Säästötililaskuri laskee säästöjen kertymisen korkoineen

Iso osa suomalaisista säästää säännöllisesti kuukausituloistaan sekä tiettyjä tarkoituksia varten että pahan päivän varalle. Onkin kannattavaa pitää aina jonkinlaista puskurirahastoa tilillä, sillä ikinä ei tiedä, milloin rahantarve yllättää. Säästötilillä varat myös kerryttävät pientä korkoa toisin kuin suurimmassa osasta käyttötileistä.

Voit tarkistaa tällä laskurilla, miten esimerkiksi kuukausittaiset säästöt kasaantuvat ja miten paljon niiden korkotuotto on.

Säästötililaskuri

Voit laskea laskurilla sekä kertatalletusten että kuukausittaisten säästöjen kerryttämät korot. Laskuri erittelee tuloksissa, kuinka paljon rahaa olet tallettanut säästöajan lopussa ja miten paljon korkotuottoa niille on kertynyt. Laskuri huomioi myös korkoa korolle -efektin, joka kasvattaa korkoa sekä säästetylle rahalle että niistä jo kertyneelle korolle.

Huomaa, että laskurin antama tulos on vain arvio. Siinä ei myöskään ole otettu huomioon lähdeveroa, joka talletusten korkotulosta maksetaan. Inflaatio myös vaikuttaa ajan kanssa säästöjen todelliseen arvoon.

Säästötilien vertaaminen

Säästötilejä löytyy monia ja niiden korkoja ja ehtoja on hyvä vertailla parhaimman löytämiseksi. Koron lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös esimerkiksi nostorajoituksiin ja mahdollisia kuluihin, joita säästötilin ylläpitämisestä veloitetaan. Huomaa myös, että perinteiset suuret pankit kuten OP ja Nordea eivät ole ainoa vaihtoehto, vaan markkinat laajenevat kaiken aikaa ja monilla pienemmillä pankeilla on verrattain erittäin hyvät korot.

Arvioidessa säästötiliä kannattaa kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin asioihin:

  • Korkoprosentti
  • Nostorajoitukset
  • Milloin korko lasketaan
  • Onko talletuksilla määräaikaa
  • Minimitalletus
  • Mahdolliset kulut

Näiden lisäksi tilin talletussuoja kannattaa tarkistaa. Suomessa se on yleisesti 100 000 €. Säästöt on siis turvattu tähän rajaan asti, vaikka pankki joutuisikin pysyviin maksuvaikeuksiin. Talletussuoja on henkilökohtainen ja pankkikohtainen, eli jos sinulla on tili useammassa eri pankissa, on säästöt turvattu kussakin ylärajaan saakka.

Säästäminen vai sijoittaminen?

Säästötilille säästäminen on riskitön ja helppo tapa säästää. Tilien korot ovat kuitenkin hyvin matalia verrattuna esimerkiksi sijoitusrahastoihin. Mikäli korkeampi korkotuotto kiinnostaa, on sijoittaminen siis varteenotettava vaihtoehto. Rahastosäästäminen ei ole paljon tilisäästämistä monimutkaisempaa, sillä rahastonhoitajat tekevät työn puolestasi. Sijoittaminen ei myöskään vaadi huomattavia summia toisin kuin moni ajattelee.

Voit itse kokeilla korkoa korolle -laskurillamme, miten paljon sijoitetut rahat kerryttävät korkoa.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko