Parhaat tavat hyödyntää lentopisteet ja lentopisteluottokortit

Lentoyhtiöiden kanta-asiakasohjelmissa asiakas kerää itselleen pisteitä, joita voidaan käyttää myöhemmin esimerkiksi lentolippuihin ja muihin lentokustannuksiin. Lentopisteitä kerätään tyypillisesti ostamalla kyseisen lentoyhtiön lentoja, mutta joihinkin ohjelmiin kuuluu tämän lisäksi maksukortti, jolla tehdyistä ostoksista kertyy myös pisteitä. Pisteitä on siis mahdollista kerätä myös arjen ostoksilla, eikä vain matkustamisella. Paras luottokortti paljon lentävälle voikin olla lentopisteitä keräävä kortti.

Vinkkaamme tässä artikkelissa parhaat tavat kerryttää ja käyttää lentopisteitä!

Mihin lentopisteitä käytetään?

Lentopisteohjelmien pisteitä voidaan käyttää matkustaessa esimerkiksi seuraaviin asioihin:

 • Lentolippuihin
 • Matkustusluokan vaihtamiseen
 • Lisämatkatavaroihin
 • Istumapaikan varaukseen
 • Lounge -pääsyyn

Usein lentopisteitä voidaan hyödyntää myös lentoyhtiön yhteistyökumppaneiden lennoilla. Esimerkiksi Finnairin yhteistyölentoyhtiöihin kuuluvat muun muassa American Airlines, British Airways ja Icelandair. Finnair Plus -pisteitä voi siis olla mahdollista käyttää myös näiden yhtiöiden lentopalkintoihin.

Pisteitä saa usein käytettyä myös muihinkin asioihin. Näitä voivat lentoyhtiöstä riippuen olla esimerkiksi:

 • Hotellivaraukset
 • Autonvuokraus
 • Ravintolalahjakortit
 • Erilaiset tapahtumaliput

Mitä lentopisteluottokortteja on saatavilla Suomessa?

Lentopisteohjelmat, joihin saa Suomessa luottokortin ovat:

 • Finnair Plus
 • SAS EuroBonus
 • Norwegian CashPoints
 • Membership Rewards (American Express)

Lentopisteluottokorttia käytät aivan kuten tavallistakin luottokorttia ja kerrytät samalla lentopisteitä. Esimerkiksi Bank Norwegianin Norwegian-kortilla sinulle kertyy CashPoints -pisteitä 0,5 – 1 % tekemiesi ostosten hinnoista.

Mikä on lentopisteiden arvo?

Lentopisteitä ei voida yleensä muuttaa suoraan euroiksi, sillä pisteiden arvo riippuu siitä, mitä niillä saadaan kustannettua. Jokin lento saattaa esimerkiksi vaatia 20 000 pistettä, jolloin pisteiden rahallinen arvo riippuu siitä, mikä lipun normaali hinta olisi. Normaalihintainen lentolippu on usein viikonloppuna kalliimpi, mikä tekee 20 000 pisteestä silloin arvokkaamman kuin arkipäivälle ostettu lippu.

Norwegianin CashPoints -pisteet toimivat poikkeuksellisesti suoraan valuuttana. Saat alennusta lentolipusta sen verran, miten monta pistettä käytät siihen. Voit siis hyödyntää lentopisteitä palkintoihin oli sinulla niitä sitten 100 tai 1 000. Eli sinun ei tarvitse odottaa, että saat kasaan tietyn määrän pisteitä ennen kuin niistä on hyötyä, vaan jo pienikin pistemäärä riittää.

Mies kävelee lentokentällä matkalaukun kanssa. Lentopisteitä voi käyttää muun muassa lounge-pääsyihin

Ovatko lentopisteluottokortit kannattavia?

Lentoluottokortin kannattavuutta pohtiessa tulisi laskea, kattavatko kortin hyödyt sen vuosimaksut. Esimerkiksi Finnair Plus Mastercardin vuosimaksu on 60 euroa, eli jos et saa kerrytettyä vuoden aikana pisteitä 60 euron edestä, ei lentoluottokortti ole kenties paras valinta. Kortin mahdollinen matkavakuutus saattaa kuitenkin tehdä vuosimaksusta kannattavan, jos omat vakuutukset eivät muuten kata matkustamista.

Muista, että palkintolennot eivät ole täysin ilmaisia, vaan niistä maksetaan yleensä lentokenttäverot ja mahdollisesti polttoainelisät. Lentolippuja on mahdollista saada myös sen verran edullisesti, ettei lentopisteiden käyttäminen niihin ole aina järkevää. Lentoja varatessa on siis hyvä pohtia, kannattaako ne maksaa rahalla ja säästää pisteet parempaa tarjousta varten.

Kaiken kaikkiaan lentopisteluottokorttien kannattavuus riippuu paljon siitä, miten niitä käytetään.

Parhaat tavat hyödyntää lentopisteluottokortteja

Miten lentopisteitä saa kerättyä parhaiten ja kuinka niitä kannattaa käyttää? Katso tästä vinkkimme lentoluottokortin tehokkaaseen käyttämiseen!

Valitse sinulle sopivin lentoluottokortti

Eri lentopisteluottokorteilla on hieman erilaiset ehdot. Löydä sinulle sopivin:

 • Norwegian-kortti: Norwegian-kortilla ei ole lainkaan vuosimaksua, mikä tekee siitä turvallisen vaihtoehdon kokeilla pisteiden keräämistä. Korttiin kuuluu myös matkavakuutus. Huonona puolena on, että pisteitä voi hyödyntää ainoastaan Norwegianin omiin lentoihin. Voit tutustua Nowegian-korttiin tarkemmin tästä.
 • Finnairin kortit: Finnairin luottokorteilla on vuosimaksut. Niistä osaan kuuluu matkavakuutus. Finnairin Plus -pisteitä voidaan hyödyntää matkakustannusten ohella moniin muihinkin ostoksiin ja niitä voidaan käyttää Finnairin lentojen lisäksi myös sen yhteistyökumppaneiden lentoihin.
 • SAS:n kortit: SAS:n luottokorteilla on myös vuosimaksut. Pisteitä voidaan käyttää hyvin monipuolisesti, mutta niiden kerääminen Suomessa ei ole yhtä helppoa kuin esimerkiksi Finnairin pisteiden. Kortteihin kuuluu matkavakuutus.
 • American Express -kortit: American Expressin maksukortit ovat tunnettuja juurikin matkailijan ystävinä. Premium -tasojen kortit tuovat mukanaan useita matkailuun liittyviä etuja mukaan lukien Membership Rewards -pisteet, joita voidaan siirtää tiettyjen lentoyhtiöiden ja hotellien kanta-asiakasohjelmiin.

Huomaa, ettei ole olemassa mitään rajoituksia siihen, miten moneen kanta-asiakasohjelmaan voit kuulua, joten voit myös liittyä useampaan ohjelmaan.

Pisteiden kerääminen luottokorttia käyttämällä

Totuus on, että päivittäisistä ostoksista pisteitä ei kerry loppujen lopuksi erityisen nopeasti. Parhaat lentopisteet saat hyödyntämällä esimerkiksi lentoyhtiön yhteistyökumppaneita ja erilaisia kampanjoita. Näin kerrytät lentopisteitä tehokkaasti:

 • Keskitä lennot: Parhaiten pisteitä saa lentämisestä. Osta liput kanta-asiakasohjelmasi lentoyhtiöltä tai sen yhteistyölentoyhtiöltä.
 • Yhtiön yhteistyökumppanit: Norwegian-kortilla saat esimerkiksi Lenswayn silmälaseista 20 % CashPoints -pisteitä, kun normaaleista ostoksista saa vain 1 %.
 • Etukampanjat: Jokin yhteistyökumppani saattaa tarjota esimerkiksi kaksinkertaisia lentopisteitä tietyn kampanjan aikana.
 • Isot ostokset lentoluottokortilla: Isoista ostoksista saat enemmän pisteitä. Muista kuitenkin maksaa luottokorttilasku mahdollisimman pian, etteivät korkokulut lähde juoksemaan.
 • Liittymisbonukset: Joillakin kanta-asiakasohjelmilla saattaa olla jonkinlainen aloitusbonus, mitä kannattaa hyödyntää.

Jos sinulta puuttuu tarvittava määrä pisteitä johonkin haluamaasi palkintoon, sinun saattaa olla mahdollista ostaa lisäpisteitä lentoyhtiöltä.

Kaunis nainen seisoo merenrannalla lomamatkalla, jonka lennot hän on ostanut lentopisteitä käyttämällä

Palkintolentojen käyttäminen

Mitä kalliimpi normaalihintainen lentolippu, sitä kannattavampaa on käyttää lentopisteitä sen ostamiseen. Parhaiten vastinetta rahalle saat käyttämällä pisteitä esimerkiksi seuraavanlaisesti:

 • Viikonloppu ja sesonkiajat: Liput ovat näinä ajankohtina kalliimpia kuin yleensä. Lentojen maksaminen pisteillä on siis kannattavaa.
 • Aurinkolomakohteet: Lentoliput rantalomakohteisiin ovat usein kalliimpia, eli pisteitä kannattaa hyödyntää esimerkiksi Kreikkaan matkustamiseen ennemmin kuin vaikka Lontooseen.
 • Business -luokan liput: Normaalihintaisina ostettuna business -liput ovat moninkertaisesti kalliimmat kuin economy -liput, mutta lentopisteillä maksettuna ero näiden välillä ei ole yhtä suuri.
 • Yhdensuuntaiset lennot: Yhdensuuntaiset lennot maksavat toisinaan yllättävän paljon, joten lentopisteiden käyttäminen niihin voi olla hyvä vaihtoehto.
 • Piste+raha: Esimerkiksi Finnairilla on tarjouksia, joissa lentoliput voi maksaa osittain lentopisteillä ja osittain rahalla. Niissä pisteiden rahallinen arvo on usein hyvä.

Palkintolentoja harkittaessa tulisi huomioida, mihin palkintolentojen hinnoittelu perustuu. Finnair esimerkiksi on jakanut palkintolentojen matkustuskohteet eri vyöhykkeisiin, minkä seurauksena voit päästä Dubaihin samalla lentopistemäärällä kuin esimerkiksi Berliiniin.

Matkustusluokan vaihtaminen

Varausluokan vaihtaminen on palkintolentojen ohella suosituin ja kannattavin tapa käyttää lentopisteitä. Lentopisteillä sinun on siis mahdollista vaihtaa matkustusluokkaa esimerkiksi economy -luokasta business -luokkaan. Tämä on hyvä ja suositeltava käyttötapa lentopisteille, sillä business -luokan liput ovat normaalisti turistiluokkaa huomattavan paljon kalliimmat.

Muiden palkintojen ostaminen

Pisteiden arvo muita palkintoja ostaessa on harvoin yhtä hyvä kuin palkintolennoissa ja matkustusluokan vaihdoissa. Esimerkiksi lisämatkatavarat tai laukkujen ylipainomaksut eivät tuo kauheasti vastinetta rahoille. Mahdollisten ravintola- ja hotellilahjakorttien hyöty vaihtelee riippuen ensinnäkin hinnasta, mutta myös siitä, missä kaikkialla lahjakortit hyväksytään.

Finnairin ja SAS:n pisteitä voi käyttää myös niiden verkkokaupassa esimerkiksi muoti- tai matkailutuotteisiin. Näitä tarjotaan yleensä pisteiden ja rahan yhdistelmänä ja niiden joukosta saattaa välillä tehdä hyviäkin löytöjä.

Käytä pisteet ajoissa

Vaikka pisteitä kannattaa yrittää kerryttää tarpeeksi palkintolentoihin ja matkustusluokan vaihtamiseen, muista varmistaa, etteivät pisteet ehdi vanhenemaan. Jos pisteesi ovat vanhenemassa, kannattaa hyödyntää ne esimerkiksi lentoyhtiön verkkokaupassa tai lunastamalla lahjakortteja.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko