Ekstraa elämiseen – Näin säästät nykyisissä lainakuluissa

Mietitkö usein, miten saisit hieman suuremman summan rahaa jäämään käteen kuukaudessa?

Törmäät harmillisen usein tilanteisiin, jolloin haluaisit ostaa jotakin itsellesi, antaa lahjaksi, tai vaikka lähteä matkalle, mutta rahatilanteesi ei tahdo antaa myöten. Voit parantaa omaa taloustilannettasi vaikkapa perumalla lehtitilauksia tai asettamalla budjetin kuukauden ruokaostoksia varten. Säästät rahaa myös karsimalla muita turhia menoja ja asettamalla rajoja – ehkä oletkin jo tehnyt näin. Mutta se ei välttämättä tunnu riittävältä. Mikäli edellä mainitut säästökeinot tuntuvat vapauttavan turhan vaatimattoman summan rahaa käyttöön kuukaudessa, on olemassa säästömahdollisuus, joka jää monelta huomaamatta: se on lainojen yhdistäminen.

Lainakulut voivat olla huomaamaton menoerä

Katsoessasi eri menojasi, sinulta on voinut helposti jäädä huomaamatta yksi menoerä, jonka karsiminen voi jättää sinulle tuntuvasti enemmän rahaa käyttöösi kuukaudessa: lainakulut.

Suurella osalla suomalaisista aikuisista on enemmän kuin yksi laina, mikä tarkoittaa sitä, että käytämme rahaa kuukausittain useiden lainoista aiheutuvien kulujen maksamiseen. Lainakulut ovat melko huomaamaton menoerä siinä mielessä, että harvemmin tutustumme tarkemmin siihen, mikä on itse lainan ja mikä lainakulujen osuus kuukausittaisesta laskusta.

Näytämme sinulle nyt yksinkertaisen keinon, jolla säästät lainakuluissa silloin, kun sinulla on useampi kuin yksi laina, luottokortti, kulutusluotto tai muu vastaava laina.

Tästä säästömahdollisuudesta on hyötyä myös sinulle, joka olet ollut jo valmiiksi tietoinen lainakuluista ja ajatellut niissä säästämistä, mutta et ole vielä päässyt asiassa pidemmälle.

Lainojen yhdistäminen on avain säästämiseen

Avain lainakuluissa säästämiseen on lainojen yhdistäminen. Tämä tarkoittaa sitä, että otat uuden lainan, joka vastaa suuruudeltaan nykyisten lainojesi yhteenlaskettua summaa. Tämän uuden lainan käytät nykyisten lainojesi pois maksamiseen. Sinulle jää tämän jälkeen siis yksi iso laina entisten useiden pienempien lainojen tilalle.

Ajatus yhdestä isosta lainasta ei ehkä tule ensimmäisenä mieleesi, kun mietit säästömahdollisuuksia. Se on kuitenkin monin paikoin parempi ja ennen kaikkea edullisempi vaihtoehto kuin usea pieni laina.

Seuraavaksi katsomme, miksi näin on.

Hymyilevä nuori nainen

Näitä lainakuluja maksat nyt

Kun sinulla on useita lainoja, maksat niistä jokaisesta varsinaisen takaisinmaksettavan summan lisäksi myös korkoa ja yleensä myös laskutus- sekä tilinhoitokuluja. Muita mahdollisia lainakuluja ovat mm. maksut huomautuslaskuista sekä muutosmaksut, joita maksat esimerkiksi halutessasi pitää maksuvapaan kuukauden. Saamasi lasku muodostuu lainan ja lainakulujen yhteenlasketusta summasta. Maksat jokaisesta lainastasi ylimääräisiä kuluja joka kuukausi ja mitä useampi laina sinulla on, sitä enemmän kuluja maksat.

Muista, että lainalla tarkoitamme myös luottokortteja, osamaksuja, kulutusluottoja, vippejä ym. Jos sinulla on useita lainoja, kaikkien lainakulujen yhteenlaskettu summa kuukaudessa voi olla satoja euroja.

Näin lainakulut vähenevät yhdistämisen myötä

Kun olet yhdistänyt lainasi yhdeksi ja sinulla on jäljellä vain tämä yksi laina, luonnollinen seuraus tästä on se, että sinulla kuukaudessa maksettavanasi vain yhden lainan lainakulut. Yksi laskutus- ja tilinhoitokulu, yksi korko, ja tilanteen vaatiessa yksi muutosmaksu tai huomautusmaksu. Tämä voi tarkoittaa satojen eurojen säästöä aikaisempaan tilanteeseesi verrattuna.

Yhdistämisen tuloksena sinulla on siis yksi iso laina, ja isojen lainojen kohdalla yksittäiset maksut ovat usein pienempiä, kuin pienten lainojen kohdalla. Etenkin lainan korko on huomattavasti matalampi suhteessa lainasummaan. Pienten lainojen kohdalla korot ovat usein kohtuuttoman korkeita, joten suurempaan lainaan vaihtaminen on koronkin osalta järkevä vaihtoehto.

Lainojen yhdistämisen laajat positiiviset vaikutukset

Lainojen yhdistämisen suuri vaikutus lainakuluihin ja niissä säästämiseen on varmasti tässä vaiheessa jo selvää sinulle. Säästämiseen ei kuitenkaan rajoitu vain kuukausitasolle. Lainojen yhdistäminen tuo pitkäaikaista vakautta raha-asioihisi. Kun sinulla on vain yksi laina ja lainakulut, pystyt hallitsemaan talouttasi paremmin: tiedät aina milloin lasku tulee ja kuinka suuri lasku on. Pystyt ennakoimaan ja suunnittelemaan rahankäyttöäsi paremmin, kuin jos laskuja tippuisi harva se päivä. Yksi lasku ei myöskään unohdu niin helpolla, kuin usean laskun aiheuttamassa sekavassa tilanteessa voi käydä.

Aloita lainakuluissa säästäminen

Mikäli lainakuluissa säästäminen ja lainojen yhdistäminen alkoivat kiinnostamaan sinua, sinun kannattaa hetimmiten aloittaa lainojen yhdistäminen – ja sen myötä myös säästäminen. Lainojen yhdistäminen on hyvin yksinkertainen ja nopea tapahtuma varsinkin silloin, kun jätät sen asiantuntevan palvelun hoidettavaksi. Sinun ei edes tarvitse sitoutua mihinkään, vaan voit tehdä lopullisen ratkaisun yhdistämisestä vasta saatuasi yhdistelylainatarjoukset ja tutustuttuasi niihin.

LAINASUMMA

LAINA-AIKA

Arvioitu kuukausierä €/kk

Nimelliskorko voi vaihdella 4,5-20,0 % välillä. Laina-aika on 1-15 vuotta. Esimerkkilaskelma: lainan ollessa 15 000 € ja takaisinmaksuajan 8 vuotta on kuukausierä 210 €. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 20 174 €. Nimelliskorko on 7,75 % ja todellinen vuosikorko 8,03 %.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko