Vuokravakuuden maksaminen – huomioi nämä asiat takuuvuokrasta

Vuokralle muuttaminen on yleensä nuoren ensiaskel omaan kotiin ennen kuin omistusasunto tai asumisoikeusasunto muuttuvat realistisiksi vaihtoehdoiksi. Muuttaessasi vuokralle asuntoon on sinun yleensä maksettava jonkinlainen takuuvuokra. Tämä toimii vakuutena vuokranantajalle vuokranmaksun laiminlyönnin tai asunnon vaurioitumisen varalle. Vuokravakuus maksetaan takaisin muuttaessasi asunnosta pois mikäli vuokranantajalla ei ole syytä pidättää vakuutta esimerkiksi jonkin vahingon korjauttamiseen.

Tästä artikkelista löydät hyödyllistä tietoa koskien vuokravakuuksia. Kerromme esimerkiksi, mistä saada rahaa vuokravakuuteen ja mihin vakuus kannattaa tallettaa.

Mistä rahaa vuokravakuuteen?

Vuokravakuus on tyypillisesti 1-2 kuukauden vuokraa vastaava summa. Myös kolmen kuukauden vuokraa on mahdollista pyytää, mistä voi erityisesti pääkaupunkiseudulla helposti kasvaa jopa yli 3 000 € summa maksettavaksi. Moni pohtiikin, mistä saada rahat vuokravakuuteen – muuttaminen kun on jo itsessäänkin kallista puuhaa. Tässä on esiteltynä muutamia vaihtoehtoja takuuvuokran maksamiseen:

Lainaa takuuvuokraan
Halvin laina on yleensä vanhemmilta tai muilta läheisiltä saatu. Lainaa vuokravakuutta varten voi kuitenkin hakea myös perinteisistä pankeista tai verkossa toimivilta rahoituslaitoksilta. Saat noin 3000 € lainaa heti suoraan verkosta, kunhan hakija täyttää vaaditut ehdot lainalle. Erillistä vuokravakuuslainaa ei ole, vaan tavalliset vakuudettomat kulutusluotot sopivat tähän tarkoitukseen. Muista aina ensin vertailla lainoja, sillä niiden hinnoissa on suuria eroja.

Vuokravakuus säästöillä
Edullisin ratkaisu takuuvuokran maksamiseen on omat säästöt. Jos siis mahdollista, kannattaa rahaa yrittää itse kerätä takuuvuokraa varten. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, jolloin on kokeiltava muita vaihtoehtoja.

Takauspalvelut
Yksi vaihtoehto vuokravakuudelle on palvelut, jotka tarjoavat rahavakuuden korvaavaa takausta. Eli sen sijaan, että vuokralainen maksaa kerralla suuren summan takuuvuokraa, hän maksaakin takauspalvelulle kuukausittaista maksua. Tämä ei kuitenkaan ole välttämättä erityisen kannattava ratkaisu, sillä maksettuja rahoja ei saa takaisin samalla tavalla kuin oikean vuokravakuuden saa.

Vuokravakuus Kelalta
Mikäli taloudellinen tilanteesi on heikko ja sinulla on jokin pakottava syy muuttamiselle, saattaa Kela myöntää sinulle vuokravakuuden osana perustoimeentulotukea. Esimerkiksi opiskelija, jonka oppilaitos on toisella paikkakunnalla voi yrittää hakea Kelalta tukea vuokravakuuteen.

Vaaleahiuksinen nuori nainen istuu ikkunan äärellä vuokra-asunnossa, johon hän on juuri muuttanut.

Mihin takuuvuokra kannattaa tallettaa?

Rahavakuus täytyy luonnollisesti tallettaa jonnekin vuokrasopimuksen voimassaoloajaksi. Tähän on muutama tyypillinen ratkaisu:

Vuokravakuustili
Vuokravakuustili on erityisesti takuuvuokraa varten avattava pankkitili. Vuokravakuustilejä tarjoavat esimerkiksi OP ja Nordea. Kun vuokrasopimus on allekirjoitettu, voi vuokralainen avata vuokravakuustilin, jolle hän tallettaa sovitun takuusumman. Vuokralainen ei saa nostettua rahoja tililtä ennen kuin vuokrasopimus on päättynyt.

Määräaikaistalletus
Erityisen vuokravakuustilin sijasta voidaan käyttää myös tavallista määräaikaistalletustiliä, jolta ei saa nostettua rahaa ennen sovitun ajanjakson päättymistä. Käytännössä se siis toimii tässä tilanteessa samalla tavalla kuin vuokravakuustili.

Vuokranantajan tili 
Yksi vaihtoehto takuuvuokran talletukseen on vuokravakuuden maksaminen vuokranantajan tilille. Tällöin tulisi huolehtia siitä, että rahoille mahdollisesti kertyvä korko maksetaan vakuuden takaisinpalautuksen mukana vuokralaiselle, jonka omaisuutta vakuus kuitenkin on.

Vuokravakuuden palautus

Vuokrasopimuksen päätyttyä vuokranantaja tai seuraava asukas tarkistaa vuokra-asunnon kunnon. Jos asuntoon on aiheutettu vahinkoa, on vuokranantajalla oikeus pidättää takuuvuokra. Huomaa kuitenkin, että takuuvuokrasta ei saa pidättää suurempaa summaa kuin mitä vahingon korjaamiseen vaaditaan. Vuokranantaja ei siis esimerkiksi voi kustantaa seinien koko remontointia sillä perusteella, että tapetit repsottavat kulmista.

Vuokralaisen kustannettavaksi ei myöskään voi laittaa tavallisesta asumisesta aiheutuneita kulumia. Näitä ovat esimerkiksi pienet pintojen kulumiset.

Takuuvuokran takaisinmaksuaika ei ole laissa säädetty, mutta kohtuullisena aikana voisi pitää 1-2 viikkoa. Takuuvuokran palauttamisesta ja sen ajankohdasta voidaan sopia erikseen vuokrasopimuksessa.

Vuokralaisen muistilista

Pidä nämä asiat mielessäsi vuokralle muuttaessasi:

Tarkista asunnon kunto muuttaessasi sisään 
Kun muutat uuteen asuntoon, käy läpi siinä mahdollisesti jo olevat vahingot. Jos asunnossa on erityisesti jotain suurempia vaurioita, voi niistä vaikka ottaa valokuvan ja vielä varmuuden vuoksi näyttää kuva vuokranantajalle. Näin voit varmistaa, ettet joudu myöhemmin maksumieheksi vahinkoon, jota et itse ole aiheuttanut.

Maksa takuuvuokra 
Maksa vuokravakuus viipymättä. Vuokralaisen etuna on yleensä vuokravakuudelle erikseen avattu pankkitili. Kannattaa myös varmistaa, koskeeko vuokravakuus pelkästään vuokran laiminlyömistä vai myös asunnolle mahdollisesti syntyviä vahinkoja.

Tee uusi sähkösopimus
Uuden asunnon sähkösopimuksen solmiminen voi helposti unohtua kaikkeen muuttoon liittyvän keskellä. Voit joko siirtää nykyisen sopimuksesi uuteen asuntoon tai tehdä kokonaan uuden sähkösopimuksen. Muutto on erittäin sopiva aika kilpailuttaa sähkösopimus.

Huolehdi asunnosta 
Pidä huoli asunnostasi vuokrasopimuksen aikana. Tavallisesta elämästä aiheutuvia kulumia ei voi tai tarvitse estää. Sinulla on esimerkiksi oikeus tehdä reikiä seinään tauluja varten, kunhan reikien määrä ja koot pysyvät kohtuullisina.

Suorita kunnollinen loppusiivous 
Tee huolellinen loppusiivous muuttaessasi pois asunnosta. Näin varmistat takuuvuokrasi palautumisen sekä osoitat kunnioitusta seuraavaa asukasta kohtaan. Jätä asunto sellaiseen kuntoon kuin millaiseen asuntoon itse haluaisit muuttaa.

Varmista, että saat vuokravakuuden takaisin
Pidä huoli, että vuokranantaja todella palauttaa vuokravakuuden sinulle. Huolehdi myös siitä, ettei vuokravakuuden pidättäminen tapahdu aiheettomasti esimerkiksi edellisen asukkaan jälkeenjättämistä vaurioista. Ongelmatilanteessa esimerkiksi Kuluttajaliitto tarjoaa neuvontaa.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko