Oma luottokielto: tehokas muttei satavarma este lainaamiselle

Oma luottokielto on palvelu, joka auttaa oman talouden hallitsemisessa, sillä se estää sinua velkaantumasta enempää ottamalla esimerkiksi pikalainaa. Se voi olla myös hyvä varokeino erilaisia uhkia ja identiteettivarkautta silmällä pitäen. Lue lisää luottokiellosta ja siitä, miten sen voi asettaa itselleen. Kerromme myös, mistä tämän palvelun löytää ja miksi sitä kannattaa käyttää.

Mikä oma luottokielto on?

Omaehtoinen luottokielto tarkoittaa sitä, että asetat itsellesi rajoituksen, joka estää sinua ottamasta lainaa. Kun asetat kiellon, lainantarjoajat eivät voi myöntää sinulle luottoa kiellon voimassaoloaikana. Voit täyttää lainahakemuksen mutta et tule saamaan myönteistä lainapäätöstä ja lainan nostaminen ei ole mahdollista.

Luottokielto turvaa taloutesi ja suojaa sinua jonkin verran myös ulkopuolisilta uhilta. Jos ulkopuolinen henkilö yrittää hakea lainaa henkilötiedoillasi, se ei todennäköisesti onnistu luottokiellon vuoksi.

Näin asetat oman luottokiellon itsellesi

Oman luottokiellon voi hankkia useammalla tavalla. Voit ottaa yhteyttä omaan pankkiisi tai rahoituslaitokseen, joka on myöntänyt sinulle aikaisemmin lainaa, ja pyytää tilapäistä luottokieltoa. Tällöin kielto koskee tosin vain kyseistä luotonmyöntäjää ja sinun on silti mahdollista hakea luottoa muilta rahoitusyhtiöiltä.

Kattavamman omaehtoisen luottokielto-merkinnän voit asettaa itsellesi helposti netissä. Tällä tavalla estät useita lainantarjoajia myöntämästä itsellesi lainaa tietyn ajanjakson aikana. Oma luottokielto -palvelu on mahdollista ottaa käyttöön seuraavissa palveluissa:

Omaehtoinen luottokielto MyBisnode-palvelussa

  • Voimassa vuoden kerrallaan
  • Hinta 9,95 €
  • Voit ottaa palvelun käyttöön helposti netissä ja ladata todistuksen luottokiellosta
  • Estää lainan ottamisen sekä ostosten tekemisen laskulla tai luotolla

Suomen Asiakastiedon Oma luottokielto -turvamerkintä

  • Voimassa kaksi vuotta
  • Hinta 19,95 €
  • Estää sinua tai muita ottamasta lainaa nimissäsi lukuisista lainapaikoista
  • Saat palvelun helposti käyttöösi täyttämällä lomakkeen ja suorittamalla tilausmaksun, jonka jälkeen voit ladata itsellesi todistuksen

Molemmissa palveluissa luottokiellon hakeminen tapahtuu hyvin samalla tavalla.  Kiellon hakemiseen menee vain hetki täyttäessäsi omat henkilötietosi lomakkeeseen. Tämän jälkeen siirryt tunnistautumaan, mikä tapahtuu kätevästi omilla pankkitunnuksillasi. Tämä vaihe on erityisen tärkeä, ja sillä varmistetaan henkilöllisyytesi, sillä jokainen voi asettaa vain itseään koskevan luottokiellon. Kun tietosi on tarkastettu ja oikeiksi todettu, voit siirtyä maksamaan. Maksat luottokorttia käyttämällä tai kätevästi verkkopankkimaksulla. Tämän jälkeen voit luoda omat tunnukset ja pääset tarkastelemaan ja halutessasi tulostamaan oman luottokieltoraporttisi.

Omaehtoinen luottokielto estää lainan saannin

Oman luottokiellon purkaminen ja kiertäminen on mahdollista

Joskus oman luottokiellon peruuttaminen ennen kahden vuoden määräajan päättymistä on tarpeellista. Kiellon purkaminen on mahdollista tehdä helposti siinä palvelussa, josta luottokiellon hankit. Se tapahtuu joko asiakaspalvelun kautta tai verkossa omien tietojen sivulta. Muista kuitenkin, miksi alun perin olet asettanut itsellesi luottokiellon ja pura palvelusopimus vain silloin, kun siihen on olemassa oikea pakottava syy.

Luottokieltoa voi myös kiertää ilman sen purkamista kokonaan. Jos esität todistuksen omasta luottokiellosta, sinulla voidaan myöntää lainaa kiellosta huolimatta.

Lainakielto ei kata kaikkia pankkeja ja rahoituslaitoksia

Jos harkitset itsellesi lainakieltoa, sinun on hyvä tietää ettei omaehtoinen luottokielto ole kaikenkattava. Jos sovit itse suoraan pankin tai rahoituslaitoksen kanssa lainakiellosta, sopimus koskee luonnollisesti vain kyseista pankkia tai rahoituslaitosta.

Myös edellä esitellyistä Bisnoden ja Suomen Asiakastiedon palveluista ostetut omat luottokiellot eivät estä sataprosenttisesti lainan saantia, vaikka hyvin kattavia estoja ne ovatkin. Bisnoden ja Suomen Asiakastiedon kiellot toimivat vain silloin, kun rahoituslaitos käyttää hakijan luottotietojen tarkistukseen Suomen Asiakastiedon tai Bisnoden luottotietorekisteriä. Suuri osa vastuullisesti lainaa myöntävistä rahoituslaitoksista tekee juuri näin. On kuitenkin olemassa lainapaikkoja, jotka eivät näitä luottotietorekistereitä käytä. Sellaisesta paikasta lainan saaminen on mahdollista, vaikka hakijalta löytyisikin oma luottokielto.

Milloin lainakielto on ajankohtaista ottaa?

Luottokielto on tärkeä apuväline heille, jotka kokevat oman taloudenpidon haasteelliseksi ja haluavat välttyä lainakierteeseen joutumiselta. Se estää tehokkaasti lainan ottamisen hetken mielijohteesta. Luottokiellon voi asettaa itselleen myös, vaikka itsellä ei olisi lainkaan lainoja ja raha-asiat olisivatkin kohdallaan. Palvelun avulla voi varmistaa, ettei turhia luottoja tule hankkineeksi missään tilanteessa ja voi olla luottavaisella mielellä omasta taloudestaan.

Lisäksi luottokiellon voi hankkia varotoimenpiteenä. Vaikka omista tiedoistaan pitäisikin hyvää huolta ja laitteiden turvajärjestelmät olisivat kohdillaan, saattaa silti joutua hyökkäyksen kohteeksi. Tällaisissa tilanteissa on hyvä olla varautunut kaikkeen ja luottokielto estää ulkopuolisia tahoja pääsemästä käyttämään tietojasi luoton hankkimiseen useissa rahoituslaitoksissa.

Kokemuksia omaehtoisesta luottokiellosta

Luottokieltopalvelun käytöstä on runsaasti hyviä kokemuksia.Se on säästänyt asiakkaita suurilta harmeilta, joita tarpeeton lainan ottaminen tai identiteettivarkauden kohteeksi joutuminen voi aiheuttaa.

Luottokiellon purkaminen onnistuu tarvittaessa

→ Oman luottokiellon hyödyt
Luottokielto antaa aikaa keskittyä rauhassa omien raha-asioiden paranteluun. Kun lainaa ei tule ottaneeksi lisää entisten lainojen päälle, on maksusuunnitelmien järjestely ja aikaisempien lainojen poismaksu helpompaa. Lisäksi luottokielto antaa mielenrauhaa, sillä omat tiedot ovat paremmassa turvassa ja huijausyritysten tekeminen on hankalampaa.

→ Oman luottokiellon haitat
Luottokielto ei ole niin takuuvarma esto lainan ottamista vastaan kuin monet kuvittelevat. Lainaa on mahdollista saada, jos esittää todistuksen omaehtoisesta luottokiellosta. Se ei siis korvaa itsehillintää ja kykyä oman talouden hallintaa. Jotkut myös kokevat vaikeaksi päättää, onko omaehtoinen luottokielto järkevä ottaa. Jos luottokielto on otettu hetken mielijohteesta, se voi hankaloittaa lainan ottamista tai ostosten tekemistä silloin, kun niille olisi todellinen tarve.

Oman luottokiellon ottamista kannattaa siis aina harkita. Se voi olla erittäin järkevä valinta mutta sinun on myös hyvä muistaa, että se ei ole pomminvarma keino estää lainan ottamista.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko