Näin voit lahjoittaa rahaa ja antaa lainaa lapselle

Vanhemmat ja isovanhemmat tulevat usein avuksi, kun esimerkiksi opiskelijan varat eivät riitäkään vuokraan, eikä kulutusluotto ole vaihtoehto. Mutta paljonko saa lahjoittaa rahaa verottomana? Ainakin suuria summia harkitessa kannattaa olla varovainen, ettei verottaja tule kolkuttamaan ovelle lahjaveron perässä.

Rahan lainaaminen on toinen keino auttaa aikuista lasta. Tällä voidaan välttää lahjaveron maksaminen – niin kauan kuin laina on aito ja uskottava.

Mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon rahan lainaamisessa ja lahjoittamisessa lapselle?

Rahan lahjoittaminen lapselle ja verotus

Yksittäinen henkilö voi lahjoittaa toiselle rahaa kolmen vuoden aikana enintään 4 999 € ilman, että siitä vaaditaan lahjaveroa.

5 000 eurosta tai sen yli menevistä summista tulee ilmoittaa verottajalle ja siitä maksetaan asianmukainen lahjavero. Tämä koskee yksittäistä lahjoittajaa, eli esimerkiksi vanhemmista molemmat voivat lahjoittaa lapselle 4 999 € verottomasti.

Poikkeuksen lahjoituksiin tekee lapsen elatukseen tai koulutukseen menevät rahat.Esimerkiksi opintomatkan tai ruokaostokset saa maksaa lapsen puolesta ilman, että se lasketaan lahjaksi. Tällöin avustus tulee kuitenkin tehdä niin, ettei sen vastaanottaja voi käyttää rahaa muuhun. Eli esimerkiksi vuokra tulisi maksaa lapsen puolesta suoraan vuokranantajalle, eikä lapsen omalle tilille.

Koti-irtaimistoa, kuten huonekaluja saa lahjoittaa verotta, kunhan yksittäisen esineen arvo ei ylitä 4 999 €. Koti-irtaimistoksi ei lasketa esimerkiksi arvokkaita taide-esineitä tai autoa.

Onko kyseessä lahja vai ennakkoperintö?

Ennakkoperintö on perilliselle annettu tavanomaista suurempi lahja, joka huomioidaan lahjanantajan kuoleman jälkeen perinnönjaossa ja perintöverotuksessa. Tällöin perillisen saama lahjoitus vähennetään hänen osuudestaan perinnönjaosta. Käytännöllä pyritään varmistamaan, että kaikki perilliset saavat loppujen lopuksi yhtä suuren osan lahjanantajan omaisuudesta.

Mikäli lahjaa ei syystä tai toisesta haluta huomioitavan ennakkoperintönä, voidaan siitä tehdä erikseen maininta lahjakirjaan tai viimeistään testamenttiin.

Koroton laina vaihtoehdoksi lahjoituksille

Jos lasta halutaan avustaa erityisen isoissa hankinnoissa kuten asunnon ostamisessa, voi rahan lahjoittamisen sijasta harkita rahan lainaamista.

Täysin koroton laina lapselle esimerkiksi asunnon ostoa varten on mahdollista. Lainan on kuitenkin oltava aito ja suunniteltu uskottavasti, ettei sitä tulkita lahjaksi.

Uskottava lainasopimus on lainanottajan maksukykyyn nähden järkevä, eikä olosuhteista pitäisi voida päätellä, ettei lainaa ole tarkoituskaan maksaa takaisin. Laina näyttää epäuskottavalta esimerkiksi, jos 80-vuotias isovanhempi lainaa lapsenlapselle rahaa 30 vuoden takaisinmaksuajalla.

Parhaiten epäselvyydet niin verottajan kuin lainasopimuksen osapuoltenkin välillä voi välttää tekemällä virallisen velkakirjan. Velkakirjalle ei ole mitään määrättyä muotoa, eli sen voi tehdä esimerkiksi tietokoneella tai käsin kirjoitettuna. Todistajia ei tarvitse, elleivät osapuolet itse näin halua.

Selvitykset lainan toteutuneesta takaisinmaksusta kannattaa myös säilyttää siltä varalta, että verottaja niitä kyselee myöhemmin.

Velkakirja malli

Velkakirjasta löytyy yleensä ainakin seuraavat tiedot:

  • Lainanantajan (velkoja) ja lainanottajan (velallinen) tiedot
  • Velan määrä ja milloin se on annettu
  • Korko tai maininta siitä, ettei korkoa ole
  • Eräpäivä tai takaisinmaksusuunnitelma
  • Molempien osapuolten allekirjoitukset

Varmista velkakirjaa tekiessäsi vielä, mitä tietoja pätevään velkakirjaan vaaditaan.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko