Mikä on ref-merkintä luottotiedoissa ja miten voit saada sen?

Maksuhäiriömerkintä luottotiedoissa vaikeuttaa lainan saamisen lisäksi muutenkin arkea. Kun omat luottotiedot tarkistetaan, ne on kuitenkin mahdollista saada näyttämään paremmilta hankkimalla maksuhäiriömerkintöjen yhteyteen ref-merkintä.

Ref-merkintä kertoo, että olet maksanut takaisin velan, josta sinulle on rekisteröity maksuhäiriömerkintä.

Kerromme tässä artikkelissa enemmän ref-merkinnästä, sen hyödyistä ja siitä, kuinka sen voi saada.

Mikä on ref-merkintä?

Ref-merkintä kertoo, että olet maksanut pois velan, josta sinulle on merkitty maksuhäiriömerkintä. Se lisätään luottotietorekisteriin maksuhäiriömerkinnän yhteyteen. Suomessa luottotietorekisteriä ylläpitävät Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode Oy.

Luottotietojasi pääsevät tarkastelemaan esimerkiksi luotonmyöntäjät, vuokranantajat ja joissain tapauksissa työnantajat, joiden kanssa olet tekemässä sopimusta. Nämä tahot näkevät sekä maksuhäiriömerkintäsi että ref-merkintäsi.

Mitä hyötyä ref-merkinnästä on?

Luottotietojen menetys ei vaikeuta ainoastaan uuden lainan saamista, vaan sillä on laajempi vaikutus. Esimerkiksi asunnon vuokraaminen, vakuutuksen ostaminen tai vaikkapa puhelinliittymän avaaminen saattaa vaikeutua, jos luottotiedoissa on maksuhäiriömerkintä. Luottokortti on myös lähes mahdoton saada ilman puhtaita luottotietoja.

Hankkimalla ref-merkinnän luottotietoihisi voit osoittaa olevasi maksukykyinen maksuhäiriömerkinnästä huolimatta. Merkinnän voit saada maksettuasi velan pois.

Ref-merkinnän avulla luottotiedottomalla voi olla paremmat mahdollisuudet esimerkiksi vuokra-asuntoon tai luoton hakemiseen. Ainakin Svea Ekonomi saattaa myöntää lainaa, kunhan maksuhäiriöitä ref-merkintöineen on maksimissaan kaksi, eikä niitä ole tullut viimeisen vuoden aikana.

Ref-merkintä saattaa myös vaikuttaa maksuhäiriömerkinnän voimassaoloaikaan. Maksuhäiriömerkintä ei poistu kokonaan, mutta joissain tapauksissa ref-merkintä lyhentää sen voimassaoloaikaa.

Poikkeuksena on UMS-koodilla merkitty maksuhäiriömerkintä, joka poistuu heti kun ulosotto tai velallinen ilmoittaa velan maksetuksi.

Nuori nainen istuu tietokoneen äärellä ja tarkistaa kännykästään luottotietojensa tilanteen

Näin saat ref-merkinnän luottotietoihisi

Ref-merkintää ei merkitä tietoihisi automaattisesti maksettuasi velkasi, vaan sinun on itse lähetettävä merkinnästä pyyntö.

Pyyntö ref-merkinnästä tulee tehdä kirjallisesti ja luottotietorekisteriin tulee toimittaa selvitys velan maksamisesta. Selvitys voi olla esimerkiksi kuitti maksusta tai velkojan kirjoittama todistus. Asiakastieto pyytää liittämään selvityksen sähköpostiviestiin ja Bisnode neuvoo pyytämään velkojaa olemaan yhteydessä luottotietorekisteriin.

Varmista tarkemmat ohjeet vielä yritysten sivustoilta tai ole yhteydessä yritysten asiakaspalveluun.

Vältä maksuhäiriömerkinnät jatkossa

Mikäli joudut maksuvaikeuksiin laskun tai lainan suhteen, ole heti yhteydessä velkojaasi. Sinulla saattaa olla mahdollisuus esimerkiksi:

  • Eräpäivän siirtämiseen
  • Maksuajan pidentämiseen
  • Laskun maksamiseen erissä
  • Lainojen lyhennys- tai maksuvapaisiin kuukausiin

Muun muassa Takuusäätiö tarjoaa ilmaista neuvontaa maksuvaikeuksiin. Parhaiten maksuhäiriömerkinnän välttäminen tapahtuu hakemalla rohkeasti apua heti, kun tiedät joutuvasi ongelmiin takaisinmaksun kanssa.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko