Osamaksu vai laina – kumpi on edullisempi?

Osamaksusopimukset ovat viime vuosina yleistyneet, eikä se ole ihme. Kun ostat tuotteita osamaksulla, sinun ei tarvitse murehtia ostohetken rahatilannetta, vaan voit jakaa maksun pienempiin osiin joko useammalle kuukaudelle tai vuodelle. Tämä voikin olla erityisen kätevä maksutapa suurten ostosten kuten kodinkoneiden tai elektroniikan kohdalla. Takaisinmaksuajan saat yleensä päättää itse, eli voit räätälöidä maksun juuri omaan tilanteeseesi sopivaksi.

Toinen vaihtoehto suurten ostosten maksamiseen on lainan ottaminen. Kuten osamaksua käyttäessä, saat maksettua ostoksesi takaisin itsellesi sopivissa erissä. Mutta kumpi maksutapa tulee halvemmaksi: osamaksu vai kulutusluotto? Selvitimme tämän vertaamalla kahden eri kauppaketjun osamaksusopimuksia vakuudettomiin luottoihin.

Osamaksu ja laina hintavertailussa

Kustannusvertailussamme vertasimme keskenään Gigantin ja Verkkokauppa.comin tarjoamia osamaksusopimuksia ja vakuudettomia lainoja. Kauppaketjujen osamaksusopimusten hinnat on laskettu käyttäen niiden annettuja todellisia vuosikorkoja kun taas lainojen hinnat on haettu Raha.fi:n lainahakemuksella.

Pyykinpesukone 500 €

RahoitusLaina-aikaKuukausieräTodellinen vuosikorkoKokonaishinta
Gigantti12 kk52,05 €52,92 %624,66 €
Verkkokauppa12 kk49,00 €38,41 %587,06 €
Laina12 kk47,34 €27,12 %568,04 €

Televisio 1000 €

RahoitusLaina-aikaKuukausieräTodellinen vuosikorkoKokonaishinta
Gigantti12 kk96,61 €32,16 %1 159,31 €
Verkkokauppa12 kk94,57 €26,89 %1 134,89 €
Laina12 kk93,11 €23,41 %1 117,37 €

Kannettava tietokone 2 500 €

RahoitusLaina-aikaKuukausieräTodellinen vuosikorkoKokonaishinta
Gigantti24 kk125,90 €20,63 %3 021,60 €
Verkkokauppa24 kk128,24 €22,92 %3 077,84 €
Laina24 kk117,09 €12,12 %2 810,25 €

(Taulukon summat ja tiedot voivat muuttua eri tilanteissa. Esimerkiksi lainan hintaan vaikuttavat tekijät kuten tulosi ja muut mahdolliset lainasi.)

Kumpi siis kannattaa?

Hintavertailua katsomalla näyttää siltä, että lainan ottaminen saattaa tulla halvemmaksi kuin maksaa osamaksulla. Eron suuruuteen vaikuttaa kuitenkin selkeästi ostoksen hinta. Esimerkiksi 1 000 € tuotteissa osamaksu ja laina ovat lähes samanhintaisia. Suuremmista summista puhuttaessa hintaeroksi voi puolestaan tulla jopa useampi sata euroa.

Laina voi olla halvempi vaihtoehto, mutta ei välttämättä käytännöllisempi. Lainan saamisessa saattaa nimittäin kestää ja se tarvitaan etukäteen, kun taas osamaksusopimuksen teet suoraan kaupanteon yhteydessä. Laina sopiikin parhaiten tilanteeseen, jossa sinulla on jo tarkasti tiedossa, mitä olet ostamassa. Tänä päivänä vakuudettomia lainoja on mahdollista saada hyvinkin nopeasti.

Osamaksusopimusten hinnoissa näkyy eroja eri kauppaketjujen välillä. Kuten osamaksua ja lainaa verratessa, myös eri osamaksusopimuksissa ostettavan tuotteen hinta vaikuttaa kokonaishinnan eroon. Vertailussa esimerkiksi Verkkokauppa.comin osamaksu tulee Giganttia halvemmaksi 500 € ostoksessa, mutta 2 500€ summassa taas kalliimmaksi. Jonkinlainen hintavertailu kannattaa aina tehdä edullisimman vaihtoehdon löytämiseksi!

Elegantti nainen hyödyntää osamaksusopimusta vaihtoehtona ostoksilla

Muuta huomioitavaa

Ostit tuotteen sitten osamaksulla tai lainalla, on hyvä kiinnittää huomiota muutamaan tärkeään asiaan.

► Todellinen vuosikorko: Todellinen vuosikorko on paras mittari määrittämään luoton todellisen hinnan. Se pitää sisällään niin lainan koron, palvelumaksut kuin kaikki muutkin lainalle tulevat kustannukset. Hyvä todellisen vuosikoron määrä kulutusluotoissa ja osamaksuissa vaihtelee 15 – 35 % välillä.

► Lainaehdot: Ehdot kannattaa lukea aina ennen luottosopimuksen tekemistä. Niistä näet muun muassa, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia sinulla on ja onko sinulla esimerkiksi mahdollisuus lyhennysvapaaseen kuukauteen tai eräpäivän siirtämiseen.

► Takaisinmaksuaika: Niin osamaksussa kuin luotossakin takaisinmaksuaika on tärkeässä roolissa lainan kokonaiskustannuksia katsoessa. Pitkä laina-aika mahdollistaa matalan kuukausierän, mutta silloin maksat pidemmän aikaa sekä korkoa että luoton erilaisia kuukausittaisia palvelumaksuja. Suhteuta takaisinmaksuaika omaan talouteesi sopivaksi.

► Vertaile tuotteiden hintoja: Ennen ostamista kannattaa vertailla muutamia eri kauppoja ja katsoa, mistä haluamasi tuotteen saa kaikista halvimmalla. Nykyaikana pääset helposti käsiksi eri kauppojen hintoihin internetin avulla. Voit säästää vertailulla huomattavankin summan rahaa.

► Ennenaikainen takaisinmaksu: Lopuksi on hyvä muistaa, että lainan ja osamaksun saat maksaa takaisin aina myös ennen lainan sovittua eräpäivää.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko