FIREttäminen ja taloudellinen riippumattomuus -laskuri

Mitä tarkoittaa taloudellinen riippumattomuus?

Taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa sitä, että voi jättää työnteon ja elättää itsensä passiivisilla tulolähteillä kuten säästöillä tai sijoitustuotoilla. Vaikka työtä ei tee, tuloja on niin paljon ettei elinkustannuksiin tarvitse ottaa esimerkiksi lainaa. Eläkkeelle jääminen esimerkiksi 40-vuotiaana on monien taloudellista riippumattomuutta tavoittelevan päämäärä.

FIRE-liikkeen (Financial Independence, Retire Early) juuret ovat Amerikassa, mutta trendi on levinnyt myös Suomeen. Taloudellinen riippumattomuus tai muodikkaammin “FIREttäminen” alkaa olla Suomessakin tunnettu trendi. Yhä useammat nuoret sijoittajat kertovatkin tavoittelevansa taloudellista riippumattomuutta ja aikaista eläkettä. Moni talousaiheinen blogi käsittelee jo aihetta ja ilmiöstä on herännyt keskustelua myös mediassa.

Paljonko vaaditaan taloudelliseen riippumattomuuteen?

On olemassa erilaisia tapoja laskea, kuinka paljon rahaa tarvitaan taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseen. Nyrkkisääntönä pidetään kuitenkin 25-kertaisen omaisuuden ja 4 % periaatetta. Tällä tarkoitetaan sitä, että säilyttääksesi nykyisen kulutustasosi sinun tulee kertoa nykyiset vuosittaiset menosi 25:llä. Näin varmistat, että voit nostaa jatkossa vuosittain 4 % sijoitussalkustasi ilman, että rahat loppuvat elinaikanasi.

Esimerkki: Kulutat vuodessa 16 000 €. Kun tämä kerrotaan 25:llä, tulokseksi saadaan 400 000. Tarvitset siis 400 000 € potin voidaksesi siirtyä ennenaikaiselle eläkkeelle. 4% tästä summasta on 16 000 €, eli voit käyttää vuosittain juuri saman summan rahaa kuin teet tänäkin päivänä, ja koska sijoituksesi jatkavat koron kerryttämistä, varallisuutesi ei lopu, jos kulutat sitä 4% säännön mukaisesti.

Tämä sääntö toimii kuitenkin vain, jos haluat säilyttää menosi samalla tasolla kuin ne nykyisin ovat. Jollekin saattaa riittää vähemmän ja toinen taas mielellään lisäisi kulutusta. Tämän lisäksi lukuihin voi vaikuttaa, miten esimerkiksi inflaatio ja pääomaverotus saattavat muuttua.

Mahdollisesti muuttuvista tekijöistä huolimatta sääntöä pidetään hyvänä arviona ja olemme käyttäneet sitä tekemässämme laskurissa.

Huolettoman näköinen nuori nainen istuu autossaan tyytyväisenä saavutettuaan taloudellisen riippumattomuuden

Taloudellinen riippumattomuus -laskuri

Milloin juuri sinä saavuttaisit taloudellisen riippumattomuuden? Aloita kirjaamalla laskuriin kuukausittaiset menosi. Tämän perusteella laskuri katsoo, kuinka suuren summan tarvitset voidaksesi siirtyä varhaiselle eläkkeelle. Tämän jälkeen laskuri arvioi, kuinka kuinka monta vuotta sinulla kestää saavuttaa tavoitevarallisuutesi ja kuinka vanha tulet olemaan. Tätä varten merkitse, kuinka paljon uskot voivasi säästää ja sijoittaa kuukaudessa ja millaista tuottoprosenttia salkultasi odotat.

Täytä kaikki tähdellä(*) merkityt kohdat:

Esimerkkilaskelman oletusarvona on käytetty 7 % korkotuottoa, mitä voidaan pitää pitkällä aikavälillä sijoitusten keskimääräisenä vuotuisena tuottona silloin, kun laskussa otetaan huomioon osingot ja korkoa korolle -ilmiö. Korkotuoton määrää on tietysti vaikea arvioida etukäteen. Laskurin lopputulos onkin tarkoitettu suuntaa-antavaksi.

Miten voin saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden?

Asuntosijoittaminen, osakesijoitusten osingot, menoissa pihistäminen jne. Taloudelliseen riippumattomuuteen on monenlaisia teitä. Mitä isommat tulot ja alkupääoma, sitä helpompi on tavoitteeseen päästä, mutta se ei ole mahdotonta myöskään pienempituloiselle.

Olennaista on säästää rahaa palkasta mahdollisimman paljon ja laittaa varallisuus kasvamaan sijoittamalla korkoa korolle -efektin siivin. Rahat voi tietysti myös tallettaa säästötilille, mutta näiden korot ovat sen verran matalat, että eläkepäiville ei pääse yhtä nopeasti kuin sijoittamisella, eivätkä varat välttämättä riitäkään 4% säännöllä, sillä varallisuus ei kasva yhtä nopeasti kuin sijoituksilla.

Taloudellinen riippumattomuus ja aikainen eläke eivät siis vaadi lottovoittoa, vaan sen voi saavuttaa omilla teoilla kunhan kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä löytyy.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko