Opintolainan hakeminen pankista käy helposti verkossa

Opintolainan hakeminen on todennäköisesti helpompaa kuin luulitkaan. Tee ensin opintotukihakemus Kelan asioimispalvelussa ja sitten hae lainaa valitsemastasi pankista.

Monelle voi kuitenkin vielä olla epäselvää, miten opintolainaa oikeastaan haetaan ja mitä kaikkea siinä kannattaa ottaa huomioon. Seuraavaksi avaamme hieman opintolainan hakemista ja annamme muutaman vinkin aiheeseen liittyen.

Opintolainan valtiontakaus automaattisesti

Opintolainaa haetaan aina valitsemastasi pankista, ja voit vapaasti valita itsellesi sopivan pankin. Hakemista varten tarvitset kuitenkin opintolainan valtiontakauksen.

Opintolaina on osa opintotukea, joten sinun on ensin haettava opintotukea Kelalta. Saat lainantakauspäätöksen automaattisesti opintotuen yhteydessä, jos olet korkeakouluopiskelija. Jos puolestaan suoritat toisen asteen opintoja tai saat Koulutusrahaston aikuiskoulutustukea, sinun tarvitsee hakea lainantakausta erikseen. Helpoiten sen hakeminen onnistuu samalla kertaa kun haet opintorahaa ja asumislisää. Lainantakausta voit hakea myös myöhemmin opintojesi aikana.

Opintotukihakemuksen täyttäminen on helpoin tehdä verkossa Kelan omassa asioimispalvelussa. Silloin säästyt turhalta paperityöltä ja saat tarvittaessa apua epäselvissä tilanteissa. Sähköisen hakemuksen tekemiseen tarvitset verkkopankkitunnukset tunnistautumista varten. Hakemuksen käsittely kestää noin kolme viikkoa, joten se kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti, kun olet saanut koulupaikan.

Lainan hakeminen pankista

Saatuasi päätöksen opintolainan valtiontakauksesta, voit hakea opintolainaa haluamastasi pankista. Usein lainahakemuksen pystyy tekemään kokonaan verkossa. Helpoiten lainan hakeminen onnistuu siitä pankista, jossa olet valmiiksi asiakkaana.

Toisista pankeista lainan hakeminen voi olla hieman hitaampaa, sillä voit joutua menemään konttorille tunnistautumaan ja avaamaan itsellesi tilin sekä viimeistelemään lainahakemuksen. Pankit saa Kelalta automaattisesti tiedon lainantakauksesta, joten sen suhteen sinulta ei edellytetä toimenpiteitä.

Hakemuksen normaali käsittelyaika on 1-3 arkipäivää, ja hyväksytyn lainahakemuksen jälkeen laina on nostettavissa sopimuksen mukaisesti.

Opintolainan nostaminen

Opintolainan nostopäivät ovat tavallisesti 1.8 ja 1.1. Näinä päivinä voit siis nostaa sinulle myönnetyn lainan käyttöösi.

Esimerkki: Opiskelet korkeakoulussa, jolloin saat opintolainaa 650 € kuukaudessa. 1.8 voit nostaa lainaa 2600 €. 1.1 voit nostaa loput lukuvuoden lainasta, eli 3250 €. Lukuvuodessa saat siis opintolainaa 5850 €.

Laina on mahdollista nostaa toki myöhemminkin. Opintolainapäätöksessä on lainan viimeinen nostopäivä, johon mennessä se on nostettava. Jos opiskelet ulkomailla tai opintosi kestävät alle vuoden, voit nostaa koko lainasumman yhdellä kertaa.

Sinun ei tarvitse tietenkään nostaa kaikkea sinulle myönnettyä lainaa käyttöösi, mikäli et koe sille tarvetta. Voit esimerkiksi tehdä pankin kanssa sopimuksen, jossa pienempi lainasumma siirretään tilillesi kuukausittain.

Nuori hymyilevä nainen täyttää opintolainan hakemusta kannettavalla tietokoneella

5 vinkkiä sujuvaan lainanhakuun

  1. Vertaile eri pankkeja. Vaikka opintolaina on jo alkujaan halpaa, kannattaa silti vertailla opintolainaa tarjoavia pankkeja. Eri pankkien palveluhinnoissa on nimittäin pieniä eroja, jotka voivat pitkällä aikavälillä muodostaa jo kohtuullisisa. kuluja.
  2. Suunnittele nostot huolella. Osa pankeista voi tarjota esimerkiksi vuodessa kaksi nosta ilmaiseksi, ja ylimääräisistä nostoista peritään palvelumaksu. Nostot on hyvä suunnitella, jotta pystyt välttämään kaikki turhat lainakulut.
  3. Tutustu lainaehtoihin ja palvelumaksuihin. Lainaehtoihin ja palvelumaksuihin on hyvä tutustua huolellisesti, koska silloin tiedät mistä kaikesta peritään maksuja.
  4. Tee kaikki hakemukset ajoissa. Hakemusten käsittely voi ruuhkautua varsinkin kesällä ja alkusyksystä. Kaikki tarvittavat hakemukset kannattaa siis tehdä mahdollisimaan nopeasti, jotta vältyt ikävältä odottamiselta. Kelan opintukipäätöksessä kestää noin kolme viikkoa. Pankki antaa lainapäätöksen tavallisesti 1-3 arkipäivän kuluessa.
  5. Miltä kuullostaisi 40 % hyvitys opintolainasi 2500 € ylimenevästä osuudesta? Voit saada opintolainan hyvitystä, jos olet korkeakouluopiskelija, valmistut määräajassa ja olet aloittanut opintosi 1.8.2014 jälkeen. Kela maksaa hyvityksen suoraan pankille ja näin tavallaan lyhentää opintolainaasi. Maksettavaksesi jää loput lainasta.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko