Indeksi- ja ETF-rahastot: Kumman sijoitusmuodon valitset?

Mikä on indeksirahasto?

Indeksirahasto on yksi sijoittamisen muoto. Se on rahasto, joka koostuu osakkeista, korkosijoituksista ja muista arvopapereista, ja seuraa niiden vertailuindeksin mukaista kehitystä.

Sijoitusrahastot jaetaan aktiivisesti ja passiivisesti hoidettuihin. Aktiivisessa rahastossa salkunhoitaja pyrkii rahaston sijoitusstrategian mukaisesti valitsemaan oikeita arvopapereita oikeaan aikaan. Passiivisessa rahastossa puolestaan seurataan mahdollisimman tarkasti ennalta valittua indeksiä. Osakkeilla ei käydä aktiivisesti kauppaa ja niiden painoja muutetaan vain, jos osakeindeksin koostumus muuttuu. Passiivinen rahasto on siis indeksirahasto, joka sijoittaa rahaston varat vertailuindeksin mukaisesti osakkeisiin.

Indeksirahastoissa on tyypillisesti hyvin matalat kulut tai ne ovat täysin kuluttomia, sillä menoja ei salkunhoidosta synny. Tarkoituksena onkin saavuttaa vähäisin kuluin keskimääräinen tuotto keskimääräisellä riskillä. Pienempien menojen ansiosta indeksirahastojen keskimääräinen tuotto on usein parempi kuin aktiivisissa rahastoissa.

Indeksirahastoja on mahdollista ostaa pankista tai niitä myyvistä rahasto- ja sijoituspalveluyrityksistä.

Mikä on ETF?

ETF (Exchange Traded Fund) on rahasto, jonka osuuksilla käydään osakkeiden tapaan kauppaa pörssissä. Suurin osa ETF:istä seuraa jotakin indeksiä. Toisin sanoen se on siis indeksirahasto, jonka voi ostaa ja myydä pörssissä. ETF-rahastoilla voi sijoittaa esimerkiksi osakkeisiin, kiinteistöihin, korkoihin, raaka-aineisiin, ja lähes mille tahansa maantieteelliselle alueelle tai toimialalle.

Indeksin perässä pysyttelevän ETF:n tärkein tehtävä on jäljitellä indeksiä mahdollisimman tarkasti. Ne voidaankin laittaa paremmuusjärjestykseen niiden tehokkuuden perusteella, jos ne seuraavat samaa indeksiä. Tehokkuus lasketaan rahaston kaupankäynnistä ja omistamisesta aiheutuvista kustannuksista.

ETF:t ovat indeksirahastoja likvidimpi sijoituskohde: ne voi muuttaa rahaksi milloin tahansa pörssin aukioloaikana välittäjän tarjoamassa verkkopalvelussa tai sovelluksessa.

ETF-sijoittamisen ydin on se, että sijoittaja voi jokaisena pörssipäivänä kirjautua verkkopankkiin, etsiä ETF-rahaston ja ostaa sitä. Sijoittaja saa tällä tavoin valmiiksi hajautetun sijoitusratkaisun huomattavasti perinteistä rahastosijoittamista pienemmillä kuluilla. Jokaisena pörssipäivänä sijoittajalla on myös tiedossa, mihin arvopapereihin rahat on sijoitettu ja mikä on sijoituksen arvo.

ETF:ien avulla yksityissijoittajankin on mahdollisuus sijoittaa kuten alan johtavat toimijat ja sijoitusstrategit, mutta alhaisemmilla kuluilla. Aiemmin suurten institutionaalisten sijoittajien suosiossa olleiden ETF-rahastojen suosio onkin räjähdysmäisesti kasvanut viime vuosien aikana, kun internet on tuonut sijoittamisen kaikkien ulottuville. Yhdysvalloissa jo 50 % ETF:issä olevista varoista on yksityissijoittajien sijoituksia, ja Eurooppa tulee perässä.

Miten indeksi- ja ETF-rahasto eroavat toisistaan?

ETF on pörssinoteerattu rahasto. Indeksirahastoa ei puolestaan ole listattu pörssiin, eikä sitä voi ostaa markkinoilta, kuten ETF-rahastoja. Indeksirahastoa merkitään samoin kuin perinteistä rahastoa.

Etf ja indeksirahastoihin sijoittanut nainen hymyilee tietokoneen ääressä
Sijoittamisen voi aloittaa helposti kotikoneelta käsin. Etenkin indeksirahastot sopivat aloittelijoille.

Kumpaan kannattaa sijoittaa?

Indeksirahastot sopivat hyvin esimerkiksi kuukausisäästämiseen ja aloittelevalle sijoittajalle. Näihin rahastoihin sijoittaminen ei vaadi suurta perehtymistä: riittää, että perusperiaatteet indeksirahaston toiminnasta ja osakemarkkinoista ovat hanskassa.

ETF-rahastot vaativat hieman enemmän perehtymistä, sillä niitä on laajempi valikoima. Ne ovatkin parempi vaihtoehto aktiiviselle, enemmän valikoimaa kaipaavalle tai suuren sijoitussalkun omistavalle sijoittajalle. Ne soveltuvat myös kuukausisäästämiseen. Tehokkaimmat ETF-rahastot ovat kuluiltaan myös vastaavia indeksirahastoja edullisempia.

Indeksirahastojen plussia ovat:

+ Täysin kuluttomat indeksirahastot kuten Nordnet Superrahastot
+ Et maksa rahasto-osuudesta ylihintaa, sillä omistat omistustasi vastaavan määrän arvopapereita
+ Kaikki indeksirahastot toimivat melko samalla tavalla, joten sijoittaminen ja niiden toiminnan ymmärtäminen on selkeää ja helppoa

Indeksirahastojen miinuksia puolestaan ovat:

– Viive toimeksiannoissa on noin 1-2 vuorokautta
– Ei yhtä laajaa valikoimaa, kuin ETF-rahastoissa

ETF-rahastojen plussia ovat:

+ Pörssien aukioloaikoina toimeksiannot toteutuvat välittömästi
+ Erittäin laaja valikoima erilaisia tuotteita
+ Niihin sijoittaminen on helppoa

ETF-rahastojen miinuksia puolestaan ovat:

– Tarjolla ei ole täysin kuluttomia vaihtoehtoja
– Hinta osuuksista määräytyy pörssissä, joten ne eivät vastaa täysin arvopapereiden arvoa. Voit joutua maksamaan osuudesta siis ylihintaa
– Todella laaja valikoima erilaisia tuotteita, joiden valitseminen ja niihin perehtyminen voi olla aikaa vievää
– Monimutkaisemmat tuotteet, joiden toiminnan ymmärtäminen voi olla haastavaa

Nordean rahastot

Nordea on yksi Suomen johtavista pankeista, jolla on kattava sijoitustuotevalikoima. Peruspankkinakin tunnettu Nordea tarjoaa runsaasti erilaisia sijoitusratkaisuja henkilöasiakkaille ja institutionaalisille sijoittajille.

Indeksirahastojen valikoimasta löytyvät esimerkiksi nämä tuotteet:

 • Maailma Passiivinen – Globaali, maailmanlaajuisiin osakkeisiin sijoittava rahasto
 • Eurooppaa Passiivinen – Eurooppalaisiin osakkeisiin sijoittava rahasto
 • Suomi Passiivinen – Suomalainen rahasto

Rahastosäästämisen voi aloittaa jo 10 eurolla ja sopimuksen voi tehdä helposti verkko- tai mobiilipankissa ilman merkintä- tai kaupankäyntipalkkioita.
Nordea tarjoaa myös todella laajan kattauksen erilaisia ETF:iä: korko- ja osakemarkkinoille sekä eri hyödykkeisiin ja toimialoille.

Nordean ETF-rahastoissa:

 • Kaupankäynti onnistuu esimerkiksi Nordea Investorilla tai verkkopankissa
 • Aloittaminen onnistuu maksuttomalla kaupankäyntipalvelulla
 • Arvo-osuustili on maksuton, jos käyt kauppaa kerran vuosineljänneksellä
 • Juoksevat kulut ovat tyypillisesti 0,2-0,8%. Maksettavaksi tulee myös pörssikaupankäynnin välityspalkkio, joka pienille summille ovat maksimissaan 1% ja aktiiviselle kaupankävijälle jopa 0,06%.

Nordnet rahastot

Nordnet on yksi Suomen suosituimpia sijoitusalustoja, joka on paitsi edullinen, myös helppo käyttää. Etenkin tavallisten kuluttajien arvopaperisijoittamisen panostanut Nordnet tarjoaa paljon erilaisia tuotteita, joilla kuka tahansa pääsee helposti arvopaperimarkkinoille sijoittajaksi pienelläkin rahalla.

Nordnetin indeksirahastojen edut:

 • Nordnet ei peri rahastojen ostoista tai myynneistä kuluja. Rahastoista ei peritä myöskään säilytysmaksuja.
 • Rahastoissa on ainoastaan 0,25–0,39 % hallinnointipalkkio
 • Rahastoihin voi tehdä kertasijoituksen tai niihin voi kuukausisäästää. Säästösummaksi riittää jo 15 euroa.
 • Yhdelläkin sijoituksella pystyy hajauttamaan sijoituksen osakemarkkinoille ympäri maailman

Nordnet ETF-rahastojen edut:

 • Kauppaa pörssissä käydään reaaliajassa
 • Alhaiset hallinnointipalkkiot
 • Helppo ja kustannustehokas tapa hajauttaa
 • Rajattomat mahdollisuudet ja pääsy useille sektoreille
 • Kuukausisäästösopimuksella ETF-ostot valittuihin ETF:iin hintaan 2,50 €/kk

Säästä Nordnetin Indeksirahastoon aloittamalla helppo kuukausisäästäminen nyt!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko