Opintolaina: edullinen laina opintojen rahoittamiseen

Opintolaina on varmaankin jokaiselle opiskelijalle tuttu vähintään nimeltä. Mutta miten opintolainan hakeminen tapahtuu ja kuinka paljon sitä voi saada? Entä milloin opintolainan takaisinmaksu on ajankohtainen? Muun muassa näihin kysymyksiin kerromme sinulle vastauksen!

Mielipiteitä jakava opintolaina on toiselle välttämätön paha, jotta normaali elämä opintojen ohella olisi mahdollista. Toiselle se puolestaan mahdollistaa esimerkiksi erilaisten hankintojen tekemisen. Ei myöskään ole harvinaista, että opintolaina käytetään sijoittamiseen. Sen käyttöä ei siis ole mitenkään rajattu ja voit käyttää sitä niin kuin itse näet hyväksi. Elämiseen, matkusteluun tai voit laittaa sen säästöön pahan päivän varalle. Valinta on täysin sinun. Ensisijaisesti opintolaina on kuitenkin tarkoitettu siihen, että voit keskittyä täysillä opintoihisi, eikä esimerkiksi töiden teko viivästytä valmistumista.

Opintolainan hakeminen ja tärkeää tietoa

Opintolaina on valtion takaama laina, jota alat maksamaan takaisin tyypillisesti 1,5-2 vuoden kuluttua opintojesi päättymisestä. Koska opintolaina on valtion takaama, et tarvitse muita vakuuksia tai takaajia. Opintolaina on osa opintotukea ja sitä saadaksesi tarvitset Kelan myöntämän opintolainan valtiontakauksen. Normaalisti saat päätöksen valtiontakauksesta samalla kertaa opintotukipäätöksen kanssa. Opintolaina-nimeä käytetään vain valtion takaamasta lainasta, mutta monet rahoituslaitokset tarjoavat myös pikavippejä ja lainaa opiskelijalle. Huomioi kuitenkin, että silloin kyseessä on erilainen laina kuin tässä kuvaamamme opintolaina.

Kun Kela on myöntänyt sinulle lainantakauksen, voit hakea lainaa haluamastasi pankista. Pankin kanssa sovit lainan korosta sekä teet takaisinmaksusuunnitelman. Lopullisen päätöksen lainan myöntämisestä tekee pankki. Pelkkä valtiontakaus ei siis vielä ole tae lainansaamisesta. Tutustu tarkemmin opintolainan hakemiseen.

Opintolainan valtiontakaus mahdollistaa edullisen lainan

Valtion takaamana opintolaina on erittäinen edullinen laina ja sillä on hyvä lainaehdot sekä joustava takaisinmaksu. Usein opintolainalle tarjotaan koroksi 12 kk Euriboria tai pankin omaa viitekorkoa. Korkoon lisätään pankin marginaali. Koron lisäksi lainasta maksetaan myös palvelumaksuja, kuten aloitusmaksu sekä nostopalkkio. Matalan koron lisäksi etuna on muun muassa korkoavustus, jolloin Kela maksaa lainan korot, mikäli sinun taloudellinen tilanne sitä vaatii.

Vaikka opintolaina on jo alunperin edullinen laina, on silti hyvä tarkistaa kaikki lainalle tulevat maksut ja vertailla eri pankkien perimiä palvelumaksuja. Näin saat opintolainasi edullisimpaan hintaan, etkä maksa turhasta.

Kuka voi saada opintolainaa ja kuinka paljon?

Voit saada opintolainaa, jos opiskelet lukiossa tai ammattikoulussa, korkeakoulussa tai suoritat muita Kelan opintotukeen tai Koulutusrahaston aikuiskoulutustukeen oikeuttavia opintoja. Opintolainaa on mahdollista saada myös muutamissa poikkeustapauksissa, vaikka et saisikaan opintotukea. Alle 18-vuotiaat voivat hakea opintolainaa vanhempiensa suostumuksella.

Opintolainan määrä riippuu opintoasteestasi ja se voidaan jakaa karkeasti neljään eri ryhmään:

Hakija Summa
Alle 18-vuotias, muu kuin korkeakouluopiskelija 350 €/kk
Yli 18-vuotias toisen asteen opiskelija tai aikuisopiskelija 650 €/kk
Yli 18-vuotias korkeakouluopiskelija 650 €/kk
Ulkomailla opiskeleva 800 €/kk

Opintolainan maksupäivät

Lainan nostaminen tapahtuu yleensä kahdessa erässä. Opintolainan nostopäivät ovat tavallisesti syyslukukaudella 1.8 ja kevätlukukaudella 1.1. Lainaa voi toki nostaa myös näiden nostopäivien jälkeenkin. Voit esimerkiksi nostaa joka kuukausi tietyn summan tilillesi jos haluat. Opintotukipäätöksessä näet lainan viimeisen nostopäivän, johon mennessä laina on nostettava. Tietyissä tilanteissa, esimerkiksi silloin, jos opintosi kestävät alle vuoden tai opiskelet ulkomailla, voit nostaa koko lainasumman kerralla.

Nuori opiskelija lukee tietokoneelta päätöstä hänen saamastaan opintolainahyvityksestä

Opintolainan takaisinmaksu ja opintolainahyvitys

Lainaa aletaan maksamaan takaisin yleensä noin kahden vuoden kuluessa valmistumisen tai opintojen päättymisen jälkeen, ja sitä lyhennetään kuukausittain. Laina-aika vaihtelee sen mukaan millaisen sopimuksen olet tehnyt pankkisi kanssa. Yksi yleinen takaisinmaksuaika on kaksi kertaa opintojen pituus. Jos siis suoritat opinnot kuudessa vuodessa, maksat opintolainan takaisin 12 vuodessa. Tarvittaessa takaisinmaksuun saa hyvin joustoa oman rahatilanteen mukaan. Valtiontakaus on voimassa 30 vuotta ensimmäisen lainaerän nostamisesta.

Jos opiskelet korkeakoulussa ja sinulla on lainaa yli 2500 €, voit saada opintolainahyvitystä mikäli saat opintosi suoritettua määräajassa.

Määräajassa valmistuvat opiskelijat saavat eräänlaisen palkinnon valtiolta, nimittäin opintolainahyvityksen. Siinä kela maksaa 40 % lainasta, joka ylittää 2500 €. Korkeakouluopintojesi on pitänyt alkaa ennen 1.8.2014. Ennen sitä opintonsa aloittaneet voivat saada opintolainavähennystä.

Periaattessa Kela siis maksaa osan lainastasi pois, jos valmistut ajoissa. Kun olet saanut tutkintosi suoritettua, Kela lähettää sinulle yleensä automaattisesti päätöksen opintolainavähennyksestä seuraavan lukukauden loppuun mennessä. Saatuasi hyvityspäätöksen, Kela maksaa sen normaalisti suoraan pankille, eli käytännössä se lyhentää lainaasi hyvityksen verran. Jäljelle jäänyttä velkaa lyhennät sinun ja pankkisi tekemän takaisinmaksusuunnitelman mukaisesti.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko