Näin tarkistat luottotietosi ilmaiseksi – Kaksi helppoa tapaa

Luottotietosi tarkistamalla sinulle selviää, onko sinulla mahdollisesti maksuhäiriömerkintöjä. Hakiessasi netistä tietoa siitä, miten omat luottotiedot voi tarkistaa, sinulle tarjotaan yleensä ensin mahdollisuutta tarkistaa tiedot maksullisesti.

Tiesitkö, että sinulla on oikeus tarkistaa luottotietosi täysin ilmaiseksi? Lue tästä, miten se tapahtuu.

Helppoa tapa tarkistaa luottotiedot ilmaiseksi

Suomen Asiakastieto ja Bisnode, joka nykyään tunnetaan myös nimellä Dun & Bradstreet, vastaavat luottotietojen tarkistuksesta. Voit tarkistaa omat luottotietosi ilmaiseksi kerran vuodessa. Voit tarkistaa tiedot sähköisesti tai lähettää kirjallisen pyynnön jompaan kumpaan palveluun.

Toimi näin, kun katsot luottotietosi ilmaiseksi Suomen Asiakastiedolta:

  • Kirjaudu Omatieto-palveluun pankkitunnuksillasi.
  • Voit myös täyttää ja tulostaa lomakkeen ja lähettää sen henkilöllisyystodistuksen kopion kanssa postitse. Yhteystiedot ja lomakkeen löydät tämän sivun lopusta.

 

Toimi näin, kun katsot luottotietosi ilmaiseksi Bisnodelta:

  • Kirjaudu Bisnoden OmaData-palveluun. Tarvitset tunnistautumiseen pankkitunnukset.
  • Voit pyytää tarkistusta myös kirjallisesti. Liitä mukaan kopio henkilöllisyystodistuksesta sekä allekirjoitus. Katso yhteystiedot tästä.
  • Saat tarkistaa luottotietosi ilmaiseksi kerran 12 kuukaudessa.

 

Luottotietosi tarkastamalla sinulle selviää, onko sinulla maksuhäiriömerkintöjä. Tiedoista selviää ainakin, mitkä mistä velasta tai maksamattomasta laskusta on kyse ja kuka tai mikä taho tästä on ilmoittanut. Lisäksi dokumentista selviää, milloin maksuhäiriömerkintä on sinulle tullut ja kuinka kauan se on voimassa, sekä mille tahoille tietojasi on luovutettu viimeisen vuoden aikana.

Miksi omien luottotietojen tarkistus kannattaa?

Omat luottotiedot on hyvä tarkistaa säännöllisesti. Luottotietosi tarkistetaan aina hakiessasi lainaa, joten kun tiedät niiden tilanteen myös itse, säästyt turhalta jännitykseltä lainan hakemisen yhteydessä. Tarkistaminen on järkevää etenkin silloin, kun sinulla on jäänyt laskuja maksamatta ja epäilet, että olet saanut on maksuhäiriömerkinnän. Pelkästään laskun maksaminen myöhässä ei merkintää aiheuta, vaan maksun täytyy olla maksamatta puoli vuotta tai pidempään.

Laissa on säädetty tarkoin, kenellä on oikeus tarkastaa kenenkin luottotiedot. Sen vuoksi voit tarkistaa vain omat luottotietosi, et toisen henkilön tietoja. Toisen henkilön luottotiedot on mahdollista tarkastaa vain esimerkiksi rahan lainaamisen tai asunnon vuokraamisen yhteydessä.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko