Mikä prepaid-luottokortti on ja kenelle se sopii?

Prepaid-luottokorttia käytetään samalla periaatteella kuin ladattavia matkakortteja tai prepaid-puhelinliittymiä. Ne toimivat siis hieman eri tavalla kuin tavalliset luottokortit. Kortille siirretään tietty summa rahaa, jota voidaan tämän jälkeen kuluttaa niin pitkään kuin kortille ladattua arvoa riittää.

Prepaid-luottokortin nimi on siis hieman harhaanjohtava, sillä siinä ei ole varsinaista luotto-ominaisuutta lainkaan. Maksutilanteessa se kuitenkin hyväksytään luottokorttina, mikä tekee siitä hyödyllisen henkilölle, jolla ei ole oikeaa luottokorttia.

Suomessa on saatavilla pari erilaista prepaid-luottokorttia ja verkossa niitä saa ostettua muualtakin. Miten ne eroavat tavallisista luottokorteista ja kenen niitä kannattaa käyttää?

Prepaid-luottokortin ominaisuudet

Prepaid-luottokortteja saa sekä fyysisinä että täysin virtuaalisina. Kortti ostetaan sitä myöntävältä yritykseltä ja sille ladataan haluttu summa rahaa. Tämän jälkeen useimmilla prepaid-korteilla voidaan:

  • Maksaa ostoksia kotimaassa ja ulkomailla
  • Tehdä ostoksia verkossa
  • Suorittaa käteisnostoja

Näin prepaid-luottokortti toimii siis kuten normaali credit- tai debit-kortti.

Yksi prepaid-korttien huomattavimmista eroista oikeisiin luottokortteihin on, että niitä voi hankkia kuka tahansa täysi-ikäinen. Eli esimerkiksi opiskelija tai työtön voi automaattisesti saada prepaid-kortin. Se on myös mitä luultavammin ainoa myönnettävä “luottokortti” luottotiedottomalle.

Prepaid-luottokortin huonot puolet

Prepaid-luottokortin suurin ongelma on sen hinta. Korttiin liittyy paljon piilokuluja, jotka tekevät siitä tavallista luottokorttia huomattavasti kalliimman. Kustannuksia kertyy nopeasti esimerkiksi kuukausittaisista tilinhoitomaksuista ja provisioista, joita maksetaan ladatessa rahaa kortille. Saatat maksaa jopa kymmeniä euroja pelkästä arvon lataamisesta.

Prepaid-kortista puuttuvat monien luottokorttien mukana tulevat edut kuten tuote- ja matkavakuutukset ja koroton maksuaika. Se ei myöskään välttämättä kelpaa maksuvälineeksi aivan kaikkialla.

Prepaid-korttia ei siis luultavasti kannata hankkia, jos on mahdollisuus oikeaan luottokorttiin.

Kenelle prepaid-luottokortti sopii?

Korkeista kustannuksista huolimatta prepaid-luottokortti voi joissain tilanteissa olla hyödyllinen ja monilla käyttäjillä on niistä hyviä kokemuksia. Prepaid-kortti voi sopia asiakkaalle, joka on esimerkiksi:

Luottotiedoton
Maksuhäiriömerkintä on periaatteessa aina este lainan saamisen lisäksi myös luottokortin saamiselle. Luottokorttia kuitenkin tarvitsee monissa tilanteissa ja prepaid-luottokortti voi silloin tulla avuksi.

Opiskelija, pienituloinen tai työtön 
Pankkien vaatimukset luottokorttien hakijoille vaihtelevat ja saattavat olla tapauskohtaisia. Pääsääntöisesti luottokortin saaminen on hankalaa ilman tarpeeksi suuria säännöllisiä tuloja. Prepaid-luottokortin voi kuitenkin saada helposti.

Prepaid -luottokortti on toimiva vaihtoehto esimerkiksi opiskelijalle, työttömälle tai pienituloiselle

Nuori tai lapsi
Esimerkiksi Aktian prepaid-kortin voi ostaa jo 7-vuotiaalle kunhan kortin ostaja itse on täysi-ikäinen. Prepaid-kortti voi olla käytännöllinen tapa opettaa nuorelle rahankäyttöä. Se toimii myös lahjakorttina, joka kelpaa yhden kauppaketjun sijasta kaikkialla.

Henkilö, jolla on ongelmia rahankäytössä
Jos oma talous ei ole täysin hallinnassa, voi prepaid-kortti olla turvallinen vaihtoehto aidon luottokortin tilalle. Näin on vaikeampi elää yli varojen.

Matkalle lähtevä
Prepaid-kortti on siinä mielessä turvallinen, että vaikka se matkan aikana hukkuisi tai varastettaisiin, kortin haltija menettää vain kortille ladatun summan.

Paljon nettiostoksia tekevä
Luottokortiton pärjää monissa verkkokaupoissa esimerkiksi PayPalin avulla, mutta jotkin kaupat vaativat luottokortin. Prepaid-kortin ne kuitenkin yleensä hyväksyvät.

Henkilö, jolla ei ole pankkitiliä
Prepaid-kortti voi olla hyödyllinen tilanteissa, joissa kortin omistajalla ei syystä tai toisesta ole pankkitiliä. Esimerkiksi Kelan etuudet tai palkkatili voidaan erityistilanteissa ladata prepaid-kortille.

Mistä prepaid-luottokortteja saa?

Suomalaisista pankeista prepaid-kortteja myy toistaiseksi vain Aktia. Esimerkiksi Osuuspankki tai Nordea eivät siis tarjoa prepaid-luottokortteja. Aktia Prepaid Mastercard -kortit kulkevat nimillä PrePaid Ladattava ja PrePaid World Lahjakortti. Jälkimmäisiä saa ostettua R-Kioskeilta.

Muita suosittuja prepaid-kortteja ovat esimerkiksi netin kautta saatavat FlexCard, Paysafecard ja Skrill Prepaid Card.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko