Lyhenevätkö lainasi tuskastuttavan hitaasti? Näin velka pienenee vauhdilla

Monilla meistä on useita lainoja kerralla ja välillä voikin tuntua siltä, ettei lainojen lyhentämiselle näy loppua. Lainojen pienentämistä voi kuitenkin nopeuttaa lainojen yhdistämisellä. Katso tästä artikkelista miten se tapahtuu.

Lainojen lyhentäminen turhauttavan hidasta?

Lainat ja niiden lyhentäminen ovat tapetilla lähes jokaisen aikuisen elämässä kuukausittain. Ehkä sinäkin lyhennät asuntolainaa tutulla ja turvallisella summalla joka kuukausi. Samoin auto- sekä remonttilainan lyhennyksesi ovat kuukaudesta toiseen samat. Pidät siitä, että maksettava summa on aina sama: pystyt budjetoimaan kuukauden menoja ja asiat tuntuvat olevan kunnossa, kun muutoksia ei tapahdu. Kuun loppupuolella verkkopankkiin kilahtaa uusi luottokorttilasku, ja maksat sen eräpäivänä tarkemmin miettimättä. Summahan kun oli lähes sama, kuin viime kuussakin.

Ehkä teit myös hieman isomman tilauksen verkkokaupasta ja valitsit maksutavaksi osamaksun tai sinulle avattiin verkkokauppaan luottotili. Onhan osissa maksaminen paljon houkuttelevampaa, kuin koko summan maksaminen kerralla. Rahaa jää muuhunkin. Nyt posti tuo joka kuukausi laskun, jolla maksat pois ostoksiasi. Kun haluat jättää rahaa käytettäväksi muuhunkin, maksat vain laskussa ilmoitetun minimisumman.

Kaikki hyvin siis. Vai onko?

Miksi lainat eivät kuitenkaan tunnu lyhenevän, vaikka joka kuukausi maksat niitä pois – osaa jopa reilulla summalla?

Velkasaldot tuntuvat junnaavan paikoillaan ja et ehdi maksaa vanhoja lainoja pois alta, kun sinulla olisi tarvetta jo uudelle lainarahalle. Etenkin pienempien lainojen kohdalla lainan odotettua hitaamman lyhenemisen voi huomata selkeästi. Pienessä summassa muutokset on helpompi hahmottaa ja muistaa, kuin suuressa summassa, kuten vaikkapa kuusinumeroisessa asuntolainasummassa.

Lainat eivät lyhene ylimääräisten kulujen vuoksi

Kun lyhennät lainaa, maksat osamaksulla, tai vaikka maksat luottokorttilaskusi, tulet maksaneeksi myös paljon muuta kuin pelkän lainaamasi rahan. Takaisinmaksettavan lainasumman lisäksi laskun loppusumma koostuu muustakin: ainakin korko ja laskutuslisät, ja ehkä jopa tilinhoitomaksut ovat mukana muodostamassa loppusummaa. Tämä tarkoittaa sitä, että iso osa kuukaudessa maksamaasi lainanlyhennystä on ns. “ylimääräisiä” kuluja eli jotakin muuta, kuin itse lainattua rahaa – ja tämä pätee jokaisen laskun kohdalla.

Oletko koskaan laskenut, kuinka paljon lainojen ylimääräisiä kuluja maksat vuodessa? Mitä todennäköisemmin et ole, ja koko ajatus mahdollisesta summasta alkoi juuri hirvittämään sinua.

Koko lainan ottamisen hienoushan piilee siinä, että sinun ei tarvitse maksaa summaa X kerralla omasta pussistasi. Lainojen, osamaksujen, kulutusluottojen ym. lyhentäminen pois pienimmällä mahdollisella takaisinmaksettavalla summalla on houkuttelevaa, koska silloin kuukaudessa lainojen maksuun käytettävä summa ei häiritse muuta elämistä. Jos sinulla on useita lainoja ja lyhennät niitä minimisummalla tai lähes pienimmällä mahdollisella summalla, lainasi todennäköisesti lyhenevät todella hitaasti. Hitaasti lyhenevä laina tarkoittaa useita maksukuukausia ja useita laskuja, joilla jokaisella on edellämainittuja ylimääräisiä kuluja.

Ratkaisu hitaasti lyheneviin lainoihin ja ylimääräisten kulujen makseluun on kuitenkin hyvin yksinkertainen: kaikkien lainojesi yhdistäminen yhdeksi isommaksi lainaksi.

Lainat yhdistämällä vauhtia takaisinmaksuun

Lainojen yhdistäminen on hyvin järkevä valinta silloin, kun sinulla on useampi laina, luottokortti, osamaksu, kulutusluotto, tai muu velka. Yhdistäminen on hyvin yksinkertainen tapahtuma: haet uuden lainan juuri lainojen yhdistämistä varten ja maksat sillä pois muut lainasi. Sinulle jää lyhennettäväksi vain yksi laina, joka on huomattavasti parempi vaihtoehto, kuin usean eri lainan maksaminen.

Lainojen yhdistämisellä saavuttamasi keskeiset edut useaan erilliseen lainan verrattuna ovat:

  • Yksi lainanlyhennys kuukaudessa: yksi korko, yksi laskutuslisä, mahdollisesti yksi tilinhoitomaksu tai muu kustannus. Huomattavasti vähemmän ylimääräisiä kuluja!
  • Iso laina ja pitkä laina-aika: korko on maltillisempi kuin pienemmissä, lyhyen aikavälin lainoissa.
  • Yksi lasku kuukaudessa: helppo muistaa, ei enää unohtuneita laskuja! Pysyt kartalla omissa raha-asioissasi.
  • Säästöä ja mielenrauhaa: koska kulut ovat pienemmät, sinulle jää rahaa käyttöösi. Riski, että joudut ottamaan lainaa voidaksesi hoitaa muut lainasi, pienenee huomattavasti.

Yhdistä lainat nopealla hakemuksella

Mikäli kiinnostuit lainojen yhdistämisestä, voit aloittaa sen vaikka heti. Yhdistä lainat täyttämällä helppo hakemuksemme. Saat parhaimmillaan useita tarjouksia yhdistelylainasta! Pelkkä hakemuksen lähettäminen ei vielä sido sinua vastaanottamaan lainaa, joten voit rauhassa kokeilla, millaisella korolla sinulle tarjotaan lainaa.

LAINASUMMA

LAINA-AIKA

Arvioitu kuukausierä €/kk

Nimelliskorko voi vaihdella 4,5-20,0 % välillä. Laina-aika on 1-15 vuotta. Esimerkkilaskelma: lainan ollessa 15 000 € ja takaisinmaksuajan 8 vuotta on kuukausierä 210 €. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 20 174 €. Nimelliskorko on 7,75 % ja todellinen vuosikorko 8,03 %.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko