistuki ja -neuvonta ovat erityisen tärkeitä senioreille. Uutta on helpompi oppia, kun osapuolten väliltä löytyy yhteinen kieli. Esimerkiksi Uudellamaalla toimiva ENTER ry antaa maksutonta vertaisneuvontaa digilaitteiden käyttöön.
Pankkien omilta sivustoilta löytyy yleensä kirjallisten ohjeiden lisäksi erilaisia opastusvideoita. Voit kysyä neuvoa myös pankkien asiakaspalveluissa.