Mobiililaajakaista huippunopeuksilla ja halpaan hintaan

Mikä on mobiililaajakaista?

Mobiililaajakaista on liikkuva nettiliittymä, jonka saa käyttöön SIM-kortilla. Sitä voidaan siis hyödyntää erilaisissa mobiili- ja älylaitteissa, joista löytyy SIM-korttipaikka. Toimiakseen mobiililaajakaista tarvitsee liittymän, johon sisältyy rajallinen tai rajaton määrä dataa.

Mobiilinetti on mainio vaihtoehto etenkin silloin, kun tarvitset netin esimerkiksi tablettiin, reitittimeen tai valvonta- tai riistakameraan. Liikkuva laajakaista tarjoaa myös vapautta, sillä sen avulla voi surffata kaikkialla kotimaassa. Lisäksi suurin osa liittymistä toimii nykyään ilman erillistä maksua EU/ETA -maissa, ja voit halutessasi valita erillisen nettipaketin matkustaessasi myös muihin maihin.

Vaikka mobiililaajakaista on mainio liikkuva netti, yhä useammin se valitaan ainoaksi netiksi kotiin kiinteän laajakaistan sijaan. Monet operaattorit tarjoavatkin paketteja, joihin kuuluu reititin sekä netti, joka sopii mainiosti kotikäyttöön.

Mobiililaajakaista vai kiinteä laajakaista?

Kun valitset nettiliittymän, on valinnassa ensimmäinen ja tärkein asia se, missä asut. Liittymävaihtoehdot eivät ole kaikille samat ja yhteyden valinnassa on syytä sulkea ensimmäisenä pois vaihtoehdot, jotka eivät ole kotiisi saatavilla. Esimerkiksi jos valokuituyhteyttä ei osoitteeseen ole saatavilla, on tämä vaihtoehto luonnollisesti poissuljettu. Jos alueellesi on saatavilla mobiilinetti sekä kiinteä laajakaista, on näiden kahden välillä tehtävä valinta.

Myös yhteyksien nopeudet vaihtelevat asuinpaikkojen mukaan. Mobiilinetin nopeus vaihtelee alueittain, ja verkot joillakin operaattoreilla saattavat toisinaan ruuhkautua tiheään asutuilla seuduilla.

Kiinteä yhteys tunnetaan toimintavarmempana ja yhteyksiltään nopeampana vaihtoehtona. Vaikka valokuituyhteydet ovat vielä aivan omaa luokkaansa verrattuna mobiiliyhteyksiin, ovat mobiililinetin ja kiinteän laajakaistan nettinopeudet nykyään jo toisiinsa verrannollisia. Etenkin 5G-liittymien yleistyessä, ero nopeuksissa kaventuu jatkuvasti. Elokuvien katseleminen, tiedostojen lataaminen ja videoneuvottelut onnistuvat mobiilinetillä siinä missä perinteisellä kiinteälläkin laajakaistayhteydellä.

Muita mobiilinetin hyviä puolia ovat:

  • Siirrettävyys. Mobiilinetillä toimivan reitittimen tai mokkulan voi ottaa mukaan vaikkapa kesämökille, kun taas kotíin kiinteästi asennettu laajakaista on sidottu yhteen käyttöpaikkaan.
  • Useat eri käyttötarkoitukset. Yhä useammat laitteet tarvitset verkkoyhteyden toimiakseen parhaalla mahdollisella tavalla. Mobiililaajakaista on usein suunniteltu nimenomaan laitteille, joita liikutellaan paikasta toiseen. Tablettien ja matkapuhelimien lisäksi mobiilinetti voi olla hyödyllinen vaihtoehto riistakameraan, lemmikin tutkapantaan, valvontakameraan tai ilmalämpöpumpun ohjaukseen.

Telia mobiililaajakaista

Telia tarjoaa useita erilaisia laajakaista-liittymiä. Jos olet jo Telian asiakas tai otat puheliittymän tai kiinteän laajakaistan Telialta, saat mobiilinetin silloin keskittäjän hintaan. Telian mobiilinetillä voi surffata rajattomasti kotimaan lisäksi Pohjolassa ja Baltiassa ja paketteihin sisältyy myös kattava EU-netti.

Keskittäjä-alennuksella saatavia suosittuja vaihtoehtoja ovat:

Telian logo

Mobiililaajakaista 100 M Rajaton

→ 14,99 € kuukaudessa
→ Rajaton netti kotimaassa

Telian logo

Mobiililaajakaista 200 M Rajaton

→ 18,99 € kuukaudessa keskittämisalennuksella
→  Rajaton netti kotimaassa

Katso kaikki Telian mobiililaajakaistat tästä

Elisa mobiililaajakaista

Elisa tarjoaa Saunalahti mobiililaajakaistoja, joiden valikoimasta löytyy vaihtoehtoja niin aktiiviseen kuin hieman vähäisempään netin käyttöön. Kaikissa liittymissä on rajaton netti ja suurimpaan osaan sisältyy myös maksuton EU data. Kaikista Elisa Saunalahden liittymistä voi tienata S-Bonusta.

Tarjolla on lisäksi Elisa Laitenetti -liittymiä, jotka on suunniteltu SIM-kortilla toimivien etäohjattavien laitteiden käyttöön. Laitenetin avulla voi nähdä esimerkiksi riista- tai valvontakameran kuvan etänä. Laitenetissä kuukausimaksu vaihtelee 3,90 €-8,90 € välillä riippuen latausnopeudesta.

Katso kaikki Elisan mobiililaajakaistat tästä

DNA mobiililaajakaista

DNA:n liikkuva laajakaista on yksi Suomen suosituimmista ja kattaakin 99% Suomalaisista. Tutkimusten mukaan DNA:n netti on myös hieman muita operaattoreita nopeampi tiedonsiirroltaan. Liikkuva laajakaista on edullinen myös reissatessa, sillä rajaton netti kattaa myös Pohjoismaat ja Baltian. Lisäksi tietty määrä EU-dataa sisältyy kuhunkin pakettiin.

Katso kaikki DNA:n mobiililaajakaistat tästä

Valkoinen reititin, jonka kautta mobiililaajakaistan voi jakaa
Reitittimellä nettiyhteyden voi jakaa usean eri laitteen välillä

Mikä on reititin?

Reititin yhdistää laitteet langattomaan verkkoon. Se sijaitsee Internet-yhteyden ja paikallisen verkon välissä. Kun reitittimeen asentaa laajakaistalla varustetun SIM-kortin, voi sen avulla yhdistää useita laitteita internetiin yhdellä internet-yhteydellä. Alun perin reitittimet olivat isokokoisempia ja langallisia, mutta ajan saatossa niistä on tullut pieniä, langattomia ja jopa matkakäyttöön sopivia.

Millainen reititin sitten kannattaa hankkia? Reitittimiä on saatavilla useita erilaisia ja se millainen reititin kannattaa hankkia, riippuu siitä millaiseen käyttöön se hankitaan. Jos yhteysnopeus on hitaampi, esimerkiksi vain 10–20 Mbit/s eikä nopeampaan yhteyteen ole tarvetta, on yksinkertainen reititin riittävä. Jos taas yhteydeltä vaaditaan enemmän ja sen halutaan kattavan isompi alue ja nopea yhteyden jako useammalla käyttäjälle, on silloin hyvä satsata laadukkaampaan langattomaan reitittimeen. Hinnat reitittimissä vaihtelevat suuresti ja mitä laadukkaampia komponentteja reitittimet sisältävät, sitä hintavampia ne ovat.

4G vai 5G?

5G-liittymien ja laitteiden saatavuus kasvaa kovaa vauhtia kuten myös 5G-verkon kattavuus. 5G yhteys on jopa 10 kertaa 4G yhteyttä nopeampi. Mobiilinetti 5G:n huippunopeuksilla onkin mainio vaihtoehto talouksiin, joissa laajakaistalta vaaditaan paljon vauhtia, mutta valokuitua tai kaapeliverkkoa ei ole saatavilla. 5G-nettiä varten tarvitaan laite, joka tukee kyseistä yhteyttä.

Tällä hetkellä 5G-liittymät ovat hinnaltaan huomattavasti 4G-liittymiä kalliimpia. Jos nopeus ei ole prioriteetti ja datan käyttö on hieman vähäisempää, on 4G-netti edelleen toimiva ja edullinen vaihtoehto. Nopeimmat 4G-yhteydet riittävät laadukkaan reitittimen kanssa myös useimpien henkilöiden talouksiin.

Mistä löytyy halvin mobiilinetti?

Markkinoilla tarjolla olevien mobiilinettien nopeuksissa ja ominaisuuksissa on eroja. Nettiliittymää valitessaan onkin tärkeää miettiä omia käyttötarpeitaan.

Elisa, DNA ja Telia tarjoavat useita erilaisia mobiilinettiliittymiä isolla hintahaarukalla. Kaikista nopeimmat liittymät ovat luonnollisesti hitaampia kalliimpia ja kaikista halvin laajakaista on usein myös se hitain. Liittymää hankkiessaan kannattaa tarkistaa eri operaattoreiden ajankohtaiset tarjoukset sekä muut edut, joiden avulla voit säästää kuukausimaksuissa ja saada rahoillesi enemmän vastinetta.

Kuinka nopea netti kannattaisi hankkia?

Se kuinka nopea netti kannattaa hankkia, riippuu siitä mihin nettiä käytetään ja montako henkilöä käyttää sitä samaan aikaan. Esimerkiksi 10mbit/s -maksiminopeudella varustettu netti voi olla riittävä vaihtoehto yhdelle käyttäjälle, jos sen käyttö rajoittuu pääosin uutisten ja sähköpostin lukemiseen. Jos puolestaan yhteyttä käytetään useamman käyttäjän toimesta samanaikaiseen videoiden katseluun ja musiikin kuunteluun, on kannattavaa olla vähintään 50mbit/s nopeus. Mitä isompi talous, sitä nopeampi yhteys tulisi hankkia.

Nopeudet, jotka operaattorit ilmoittavat liittymätarjouksissaan ovat aina verkon maksiminopeuksia, ja todellisuudessa netti toimii harvoin näillä nopeuksilla. Mobiilinetin todellinen nopeus riippuu paljon siitä, missä päin Suomea liittymää käytetään. Todellisen nopeuden voi tarkistaa esimerkiksi netistä löytyviltä nopeustestisivustoilta.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko