Metsän osto lainarahalla: Kannattaako metsää ostaa lainalla?

Oletko harkinnut ostavasi metsää? Et ole ainoa! Erityisesti viime vuosien matalien korkojen maailmassa monet suomalaiset ovat pohtineet kiinnittävänsä varaa säästötileiltä metsiin jonkinlaisen tuoton toivossa. Metsän ostaminen voi kuitenkin tulla kalliimmaksi kuin mihin kaikilla on valmiina käsirahaa, jolloin laina voi olla ainoa ratkaisu. Mutta onko tämä kannattavaa? Kerromme enemmän tässä artikkelissa!

Metsän ostaminen ja omistaminen käytännössä

Suomessa on yli 600 000 yksityistä metsänomistajaa, jotka omistavat metsää joko yksin tai yhdessä muiden kanssa. Oma metsätila tarkoittaa toiselle mökin polttopuita ja sienestämistä ja toiselle taas laskelmoitua sijoitustoimintaa. Kuka tahansa voi ostaa metsää, eikä se ole sen hankalampaa kuin omakotitalon ostaminen. Muutaman hehtaarin ”puuhapalstan” voi saada jo alle kymppitonnilla.

Metsän ostaminen käytännössä tapahtuu seuraavan kaavan mukaan:

  1. Ostaja hakee mieleisen metsätilan esimerkiksi verkossa kiinteistönvälittäjien kautta
  2. Ostaja tekee ostotarjouksen metsän omistajalle. Kohteen ominaisuuksiin kannattaa perehtyä tarkasti ennen tarjouksen tekemistä
  3. Hyväksytyn ostotarjouksen jälkeen ostaja maksaa kauppahinnan ja siitä 4 % varainsiirtoveron
  4. Ostaja rekisteröi omistusoikeutensa hakemalla lainhuutoa Maanmittauslaitokselta. Lainhuuto tulee hakea viimeistään kuuden kuukauden kuluttua kaupanteosta

Mikäli ostamasi metsätila on osa isompaa kiinteistöä, siitä muodostetaan itsenäinen kiinteistö lohkoamalla. Maanmittauslaitos tekee tämän automaattisesti, eli sitä varten ei tarvitse tehdä erillistä hakemusta.

Metsä on matalan riskin sijoituskohde

Metsän tuotto perustuu pääasiassa kiinteistön puihin ja niiden myyntiin. Sijoitetun pääoman tuotto on metsien kohdalla noin 4 %, mutta tuottoa voidaan nostaa hoitamalla metsää oikein. Tämä vaatii omistajalta jonkin verran kokemusta ja tietotaitoa. Metsätöitä voi tietysti ulkoistaa, mutta tämä syö voittoa. Metsiin voi sijoittaa suorien kauppojen sijasta myös osallistumalla yhteismetsään tai metsärahastoon.

Verrattuna esimerkiksi osakkeisiin tai asuntoihin metsäsijoittaminen ei ole erityisen tuottoisaa, mutta metsäsijoitusten etuna on niiden matala riski. Vaikka maailmantalous miten heittelisi, pysyy metsän arvo suunnilleen samana ja hyvin hoidettuna se jatkaa tuottamista hitaasti mutta varmasti. Omalla metsällä on myös muuta arvoa esimerkiksi mukavana ajanviettona.

Metsän osto lainarahalla

Lainaa metsän ostoa varten saa pankeista ja muilta rahoituslaitoksilta, ja sitä saa sekä vakuudellisena että vakuudettomana. Tyypillinen laina-aika metsän ostoa varten otetulle lainalle on noin 10-15 vuotta.

⇒ Vakuudellinen laina: Hakiessasi pankista lainaa metsän ostoa varten, voidaan metsää itseään usein käyttää vakuutena lainaa varten. Tämän lisäksi tarvitset joko jonkin verran käsirahaa tai muita vakuuksia.

⇒ Vakuudeton laina: Vakuudetonta lainaa metsää varten saa perinteisistä pankeista ja muista rahoituslaitoksista. Vakuudettomat lainat ovat vakuudellisia kalliimpia, mutta ne on helpompi ja nopeampi saada.

Koska metsän arvo on pääasiassa kiinni sen puustossa saatat olla velvollinen olemaan yhteydessä pankkiin suorittaessasi hakkuita, mikäli metsää on käytetty lainan vakuutena. Jotkut metsää ostaneet kertovat pankin myös vaatineen, että hakkuista saadut tulot käytetään suoraan lainan lyhentämiseen.

Kuvassa hämärä metsä.

Onko metsän osto lainalla kannattavaa?

Ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta siihen, kannattaako metsää ostaa lainalla. Vastaus riippuu muun muassa siitä, oletko hakemassa mahdollisimman suurta sijoitustuottoa vai esimerkiksi kasvattamassa varallisuutta tai hakemassa vapaa-ajan viettopaikkaa. Mikäli kyseessä on esimerkiksi tunne-arvoa sisältävä sukumetsä on kysymys oston kannattavuudesta vieläkin monimutkaisempi.

Mikäli olet ostamassa metsää mahdollisimman suuri tuotto mielessä, riippuu lainan kannattavuus esimerkiksi siitä, millaisella korolla sinulle myönnetään laina ja millä hinnalla saat metsätilan ostettua. Yleistettynä voidaan todeta, että velkavipu ei toimi metsäsijoittamisessa yhtä hyvin kuin asuntosijoittamisessa. Matalan tuoton ja matalan riskin sijoituskohteena metsä ei välttämättä ylipäätään sovellu hyvin suuria tuottoja odottavalle sijoittajalle.

Metsiin liittyy erityisesti suomalaisilla paljon erilaisia arvoja, minkä vuoksi myös tunteille voidaan antaa jonkin verran sijaa metsän ostoa harkitessa. Metsiin sijoittaminen onkin monille jotain sijoittamisen ja harrastamisen väliltä. Tältä kannalta katsottuna lainan ottaminen metsän ostoa varten voi olla varteenotettava vaihtoehto.

Hae lainaa metsän ostoon

Voit hakea lainaa metsän ostamiseen muun muassa omasta pankistasi tai esimerkiksi oheisella lainahakemuksellamme. Kilpailutamme hakemuksesi useilla lainanmyöntäjillä ja haemme sinulle parhaat tarjoukset vakuudettomiin lainoihin.

Pelkkä hakemuksen täyttäminen ei vielä sido sinua lainan vastaanottamiseen, eli voit rauhassa katsoa, millä hinnalla saisit lainaa.

LAINASUMMA

LAINA-AIKA

Arvioitu kuukausierä €/kk

Nimelliskorko voi vaihdella 4,5-20,0 % välillä. Laina-aika on 1-15 vuotta. Esimerkkilaskelma: lainan ollessa 15 000 € ja takaisinmaksuajan 8 vuotta on kuukausierä 210 €. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 20 174 €. Nimelliskorko on 7,75 % ja todellinen vuosikorko 8,03 %.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko