American Express – 15 kysymystä ja vastausta Amexista

American Express on luottokortti, joka on yksi maailman tunnetuimmista. Sitä on saatavilla sekä edullisena peruskorttina että erilaisina premium -kortteina, joilla on monenlaisia etuja vastikkeena vuosimaksuilleen. American Expressin – tuttavallisemmin Amexin – kortit herättävät kuitenkin jonkin verran kysymyksiä sekä niistä kiinnostuneille että niiden uusille omistajille. Katso täältä vastaukset yleisimpiin kysymyksiin!

1. Mitä korttivaihtoehtoja American Expressilla on?

Suomessa vapaasti haettavia kortteja ovat American Express Basic, Green, Gold ja Platinium. Näiden lisäksi American Expressilta löytyy legendaarisessa asemassa oleva Centurion, eli niin sanottu Musta Amex, jonka voi saada vain kutsusta. Korteilla on niiden luokasta riippuen erilaisia etuja ja niiden hakijaehdot vaihtelevat hieman.

2. Kenelle American Express sopii?

American Express -kortit soveltuvat erityisesti paljon matkustavalle, sillä suurin osa korttien eduista liittyvät juuri matkustamiseen. Etenkin Gold- ja Platinium -tasojen eri ominaisuudet tuovat hyötyä matkustajalle. Korttien etuihin kuuluu esimerkiksi matkavakuutukset, alennukset hotelleissa ja ravintoloissa ja pääsyt lentokenttäloungeihin.

Amexin peruskortit (Basic ja Green) sopivat sinänsä kenelle tahansa, mutta ylemmän tason korttien tulorajat ja vuosimaksut voivat tulla esteeksi joillekin hakijoista. Vuosimaksut eivät myöskään ole välttämättä maksamisen arvoisia, mikäli korttien etuja ei tule käytettyä.

3. Saako American Express -korteilla ostettua luotolle?

Suomessa saatavat American Express -kortit toimivat vain puhtaasti maksuaikakorttina, eli lasku maksetaan aina kokonaisuudessaan toisin kuin luottokortilla tehdyt ostokset. Laskun saat kerran kuukaudessa. Amex -kortit tuovat siis mukavaa joustoa ostoksille, mutta et joudu maksamaan korkoa. Korkoa alkaa kertyä vain, jos maksat laskusi myöhässä.

4. Kuinka kauan yleensä menee, että kortti saapuu tilauksen jälkeen?

Kun hakemuksesi on hyväksytty, saat kortin yleensä 3-5 arkipäivän kuluessa. Korttisi vanhentuessa lähettää American Express sinulle uuden kortin automaattisesti. Saatuasi uuden kortin kirjaudu sisään joko American Expressin sivuille tai Amex FI -sovellukseseen ja aktivoi kortti.

5. Saako Amexiin rinnakkaiskortin?

Kyllä, Green, Gold ja Platinium -korteille. Green ja Gold -korttien vuosimaksuun kuuluu yhdet rinnakkaiskortit, kun taas Platinium -kortilla saa yhden Platinium -tason rinnakkaiskortti ja neljä Gold -rinnakkaiskorttia. Korttien tasosta riippuen rinnakkaiskortin haltija saa joko osan pääkortinhaltijan eduista tai samat edut. Bonuspisteet kertyvät pääkortille.

6. Mitä erityisiä kriteerejä American Expressin korteilla on?

Saadaksesi American Express -kortin on sinun täytettävä samat perusehdot kuin tavallisiin luottokortteihin:

  • Olet täysi-ikäinen
  • Luottotietosi ovat puhtaat
  • Sinulla on säännölliset ja riittävät tulot

Näiden lisäksi korkeamman tason Amex -kortteihin on omat tulorajansa.

7. Mitä etuja Amex -kortteihin kuuluu?

Eri Amex -korteilla on omat etunsa. Tässä niistä keskeisimmät:

  • Basic: Mahdollisuus ostaa ennakkolippuja erilaisiin tapahtumiin
  • Green: Membership Rewards -pisteitä korttiostoksista ja täydentävä matkavakuutus
  • Gold: Neljä maksutonta vierailua lentokenttäloungeihin vuodessa ja etuja esimerkiksi ravintoloissa ja hotelleissa
  • Platinium: Muun muassa kattava matkavakuutus, rajoittamaton pääsy lentokenttäloungeihin ja hotellihuone- ja vuokra-auton luokkakorotus.
Katettu pöytä lentokenttä -loungessa, jonne American Express -koritlla pääsee

8. Missä Amexin eri edut on nähtävissä?

Kattavat listat American Expressin eduista löytyvät yrityksen omilta sivuilta. Mikäli haluat varata matkoja tai käydä läpi esimerkiksi etuohjelmaan kuuluvia hotelleja, ei niitä löydy kuitenkaan American Express Suomi -sivuilta, vaan sinun on haettava ne englanninkieliseltä sivustolta.

9. Pääseekö koko perhe loungeen lentokentällä?

Platinium -kortin ja Platinium -rinnakkaiskortin haltijat voivat molemmat ottaa yhden vieraan mukanaan loungeen. Gold -kortilla vieraat maksavat pääsystä 28 € samoin kuin Gold -kortin haltija itse käytettyään neljä maksutonta vierailuaan vuodessa. Hyödyntääksesi tämän edun sinun on liityttävä Priority Pass -ohjelmaan. Platinium -kortilla saat maksutta Prestige-tason jäsenyyden ja Gold -kortilla Standard-tason. Vieraillessasi lentokenttäloungessa esität Priority Pass -kortin, et Amexin korttia.

10. Voiko Amexin laskun maksaa oman yrityksen kautta?

American Expressilla on yrityksille oma kortti, mutta myös henkilökohtaisen kortin laskut voi yleensä laittaa yritykselle, jos korttia hyödynnetään työmatkalla. Voit esimerkiksi harkita hankkivasi itsellesi pääkortin henkilökohtaisiin ostoksiin ja rinnakkaiskortin työmatkoja varten.

11. Pystyykö Amexilla kerryttämään samalla esimerkiksi Finnairin pisteitä?

Voit kerryttää pisteitä useammalla bonusohjelmilla samaan aikaan. Tämän lisäksi voit siirtää American Expressin Membership Rewards -pisteitä joidenkin hotellien ja lentoyhtiöiden bonusohjelmiin. Näitä ovat esimerkiksi Finnairin, British Airwaysin ja Scandicin omat kanta-asiakasohjelmat.

12. Kuinka hyvin Amex toimii muissa maissa?

American Expressin käytettävyydestä maailmalla on vaihtelevia kokemuksia. Amexia käytetään melko laajasti, mutta esimerkiksi pienemmissä kaupoissa se ei välttämättä aina käy. Matkalle on siksi suositeltavaa varata myös esimerkiksi Mastercard- tai Visa -kortti, sillä ne käyvät useammissa paikoissa.

13. Voiko suosittelijaa lisätä jälkikäteen, kun kortin on jo saanut?

Suosittelemalla American Expressia ystävälle voivat sekä suosittelija että uusi asiakas kerätä lisäpisteitä Amexin Membership Rewards -ohjelmassa tai saada muita vaihtelevia etuja. Mikäli suosittelija on jäänyt lisäämättä hakuvaiheessa, voit yrittää olla yhteydessä American Expressin asiakaspalveluun, mutta ei ole taattua, että suosittelijan saa lisättyä jälkikäteen. Asiakaspalvelun yhteystiedot löydät American Expressin sivuilta.

14. Mitä jos minulla ei ole varaa maksaa laskua?

Mikäli tiedät, ettet pysty maksamaan seuraavaa laskuasi, ole ajoissa yhteydessä American Expressin asiakaspalveluun. American Expressin kanssa voi olla mahdollista sopia maksusuunnitelma. Korttisi saattaa kuitenkin olla tänä aikana väliaikaisessa käyttökiellossa ja luottorajaasi saatetaan alentaa. Lisäksi joudut maksamaan korkoa käyttämästäsi summasta. Korko koostuu määrätystä viitekorosta, johon lisätään vielä 7 % lisäkorko.

15. Miten American Express -korttia haetaan, jos se ei kuulu oman pankin palveluihin?

Korttia haetaan suoraan American Expressilta. Tämä onnistuu helpoiten yrityksen omalla sivustolla.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko